Creștinii ortodocși de stil nou îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae, protectorul copiilor

An de an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie (stil nou) sau 18 spre 19 decembrie (stil vechi), milioane de copii îl aşteaptă cu nerăbdare pe Moş Nicolae, unul dintre cei mai iubiţi şi mai populari sfinţi. Tradiția spune că Moș Nicolae vine la geamuri și vede copiii care dorm și sunt cuminți, lăsându-le în ghetuțe dulciuri și diverse cadouri, informează unica.md.

Tot el este acela care-i pedepsește pe copiii leneși și neascultători lăsându-le o nuielușă, iar știind că Moşul le va lăsa daruri, cei mici îşi lustruiesc ghetuţele sau cizmuliţele înainte de culcare.

Povestea lui Moș Nicolae

Sfântul Nicolae s-a născut în Orientul Mijlociu la nord de Bethlehem, a trăit în secolul al IV-lea și a fost cardinal de Myra (acum aflată pe teritoriul Turciei). El a fost cunoscut pentru credința, zelul și dragostea pentru oameni, în special pentru copii.

Nicolae provenea dintr-o familie înstărită, iar la moartea ambilor părinți a moștenit întreaga avere, pe care a folosit-o pentru a-i ajuta pe oamenii nevoiași. Spre deosebire de Moș Crăciun, Moș Nicolae nu se arată niciodată. De altfel, povestea darurilor împărţite pe furiș în această noapte începe din vechime.

Legenda spune că trei surori, fete sărmane, nu se puteau căsători datorită situației financiare dificile și de aceea tatăl lor vroia să le vândă. Se spune că atunci când fata cea mare a ajuns la vremea măritișului, Nicolae, care era episcop, a lăsat noaptea, la ușa casei lor, un săculeț cu aur. Situația s-a repetat și în cazul surorii mijlocii, astfel că, atunci când i-a venit vremea și fetei mici, tatăl s-a hotărât ca în noaptea dinaintea nunții să stea de pază și l-a văzut pe Sfântul Nicolae cum a urcat pe acoperișul casei și a aruncat pe horn un săculeț care a căzut într-o șosetă ce era pusă la uscat.

De aici a apărut obiceiul așezării șosetuțelor sau a ghetuțelor în noaptea de Moș Nicolae. Cardinalul l-a rugat pe nobil să păstreze secretul, însă acesta nu a facut-o și de atunci fiecare sărac care primea ceva, îi mulțumea lui Nicolae.

Cei trei săculeți de aur făcuți cadou fetelor au devenit simbolul Sfântului Nicolae, sub forma a trei bile de aur. Sfântul Ierarh Nicolae a murit în anul 340, iar din anul 1087, moaştele sale sunt păstrate la o biserică din Bari, în sudul Italiei.

În Republica Moldova peste 50 de mii de oameni îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Nicolae.

O tânără de 18 ani, surprinsă beată și fără a deține permis de conducere la volan, prin Jora de Jos

Mai mulți șoferi au fost depistați sub influența alcoolului în timpul raziilor efectuate de polițiștii din Orhei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Orhei, str. Vasile Lupu. A fost stopat un Renault Megane, condus de un bărbat de 44 de ani. Testul la alcool a arătat 0,67 mg/l vapori în aerul expirat.

Jora de Jos. O tânără de 18 ani a fost surprinsă conducând un Volkswagen, deși nu deține permis de conducere. Testarea alcoolscopică -0,66 mg/l alcool în aerul expirat.

Chiperceni. A fost stopat un Volkswagen condus de un tânăr de 22 de ani. Testarea cu aparatul DRAGER a arătat o alcoolemie de 0,47 mg/l alcool în aerul expirat.

Jora de Jos. Un bărbat de 48 de ani a fost prins conducând un motocultor, având o concentrație de 0,98 mg/l.

Seliște. Un alt bărbat a fost depistat conducând în stare de ebrietate, având 0,43 mg/l alcool în aerul expirat.

Toți cei depistați sunt documentați conform legislației în vigoare.

Furt dintr-un oficiu din sectorul Buiucani al Capitalei. Trei indivizi reținuți

Trei bărbați cu vârstele de 24, 59 și 61 de ani, domiciliați în municipiul Chișinău, au fost reținuți, fiind suspectați de comiterea unui furt dintr-un oficiu din sectorul Buiucani al capitalei.

Sesizarea a fost făcută de către directorul întreprinderii, care a comunicat că la sosirea la serviciu a depistat dispariția unei sume de 1.500.000 de lei din safeul instituției.

În urma investigațiilor desfășurate de ofițerii Secției Investigare Infracțiuni a Inspectoratului Buiucani, în colaborare cu polițiștii Direcției de Poliție Chișinău și procurorul Procuraturii municipiului Chișinău- oficiul Buiucani, suspecții au fost identificați și reținuți.

În automobilul unuia dintre au fost depistate uneltele și obiectele utilizate pentru pătrunderea în oficiu.

Cei trei au fost plasați în arest pentru 30 de zile. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 5 la 10 ani.

Poliția continuă investigațiile pentru stabilirea posibilei implicări a suspecților în alte infracțiuni comise.

Romgaz se pregătește să devină furnizor de gaze. Până la sfârșitul anului, compania vrea să facă primele oferte comerciale

Romgaz vrea să devină furnizor de gaze și ar putea să vină cu oferte foarte bune pentru populație și firme, chiar mai mici și cu 15% față de plafonul care există în prezent. Compania vrea să facă primele oferte comerciale până la finalul acestui an.   0 seconds of 1 minute, 31 secondsVolume 29%, scrie digi24.ro.  

Pentru că se pregătește să devină furnizor de gaze naturale pentru populație și firme, Romgaz a lansat o licitație de 8,6 milioane de lei pentru achiziția unei platforme IT, care ar trebui să fie gata până în vară, astfel încât până la finalul acestui an compania să poată să facă primele oferte comerciale. Extinderea activității Romgaz în zona de furnizare vine pe modelul Hidroelectrica.

Această companie a devenit furnizor de energie electrică în 2021 și cu oferte foarte competitive a reușit să ajungă la peste jumătate de milion de clienți. Extinderea activității Romgaz spre zona de furnizare este un plan mai vechi. A fost cerută de mai mulți miniștri ai Energiei. De altfel, Romgaz a fost interesată de achiziția E.ON Energie, care până la urmă a bătut palma cu ungurii de la MVM pentru 200 de milioane de euro. Potrivit informațiilor Digi24 și discuțiilor cu oamenii din piață, Romgaz ar putea să vină cu oferte foarte bune pentru populație și firme, chiar mai mici și cu 15% față de plafonul care există în prezent, 0, 31 de lei pe kilowatt-oră.

Zodii care vor avea parte de sărbători de poveste
Articolul anterior
Veste proastă! Din ianuarie, am putea avea deconectări de energie electrică
Articolul următor