Criză de educatori în Chişinău. Directorii spun că situaţia se înrăutăţeşte de la un an la altul

E criză de educatori în Chişinău. Directorii instituțiilor preșcolare spun că situaţia se înrăutăţeşte de la un an la altul. Pentru că nu are cine lucra, puţinii educatori sunt nevoiţi să muncească dublu. Autorităţile spun că în pofida numărului mare de locuri vacante, tinerii refuză să se angajeze din cauza salariului mic, informează tvrmoldova.md.

Criză de educatori în Chișinău! Iată îi ține pe tinerii specialiști departe  de grădinițe - ea.md

În prezent, grădiniţele din municipiul Chişinău trebuie să-şi compleze 10 la sută din locurile vacante pentru funcţia de educator.

Locuri vacante în grădinițele din Chișinău
EDUCATORI – 268
ASISTENŢI DE EDUCATOR – 70
LUCRĂTORI AUXILIARI – 297

O situaţie similară întâlnim la Grădinița nr.158 din sectorul Buiucani al municipiului Chişinău. Administraţia este în căutarea a şapte educatori. Tatiana Negrei activează în cadrul instituţiei de 13 de ani. Spune că, în prezent, în lipsă de personal, lucrează dublu faţă de alţi ani.

TATIANA NEGREI, educator: „Atunci când sunt doi educatori la grupă şi sarcinile sunt împărţite în doi, se reuşeşte să se realizeze totul şi părinţii văd reuşitele noastre cu alţi ochi şi noi suntem stimulate alt fel. Dar fiind singură la grupă, deja ne supunem şi activez aşa cum este.”

Specialiștii spun că tinerii nu se grăbesc să se angajeze din cauza salariului mic și a condițiilor de muncă dificile.

OXANA IAŢCU, metodist: „Ei vin cu pregătire din universitate, însă realitatea în muncă diferă. Aici, când se ciocnesc de activitatea care implică mult mai mult de cât lucrul cu copii şi plus cerinţe părinţilor care sunt destul de mari. Uneori dezamăgiţi, din păcate nu se reţin o perioadă atât de lungă.”

Pe lângă educatori, grădinițele mai au nevoie şi de ajutori de educatori, dar şi de personal auxiliar.

NATALIA ALEXEI, directorul Grădiniţei numărul 158: „Provocările sunt pentru că pe umerii educatorilor sunt prea multe responsabilităţi înafară de a îndeplini curiculum. La noi unitatea lipseşte funcţia de măturător, sau sunt cazuri când este lipsă de ajutor la grupă, atunci cadrele didactice sunt nevoite să îndeplineacă şi alte activităţi didactice. ”

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Educație spun că încearcă să atragă tinerii să lucreze în grădiniţe, oferindu-le diferite facilităţi.

ANDREI PAVALOI, şeful Direcţiei Generale Educație, Tineret și Sport din cadrul Primăriei municipiului Chișinău: „Primăria municipiului Chişinău a dublat practic suma pentru închirierea spaţiului locativ, de la o mie la două mii de lei, începând cu întâi octombrie. La fel noi încercăm să venim cu suport metodologic pentru tinerii angajaţi în sistem.”

Forţele ucrainene recuceresc oraşul Kupiansk şi alungă trupele ruse de pe malul estic al râului Oskil

Forţele ucrainene au cucerit întreg teritoriul oraşului Kupiansk şi au alungat trupele ruse din poziţiile de pe malul estic al râului Oskil, care desparte oraşul din nord-estul Ucrainei.

soldati ucraina

Cea mai mare parte a oraşului Kupiansk, un nod feroviar strategic, a fost recucerită la începutul acestei luni, ca parte a unei contraofensive uimitoare a trupelor ucrainene în nord-estul ţării, conform presei străine.

Unele trupe ruse au rezistat pe malul estic al râului Oskil, peste un pod rutier distrus.

Civilii au fugit pe teritoriul ucrainean în timp ce bombardamentele continuau zi şi noapte.

Încă un oligarh rus a fost găsit mort. E sinucidere, conform anchetei

Șirul morților suspecte în rândul oligarhilor ruși continuă. Managerul Relațiilor Publice al Căilor Ferate Ruse și-a pierdut viața într-un mod suspect.

Oligarhul, în vârstă de 57 de ani, a fost găsit împușcat în locuința sa din Moscova. Anchetatorii au spus despre moartea sa că este o sinucidere, însă nu au dezvăluit mai multe detalii despre acest caz.

Decesul managerul de PR al Căilor Ferate Ruse face parte dintr-un șir de morți suspecte care a fost declanșat la începutul ofensivei ruse în Ucraina.

Din februarie și până acum zeci de oligarhi ruși au murit, iar decesele tuturor au fost declarate sinucideri. 

sursa

Ultima oră! Energocom va achiziționa 15 milioane de metri cubi de gaze naturale. Unde vor fi stocate

Compania Energocom va achiziționa 15 milioane de metri cubi de gaze naturale, și vor fi stocate în depozitele din România și Ucraina. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.

Soluție de rezervă: Guvernul a aprobat crearea stocurilor de gaze naturale  pentru situații de urgență – NordNews

Potrivit CSE, decizia a fost luată în vederea sporirii securităţii energetice a Republicii Moldova.

Astfel, stocurile de gaze naturale vor fi procurate și livrate în baza unui contract-cadru de vânzare-cumpărare a gazelor naturale de tip EFET, încheiat între SA „Energocom” și SA „Moldovagaz”.

„La data adoptării prezentei dispoziţii SA „Energocom” va procura în baza contractului EFET semnat, iar SA „Moldovagaz” va asigura livrarea şi va vinde 10 mil. m3 de gaze naturale la condiţii standard, la preţul de achiziţie de 1882,78 USD/1000 m3 , care va fi confirmat prin actul de predare-primire semnat între SA „Moldovagaz” şi FJSC „Gazprom”, la care se adaugă tariful de intrare în sistemul de transport al SRL „Moldovatransgaz”, la condiţiile de livrare ale pieţei angro a Republicii Moldova. Livrarea se va efectua la data de 30 septembrie”, se arată în dispoziția CSE.

Totodată,  compania „Energocom” va procura și 5 milioane de metri cubi de gaze naturale la preţul preliminar de achiziţie al gazelor naturale de 1058,11 USD/1000 m3, estimat conform situației din 23 septembrie.

„Preţul final al gazelor naturale va fi recalculat după stabilirea preţului de import al gazelor naturale pentru SA „Moldovagaz” în luna octombrie 2022. Livrarea se va efectua la solicitarea SA „Energocom”. Până la onorarea deplină a obligațiilor SA „Moldovagaz” față de SA „Energocom”, contravaloarea gazului va fi garantată prin gajarea către SA Energocom a creanțelor cu titlu executoriu SA „Moldovagaz” față de SA „Termoelectrica””, au decis membrii Comisiei.

sursa: www.realitatea.md

Un bărbat a urcat pe banda rulantă pentru bagaje dintr-un aeroport, după ce își pierduse pantofii de 1000 de dolari
Articolul anterior
Filmul ”Carbon”, realizat în Moldova, va avea o proiecție mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian
Articolul următor