Cum a ajuns să trăiască un fost președinte. Dintr-un palat luxos, acum locuiește într-o casă micuță și mănâncă fast-food

A condus cea mai importantă putere economică din America Latină şi cei 214 milioane de locuitori ai ei. Acum, fostul preşedinte brazilian Jair Bolsonaro locuieşte într-o suburbie lângă Disney World din Florida şi mănâncă singur într-un restaurant de tip fast-food.

Brazil's President Jair Bolsonaro tells reporter, 'I want to punch you in  the face' | Fox News

Fostul lider de extremă dreapta a fugit în SUA la sfârşitul lunii decembrie, cu câteva zile înainte ca susţinătorii săi nemulţumiţi de victoria rivalului său de stânga Lula la alegerile prezidenţiale din octombrie să invadeze şi să vandalizeze palatul prezidenţial, Congresul şi Curtea Supremă a Braziliei, scrie AFP.

Deşi a condamnat violenţele din Brazilia, Jair Bolsonaro este anchetat de Curtea Supremă a ţării sale pentru a-i determina rolul în atacul asupra instituţiilor naţionale din Brasilia din 8 ianuarie.

Obişnuit cu luxosul palat prezidenţial brazilian, „Trump of the Tropics”, aşa cum este poreclit uneori, locuieşte acum într-o casă micuţă care aparţine fostului luptător brazilian de arte marţiale, José Aldo.

Bolsonaro a menţinut un profil scăzut în primele săptămâni în Florida, singurele sale activităţi cunoscute constând într-un drum la supermarket şi alta pentru a mânca pui prăjit singur la un restaurant KFC.

Dar, fostul lider a ieşit din umbră în această săptămână, ţinând două discursuri la câteva zile unul de celălalt.

„Mai popular ca niciodată”

Vineri, fostul lider brazilian a vorbit în Doral, la nord de Miami, în faţa a aproximativ 400 de persoane, în cadrul unui eveniment organizat de asociaţia conservatoare americană Turning Point USA, la un hotel de lux al fostului preşedinte Donald Trump, aliat şi model. lui Bolsonaro când era la putere.

„Nu există satisfacţie mai mare decât cea a datoriei îndeplinite”, a declarat fostul preşedinte cu referire la mandatul său (2019-2023) într-un discurs cu aer de miting electoral, adresându-se unui public pe care l-a cucerit şi care purta culorile Braziliei.

Marţi, Jair Bolsonaro a vorbit la un restaurant dintr-un mall, la o recepţie găzduită de comunitatea braziliană din Florida, unde a continuat să pună sub semnul întrebării rezultatul alegerilor din octombrie.

„Mulţi oameni sunt încă zguduiţi de ceea ce s-a întâmplat în timpul alegerilor (…) Dar vom face faţă acestui moment şi, dacă vrea Dumnezeu, vom câştiga împreună”, a spus el, considerându-se „mai popular ca niciodată.Ads

În ambele ocazii, Bolsonaro a fost întâmpinat călduros de cei mai fideli susţinători ai săi care s-au fotografiat cu el şi l-au încurajat.

Un viitor incert

Dar viitorul fostului lider brazilian rămâne incert. După ce a asigurat presa că intenţionează să se întoarcă în Brazilia la sfârşitul lunii ianuarie, Bolsonaro a solicitat o viză de şase luni pentru a rămâne în Statele Unite.

Unul dintre copiii săi, senatorul Flavio Bolsonaro, a explicat săptămâna trecută că fostul preşedinte nu are o dată de întoarcere. „Ar putea fi mâine sau peste şase luni sau s-ar putea să nu se mai întoarcă niciodată”, a spus el.

„Am 67 de ani şi intenţionez să rămân activ în politica braziliană”, a spus totuşi Jair Bolsonaro, marţi, la Orlando.

Rămâne de văzut dacă va continua să păstreze un profil scăzut ca atunci când a sosit în Florida sau să susţină discursuri în ţara gazdă, căreia i-a adus un omagiu vineri.

