image-2022-09-18-153030

Fusuri orare contradictorii într-o ţară! Guvernul are o oră, iar cetăţenii alta

Oamenii din Liban s-au trezit în două fusuri orare, pe fondul unei dispute între autorităţile politice şi religioase cu privire la momentul în care ceasurile ar trebui schimbate, scrie BBC. Premierul interimar Najib Mikati a anunţat că ora de vară va începe la sfârşitul Ramadanului de luna viitoare, permiţându-le musulmanilor să îşi încheie postul mai repede seara, scrie alephnews.ro.

Însă autorităţile creştine au declarat că vor schimba ceasurile în ultima duminică din martie, aşa cum se întâmpla în majoritatea anilor.

Întrucât unele instituţii au pus în aplicare schimbarea orei,  în timp ce altele au refuzat, mulţi libanezi s-au văzut nevoiţi să jongleze cu programul de lucru şi cel şcolar în fusuri orare diferite – într-o ţară care are doar 88 de kilometri în punctul cel mai lat.

Disputa ilustrează diviziunile profunde dintr-o ţară în care facţiunile creştine şi musulmane au dus un război civil la sfârşitul anilor 1970 şi 1980 şi unde poziţiile politice sunt împărţite între grupurile religioase.

Ramadanul a început pe 22 martie şi se încheie pe 21 aprilie. Dacă ora rămâne neschimbată, musulmanii îşi vor întrerupe postul cu o oră mai devreme, în jurul orei 18:00 în loc de 19:00, ora la care apune soarele.

Biserică creştină din Liban a declarat că nu va ţine cont de această decizie, calificând-o drept surprinzătoare”.

Mai multe organizaţii libaneze importante au decis, de asemenea, să schimbe ora. Două canale de ştiri, LBCI şi MTV, au schimbat ora.

Middle East Airlines, transportatorul naţional, a decis un compromis. Acesta a declarat că ceasurile şi alte dispozitive vor rămâne la ora de iarnă, dar că orele de zbor vor fi ajustate pentru a evita perturbarea orarelor internaţionale.

A existat, de asemenea, confuzie pentru utilizatorii de telefoane mobile şi alte dispozitive electronice care trec automat la ora de vară, deoarece mulţi operatori nu au fost notificaţi cu privire la trecerii la ora de vară.

”Adio, Anastasia!” Zeci de oameni au umplut curtea blocului unde locuia fetița ucisă de un troleibuz la Ciocana, condusă azi pe ultimul drum

Rudele, colegii și prietenii îi spun adio astăzi Anastasiei, copila de 12 ani, care a decedat, după ce a fost lovită de un troleibuz la Ciocana, scrie unimedia.info.

Curtea casei unde locuia Anastasia a devenit neîncăpătoare. Zeci de oameni au venit să-și ia rămas bun de la copilă.

Șoferița troleibuzului de pe ruta nr.13 care a lovit mortal, pe 24 martie, o fetiță de 12 ani, a fost plasată în arest preventiv pentru 30 de zile. Decizia a fost pronunțată astăzi, 26 martie, de către magistrații de la Judecătoria Ciocana.

Regia Transport Electric Chișinău anunță că a fost feschisă o anchetă după tragicul accident de la Ciocana, în care a fost lovită mortal fetița de 12 ani de un troleibuz.

Fetița, tamponată mortal de un troleibuz, la Ciocana, traversa strada regulamentar. Copila avea 12 ani.

Nemerenco, după criticile pentru demisiile de la Institutul Oncologic: ”Nu cred în specialişti extraordinar de buni care au condus spitale ajunse pe brânci”

Ministrul Sănătății, Ala Nemereono, a venit cu o reacție, după criticile aduse pentru demisiile de la Institutul Oncologic în scandalul cu alimentația pacienților.

”O să las aici un anunț pentru toți cei dezamăgiți, care critică rezilierea de către minister/ministru a unor contracte – funcțiile de vicedirectori și directori nu sunt lăsate de mama și tata pe vecie și nu vă supărați, nu am nimic cu nimeni, dar în povești cu specialiști extraordinar de buni care au condus spitale ajunse pe brânci, eu nu cred. Dacă erați cu adevărat buni, spitalele înfloreau și pacienții vă venerau. Dar așa, medicii tineri pleacă, mita înflorește, echipamente iok, iar unii se fac a nu înțelege cam de ce nu mai rămân în funcții, deși în spitalul lor și acu pacienții muribunzi sunt duși pe țoale.

Mai priviți în jur și nu vă mai închinați ode, nu dezbinați colectivele cu colectări de semnături și rămâneți demni dacă vă considerați oameni cu demnitate. Funcțiile vin si pleacă, diploma de medic rămâne.

Da, și sunt conștientă că îmi fac o armată nouă de dușmani, dar nu am venit la minister să adun fani, dar să creăm un sistem de sănătate pentru oameni.”, scrie ministrul pe pagina sa de Facebook.

Amintim că mai multe persoane au rămas fără locurile de muncă de la Institutul Oncologic, după un control inopinat ce viza alimentația pacienților.