Criză de manuale în școlile din Capitală. Municipalitatea cere intervenția autorităților

Început de an școlar, dar fără toate manualele necesare. Această situație se atestă în mai multe școli din R. Moldova. În Chișinău, potrivit direcției generale de învățământ, pentru anul curent sunt prevăzute pentru editare 60 de titluri de manuale școlare, dar la moment doar 44 de titluri de manuale au fost repartizate în instituțiile de învățământ, scrie deschide.md.

Aceste informații au fost oferite de către șeful interimar al Direcției Generale Educaţie, Tineret şi Sport din municipiul Chişinău, Andrei Pavaloi.

„Avem o insuficiență de manuale școlare, în mod special la disciplinele de: matematică, limbile străine, istoria românilor și cea universală. În acest sens, cei de la Direcția Generală Educaţie, Tineret şi Sport au întreprins măsuri pentru a acoperi deficitul de manuale. Au făcut demersuri către organele competente, precum și către colegii din raioane, acolo unde numărul copiilor este în creștere, pentru a pune la dispoziție manualele lipsă”, a declarat Andrei Pavaloi în cadrul ședinței operative a serviciilor Primăriei.

Potrivit lui, autoritățile municipale au reușit să acopere necesitatea de agende pentru copiii claselor primare.

14 suspecți, cu vârste cuprinse între 28 și 56 de ani, implicați într-o schemă specializată în confecționarea actelor false și organizarea migrației ilegale

Ofițerii Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al INI, în comun cu procurorii Procuraturii Generale, au documentat activitatea unui grup infracțional organizat specializat în trafic de persoane, confecționarea actelor false și organizarea migrației ilegale, anunță Poliția.

Suspecții, 14 la număr cu vârstele cuprinse între 28 și 56 de ani, din   diferite regiuni ale țării, sunt bănuiți că ar fi  perfectat  cărți  de identitate false, precum și alte acte de identitate pretinse a fi eliberate de autoritățile competente ale României pe numele cetățenilor Republicii Moldova, dar și a altor persoane, care nu sunt cetățeni și nici rezidenți ai statelor Uniunii Europene, pentru a permite migranților aflarea pe teritoriul țării de destinație.

Totodată s-a stabilit că, cărțile de identitate românești false confecționate pe teritoriul Republicii Moldova erau vândute contra sumei de 100-250 de euro, în unele cazuri și cu 1800 de euro, pretinse a fi eliberate de autoritățile române. Ulterior acestea erau transmise pe teritoriul Franței, actele de identitate false fiind vândute persoanelor pe numele cărora erau perfectate.

În acest caz au fost inițiate cauze penale pentru confecţionarea, deţinerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimantelor, ştampilelor sau sigiliilor false și organizarea migraţiei ilegale.

O barcă veche din lemn de stejar, care ar avea câteva secole, a fost găsită în Nistru

O barcă veche din lemn de stejar a fost găsită în râul Nistru. Potrivit arheologilor, aceasta ar putea avea o vechime de câteva secole. Imaginile au fost postate pe o rețea de socializare chiar de persoana care a găsit barca, scrie tvn.md.

„Din râul Nistru am scos o barcă antică din lemn stejar, foarte veche”, a scris autorul imaginilor.

Pentru clarificarea diferitelor probleme ridicate de această valoroasă descoperire, inclusiv datarea, se impun studii interdisciplinare. În primul rând însă se cer măsuri de conservare și restaurare adecvate. Ar putea avea o vechime de câteva secole sau chiar o mie de ani, cum este datată de exemplu ambarcațiunea de la Măcărești de pe malul Prutului, descoperită în 2012 și care se află astăzi la Muzeul de Istorie și Etnografie Ungheni”, explică într-un comentariu, Vlad Vornic, directorului Agenției Naționale Arheologice.

Vlad Vornic a mai menționat că obiectul este o monoxilă, care constituie un bun de patrimoniu cultural.

*Monoxilă – barcă primitivă construită dintr-un trunchi de copac scobit.

11 migranți ucraineni surprinși în timp ce treceau ilegal frontiera, în toiul nopții. Organizatorii urmau să primească 40.000 de euro

Angajații Sectorului Poliției de Frontieră Basarabeasca au depistat în zona de responsabilitate 11 bărbați ucraineni care au ajuns în mod clandestin în Republica Moldova din Ucraina. Unul dintre străini este suspectat că ar fi fost călăuză, iar pe cauză se cunoaște că organizatorii urmau să primească – peste 40 000 EUR.

Săptămâna precedentă, ca urmare a continuării acțiunilor pe linie de prevenire și combatere a migrației ilegale la frontiera de stat, patrula mobilă a surprins pe direcția localităților Basarabeasca (MDA) – Serpneovoe (UA) mai multe persoane. Cu ajutorul dispozitivelor de vedere nocturnă, polițiștii de frontieră au monitorizat acțiunile persoanelor în timp ce traversau ilegal hotarul moldo-ucrainean, fiind depistați și identificați 11 bărbați din Ucraina.

În cadrul documentării cazului, în coordonare cu Procuratura Basarabeasca, este suspectat unul dintre cetățenii ucraineni, un bărbat de 24 ani, că ar fi călăuză pentru conaționalii săi.

În continuare, pe caz sunt întreprinse măsuri procesuale în vederea documentării și atragerii la răspundere a persoanelor implicate în acțiunea ilegală. Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă pedeapsă penală (art. 362/1 alin.2 lit. b, c, Cod Penal al Republicii Moldova). Pe parcursul investigațiilor persoanele implicate beneficiază de prezumția nevinovăției.

Totodată, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor și destructurării grupului infracțional specializat pe organizarea migrației ilegale din Ucraina în Moldova, polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale SUD cooperează cu grănicerii ucraineni, prin schimb de date și informații, inclusiv activități operaționale comune.

14 suspecți, cu vârste cuprinse între 28 și 56 de ani, implicați într-o schemă specializată în confecționarea actelor false și organizarea migrației ilegale
Articolul anterior