Creștinii sărbătoresc astăzi Duminica Mare sau Rusaliile!

Pentru biserica creştină, Duminica Mare înseamnă Pogorârea Sfântului Duh, eveniment care are loc la 50 de zile după Paşte. Rusaliile sunt sărbătorite astăzi, acestea încheie Ciclul Pascal. Este o zi bogată în tradiţii ce trebuie respectate cu sfinţenie, ca să nu ne pedepsească Rusaliile, spune tradiția creștină!

separator

phoca_thumb_l_duminica_mare_2014_0419

În cea de-a opta duminică după Paşti, pe când Apostolii şi alţi ucenici ai Domnului Iisus Hristos se rugau împreună, a pogorât peste ei Duhul Sfânt, sub forma unor “limbi de foc despicate”.

Apostolii au început să vorbească în limbile tuturor neamurilor, iar pelerinii veniţi la Ierusalim au fost uimiţi să îi audă pe aceşti pescari neinstruiţi rostind rugăciuni către Domnul în limbile ţărilor lor de departe. De aceea, Duminica Pogorârii Duhului Sfânt e considerată ziua de naştere a Bisericii creştine. În Duminica Mare, e bine să mergi la biserică, pentru a participa la slujbele speciale care se ţin şi să te păzeşti de Rusalii, scrie libertatea.ro.

Ce este bine să faci în Duminica Mare:

Ca să nu se supere Rusaliile – nişte fiinţe fantastice care, potrivit credinţelor populare precreştine, umblă prin văzduh şi îi pocnesc pe cei ce nu le respectă ziua -, credincioşii duc la biserică ramuri verzi de nuc sau de tei, plante despre care se crede că alungă spiritele rele. Păstrate peste vară, rămurelele apără ogorul şi gospodăria de furtunile şi grindina ce s-ar putea abate asupra lor.

Şi la porţi, şi la intrarea în casă se arborează ramuri verzi de nuc sau de tei, pentru a le păzi de rele.

În unele locuri, femeile stau în răspântii, cu ştergare şi vase mari cu apă, în care pun frunze de nuc şi spală picioarele trecătorilor.

Din Duminica Mare, sau a Rusaliilor, poate începe culesul plantelor de leac; până la această dată, se consideră că plantele sunt contaminate de către Rusalii.

Ce nu trebuie să faci în această zi:

Să nu mergi la scăldat în ziua de Rusalii, fiindcă este pericol mare de înec!

Să nu lucrezi, fiindcă atragi asupra ta mânia Rusaliilor.

Să nu te urci în arbori sau în locuri înalte şi nici să călătoreşti departe de casă.

Să nu existe certuri și conflicte, pentru că te legi de ele.

Țara care a dezvoltat și autorizat primul vaccin Covid din lume, se confruntă cu un nou record de infectați. Peste 17.000 cazuri, în ultimele 24 de ore
Articolul anterior
Belgia. Cinci morți și 9 răniți după prăbușirea șantierului unei școli. Cetățeni moldoveni, printre victime
Articolul următor
Alte articole interesante