Creștinii ortodocși sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului

Postul s-a încheiat, iar în mai multe localități este hram.

Creştinii ortodocşi de stil vechi, sărbătoresc astăzi „Adormirea Maicii Domnului”, sărbătoare religioasă cunoscută în popor ca Sfânta Maria Mare. Postul s-a încheiat, iar în biserici sunt oficiate liturgii. În mai multe localităţi din țară este sărbătorit şi hramul, scrie tv8.md.

Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare creștină care împletește obiceiurile religioase și tradițiile populare, o sărbătoare cu multiple semnificaţii teologice şi spirituale pentru credincioşi, dar înainte de toate – o sărbătoare de tristeţe, căci se cinsteşte moartea şi înălţarea Fecioarei Maria.

Moartea Maicii Domnului și înălțarea ei la cer înseamnă dăinuirea ei prin iubirea infinită a Fiului ei, iar inima ei de mamă se uneşte cu inima Fiului. Pe lângă semnificaţia religioasă a sărbătorii, se transmit în popor o serie de obiceiuri şi superstiţii. Astfel, există obiceiul ca femeile măritate să ducă la biserică în această zi, dis-de-dimineaţă, fructe din recolta de struguri şi de prune, precum şi miere, pentru a fi sfinţite de către preoţi şi împărţite apoi credincioşilor. În acelaşi timp, fetele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică, aşezându-le la icoane. În felul acesta, se crede că familiile lor vor fi protejate de boli şi de necazuri.

Femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului, pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi. În dimineaţa de 28 august se tămâiază mormintele și se dă de pomană în memoria celor trecuți la cele veşnice.

Potrivit tradiţiei populare, de la Adormirea Maicii Domnului iarba nu mai creşte, iar frunzele încep să se îngălbenească. De pe 28 august în sate se deschide aşa-numitul sezon al nunţilor, care va dura până la începerea postului Crăciunului. Tot de Sfânta Marie Mare se organizează târguri şi iarmaroace de toamnă.

Ce să mănânci pentru a pierde în greutate
Articolul anterior
Oamenii legii îl caută pe autorul alarmei false cu bombă de la Aeroport
Articolul următor