Cu drag de mama și bunica: Angela Iurcu, femeie de afaceri

Luna Femeii este una specială în care ne amintim mai cu seamă de ființele dragi care ne sunt alături și ne bucură inimile. Din acest punct de vedere, femeia de afaceri Angela Iurcu se consideră o norocoasă. Pe lângă faptul că fiul și cele două fiice, Ilinca și Iustina, îi dau un sens vieții, la nevoie nu lipsesc nici povețile pline de înțelepciune ale bunicii Marița și mamei Raisa.

separator

Cam așa cele trei generații de femei din familie sunt o fortăreață și nu se plictisec niciodată atunci când au ocazia de a fi împreună. Şi pentru că cea mai fericită copilărie este cea în care ai și bunici, femeia de afaceri Angela Iurcu a rememorat cele mai frumoase amintiri din copilărie și învăţăminte primite de la mama, dar și de la bunica Marița, care iată a împlinit 95 de ani.

 • unicamd unica.md Cum obișnuiți să le surprindeți pe cele două ființe care vă sunt extrem de dragi și care în mod sigur v-au marcat existența?
 • Angela I.

  Bunica Marița toata viața a trăit în satul ei de baștină, Colicăuți, raionul Briceni. Și ceea ce mereu îi plăceau sunt dulciurile. Iar mămica mea cel mai mult adoră călătoriile, ieșirile la teatru sau la concerte. Mă strădui, în măsura posibilităților, să o alint nu numai cu parfumuri și delicii, dar și cu ieșirile noastre împreună și timpul prețios petrecut alături.

  Dragostea și grija lor, a bunicilor, am simțit-o mereu. E cel mai puternic și frumos sentiment – să știi că esti iubită, așteptată mereu și dorită.

 • unicamd unica.md Vă amintiți cea mai valoroasă lecție pe care ați învățat-o de la mama, de la bunica?
 • Angela I. Bunica este persoana căreia îi place ca totul să fie gustos, frumos aranjat și cel mai important gătit proaspăt, mâncarea pregătită astăzi, mâine, nu o mai găsești pe masa ei. Bunica a fost cea care pentru prima dată m-a învățat să coc pâine. Să împletesc colăcei în 2 și în 4. A fost mereu o gospodină în toată firea și foarte ospitalieră, așa cum poți vedea pe la oamenii din nordul Moldovei.

 • unicamd unica.md Dar despre momentele frumoase din frageda vârstă? Cum a fost copilăria la Colicăuți?

 • Angela I.

  Fiind singurul copil în familie, am fost mult așteptată, prima nepoată, atât la buneii de pe linia maternă, cât și la cei din partea tatălui. Verile mereu le petreceam la Colicăuți sau la Cornești. Sâmbetele, bunica cocea câte un cuptor plin de pâine și plăcinte. De vineri seară se frământa aluatul. În covata de lemn creștea exact ca un organism viu și apoi, la cuptor la rumenit! Îmi amintesc cum deseori aduceam apă și scăpam căldarea în fântână, erau niște momente atât de inocente… Vara, în vacanțe, nu erau gadgeturi și nici televizorul nu te alinta cu atâtea posturi. Ce pot să spun? Copilarie fericită, cu cartea la umbra unui copac păscând boboci… Astăzi puțini copii mai au o astfel de experiență, copiii mei, din păcate, nu știu cum e să alergi vara prin ploaie desculț…

 • unicamd unica.md În luna Femeilor, ce mesaj le transmiteți ființelor dragi din viața dumneavoastră?
 • Angela I.

  Pentru fiecare om, mama este persoana cea mai apropiată și iubită. Pentru ca bogăția sufletului e atunci cand zici : “Mama!? … și ea îți răspunde: ,,Da, puiul mamei”. Și în acest caz chiar nu contează vârsta pe care o ai. Iar familia în viața omului este cea mai importantă verigă. Este locul unde poți fi tu însuți, cel adevărat, și tot ce am în acest moment se datorează Domnului și celor mai apropiate persoane, cărora le mulțumesc. Continuitatea neamului este ceea ce rămâne și cheia este dragostea necondiționată. Acest lucru îi învăț și pe copiii mei.

Un moldovean a murit în condiții misterioase în Italia. Corpul acestuia a fost găsit în locuința sa, chiar de mama acestuia

Presa italiană scrie despre moarea în condiții misterioase a unui cetățean moldovean, găsit fără suflare în locuința sa din Parma, Italia.

Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit mort în locuința sa din localitatea italiană Parma, provincia cu același nume din regiunea Emilia-Romagna, în seara zilei de vineri, 19 iulie 2024.

