Cum a ajuns un avion cu americani care mergea spre San Francisco să devieze de la rută și să aterizeze în Rusia

Un avion al companiei Air India care zbura de la New Delhi la San Francisco a fost nevoit să devieze de la rută şi să aterizeze de urgenţă pe un aeroport din Extremul Orient rus, după ce a avut o problemă tehnică la unul dintre motoare, a anunţat compania aeriană. Incidentul a adus în centrul atenţiei tensiunile din industria aeronautică în legătură cu spaţiul aerian rusesc şi a intervenit la doar o zi după ce şeful unei importante companii americane prezisese un scenariu aproape identic, relatează Reuters, conform Hotnews.

Devierea avionului Boeing 777 vine pe fondul unei dezbateri globale privind utilizarea spaţiului aerian rusesc de către unii transportatori, şeful companiei americane United Airlines avertizând luni asupra pericolelor pe care le presupune aterizarea forţată în Rusia a unui avion cu cetăţeni americani la bord.

Celor 216 pasageri şi 16 membri ai echipajului aflaţi la bord li s-a oferit sprijin la sol şi au fost cazaţi local pentru o noapte, a precizat Air India. Însă, având în vedere limitările de infrastructură de pe aeroportul Magadan, pasagerii au fost mutaţi în spaţii de cazare improvizate.

Purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, a declarat marţi că este „probabil” să existe americani la bord, având în vedere destinaţia planificată. „Am fost informaţi că un zbor cu destinaţia SUA a trebuit să aterizeze de urgenţă în Rusia şi continuăm să monitorizăm îndeaproape această situaţie”, a declarat Patel.

„Sunt mulţi oameni nervoşi aici”

Un pasager a declarat pentru televiziunea indiană NDTV că în avion se aflau mulţi cetăţeni americani care erau îngrijoraţi, având în vedere tensiunea dintre Rusia şi Statele Unite. „Sunt mulţi oameni nervoşi aici”, a spus pasagerul.

Air India a precizat că nu poate da detalii despre pasageri, dar că face toate eforturile şi cooperează pentru a se asigura că pasagerii ajung în siguranţă la destinaţie cât mai curând posibil.

Pasagerii furioşi au apelat la Twitter pentru a se plânge de aprovizionarea inadecvată cu mâncare şi despre locul lor de cazare, despre care au spus că arată ca o şcoală. Un utilizator a spus că mamei sale i s-a dat marţi ceai, pâine şi nişte orez, dar ulterior nu l-a mai contactat, deoarece dorea să îşi salveze bateria telefonului şi exista o singură priză de curent.

Air India a precizat că nu are personal în Rusia şi că sprijinul oferit pasagerilor a fost „cel mai bun posibil în aceste circumstanţe neobişnuite”.

La rândul său, autoritatea aviatică din Rusia a declarat că verifică starea tehnică a avionului după aterizarea pe aeroportul Magadan – oraş porturar de la Marea Ohoţk, în Extremul Orient rus – şi că a dat permisiunea ca un zbor alternativ să aterizeze acolo miercuri, la ora 03.00 GMT (6.00, ora României).

Într-adevăr, Air India a trimis miercuri o aeronavă pentru a prelua pasagerii.

Cum poate fi reparat avionul în Rusia?

Devierea aeronavei a ridicat semne de întrebare cu privire la rapiditatea cu care avionul în valoare de 200 de milioane de dolari, construit în SUA, ale cărui motoare sunt fabricate de General Electric, ar putea fi reparat în contextul sancţiunilor impuse de SUA şi Uniunea Europeană asupra exporturilor de piese de schimb pentru aviaţie către Rusia.

„Acel avion trebuie reparat, la bord sune mecanici”, a declarat reporterilor ministrul indian al aviaţiei civile, Jyotiraditya Scindia, referindu-se la zborul care urma să plece pentru a prelua pasagerii blocaţi. „Nu ştiu cât timp va dura repararea acelui avion, dar pasagerii vor fi duşi la destinaţia finală”, a spus oficialul indian.