„Am fost întotdeauna un mare admirator al poporului american. Un admirator al libertăţilor, patriotismului şi dragostea lor pentru drapel”, a spus el.

sursa

Un bărbat a adunat în casă 5.500 de ceasuri: „Să le potrivesc pe toate la ora de vară mi-ar lua jumătate de an”

Un colecţionar din municipiul Buzău, care deţine aproape 5.500 de ceasuri, spune că i-ar lua mai bine de jumătate de an să le potrivească la ora de vară şi speră ca la un moment dat să se renunţe la schimbarea orei de două ori pe an, scrie digi24.ro.

„În urmă cu ceva timp, toate ceasurile din cameră le întorceam tot timpul. Acum să le potrivesc pe toate la ora de vară cred că mi-ar lua jumătate de an. Poate nu se va mai schimba ora să dorm liniştit, să nu mai fiu nevoit să le potrivesc la ora de vară şi la ora de iarnă. La majoritatea ceasurilor pe care le am trebuie să le schimb ora manual, mişcând de limba minutarului. Mai sunt ceasuri cu reglaje în spate, cum sunt ceasurile de masă sau de perete, altele au rotiţe de care mişti pentru a schimba ora, butoane, unele sunt automate, se actualizează singure, dar sunt şi mecanisme ceva mai complicate. De exemplu, am un ceas cu un potenţiometru. Până l-am potrivit la ora dorită, mi-a luat jumătate de oră”, a declarat pentru AGERPRES Ştefan Turcea.

Pasiunea pentru ceasuri o are de la tatăl său, iar în ultimii ani a reuşit să strângă o colecţie impresionantă. Achiziţionează ceasurile din târguri sau din mediul online şi le restaurează. „Am în jur de 5.500 de ceasuri, nu le mai ştiu numărul exact.

Ţin ceasurile în toată casa, în trei camere, pe hol, în garaj, dar şi în pod. Am început să colecţionez în urmă cu 14 – 15 ani. Tata repara ceasuri şi am găsit un ceas cu pendul nereparat. L-am luat şi de curiozitate l-am desfăcut, l-am reparat şi am avut o satisfacţie mare. Atunci a început să îmi placă.

Din acel moment tot cumpăr ceasuri din târguri şi le repar. De regulă, cumpăr cam 2-3 ceasuri pe săptămână, caut să fie de marcă bună, de calitate, să arate bine, să fie rare şi cu mecanisme inedite”, ne spune colecţionarul din Buzău. Din când în când mai repară ceasuri pentru prieteni, dar nu şi-ar dori niciodată un atelier de ceasornicărie. În schimb, Ştefan Turcea speră ca la un moment dat să poată expune măcar câteva dintre ceasurile sale într-un muzeu sau să amenajeze unul propriu. O parte din garajul său deja a fost transformat într-un astfel de loc.

„Camera în care dorm este plină de ceasuri. Nu mă deranjează când sună sau când produc tot felul de sunete. Visul meu este să am o expoziţie, o sală unde să le expun şi să le arăt şi oamenilor, copiilor. Poate că nu am piese extravagante, foarte scumpe, dar sunt ceasuri cu istorie, cu poveşti”, ne-a dezvăluit el. Deţine un ceas Gustav Becker din 1860, unul Comtoise vechi de peste 200 de ani, dar şi alte modele produse în Germania, Elveţia şi Franţa. În colecţie se mai află un ceas Victoria produs în România anilor ’60 şi un orologiu vechi de peste 100 de ani, în formă de butoi de vin. În noaptea de 25 spre 26 martie, România trece oficial la ora de vară. Ora 3,00 devine ora 4,00, iar duminica devine cea mai scurtă zi din an.

Moldova are adevărați genii! Cine sunt învingătorii celui mai mare concurs de robotică din țară

Multă energie pozitivă, emoții, atmosferă de sărbătoare, proiecte inovatoare și zeci de roboți autonomi construiți și programați au fost la finala concursului de robotică FLL Challenge Moldova 2023, desfășurat în incinta Centrului Național de Inovații Digitale „Clasa viitorului”, scrie jurnaltv.md.

