Cu 3 cazuri confirmate de Covid-19 și 341 de persoane suspecte în regiune, orașul Sângerei nu poate intra oficial în carantină

Orașul Sîngerei nu a intrat în carantină, din cauza coronavirusului, așa cum a decis acum 2 zile Comisia pentru Situatii Exceptionale din cadrul primăriei Sângerei. Și asta pentru că dispoziția Primăriei nu a fost acceptată de către președintele raionului, Grigore Corcodel.

separator

Potrivit lui Corcodel, pentru a izola orașul este nevoie de un plan de acțiuni și indicații de la Comisia Națională pentru Situații Excepționale. Accesul în localitate nu este restricționat, deși, aici, au fost confirmate trei cazuri de infectare cu COVID-19, iar alte 341 de persoane din raion se află sub supraveghere medicală.

„Astăzi, la Celula de Criză, Slavă Domnului, că s-a trezit și președintele raionului, care ieri a dat dovadă de o iresponsabilitate crasă. Vreau să o spun sus și tare nu vă jucați de-a politica, oameni buni! Mai bine să stăm în carantină decât să mergem la cimitir”, a precizat primarul Arcadie Covaliov, pentru nordnews.md.

Pe de altă parte, președintele raionului, Grigore Corcodel spune că, nu poate îndeplini decizia primarului din cauza unor prevederi legale, care-l împiedică să facă acest lucru. ,,Atunci când anunți că orașul intră în carantină trebuie să fii pregătit. Să vezi câte stocuri de produse alimentare sunt, câte de detergenți, de apă. Cât personal este implicat planul lor de activitate. Au fost făcute aceste planuri? Nu au fost făcute. -Nu există un plan de acțiuni? Nu!, a remarcat președintele de raion.

În pofida acestor neînțelegeri, locuitorii din Sângerei îndeplinesc condițiile de carantină, după ce Primăria a ridicat alarma. Străzile din oraș sunt aproape pustii, iar în magazine, măsurile de igienă și distanța socială sunt respectate.

Localnicii se plâng că unele magazine din oraș profită de criza provocată de coronavirus și majorează prețurile. ,,Spune președintele că prețurile nu vor fi majorate. În consecință toți le-au ridicat. Iată aici usturoiul este 48 de lei. În alte părți 90 de lei”.

Însă sunt proprietari de magazine, care nu au majorat prețurile, dar acuză importatorii că aduc marfă alterată și la preț ridicat. ,,Noi niciodată nu am profitat de această tragedie. Nu vrem să facem bani pe seama populației. Asta că agenții economici care importează ne aduc o marfă de proastă calitate. Se folosesc de moment și suferă populația”, se plânge antreprenoarea Ana Iurcu.

Vineri, încă două persoane apropiate femeii venite din Anglia, suspectate de infectare cu COVID-19, au fost transportate la Chișinău. Primarul a îndemnat oamenii să fie responsabili și să stea acasă pentru a nu permite răspândirea virusului. În orașul Sângerei locuiesc 12.000 de locuitori.

Primul deces de coronavirus în România. Cine este victima
Articolul anterior
Transport organizat pentru lucrătorii medicali care locuiesc în suburbii și muncesc în Capitală
Articolul următor
Alte articole interesante