O sursă de la aeroportul din Magadan a declarat pentru Reuters că inginerii Air India care urmau să ajungă în Rusia cu avionul de rezervă vor aduce cu ei piese de schimb.

Decizie radicală în Italia. Ce se întâmplă, în Milano, după miezul nopții

Autoritățile din Milano au luat o decizie radicală, mai ales într-un oraș cosmopolit și mai ales vibrant, în special noaptea, scrie realitatea.net.

Marco Granelli, viceprimarul pentru securitate publică, a anunțat recent o propunere de interzicere a vânzării de mâncare la pachet după miezul nopții în cartierele populare ale orașului, scrie The Guardian.

De asemenea, barurile și restaurantele vor fi obligate să închidă teraseleîncepând cu ora 00:30 în zilele lucrătoare și cu ora 1.30 în weekend, în speranța că străzile vor fi eliberate de oameni, aducând astfel liniște și pace locuitorilor. Dacă va fi aprobată, această măsură drastică va intra în vigoare începând de luna viitoare și până la începutul lunii noiembrie.

Chiar dacă pizza se numără, de asemenea, printre numeroasele produse de mâncare la pachet vizate de interdicție, adunarea pentru o înghețată la ore târzii din noapte este o parte intrinsecă a culturii italiene, astfel încât perspectiva ca acest deliciu să fie atacat este un pas prea departe pentru mulți.

„Ce face o familie italiană obișnuită în timpul verii? Face o plimbare după cină și își ia o înghețată”, a declarat pentru Observer Marco Barbieri, secretar general al Confcommercio, asociația italiană a comercianților cu amănuntul din Milano. „Este o tradiție clasică și, prin urmare, este clar că, dacă intervii în acest tip de obicei cultural, oamenii nu vor fi fericiți”.

Deși înțelege situația dificilă a celor care locuiesc în zonele unde viața de noapte duce la gălăgie, Barbieri a declarat că interzicerea mâncării la pachet nu va rezolva problema. „O regulă care să interzică oamenilor să bea o sticlă de apă sau să mănânce o înghețată sau o pizza în timp ce se plimbă în Darsena nu va rezolva nimic, deoarece oamenii vor rămâne pe  afară, indiferent de situație. Credeți că un tânăr de 25 de ani va pleca acasă la miezul nopții doar pentru că nu poate să ia ceva de mâncare la pachet? Ce se întâmplă cu turiștii care vor să mănânce o înghețată după miezul nopții? Își dă seama această administrație ce face?”.

Primarul din Milano, Giuseppe Sala, a declarat reporterilor: „Nu pot evita să abordez această problemă, nu este o ciudățenie, ci o nevoie a multora… nu schimbăm regulile universului, ci impunem limite foarte ușoare”.

Se așteaptă ca interdicția să se aplice în 12 zone, inclusiv în cartierele centrale Brera și Ticinese, precum și în Darsena, Arco della Pace și Lazzaretto, alături de arterele aglomerate Corso Como și Corso Garibaldi.

Elevii de la Liceul „Liviu Deleanu” au revenit în sălile de clasă, după incendiul care a mistuit subsolul instituției

Elevii de la Liceul „Liviu Deleanu” din municipiul Chișinău au revenit luni, 22 aprilie, în sălile de clasă, a anunțat șeful adjunct al Direcției Educație, Tineret și Sport din Chișinău, Andrei Pavaloi, la ședința serviciilor capitalei. Potrivit acestuia, pe parcursul a două săptămâni au fost întreprinse mai multe măsuri pentru ca elevii să-și facă studiile în condiții sigure. Totodată, Pavaloi a menționat că în următoarea perioadă copiii vor primi alimentație la pachet, întrucât în blocul alimentar încă sunt necesare unele lucrări de reabilitare, în urma incendiului din 5 aprilie, scrie radiomoldova.md.

