Cu drag de mama! Iuliana Chiroșca, creatoare de modă: ,,De la ea am învățat lecția răbdării”

Reflecții despre mama: ,,De la ea am învățat că în viață se muncește din greu, constant și cu tragere de inimă. Că nu trebuie să te plângi de nimic. Că lacrimile se vărsa numai în pernă, noaptea, pe ascuns, și ceea ce ai pe suflet se ține sub zeci de lacăte încuiate cu cheile aruncate. Că a două zi, când nu-ți iese ceva, trebuie să le iei pe toate de la capăt”.

separator
,,Din nou și din nou până vezi lumină. Îi mulțumesc!”

,,Am învățat de la mama că dacă vrei să le reușeșți pe toate trebuie să te trezești când încă e întuneric afară și să așezi capul pe pernă abia după ce le pui pe toate la locurile lor prin casă. Mama nu reușea să-și vopsească unghiile însă purta mereu un coc foarte îngrijit. Nici acum nu am atins performanțele ei… sunt o versiune a ei, modernizată”.

,,Mamă, dar mai așază-te oleacă…”. La ea, mereu era totul în ordine, peste tot, nici acum nu înțeleg cum trebuie să ți le organizezi că să-ți iasă totul ,,ca la carte”. Mai țin minte și acum cearceafurile ei imaculate și scorțoase trecute prin apret de rufe, ce te învăluiau într-o prospețime curată, așa făceau înainte gospodinele.

Mama m-a învățat că atunci când găteșți trebuie să o faci cu tragere de inimă, numai așa îți crește aluatul și zeama îți iese perfectă.

Mi-a cultivat lecția răbdării… O avea exagerată totuși, poate pentru că așa trebuia să fie o soție de colonel. Mama l-a așteptat mereu pe tata: de la război, din delegații, din deplasări, veghind nopțile târzii.

Îi simt caracterul, resimt rezistența ei ,,olimpică” în ceea ce am devenit eu astăzi.

A lupta e bine, dar a fi onest și tolerant până în măduva oaselor sunt niște valori pe care le consider deja ,,prea mult” pentru societatea noastră la ora actuală. Răbdarea uneori te leagă la ochi… Îi mulțumesc și lupt!”

    

Un adolescent care și-ar fi satisfăcut poftele sexuale cu bunica sa riscă șase ani de închisoare

Procuratura informează despre finalizarea urmăririi penale și transmiterea în instanța de judecată a cauzei penale de învinuire a unui tânăr de 18 ani, de comiterea infracțiunii de „viol, adică actul sexual neconsimțit, comis cu bună știință asupra unui membru de familie” (art. 171 alin. (2) lit. c) Cod penal), informează unica.md cu referire la un comunicat al Procuraturii Generale

Reieșind din actul de învinuire, la 28 decembrie 2023, în jurul orei 18:00, învinuitul, urmărind scopul satisfacerii poftei sexuale, a pătruns abuziv în locuinţa bunicii sale, amplasată într-un sat din centrul țării. Acolo, a imobilizat-o prin legarea membrelor superioare și a gurii şi profitând de imposibilitatea acesteia de a se apăra din cauza vârstei înaintate, a întreţinut cu ea acte și rapoarte sexuale neconsimțite.

Acesta și-a recunoscut integral vinovăția în comiterea infracțiunii.

În privinţa învinuitului a fost aleasă măsura preventivă obligarea de a nu părăsi țara pe un termen de 60 zile. Dacă acesta va fi recunoscut vinovat, el riscă o pedeapsă maximă de până la 6 ani de închisoare.

Preşedintele Columbiei interzice coridele

Președintele columbian Gustavo Petro a promulgat luni o lege care interzice coridele în țară, marcând astfel sfârșitul unei practici care era recunoscută de Constituție ca făcând parte din cultura națională, potrivit agenției AFP citate de g4media.ro.

În fața unei mulțimi adunate în arena de tauri din centrul orașului Bogota, redenumită Plaza Cultural La Santamaria, Gustavo Petro a sărbătorit adoptarea acestei legi, denumită „No more Olé”, menită să pună capăt, potrivit lui Petro, „dreptului de a ucide” animale ca formă de divertisment.

„Cultura, și cu atât mai puțin justiția, nu poate spune că este o cultură să ucizi ființe simțitoare, ființe vii, de plăcere”, a declarat Petro, referindu-se la o decizie a Curții Constituționale din 2018 care a permis luptele cu tauri în orașele și satele cu tradiție taurină.

Columbia se alătură astfel listei țărilor sud-americane care interzic coridele, precum Brazilia, Chile, Argentina, Uruguay și Guatemala.

În Ecuador, Franța, Mexic, Peru, Portugalia, Spania și Venezuela se organizează încă lupte cu tauri.

Se modifică regulile de intrare în Israel

Începând cu data de  1 august curent, Statul Israel modifică regulile de intrare pe teritoriul său pentru cetățenii statelor cu regim fără de vize, inclusiv cetățenii Republicii Moldova, scrie stiripesurse.md.

Astfel, Statul Israel pune în aplicare sistemul ETA-IL https://israel-entry.piba.gov.il/ de verificare prealabilă și pre aprobare a intrării și șederii în Israel a cetățenilor străini. Până la 1 august,  sistemul are caracter pilot, iar odată cu prima zi a lunii august, va funcționa ca sistem instituțional de verificare prealabilă a cetățenilor străini care doresc să viziteze Statul Israel cu diverse scopuri.

Potrivit autorităților israeliene, cetățenii străini ai statelor cu regim fără de viză nu vor putea intra pe teritoriul Statului Israel fără aprobarea prealabilă prin sistemul ETA-IL. Cetățenii străini care aplică prin acest sistem în luna iulie, perioadă pilot a sistemului, primesc aprobarea ce va rămâne valabilă timp de doi ani de zile.

În perioada proiectului pilot, adică până la data de 1 august, aplicarea pentru intrarea în Statul Israel este gratuită, iar după – verificarea prealabilă în scopul aprobării intrării pe teritoriul Statului Israel va costa 25 de NIS, aproximativ 120 de lei moldovenești.

Un nou record: vinurile Moldovei au obținut peste 800 de medalii și distincții în 2019
Articolul anterior
Tot mai mulți moldoveni primesc salarii mai mari de 10 mii de lei
Articolul următor