Cum a devenit un influencer de pe Instagram unul din cei mai mari escroci din lume

Cum a devenit un influencer de pe Instagram unul din cei mai mari escroci din lume. Mecanismul prin care a devenit multimilionar.

Ramon Abbas, cunoscut de peste 2,5 milioane de urmăritori pe Instagram sub numele de Hushpuppi, este considerat de FBI ca fiind unul dintre cei mai mari escroci din lume, care riscă 20 de ani de închisoare în SUA, după ce a pledat vinovat pentru spălare de bani, scrie digi24.

BBC a consultat documentele autorităților pentru a descoperi cine este omul din spatele jafurilor cibernetice care a lăsat mai multe victime fără milioane de dolari, în perioada în care a acționat online. La începuturile sale, Abbas acționa din Nigeria ca un „Yahoo Boy” (escroc sentimental pe internet) și ușor-ușor a „evoluat” până la „Maestrul Miliardar Gucci” ( Billionaire Gucci Master) care trăia în lux în Dubai, până să fie arestat, în cursul anului trecut.

Bărbatul de 37 de ani și-a început „cariera” online în Oworonshoki, o zonă săracă de coastă de lângă Lagos, capitala comercială a Nigeriei.

Seye, un localnic, a declarat pentru BBC că își amintește de Abbas că lucra împreună cu mama sa în piața Olojojo, iar tatăl lui era șofer de taxi.

Seye a mai spus că, atunci când a crescut, lui Abbas îi plăcea să epateze și să cheltuiască bani: „Era generos. Obișnuia să cumpere bere pentru toți”.

Lumea a aflat apoi că sursa bogăției sale misterioase era criminalitatea cibernetică.

„Yahoo Boys” sunt escroci sentimentali, care și-au luat numele după prima platformă gratuită de e-mail disponibilă în Nigeria. „Au venit cu ideea de a fura identități. Apoi, sub identitate falsă, au pus la cale escrocherii”, a declarat dr. Adedeji Oyenuga, expert în criminalitate cibernetică la Universitatea de Stat din Lagos.

Odată ce era stabilită o relație cu identitate falsă, escrocii romantici începeau să ceară bani de la iubiții din online sub diferite pretexte.

La fel ca mulți Yahoo Boys, Abbas și-a diversificat activitățile infracționale. Mulți au plecat în Malaezia, iar și Abbas i-a urmat, ajungând în Kuala Lumpur în 2014, apoi în Dubai, în 2017.

Hackerii nord-coreeni

Este momentul în care postările sale de pe Instagram, dar și fraudele, au trecut la un alt nivel. În februarie 2019, el a încercat să spele 13 milioane de euro furate de o bandă de hackeri nord-coreeni de la Malta Bank of Valletta.

Abigail Mamo, director executiv al departamentului întreprinderilor mici și mijlocii din Malta, spune că jaful a creat „haos” pe insulă. Coșurile de cumpărături pline au fost abandonate la case, odată cu blocarea sistemelor de plată. Ulterior, banca a transmis că a reușit să recupereze 10 milioane de euro.

„La naiba”, i-a transmis Abbas printr-un mesaj unui complice escroc, potrivit monitorizărilor făcute de FBI. Iar răspunsul acestuia arăta că următoarea lovitură era planificată: „Următorul pas este gata în câteva săptămâni; anunțăm când este gata. Păcat că s-au prins, erau niște bani buni”.

Escrocheria de sute de milioane care a „picat”

În mai 2019, Abbas a fost însărcinat cu deschiderea unui cont bancar în Mexic. Urma să primească 100 de milioane de lire sterline de la un club de fotbal din Premier League și 200 de milioane de lire sterline de la o firmă din Marea Britanie. Niciuna dintre entități nu este menționată în actele judecătorești.

