Cu cine s-ar fi întâlnit Maia Sandu în România în vizita ei surpriză la Oradea

Prezența președintei Republicii Moldova la Oradea, județul Bihor din România, rămâne cap de afiș în presa noastră și cea de peste Prut. Cei mai mulți jurnaliști au presupus că este vorba despre o vizită privată pentru a marca acolo Crăciunul pe rit vechi. Ar fi avut loc și o întâlnire neoficială cu o personalitate locală. Bihor.ro – redacția care prima a dezvăluit despre această vizită – este de părere că Maia Sandu va reveni abia duminică seara, 8 ianuarie curent, scrie realitatea.md.

Ce se presupune?

Maia Sandu a sosit la Oradea în seara de 7 ianuarie 2023. Ziua de 7 ianuarie este cea în care ortodocșii de rit vechi sărbătoresc Crăciunul. Președinta Maia Sandu a venit în România într-o vizită neoficială. Ea a coborât dintr-un avion TAROM pe aeroportul din Oradea, aflându-se printre ceilalți pasageri, fără a ieși în evidență. La aeroport, Maia Sandu a fost preluată de câțiva ofițeri de protecție și s-a urcat într-o mașină cu număr de București, probabil a SPP.

La coborârea din avion, Maia Sandu purta în mână un buchet de flori. Aparent, ea a mers într-o vizită privată.

Totuși, ar fi avut și o întâlnire cu președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, anunță presa locală din Transilvania. Bolojan este unul dintre susținătorii Maiei Sandu în România.

Sâmbătă dimineață, cu câteva ore înainte să ajungă în România, Maia Sandu posta pe internet un mesaj dedicat Crăciunului pe rit vechi.

„Tuturor concetățenilor noștri, care sărbătoresc astăzi Crăciunul, le urez multă sănătate, belșug în case și clipe fericite alături de cei dragi. În timp ce, pe la ferestre, vor răsuna colindele ce vestesc Nașterea Domnului, familiile se vor reuni la masa de sărbătoare și se vor ruga de roadă bogată, de copii sănătoși și de pace. Să rămânem, și în acest an, uniți și solidari. Sărbători luminate și Crăciun fericit!”, a scris Maia Sandu.

Nu există până acum relatări oficiale despre vizita președintei Republicii Moldova în județul Bihor.

Jurnaliștii de la realitatea.md au solicitat reacția Președinției la informațiile apărute în presa română. Purtătoarea de cuvânt a Maiei Sandu, Sorina Ștefârță, nici nu a confirmat, nici nu a infirmat. Ea a declarat că nu cunoaște nimic despre această vizită. Cel puțin deocamdată.

Pietoni amendați pentru traversarea neregulamentară

Pietonii sunt implicați, practic, zilnic în accidentele rutiere, care se produc pe drumurile naționale din țară. Potrivit Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP) în unele cazuri de vină se fac cei care traversează neregulamentar strada.

Polițiștii continuă să împartă amenzi pentru traversarea neregulamentară

Cu scopul de a-i disciplina pe cei ce încalcă regulile de circulație, inspectorii de patrulare desfășoară operațiunea cu genericul „Pietonul”, transmite moldova1.md.

„ – De ce traversați strada neregulamentar? – Mă grăbesc. – Graba strică treaba, știți? Grăbește-te încet, cum s-ar spune”.

Majoritatea pietonilor, care au traversat strada neregulamentar au inventat scuze pentru acțiunile ilegale.

„Mă doare piciorul. Nu pot să cobor pe scări”.

„ – Am trecut deja. – Dar viața nu are prioritate? – M-am uitat că mașini nu sunt și am trecut”.

„Mă grăbesc. – Unde vă grăbiți? Dar viața nu are prioritate?”.

Unii pietoni și-au recunoscut vina, însă nu au vrut să discute.

„ – De ce treceți? – Mă scuzați, mă scuzați”.

„ – De ce nu treceți la zebră?”.

„ – Scuze”.

Pentru a responsabiliza participanții la trafic și cu scopul de a reduce numărul accidentelor rutiere cu implicarea pietonilor, oamenii legii au inițiat operațiunea „Pietonul”.