„Pentru următoarele două-trei săptămâni, copiii vor fi alimentați la pachet. Meniul pentru pachet a fost aprobat de către Centrul de Sănătate Publică, iar noi ne vom strădui să aducem în ordine cât mai rapid toate spațiile, astfel încât inclusiv siguranța alimentară a copiilor să fie la cel mai înalt nivel”, a declarat Andrei Pavaloi.

Amintim că la 5 aprilie curent, un incendiu a izbucnit în subsolul Liceului Teoretic „Liviu Deleanu” din capitală. La fața locului au intervenit 60 de salvatori și pompieri cu 10 unități de tehnică. În urma incendiului, niciun elev nu a avut de suferit.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), flăcările au izbucnit din cauza încălcării regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de sudură electrică. Costul final al lucrărilor de reparație nu a fost deocamdată anunțat, potrivit responsabililor de la Direcției Educație, Tineret și Sport din Chișinău estimativ, acesta se va ridica la un milion de lei.

Șoferul suspect în cazul răpirii tinerei din Orhei, găsită moartă, riscă detenție pe viață

Bărbatul în vârstă de 45 de ani, care se afla la volanul automobilului de ocazie în care a urcat tânăra de 19 ani din Orhei, dispărută, riscă până la 20 de ani de închisoare sau detenție pe viață, fiind bănuit de omor intenționat, anunță Procuratura Generală.

Corpul neînsuflețit al tinerei de 19 ani, dispărută la 12 aprilie 2024 în municipiul Orhei, a fost depistat la 20 aprilie 2024, în extravilanul satului Chițcanii Vechi, raionul Telenești

La 12 aprilie 2024, Inspectoratul de poliție Orhei a fost sesizat despre dispariția unei tinere de 19 ani, însărcinată în luna a VI-a, care ar fi urcat într-un automobil pe strada 31 august din mun. Orhei și a plecat într-o direcție necunoscută. Pe caz, la 15 aprilie 2024, a fost pornită o cauză penală pe faptul răpirii unei persoane.

În rezultatul măsurilor întreprinse de către Procuratura raionului Orhei și membrii grupului de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de poliție Orhei și al Inspectoratului Național de Investigații al Inspectoratului General al Poliție, a fost stabilită identitatea șoferului, în automobilul căruia tânăra de 19 ani a urcat în seara de 12 aprilie 2024, iar la 16 aprilie 2024 acesta a fost reținut. Ulterior, bărbatul de 45 de ani a fost plasat în arest pentru 30 de zile. Acesta nu-și recunoaște vina și nu cooperează cu organul de urmărire penală.

La 20 aprilie 2024, polițiști din subdiviziunile Inspectoratului General al Poliției și membri ai societății civile au intensificat căutările fetei de 19 ani dispărute, în special pe teritoriile din extravilanul s. Chițcanii Vechi, r-l Telenești.

În rezultatul măsurilor întreprinse, corpul neînsuflețit al tinerei de 19 ani, a fost depistat într-o fâșie forestieră din extravilanul s. Chițcanii Vechi, r-l Telenești, la 21 km distanță de domiciliul persoanei arestate.

Tot la 20 aprilie 2024, Procuratura raionului Orhei a pornit urmărirea penală pentru omorul intențional al unei femei gravide (art.145 alin.(2) lit. e) din Codul penal).

Pe caz, a fost dispusă expertiza medico-legală a cadavrului.

Procuratura urmează să dispună expertiza biologică a hainelor victimei, a fragmentelor ridicate din automobilul și domiciliul persoanei suspecte, precum și expertiza chimică a solului din locul depistării cadavrului și cea de pe suprafața încălțămintei victimei și a persoanei suspecte. Vor fi audiați în calitate de martori deținătorii de construcții temporare din adiacentul locului depistării cadavrului, inclusiv cu dispunerea altor acțiuni relevante, după caz.

Muzeul Luvru găzduieşte opere de artă ucrainene pentru a le salva de invazia rusă
Articolul anterior
Studiu realizat în premieră în Moldova: Jumătate dintre femeile care au născut în țara noastră au fost supuse unor forme de violență în maternități
Articolul următor