Creştinii ortodocşi îl prăznuiesc azi pe Sfântul Nicolae de Vară

Creştinii ortodocşi pe stil vechi îl sărbătoresc, la 22 mai, pe Sfântul Nicolae. Sărbătoarea Sfântului Nicolae este cinstită de către Biserica Ortodoxă de două ori pe an. Sărbătoarea Sfântul Nicolae „de iarnă”, cum i se mai spune în popor, se sărbătoreşte la 19 decembrie, iar la 22 mai se sărbătoreşte Sfântul Nicolae „de vară”.

separator

Sfântul Ierarh Nicolae este unul dintre cei mai mari sfinţi ai Bisericii lui Hristos. Făcător de minuni şi ierarh sfânt, prunc postitor de la sânul maicii sale şi bătrân înţelept, cuvios şi lucrător al iubirii, smerit şi tenace în misiunea bucuriei sale, iubitor de Liturghie şi păstor de suflete înţelept, ocrotitor al copiilor şi apărător al credinţei ortodoxe la Sinodul I Ecumenic.

Tradiţia spune că Dumnezeu S-a arătat în vis unui episcop bătrân, pe care l-a îndemnat să pună arhiepiscop de Miria pe primul bărbat care va intra a doua zi în biserică. Primul bărbat care a intrat în Biserica arhiepiscopală a fost Sf. Nicolae. El a refuzat la început această funcţie, însă Mântuitorul i S-a arătat în vis, dăruindu-i Evanghelia şi îndemnându-l să primească noua demnitate. Ca arhiepiscop, Sfântul Nicolae a avut o activitate deosebită.

A ajutat pe săraci, i-a primit pe cei păcătoşi, a apărat credinţa de erezii şi de persecutorii păgâni, el însuşi fiind chinuit de soldaţii împăraţilor Diocleţian şi Maximian, care au încercat să distrugă creştinismul. El a continuat să apere legea lui Hristos, mergând prin oraşul Mira şi distrugând toate statuile zeilor la care se închinau păgânii. În jurul anului 305 a fost întemniţat, dar atunci când pe tronul Imperiului Bizantin a urcat Sf. Constantin cel Mare (305-335), creştinii putând să-şi manifeste liber credinţa, Sfântul Nicole a fost eliberat.

Nu se ştie cu exactitate anul în care Sfântul Nicolae a plecat la Hristos, unele surse indicând anul 340, altele 350.

Datorită minunilor pe care le-a făcut, Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, dar şi al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemăritate, al celor acuzaţi pe nedrept. În anul 1087, de frica expansiunii musulmane, moaştele sale, care rămăseseră în Mira Lichiei, au fost transferate la Bari, în Italia, unde sunt păstrate într-o criptă sub Biserica care îi este dedicată în acest oraş italian.

 

Mesajele familiilor celor 5 turiști dispăruți în expediția spre Titanic. Mulțumesc echipelor de salvare

Cei cinci pasageri ai submersibilului Titan au fost declarați morți de către paza de coastă americană, potrivit BBC.

Cele cinci persoane care au murit pe submersibilul Titan au fost „adevărați exploratori”, a spus compania care a operat scufundarea. Bărbații „au împărtășit un spirit distinct de aventură”, a spus OceanGate într-un comunicat.

Cei cinci au murit în ceea ce Garda de Coastă a SUA crede că a fost o implozie catastrofală. Părți ale submersibilului au fost găsite joi, la aproximativ 1.600 de picioare (487 m) de prova epavei Titanicului. Submesibilul a dispărut duminică.

Bărbații de la bordul submarinului erau:

  • Stockton Rush, CEO-ul OceanGate, de 61 de ani,
  • omul de afaceri britanic-pakistanez Shahzada Dawood, de 48 de ani,
  • fiul său Suleman, de 19 ani,
  • omul de afaceri britanic Hamish Harding, de 58 de ani,
  • Paul-Henry Nargeolet, un fost scafandru al marinei franceze și explorator renumit, de 77 de ani.

Căutare internațională

La o conferință de presă de joi, contraamiralul John Mauger de la Paza de Coastă a SUA a spus că se crede că resturile sunt submersibilul Titan. Nu este clar ce a dus la distrugerea Titanului, dar s-a dovedit că Marina SUA ar fi putut auzi că acesta implodează.
Un oficial al marinei a declarat pentru CBS News că „o anomalie acustică compatibilă cu o implozie” a fost detectată la scurt timp după ce Titanul a pierdut contactul cu suprafața.

Dispariția navei a dus la o căutare internațională masivă care a implicat echipe americane, canadiene, britanice și franceze. OceanGate a spus că apreciază „angajamentul lor de a găsi acești cinci exploratori și zilele și nopțile lor de muncă neobosită în sprijinul echipajului nostru și al familiilor lor”.

Familiile celor dispăruți, mulțumesc echipelor de salvare

Familia domnului Harding l-a descris ca fiind „unic în felul lui”. „Era un explorator pasionat – indiferent de teren. Și-a trăit viața pentru familia sa, afacerea lui și pentru următoarea aventură”, a spus familia într-un comunicat publicat de compania lui Harding, Action Aviation.

Familia Dawood a mulțumit echipajelor de salvare și a spus că sunt „copleșiți de dragostea și sprijinul pe care le-au primit. Suntem recunoscători celor care au arătat ce este mai bun în umanitate”.

Azmeh Dawood a declarat pentru NBC News că nepotul ei, Suleman, a fost „îngrozit” înainte de a pleca în călătorie. El și-a înfruntat temerile pentru că era dornic să-i facă pe plac tatălui său. „Este o situație ireală”.

Expertul în scufundări David Mearns a spus că și-a pierdut doi prieteni, domnul Harding și domnul Nargeolet, într-un „cel mai oribil mod”.