„Când vizibilitatea este foarte scăzută șoferii ar putea să nu observe pietonul și să nu reușească să staționeze la timp. Pietonii care traversează strada neregulamentar riscă o sancțiune de la 300 până la 450 de lei, iar conducătorii auto care nu cedează trecerea legală a pietonilor riscă o sancțiune de la 900 până la 1.500 cu aplicarea a trei puncte de penalizare”, a declarat Natalia Golovco, ofițer de presă INSP.

Potrivit datelor oficiale, de la începutul anului au avut loc 59 de accidente rutiere. Zece persoane și-au pierdut viața, iar alte 50 au fost traumatizate, urmare a accidentelor rutiere în care au fost implicați.

O americancă, arestată în Rusia după ce a plimbat un vițel prin Moscova

O americancă a fost reţinută şi amendată de un tribunal din Rusia miercuri, după ce a plimbat un viţel în Piaţa Roşie din Moscova, despre care a spus că îl cumpărase pentru a îl salva de la sacrificare, au anunţat mass-media ruse, citate de Reuters.

O americancă, arestată în Rusia după ce a plimbat un vițel prin Moscova

Alicia Day, în vârstă de 34 de ani, a fost amendată cu 20.000 de ruble (285 de dolari) pentru că a stânjenit accesul pietonilor în cadrul unui protest neautorizat, transmite Digi24.ro.

Ea a fost condamnată şi la 13 zile de „arest administrativ” în urma unei acuzaţii separate: nesupunere faţă de ordinele poliţiştilor. „Am cumpărat viţelul pentru ca el să nu fie mâncat”, a declarat Alicia Day, citată de agenţia de presă TASS. 

Înregistrări video distribuite în presa de stat rusă o arată pe americancă în timp ce dezvăluia că a angajat un şofer pentru a aduce viţelul în Piaţa Roşie cu ajutorul unui vehicul.  

„Am vrut să îi arăt un loc frumos din ţara noastră frumoasă”, a declarat ea. 

Ambasada americană, contactată de Reuters, nu a făcut deocamdată declaraţii pe această temă. Alicia Day locuieşte într-o suburbie a oraşului Moscova, după ce a sosit în Rusia cu ajutorul unei vize turistice, precizează agenţia de presă RIA. 

În trecut, ea a susţinut acţiuni similare de protest şi în alte ţări, notează Agerpres. În 2019, cotidianul britanic Daily Mail a raportat că Alicia Day a „salvat” un porc de la sacrificare în vestul Angliei, pe care l-a denumit „Jixy Pixy”, l-a adus la Londra cu taxiul şi l-a plimbat prin oraş şi prin restaurante.  

A trebuit să îl predea însă unei fundaţii care militează pentru bunăstarea animalelor după ce proprietarul micului apartament pe care îl închiriase a descoperit că porcul trăia în acea locuinţă.

Cuplu arestat într-un restaurant din Rusia din cauza conversației anti-război auzite de vecini. Poliția le-a luat copilul de 9 ani

Un canal de Telegram rusesc care urmărește arestările abuzive dictate de regimul Putin relatează un caz înfricoșător.

Un cuplu de tineri ruși, cu numele Olesia și Alexei Ovcinnikov, a fost reținut de mascați în restaurantul Na Drovakh din orașul Krasnodar, transmite www.ziare.com.

Afirmațiile anti-război făcute de cei doi, aflați împreună cu copilul de 9 ani la masă, au dus la chemarea „poliției fasciste a lui Putin” de către un vecin de masă.

Cei doi au fost arestați sub acuzația de „hărțuire”.

„Poliția i-a arestat la restaurant și le-a luat copilul de 9 ani. Când a sosit poliția fascistă a lui Putin, i-a încătușat pe părinți și i-au ținut pe podeaua restaurantului timp de peste o oră, înainte de a-i duce la închisoare, potrivit martorilor oculari.

Potrivit canalului Telegram OVD-info, care urmărește arestările politice din Rusia, polițiștii i-au dus apoi la secție pentru audieri și, cu acuzația de „hărțuire”, i-au lăsat peste noapte în arest. Fiica cuplului, în vârstă de 9 ani, a fost despărțită de părinți și trimisă acasă.

Potrivit cuplului, aflat acum în stare de libertate, li s-a spus direct că au fost arestați pentru declarații împotriva războiului.

O scriitoare de romane dezvăluie că este în viață la doi ani după ce și-a înscenat moartea
Articolul anterior
O familie de ucraineni s-a rătăcit noaptea prin Moldova. Vezi cine i-a salvat
Articolul următor