87b7ba3aa3bd4bbfbcb8ac8d53c741d0

Autoritățile lansează lucrezlegal.md, prima platformă online pentru raportarea muncii ilegale
Ministerul Muncii și Protecției Sociale, împreună cu Inspectoratul de Stat al Muncii (ISM) și cu sprijinul Organizației Internaționale a Muncii, a lansat platforma http://lucrezlegal.md, un instrument digital prin care angajații pot sesiza încălcările drepturilor lor la locul de muncă, transmite MOLDPRES.

Prin intermediul acestei platforme, orice persoană care muncește pe teritoriul Republicii Moldova poate depune gratuit o petiție prin care să semnaleze situațiile de muncă nedeclarată sau alte abuzuri ale angajatorilor. Scopul inițiativei este de a asigura respectarea drepturilor lucrătorilor, de a combate economia informală și de a oferi protecție socială celor care muncesc legal.
Potrivit celor mai recente date oficiale, aproximativ 1 din 4 angajați din Republica Moldova muncește ilegal, fără un contract de muncă și fără beneficii sociale. Aceștia sunt plătiți „în plic”, ceea ce îi lasă fără protecție socială, fără asigurare medicală și fără contribuții la pensie.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a explicat impactul negativ al muncii la negru.
Inspectoratul de Stat al Muncii a desfășurat, de la începutul anului 2024, 2.299 de controale la companii din diverse domenii de activitate. În urma acestor verificări, s-a constatat că 15,3% dintre angajați lucrau fără un contract legal, iar peste 80% dintre aceștia au fost deja legalizați.
Noua platformă lucrezlegal.md permite angajaților să depună petiții online, în cazul în care angajatorul refuză să le ofere un contract individual de muncă. De asemenea, și persoanele care cunosc cazuri de muncă nedeclarată pot sesiza autoritățile.
Petiția trebuie să includă: date despre persoana afectată (nume, prenume, adresă); informații despre angajator (numele companiei, domeniul de activitate); descrierea situației (perioada de angajare, lipsa contractului, modul de plată etc.)
Toate sesizările sunt analizate de inspectorii de muncă, care vor demara investigații și vor efectua controale pentru a verifica situațiile semnalate.
Inspectorul Andrei Prisacari, șeful Inspecției teritoriale de muncă Chișinău, a explicat că această platformă va contribui la combaterea fenomenului muncii ilegale.

Prins în flagrant. A incendiat intenționat vegetația uscată și riscă amendă de 15 mii lei
Un cetățean a fost prins în flagrant dând foc vegetației uscate în extravilanul localității Nihoreni, raionul Rîșcani. Potrivit informațiilor oferite de reprezentanții Inspectoratului pentru Protecția Mediului, persoana a fost identificată și a fost citată pentru a se prezenta la Inspecție, unde cazul va fi documentat conform prevederilor Codului Contravențional.

Arderea vegetației uscate este o încălcare gravă a legislației și are consecințe negative asupra mediului, dar și a sănătății publice. În acest sens, inspectorii de mediu îndeamnă cetățenii să reununțe la această practică periculoase și să sesizeze orice astfel de cazuri la instituțiile abilitate.
Conform legislației în vigoare, persoanele care provoacă incendii, fie intenționat, fie din neglijență, riscă amenzi severe. Persoanele fizice pot primi amenzi între 10 mii și 15 mii de lei, iar pentru persoanele juridice pot ajunge între 30 de mii și 40 de mii de lei.

UE acordă Ucrainei un ajutor financiar suplimentar de un miliard de euro
Uniunea Europeană oferă Ucrainei un ajutor financiar suplimentar de un miliard de euro, sub forma unui împrumut care urmează să fie rambursat prin intermediul veniturilor din activele înghețate ale statului rus în UE, relatează dpa, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

‘Cu plata de astăzi a unui miliard de euro ne reiterăm angajamentul ferm față de Ucraina’, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
‘Ajutăm economia țării să-și mențină cursul și reconstruirea infrastructurii critice deteriorate de agresiunea rusă. Vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât va fi nevoie’, a mai spus ea.
Ajutorul financiar suplimentar este destinat reconstrucției Ucrainei după atacurile rusești și prevede un sprijin militar actual și viitor, refacerea infrastructurii critice, precum infrastructura energetică, sistemele de furnizare a apei, rețele de transport, drumuri și poduri.
Suma face parte dintr-o inițiativă a G7, grupul celor mai industrializate țări, care își propune să ofere în jur de 45 de miliarde de euro sprijin financiar pentru Ucraina până în 2027.