Cum a reușit Portugalia să vaccineze peste 90% din populație cu schema completă

Portugalia se află pe primele locuri, în Europa, la rata de vaccinare. Mai bine de 90% din populația țării a fost vaccinată, cu schema completă adică peste 10 milioane de oameni. În aceste condiții de siguranță restricțiile au început să fie ridicate.

Portugalia a început vaccinarea în masă a populaţiei în ianuarie. Cetăţenii înscrişi în sistemul de sănătate au fost anunţaţi când şi unde vor putea fi imunizări anti-Covid. Lena Covasan este profesoara de limba romană şi trăieşte de peste 10 ani în Portugalia.

Lena Covasan, profesor de limba română în Portugalia: ”În primul rând există o bază de date foarte clară a celor care sunt înscrişi în sistemul de sănătate şi acolo avem datele personale, am fost programaţi de personalul administrativ din sistemul de sănătate şi s-au trimis mesaje tuturor cu oră şi locul de prezentare pentru vaccin”.

După ce în vară, țara s-a confruntat cu o creştere a îmbolnăvirilor cu varianta Delta a coronaviruslui, compania de vaccinare a fost accelerată. Iată ce ne spune Dan Caragea, care este doctor în psihologie şi locuieşte de 17 ani în Portugalia.

Dan Caragea, profesor de psihologie în Portugalia: “Campania s-a desfăşurat în stil militar, totul a fost programat, pe categorii de vârstă, am intrat în ordine, nu s-a ţinut seama de timp, de vară, de vacanţ nu, a fost totul ordonat. Eu cred că mentalitatea separă în momentul de față două lumi”.

Multiplu campion cu CFR Cluj, fostul portar Nuno Claro spune că portughezii au privit cu relaxare această campanie, fără patimi, şi fără scenarii apocaliptice. “La noi a fost ceva normal. A fost ca un vaccin de gripă cum trebuie făcut în fiecare an pentru a fi protejați de viruși.”

O altă româncă povestește experiența vaccinării în Portugalia. Daniela Fatu munceşte în această ţară de mai mulţi ani. Este bucuroasă că oamenii s-au vaccinat pentru că astfel, fără restricţii, şi-au putut păstra locul de muncă.

Dana Daniela Fatu, muncitor în Portuglia: “Nimeni nu a dat vouchere, nimeni nu a făcut loterie aici în Portugalia, aici lumea este destul de conştientă că cu cât ne vaccinam mai mulţi cu atât o să se termine mai repede, nu vreau să vorbesc rău despre România, pentru că familia mea este acolo, dar da, este o chestie de mentalitate”.

Aproape de Portugalia, cu un procent asemănător de persoane vaccinate se află şi Spania, Danemarca, Malta şi Islanda. În aceste ţări o parte din restricţii au fost deja ridicate.

Video! Angela Merkel, vizibil emoționată la ultimul discurs înainte de a se retrage din funcţia de cancelar
Articolul anterior
Victorie pentru Sheriff Tiraspol în fața echipei Milsami Orhei. Scor 1-0
Articolul următor
Alte articole interesante