Escrocheriile urmau să fie efectuate prin Business Email Compromise (BEC). BEC funcționează prin interceptarea plăților prin e-mailuri false care par să provină de la o adresă care este aproape exact aceeași cu cea a furnizorului real. Doar o singură literă sau cifră este diferită.

În acel e-mail, escrocii, care se prezintă drept furnizori care așteaptă plata, spun că au schimbat băncile, iar plata trebuie să fie făcută într-un alt cont. Funcționarul care face plata este păcălit să creadă că este o cerere legitimă din partea furnizorului și astfel, printr-un singur click, dispar sume imense de bani.

Dar această înșelăciune nu a mai funcționat, pentru că băncile britanice au refuzat să vireze bani într-un cont din Mexic.

Jon Shilland, șeful departamentului de fraude de la Agenția Națională pentru Criminalitate din Marea Britanie, spune că este dificil ca o rețea criminală să fie urmărită în mai multe multe jurisdicții. Acest lucru este confirmat și de avocatul Barney Almazar din Dubai. El reprezintă în jur de 25 de persoane în Emiratele Arabe Unite care au căzut victime escrocheriilor desfășurate prin BEC de Hushpuppi.

„Nu putem spune cu certitudine că Hushpuppi se află în spatele lor. Însă s-a făcut legătura între ele și casa în care locuia acesta în Dubai”, a spus avocatul.

O victimă din Marea Britanie, care a vrut să rămână anonimă, spune că a pierdut 500.000 de lire sterline, a fost forțată să părăsească Emiratele Arabe Unite și acum se confruntă cu procese penale în Dubai, din cauza datoriilor.

Frauda din Qatar

Ultima mare înșelătorie a lui Abbas înainte a fi arestat în Dubai, în iunie 2020, a implicat un furt de identitate. El și-a asumat identitatea unui bancher din New York pentru a-și atrage victima, un om de afaceri din Qatar care dorea să împrumute 15 milioane de dolari pentru a construi o școală nouă.

Între decembrie 2019 și februarie 2020, Abbas și presupuși intermediari din Kenya, Nigeria și SUA au escrocat victima de mai mult de un milion de dolari. O parte din sumă a fost spălată prin achiziționarea unui ceas în valoare de 230.000 de dolari.

Dar au apărut neînțelegerile în banda de escroci. Un membru a amenințat că va da pe față întreaga înșelătorie, pentru că era nemulțumit de banii pe care îi primea.

Abbas era hotărât să-i închidă gura. Astfel, l-a contactat pe ofițerul de poliție nigerian Abba Kyari, spunându-i în mesaje că vrea să-l bage la închisoare pe nemulțumit pentru mult timp. Kyari l-ar fi arestat pe respectivul sub un motiv fals. Acum, și ofițerul este căutat de autoritățile din SUA pentru fraudă, spălare de bani și furt de identitate.

Influența lui Hushpuppi însă persistă

Frauda BEC este o problemă uriașă în întreaga lume. Potrivit FBI, în 2020 frauda BEC a dus la prejudicii de 1,8 miliarde de dolari.

Documentele instanței arată că Abbas și-ar fi escrocat victimele aproape 24 de milioane de dolari în total. Dar unii cred că valoarea reală este mult mai mare.

Pe Instagram, el renunțase la numele „Billionaire Gucci Master” și se dădea drept dezvoltator imobiliar cu aproximativ opt luni înainte de arestarea și expulzarea în SUA, unde urmează să fie judecat.

„Am văzut părinți care și-au îndemnat copiii să învețe cum să devină băieți Yahoo”, spune Adedeji Oyenuga, expert în criminalitatea informatică la Universitatea de Stat din Lagos.

În ciuda faptului că în luna aprilie a pledat vinovat pentru spălare de bani, conturile de pe rețelele sociale ale lui Hushpuppi au rămas live și au atras în continuare adepți.

BBC a contactat Instagram și a întrebat de ce contul lui era încă activ. Platforma a transmis pentru BBC că a efectuat o anchetă internă și a decis să închidă contul.

