Cum alegi un cuptor încorporabil în bucătăria ta! Tot ce trebuie să știi: tipuri și avantaje

Confortabile și utile, cuptoarele încorporabile se încadrează perfect în designul bucătăriei moderne. În același timp, cuptorul încorporabil este una dintre variantele cuptorului de sine stătător, atunci când spațiul în bucătărie este unul limitat. Datorită construcției și designului încorporabil, dar și programelor variate pentru prepararea bucatelor, aceste cuptoare ocupă poziții de top în lista unităților tehnice pentru dotarea bucătăriei.

separator

Cuptorul încorporabil poate fi de modele diferite și poate avea multiple caracteristici tehnice.

Nu este de mirare, ați putea chiar să deveniți dezorientat în momentul în care decideți să vă alegeți cu noua achiziție! De aceea, am apelat la specialiștii magazinului online BOMBA ca să ne comunice cele mai importante criterii pentru alegerea corectă a cuptorului încorporabil.

Iată la ce ne-au recomandat să acordăm atenție:

Particularitățile construcției cuptorului

Elementul de încălzire este primul criteriu de luat în seamă atunci când alegem un cuptor încorporabil. Tradițional se evidențiază două tipuri de cuptoare – pe gaz și electrice.

     ● Cuptoarele pe gaz – se deosebesc prin preț redus și diversitatea de modele. Există variante pentru blat de 45, 50 sau 60 cm. Prezența senzorului de gaze sporește siguranța utilajului și previne scurgerile de gaze. În același timp, funcționalitatea acestor cuptoare nu depinde de integritatea cablului electric, acestea fiind potrivite pentru instalare în case vechi.

     ● Cuptoarele electrice – se potrivesc pentru bucătării de dimensiuni variate, acestea fiind de mărimi, putere și desigur prețuri diferite. Au un nivel satisfăcător de economisire a energiei electrice – А+ (20-25%), А++ (45-50%) și А+++ (mai mult de 50%). Funcțiile cuptorului oferă posibilitatea de a coace prăjituri, blaturi, pâine și alte bucate. Majoritatea modelelor au rotisor, gril, program de convecție și multe alte funcții suplimentare.

Tipuri de cuptoare încorporabile

● Cuptoare încorporabile care se conectează la aragaz. Adesea, acestea posedă atât elemente de încălzire pe gaz, cât și electrice, iar utilizatorul îl folosește în special pe cel dintâi. Totuși, pentru că aragazul și cuptorul sunt interdependente funcțional, atunci când un element iese din funcțiune, în mod automat nu mai funcționează nici celălalt.

● Cuptoare independente – spre deosebire de prima variantă, aceste cuptoare sunt caracterizate prin autonomie. În același timp, sunt potrivite pentru instalare la diferite etape de renovare a bucătăriei.

Volumul cuptorului

Acest parametru permite selectarea dimensiunilor, ținând cont de disponibilitatea spațiului liber:

● cuptoare de dimensiuni complete – înălțimea 50 – 60 cm

● cuptoare compacte – înălțimea 40 – 45 cm

● cuptoare înguste – cu lățimea de până la 45 cm.

Dimensiunile unui cuptor depind de tipul elementului de încălzire, dar și de volumul practic al cuptorului. În cazul versiunilor de dimensiuni complete, parametrii ajung la 50-70 litri. În cazul celor compacte – la 35-45 litri. Alegerea dimensiunilor cuptorului depinde de intensitatea exploatării în bucătărie și de numărul porțiilor de gătit. Dacă prepararea bucatelor va efectuată în mod regulat, specialiștii vă sugerează să achiziționați cuptoare puternice și spațioase.

Modalitatea de curățare

Oricare dintre modalitățile menționate mai jos poate fi folosită pentru curățarea eficientă a cuptorului. Curățarea poate fi efectuată folosind trei proceduri de bază:

● Hidrolitică – înlăturarea grăsimii și a urmelor are loc sub acțiunea aburilor. În cuptor se toarnă apă și soluții de curățare. Se încălzește camera până la 90°С. După 30 de minute, pereții cuptorului se șterg cu un șervet.

● Catalitică – pereții cuptorului se acoperă cu un smalț special. Soluția are în compoziție un catalizator care începe curățarea automată la atingerea temperaturii de 200-300°С. Ulterior, pereții cuptorului se șterg cu un șervet. Termenul de valabilitate al soluției de curățat este de circa 5-7 ani. După fiecare utilizare a cuptorului, este important să efectuați curățarea manuală a acestuia.

● Pirolitică – această modalitate de curățare este una ecologică și accesibilă (grăsimea practic se arde la temperatura de 500°С, iar dezavantajul este eficiența energetică joasă).

Criterii adăugătoare în alegerea cuptorului încorporabil 

● Reglarea – mecanică (cu ajutorul mânerelor, butoanelor), prin senzor sau combinată.

● Varietatea de funcții – numărul de programe de gătit poate ajunge până la 14. Cea mai importantă este funcția de convecție care permite încălzirea uniformă a tuturor tipurilor de bucate. Produsul și numărul opțiunilor necesare se alege după propria dorință.

● Suport telescopic pentru ușă – asigură controlul ușii, prevenirea deschiderii bruște și a ieșirii din funcțiune a mecanismului ușii. De asemenea, alegerea funcției de securitate permite blocarea ușii, în cazul copiilor, și evitarea pornirii accidentale a cuptorului.

Avantaje

● Încălzirea rapidă până la temperatura necesară, diversitatea de modalități și programe de gătire a alimentelor (de la 30 până la 300°С).

● Încălzirea autonomă se realizează datorită încălzirii tuturor celor 5 pereți. În timpul încălzirii nu se formează produse de ardere, ceea ce înseamnă că mirosul neplăcut nu va împânzi spațiul din bucătărie.

● Controlul supraîncălzirii pereților permite instalarea cuptoarelor încorporabile în orice tip de mobilier. Această caracteristică previne exfolierea și deteriorarea elementelor de interior.

● În momentul instalării cuptorului este necesar să țineți cont de regulile de utilizare corectă și să asigurați accesul liber la ventilare (în acest sens este important să fie creat un spațiu liber de 5 mm în raport cu fiecare dintre pereții cuptorului).

Cuptorul încorporabil reprezintă un utilaj de bucătărie universal, binevenit pentru familiile mari, dar și pentru toți cei care adoră gătitul bucatelor gustoase, în condiții de confort maxim!

Vezi pe www.bomba.md diversitatea de cuptoare încorporabile și alege produsul care este pe măsura așteptărilor tale!

Anunț oficial: Cetățenii moldoveni pot merge la București pentru a depune jurământul de credință față de România
Articolul anterior
10 copii, intoxicați cu ciuperci în doar trei zile. Medicii bat alarma
Articolul următor
Alte articole interesante