Competiția de robotică este la cea de-a VIII-a ediție și a adunat un număr dublu de echipe față de anul precedent. În acest an, la semifinalele care au avut loc în perioada 11-12 martie, au participat 58 de echipe, cu peste 500 de elevi, ghidați de 90 de antrenori. 29 de echipe au ajuns în finală.

În cadrul competiției, participanții au proiectat, construit, programat și testat roboți, au aplicat diverse concepte din matematică și știință, au elaborat soluții inovative pentru rezolvarea unor probleme reale. Evenimentul a fost organizat sub egida Ministerului Educației și Cercetării, cu suportul USAID Moldova și al Suediei în cadrul Proiectului Tehnologiile Viitorului. Parteneri ai acestei ediții au fost companiile din sectorul TIC și energetic: Orange Moldova, Premier Energy Distribution și FFW Agency. Organizatorii și gazda evenimentului au fost Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.

În anul curent tema generală a concursului a fost „Super Powered” și s-a concentrat pe soluții pentru problemele energetice, explorarea progreselor tehnologice și provocările globale cu care se confruntă omenirea. Echipele au concurat la patru probe: Proiectul, Valorile Fundamentale, Designul Robotului și Robotul în Misiune.

Au fost oferite premii pe diverse categorii următoarelor echipe:

Campion: RoboRangers, Tekwill Academy Kids, Chișinău

Premiul „Performanța Robotului”: RoboRangers, Tekwill Academy Kids, Chișinău

Premiul pentru „Proiectul de inovare”: Cyber Fish Force, IPLT „Gheorghe Asachi”, mun. Chișinău

Premiul pentru „Proiectarea robotului”: ENIGMA, IPLT „Mihai Stratulat”, s. Boșcana, r. Criuleni

Premiul pentru „Valorile Fundamentale”: Just a Bot 23, IPLT „Gaudeamus”, mun. Chișinău

Premiul special pentru „Excelență în inginerie”: ASA, IPLT „Gheorghe Asachi”, mun. Chișinău

Premiul special pentru „Excelență în inginerie”: TehnoIuHas, IPLT „Iulia Hașdeu”, mun. Chișinău

Premiul special pentru „Perseverență”: CaiVerziPePereți, IPLT „Nicolae Iorga”, mun. Chișinău

Premiul special „Stea în devenire”: PoweRobot, IPLT „Mihail Sadoveanu”, or. Călărași

Premiul special „Motivare”: Tehnofox, IPLT „Mihai Eminescu”, or. Anenii Noi

De asemenea, au fost premiați cei mai activi antrenori:

Premiul special „Premiul Antrenorului”: Irina Iftodi, BugByte, IPLT „Mihai Eminescu”, or. Leova

Premiul special „Premiul Antrenorului”: Irina Ciobanu – Făgurașii, CTICE, mun. Chișinău

Premiul special „Premiul Antrenorului”: Elena Frunza – ENIGMA, IPLT „Mihai Stratulat”, s. Boșcana, r. Criuleni

„Acest Concurs, dar și rezultatele obținute la diverse competiții școlare la nivel național și internațional, ne demonstrează că țara noastră are un mare potențial de dezvoltare în domeniul tehnologiilor informaționale. Succesul dezvoltării Republicii Moldova depinde de capacitatea de a construi un viitor mai bun pentru cetățenii săi acasă. Investim în infrastructura școlară, diversificăm oferta curriculară, deschidem specialități noi, care să corespundă intereselor dumneavoastră, dragi elevi, astfel ca să aveți posibilitatea să vă manifestați potențialul aici, acasă”, a menționat ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală, în cadrul festivității de premiere a câștigătorilor concursului, înmânând premiile alături de alți invitați de onoare la eveniment.