Ulterior și Snapchat a luat aceeași măsură.

Adedeji Oyenuga spune că influența lui Hushpuppi persistă, pentru că încă este considerat un model de urmat: „Suntem o țară în care mulți tineri nu au perspective. Iar ei îl văd ca pe tânăr care a reușit”.

Polițiștii, în comun cu voluntari, vânători și localnici continuă căutările fetei de 19 ani din Orhei, care de o săptămână este de negăsit

Polițiștii în comun cu colegii altor subdiviziuni specializate, voluntari, vânători și localnici continuă căutările fetei de 19 ani, care de o săptămână este de negăsit, după ce a urcat într-o mașină de ocazie pe o stradă din Orhei.

Au apărut noi circumstanțe care au determinat poliția să extindă căutările și în raionul Telenești.

Oamenii legii continuă investigarea cazului, iar șoferul mașinii în care a urcat fata este în custodia poliției și refuză în continuare să colaboreze cu ancheta.

Apă otrăvită pentru un sat din țară, unde autorităţile au dat în exploatare un apeduct, pe teritoriul unei foste ferme de vaci

Apă cu amoniac în loc de apă potabilă. Peste patru mii de locuitori dintr-un sat din Republica Moldova au fost puşi în situaţia de a consuma apă cu amoniac şi alte substanţe nocive, care le poate afecta la greu sănătatea. Este vorba de satul Logăneşti din raionul Hânceşti, unde autorităţile au dat în exploatare un apeduct cu apă „potabilă”, pentru care s-au cheltuit aproape 10 milioane de lei (peste 528.000 euro), scrie evz.ro.

Mai multe analize au arătat că apa nu este bună pentru consum, însă autorităţile locale merg la orice pentru a convinge locuitorii din Logăneşti că au cea mai bună apă. În ciuda eforturilor Primăriei Logăneşti, la mai puţin de trei luni după ce a fost dat apeductul în exploatare, Agenţia Naţională pentru Suguranţă Alimentară (ANSA), a interzis consumul apei din apeductt şi obligat administraţia locală să asigure şcoala şi grădiniţa cu apă îmbuteliată.

Proiectul din Logăneşti a fot finanțat de către Fondul naţional pentru dezvoltare regională.

Cuantumul Fondului este de 1% din veniturile bugetului de stat, aprobat prin Legea bugetului de stat pentru anul respectiv. În Fond se regăsesc şi alte mijloace financiare din sectorul public şi din cel privat la nivel local, regional, naţional şi internaţional. Precum şi mijloacele oferite prin programele de asistenţă ale Uniunii Europene.

Apă de pe locul unde a fost o fermă de vaci

Primăria din Logăneşti a ales pentru sondele de apă teritoriul unei foste ferme de vite. Oamenii din sat spun că pe acest loc, timp de cel puţin 30 de ani, a fost un depozit de furaje. Şi că în perioada sovietică acestea erau tratate cu amoniac pentru a evita rozătoarele.

Mai mult, în imediata apropiere, se regăseşte şi în prezent o fermă de vite şi nu este exclus ca deşeurile de acolo să contamineze izvoarele subterane.

Întreprinderea Vipart Plus SRL, care a câştigat, în octombrie 2022, licitaţia pentru construcţia apeductului, a trimis probele de apă din viitoarele sonde la un laborator privat, înainte să înceapă lucrările. Rezultatele au arătat că apa conţine un nivel ridicat de amoniac şi nu poate fi folosită ca potabilă sau în alimentaţie.

Totuşi, cu acordul Primăriei Logăneşti, sondele au fost săpate anume în acel loc.

Consilierii locali au declarat, sub protecţia anonimatului, că primarul Valentin Danu ar fi insistat pentru acel loc din considerente economice. În apropiere se află liniile de înaltă tensiune şi nu trebuie mijloace suplimentare pentru conectarea la energia electrică. Totodată, izvoarele cu apă se află la o adâncime de până la o sută de metri.