„Hamish Harding a fost un personaj grozav”, a spus Mearns, adăugând că domnul Nargeolet a fost „aproape o legendă cu adevărat” în domeniul explorării de adâncime.

Autorităţile au reconstituit în întregime coca submersibilului 

Fragmente au fost descoprite la aproximativ 480 de metri de prova Titanicului, anunţă Paza de Coastă americană.

Acest tip de fragmente, care fac parte din coca exterioară a submersibilului, rezultă probabil în urma unei ”pierderi catastrofale” a camerei de presiune.

Autorităţile au putut ”să reconstituie în întregime coca Titan”, cu ajutorul descoperirii a cinci elemente care au aparţinut submersibilului.

Submersibilul Titan, dat dispărut în apropierea de epava Titanicului, ar fi făcut ”implozie”, potrivit primelor elemente ale autorităţăilor americane.

”Ar fi putut să aibă loc o explozie în coloana de apă a submarinului”, estimează Paza de Coastă americană.

Pe locul unde a fost găsit submersibilul nu există niciun ”fragment din Titanic, este un loc plat”, precizează Paza de Coastă, ceea ce ridică orice îndoieli cu privire la originea fragmentelor găsite.

Zgomotele auzite sub apă nu aveau legătură cu submersibilul, a mai confirmat Paza de Coastă americană.

sursa: gds.ro

Istoricul Anatol Petrencu: Regimul nazist, cel stalinist și al lui Putin sunt asemănătoare

Între regimurile totalitare nazist și stalinist și a ceea ce se întâmplă astăzi în Rusia lui Putin există o asemănare foarte clară și chiar și dintre Hitler și Putin sunt foarte multe asemănări, e de părere istoricul Anatol Petrencu.

Istoric: Regimul nazist, cel stalinist și al lui Putin sunt asemănătoare

„Dintre Hitler și Putin sunt foarte multe asemănări. Așa cum Hitler neglija existența evreilor, îi considera ca fiind neoameni, așa și Putin neglijează existența ucrainenilor. El consideră că Ucraina e ori un cadou făcut de Lenin, atunci când a permis Ucrainei să-și formeze statul, ori e un proiect Occidental. Înainte de a porni acest război sângeros, Putin dorea să discute cu SUA, nici nu avea în vedere Ucraina. Apoi a apărut un termen nou, rașism, care înseamnă nimic altceva o teorie și o practică asemănătoare cu nazismul german. Se recunoaște pe plan internațional această ideologie, dar și practică promovată de Putin, superioritatea cu toată teoria lumii ruse, superioare celorlalte națiuni și chiar și semnul Z provine de la svastica nazistă și multe asemănări sunt. În politica internă e totala absență a drepturilor de exprimare, ale omului. Sigur că este o asemănare foarte clară între regimurile totalitare nazist și stalinist și a ceea ce vedem astăzi în Rusia lui Putin”, a spus istoricul Anatol Petrencu, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”de la TVR Moldova.

„Putin se înscrie în lista criminalilor de război, este și mandat de arest, din punct de vedere juridic, acest lucru este confirmat. Ceea ce se întâmplă astăzi, bineînțeles că este inuman. Din păcate, șansa de a rămâne în istorie ca o un personaj pozitiv și se înscrie în lista acelor dictatori și criminali care au produs sute și mii de victime, fie că vorbim de Hitler, fie că vorbim de Stalin, fie că vorbim de Mao Zedong, de oricare alt dictator care conștient a mers la acțiuni inumane care s-au soldat cu milioane de vieți umane. Și societatea rusă a spus că ar trebui și ei să înțeleagă că din cauza unui lider suferă societatea, oamenii ruși, oamenii care sunt dominați de acea propagandă, alți sunt dominați de frică. Au revenit la acea atmosferă din anii 30 din regimul lui Stalin. Dacă spui ceva și poate fi suspicios e considerat că e împotriva Rusiei și poate fi judecat, amenzile sunt de mii de euro sau cu închisoare. S-a ajuns la absurd, când oamenii nu că nu au posibilitatea să vorbească a ceea ce se întâmplă în Ucraina. Le e frică de ei, de copiii lor și de viitor. În sensul acesta societatea rusă ar trebui să se trezească, să spună că nu vor o astfel de viață. Ei, cu siguranță, merită mai mult și mai bine, un alt lider, ei merită o politică prietenească cu vecinii, o atitudine și stimă reciprocă cu alte state ale lumii. Riscurile sunt prea mari și nu doar pentru ruși, ci și pentru toată lumea”, adaugă istoricul Sergiu Musteaţă. Poți urmări emisiunea aici.

Intervenție SMURD: O fetiță de 4 ani, în comă, adusă de la Vulcănești la Chișinău, pentru a fi salvată

Echipajul SMURD Galați a aterizat în orașul Vulcănești pentru a prelua o fetiță de patru ani, aflată în comă de gradul I.

Acesta, însoțit de medici și paramedici SMURD, a ajuns pe calea aerului pe stadionul Dinamo din municipiul Chișinău.

Pe parcursul zborului, minora a fost strict monitorizată de echipaj, fără a suporta complicații suplimentare. 

La aterizarea elicopterului în Capitală, pacienta a fost preluată de medici, fiind transportată pentru ulterioare îngrijiri la Institutul Mamei și Copilului din municipiul Chișinău.

Potrivit IGSU, aceasta este prima intervenție aero-medicală SMURD realizată pe teritoriul Republicii Moldova de la începutul anului 2023.

gallery images
gallery images
gallery images

VIDEO! Emilian Crețu, parodie pe seama discursului ”viral” al premierului Natalia Gavrilița
Articolul anterior
Tatiana Heghea a devenit mămică a treia oară
Articolul următor