Concursul se desfășoară în cadrul Programului Național de studiere a Roboticii care a fost lansat în anul 2014. Astăzi, în Republica Moldova „Robotica” se studiază în peste 200 de instituții de învățământ ca disciplină opțională, cerc sau în cadrul disciplinei „Educație tehnologică” ca modul la alegere.

În perioada anilor 2015-2022, campionii FLL Moldova au participat la competițiile internaționale de Robotică, de fiecare dată obținând locuri premiante.

FIRST LEGO League Challenge este cea mai importantă competiție internațională din domeniul tehnologiei și roboticii dedicată copiilor și adolescenților cu vârsta cuprinsă între 9 și 16 ani, care se desfășoară în prezent în 110 de țări, cu participarea anuală a peste 680 mii de elevi, în cadrul a 3700 de evenimente.

Ce s-a întâmplat cu Marina Ovsyannikova, jurnalista rusă care a protestat în direct față de războiul lui Putin. Fiul a numit-o trădătoare

Marina Ovsyannikova, fosta jurnalistă a unui post rusesc de televiziune care a devenit faimoasă în toată lumea după ce a întrerupt trasmisia pentru a protesta față de războiul început de Vladimir Putin în Ucraina, trăiește acum în exil și spune că până și propriul său fiu a numit-o „trădătoare”, adăugând că „războiul a distrus multe familii”, scrie The Guardian citat de digi24.ro.

Marina Ovsyannikova, care s-a născut în Ucraina, a intrat în platoul de știri, în urmă cu un an, cu o pancartă pe care scria: „Opriți războiul. Nu războiului”. Un alt mesaj spunea: „Nu credeți propaganda. Aici sunteți mințiți”. La vremea respectivă, Marina Ovsyannikova a primit o amendă de 30.000 de ruble (aproximativ 1.800 de lei). Jurnalista, care și-a dat demisia de la postul de televiziune, și-a continuat protestele în stradă.

În august 2022, aceasta a fost inculpată pentru „răspândirea de informații false” după ce a arborat o pancartă cu mesajul „Putin este un ucigaș, soldații lui sunt fasciști” în fața Kremlinului.

Marina Ovsyannikova a fost plasată în arest la domiciliu în așteptarea procesului, în urma căruia risca 10 ani de închisoare. Totuși, aceasta a reușit să scape și să fugă în Europa. Acum locuiește în Paris, alături de fiica ei.

Rușii au fost distruși de Putin

Însă relația cu fiul său a avut de suferit. „Fiul meu m-a numit trădătoare. Mi-a zis că am trădat familia. Că am trădat țara. Pot spune asta pentru milioane de familii în aceeași situație – războiul a distrus multe familii. Iar asta este o adevărată catastrofă pentru că rușii au fost distruși de Putin, nu doar fizic, prin trimiterea lor la război, dar și la nivel psihologic”, a spus jurnalista într-un interviu pentru BBC. „Rusia este acum într-o depresie profundă, există apatie peste tot și milioane de oameni nu știu ce le rezervă viitorul”, a spus aceasta. Marina Ovsyannikova nu știe când sau dacă se va mai putea întoarce în Rusia. „Nu pot să mă întorc acum. Dar îmi văd viitorul în Rusia. Fiul meu este acolo, familia mea este acolo, mama, iar ei nu vor să părăsească țara”, a spus ea. Ovsyannikova a povestit că a închis de multe ori ochii la propaganda transmisă de televiziunea la care lucra, dar după invadarea Ucrainei nu a mai putut să tacă. „Au fost mulți factori. În timp am realizat că televiziunea rusească s-a transformat într-o mașinărie uriașă de spălat creiere. Apoi, eu am rădăcini ucrainene, tatăl meu este din Ucraina. A fost o eliberare emoțională uriașă. Nu mi-a păsat ce avea să se întâmple cu mine mai târziu”, a spus ea

Părinții lui Smiley și-au cumpărat casă lângă fiul lor
Articolul anterior
Ce i-a răspuns Putin unui lider occidental care l-a întrebat dacă vrea să îl omoare pe Zelenski
Articolul următor