Dar cel mai mult, edilul a economisit din timp, deoarece în mai puţin de un an urma să aibă loc alegeri locale. Şi trebuia să convingă oamenii din sat că trebui să fie reales pentru încă patru ani.

Nu se ştie a cui a fost iniţiativa, a agentului econinterzise pentru apa potabilă. În schimb, sunt mult mai ieftine.

Ţeavă folosită la apeductul din Logăneşti/ Sursa foto: EvZ

Locuitorii din Logăneşti au comunicat pentru EvZ că au consultat ingineri în domeniu şi au fost informaţi că astfel de ţevi sunt folosite la petrol. Iar materialul din care sunt confecţionate conţine compuşi cancerogeni.

Acest adevăr a fost recunoscut de Primăria Logăneşti, care a decis la scurt timp după ce a fost dat apeductul în exploatare să schimbe ţevile.

„Primarul nu ne-a spus nimic. Este curios şi pentru noi de ce au schimbat ţevile şi din ce bani au făcut-o. Noi nu am aprobat nimic în acest sens. Un lucru este clar. Primarul a dat-o în bară cu apa potabilă. Sătenii sunt foarte nemulţumiţi”, ne-a spus Tudor Rotaru, consilier din Logăneşti.

Consumatorii, îngrijoraţi de calitatea apei

Locuitorii din Logăneşti, care achită 26.7 (1.42 euro) pentru un metru cub de apă pretins potabilă, au fost alertaţi de calitatea ei.

„Doar am gustat. Parcă aveam fier în gură. Nu o folosesc în alimentaţie. Pentru băut, o cumpăr din magazin”, ne-a declarat o locuitoare din Logăneşti.

Sătenii, chiar dacă au apeduct în gospodărie, merg după apă la cele două izvoare din localitate. Iar unii şi-au făcut puţuri în gospodăriile lor.

Câţiva consumatori au dus probe de apă la două laboratoare din Chişinău – la Regia Apă-Canal şi Institutul de biochimie al Academiei de Ştiinţe. Şi în ambele cazuri s-a constatat că apa din apeductul de la Logăneşti nu este potabilă. Pentru că conţine amoniu în exces, dar şi alţi componenţi nocivi.

Citiți continuarea AICI.

Emilian Crețu, moment emoționant dedicat mamei sale în cadrul emisiunii lui Fuego

Îndrăgitul actor moldovean Emilian Crețu a sensibilizat din nou opinia publică cu un moment emoționant în cadrul emisiunii lui Fuego ”Drag de România mea” de la TVR. Acesta a venit cu un mesaj profund pentru cea care i-a dat viață, mama sa, și i-a dedicat acesteia, dar și tuturor mamemor, un moment poetic și muzical împreună cu artistul român Paul Surugiu-Fuego.

”Tot ceea ce fac în viața asta, chiar dacă, deseori, plângi, o fac în primul rând pentru ca tu să fii fericită”, a spus, cu un nod în gât, Emilian în emisiune.

Fuego a postat momentul pe pagina sa de Facebook:

”Un moment emoționant dedicat tuturor mamelor alături de actorul basarabean Emilian Crețu!”, scrie în postarea sa Fuego.

Puteți vedea AICI.

De 8 Martie, Emilian Crețu și-a felicitat mama prin intermediul unui video emoționant pe care l-a publicat pe pagina sa de facebook. Actorul i-a dedicat mamei sale cele mai dulci și prețioase gânduri pe care orice mamă și-ar dori să le audă de la fiul său.

Emilian Crețu a devenit un promotor și un exemplu frumos de grijă, susținere și dragoste pentru familia sa.

O plantă cu conţinut de stupefiante ar putea fi scoasă de pe lista substanţelor interzise
Articolul anterior
Fratele başcanului Găgăuziei, implicat într-un scandal
Articolul următor