Mama bărbatului a fost cea care a descoperit tragedia, în jurul orei 20:00, când a revenit acasă și l-a găsit pe fiul său fără semne de viață pe podeaua apartamentului în care locuia bărbatul moldovean, situat în Piazzale Mestri din Parma, scrie rotalianul.com.

Echipele de intervenție, inclusiv serviciul de ambulanță 118, poliția, echipele de intervenție rapidă, poliția criminalistică și echipele de investigații, au sosit imediat la fața locului, relatează Parma Today.

Potrivit primelor informații oferite de poliție, cauza decesului ar putea fi un accident domestic.

Deși inițial s-a vehiculat ipoteza că un cuțit ar fi fost găsit lângă corp și că ar fi existat răni provocate de o armă tăioasă, poliția a infirmat aceste informații.

Ancheta este în desfășurare pentru a se asigura că nicio posibilitate nu este exclusă și că toate circumstanțele în care s-a produs decesul sunt clarificate.

Autoritățile continuă să adune informații și să investigheze detaliile cazului pentru a determina exact ce s-a întâmplat în acea seară tragică.

Președintele Uniunii Chinologice din Moldova, cercetat penal de CNA după ce ar fi furat circa 17 milioane de lei

Ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii mun. Chișinău au desfășurat astăzi percheziții în cadrul unei cauze penale în care este vizat președintele AO ”Uniunea Chinologică din Moldova”. Acesta este bănuit că ar fi sustras de la participanții la diferite expoziții naționale și internaționale circa 17 milioane de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

Urmărirea penală a fost începută în temeiul unei bănuieli rezonabile privind săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.190 alin.(6) din Codul penal. Potrivit materialelor administrate în cadrul procesului penal rezultă o bănuială rezonabilă că, în perioada 2019-2024, președintele AO ”Uniunea Chinologică din Moldova”, organizând expoziții naționale și internaționale de câini, prin intermediul AO „Centrul Chinologic UCM”, prin abuz de încredere și inducere în eroare a sustras mijloace bănești în cuantum de 16 830 000 de lei. Suma provine din taxa achitată de participanți, (în funcție de nivelul expoziției și rasa de câini), bani care urmau să fie reflectați în evidența contabilă a Asociației. Respectiv, din suma totală de cca 19 000 000 de lei încasată, doar 2 170 000 de lei au fost contabilizate.

În prezent, Centrul Național Anticorupție desfășoară acțiuni, sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Chișinău, în vederea stabilirii și documentării tuturor persoanelor implicate în acțiunile ilegale menționate și atragerii la răspundere penală a acestora.

Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată, iar cercetările în acest caz continuă.

Maia Sandu s-a întâlnit cu primărițele din țară

Președintele Maia Sandu a discutat astăzi despre dezvoltarea comunităților din Republica Moldova cu circa 150 de primare și lidere în localitățile lor, care au participat la evenimentul „Femei primare – ambasadoare UE”, informează unica.md.

”Am discutat despre dezvoltarea comunităților din Republica Moldova cu cele în jur de 150 de primare și lidere în localitățile lor, care au participat la evenimentul „Femei primare – ambasadoare UE”.

Le-am spus primarelor că, acum, avem o oportunitate reală de a ne integra în Uniunea Europeană și de a moderniza Moldova, dar e nevoie de claritate și curaj ca să mergem în continuare pe această cale. Cetățenii trebuie să decidă ce fel de viitor își doresc – într-o țară sigură și puternică, în marea familie europeană, sau într-o țară izolată și vulnerabilă. E nevoie să avem curajul de a face alegerea corectă, în pofida sperietorilor și minciunilor răspândite de cei care nu respectă țara noastră. Am îndemnat femeile primare să le vorbească oamenilor despre beneficiile integrării europene pentru familiile și comunitățile lor.

Integrarea europeană înseamnă să punem țara la adăpost. Înseamnă mai multe resurse de modernizare a localităților – drumuri europene; acces la apă și canalizare; grădinițe, școli și spitale moderne; servicii publice de calitate – proiecte pe care deja am început să le facem cu sprijinul Uniunii Europene. M-am bucurat să aud că programul „Satul European”, pe care l-am promovat din prima zi de mandat, contribuie la dezvoltarea a sute de sate și orașe din Moldova. Este un început de drum, pe care trebuie să mergem hotărât împreună.”, scrie președintele într-o postare.

Moldova, în top 6 țări ale lumii care merită vizitate în luna martie!
Articolul anterior
Ady Carp a lansat o piesă nouă, în colaborare cu o renumită interpretă din Kârgâzstan
Articolul următor