Cum a ajuns un avion cu americani care mergea spre San Francisco să devieze de la rută și să aterizeze în Rusia

Un avion al companiei Air India care zbura de la New Delhi la San Francisco a fost nevoit să devieze de la rută şi să aterizeze de urgenţă pe un aeroport din Extremul Orient rus, după ce a avut o problemă tehnică la unul dintre motoare, a anunţat compania aeriană. Incidentul a adus în centrul atenţiei tensiunile din industria aeronautică în legătură cu spaţiul aerian rusesc şi a intervenit la doar o zi după ce şeful unei importante companii americane prezisese un scenariu aproape identic, relatează Reuters, conform Hotnews.

Devierea avionului Boeing 777 vine pe fondul unei dezbateri globale privind utilizarea spaţiului aerian rusesc de către unii transportatori, şeful companiei americane United Airlines avertizând luni asupra pericolelor pe care le presupune aterizarea forţată în Rusia a unui avion cu cetăţeni americani la bord.

Celor 216 pasageri şi 16 membri ai echipajului aflaţi la bord li s-a oferit sprijin la sol şi au fost cazaţi local pentru o noapte, a precizat Air India. Însă, având în vedere limitările de infrastructură de pe aeroportul Magadan, pasagerii au fost mutaţi în spaţii de cazare improvizate.

Purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, a declarat marţi că este „probabil” să existe americani la bord, având în vedere destinaţia planificată. „Am fost informaţi că un zbor cu destinaţia SUA a trebuit să aterizeze de urgenţă în Rusia şi continuăm să monitorizăm îndeaproape această situaţie”, a declarat Patel.

„Sunt mulţi oameni nervoşi aici”

Un pasager a declarat pentru televiziunea indiană NDTV că în avion se aflau mulţi cetăţeni americani care erau îngrijoraţi, având în vedere tensiunea dintre Rusia şi Statele Unite. „Sunt mulţi oameni nervoşi aici”, a spus pasagerul.

Air India a precizat că nu poate da detalii despre pasageri, dar că face toate eforturile şi cooperează pentru a se asigura că pasagerii ajung în siguranţă la destinaţie cât mai curând posibil.

Pasagerii furioşi au apelat la Twitter pentru a se plânge de aprovizionarea inadecvată cu mâncare şi despre locul lor de cazare, despre care au spus că arată ca o şcoală. Un utilizator a spus că mamei sale i s-a dat marţi ceai, pâine şi nişte orez, dar ulterior nu l-a mai contactat, deoarece dorea să îşi salveze bateria telefonului şi exista o singură priză de curent.

Air India a precizat că nu are personal în Rusia şi că sprijinul oferit pasagerilor a fost „cel mai bun posibil în aceste circumstanţe neobişnuite”.

La rândul său, autoritatea aviatică din Rusia a declarat că verifică starea tehnică a avionului după aterizarea pe aeroportul Magadan – oraş porturar de la Marea Ohoţk, în Extremul Orient rus – şi că a dat permisiunea ca un zbor alternativ să aterizeze acolo miercuri, la ora 03.00 GMT (6.00, ora României).

Într-adevăr, Air India a trimis miercuri o aeronavă pentru a prelua pasagerii.

Cum poate fi reparat avionul în Rusia?

Devierea aeronavei a ridicat semne de întrebare cu privire la rapiditatea cu care avionul în valoare de 200 de milioane de dolari, construit în SUA, ale cărui motoare sunt fabricate de General Electric, ar putea fi reparat în contextul sancţiunilor impuse de SUA şi Uniunea Europeană asupra exporturilor de piese de schimb pentru aviaţie către Rusia.

„Acel avion trebuie reparat, la bord sune mecanici”, a declarat reporterilor ministrul indian al aviaţiei civile, Jyotiraditya Scindia, referindu-se la zborul care urma să plece pentru a prelua pasagerii blocaţi. „Nu ştiu cât timp va dura repararea acelui avion, dar pasagerii vor fi duşi la destinaţia finală”, a spus oficialul indian.

O sursă de la aeroportul din Magadan a declarat pentru Reuters că inginerii Air India care urmau să ajungă în Rusia cu avionul de rezervă vor aduce cu ei piese de schimb.

„Zilele Chișinăului la Viena”, un eveniment cu mult drag de Moldova, în inima Austriei

Primăria municipiului Chișinău a desfășurat „Zilele Chișinăului la Viena”. Circa 500 de spectatori au urmărit cu drag programul pregătit cu ocazia evenimentului.

Cu dor de casa părintească, tradițiile și bucatele tradiționale, sute de conaționali au venit la Sala de concerte Das-MuTh – Konzertsall, unde au savurat melodiile talentaților noștri artiști de la Brio Sonores, Camerata Chișinău și extraordinarii Natalia Tanasiiciuc, Vitalie și Cătălin Advahov.

Zilele Chișinăului au debutat la Buzău, România, iar ulterior, la solicitarea moldovenilor stabiliți peste hotare, proiectul a fost extins și în alte orașe europene.

Moldovenii ar consuma anual 63 mii tone de Coca Cola, în sumă de 89 milioane de dolari

Moldovenii consumă anual 63 mii tone de Coca Cola, în sumă de 89 milioane de dolari. Cel puțin așa se arată într-un video postat pe Youtube, scrie unimedia.info.

Astfel, în fruntea clasamentului este China, cu un consum anual de 52 milioane de tone, în valoare de 42 miliarde de dolari. Acesta este urmată de SUA cu un consum anual de 30 milioane tone, în valoare de 42 miliarde de dolari.

Cel mai mic consum este în Palau din Oceania cu un consum de 900 mii tone, în valoare de 1,2 milioane de dolari.

Video! Ploaie torențială la Ceadîr Lunga. Străzi transformate în râuri

La Ceadîr-Lunga, a plouat cu găleata astăzi, 25 iunie. Șuvoaiele de apă au transformat mai multe străzi în adevărate râuri.

Imagini cu puhoaiele de astăzi de la Ceadîr-Lunga au fost postate în Telegram, transmite www.noi.md.

Din cauza cantității mari de apă drumurile, practic, nu se mai văd. Video, mai jos:

Muzeul Luvru găzduieşte opere de artă ucrainene pentru a le salva de invazia rusă
Articolul anterior
Studiu realizat în premieră în Moldova: Jumătate dintre femeile care au născut în țara noastră au fost supuse unor forme de violență în maternități
Articolul următor