Cum arată buncărele din Rusia a căror reactivare a fost ordonată de Kremlin

Numeroase adăposturi subterane, inclusiv unele datând de pe vremea elitelor sovietice, sunt examinate de autoritățile din Rusia în eventualitatea unor atacuri asupra teritoriului acestei țări.

Cum arată buncărele rusești a căror reactivare a fost ordonată de Putin

Un material publicat în The Guardian relatează că, deși un atac cu rachete asupra Rusiei pare improbabil în acest moment, buncărele construite în perioada sovietică, cum ar fi cel de pe vremea lui Iosif Stalin, sunt avute în vedere pentru a fi făcute funcționale, transmite antena3.ro.

Numit popular chiar „buncărul lui Stalin”, adăpostul este localizat în orașul industrial Samara, situat în sudul Rusiei, pe malul fluviului Volga.

The Guardian a stat de vorbă cu Igor Mahtev, un istoric local care a coborât în buncăr și care a mărturisit că a fost șocat de „mărimea structurii”.

Accesul în structura subterană presupune „o intrare discretă din curtea unui teatru, coborârea mai multor scări obișnuite și o călătorie verticală mai mare de 30 de metri sub, pământ cu liftul”, a relatat Mahtev, care a vizitat obiectivul pentru prima dată în anul 2002.

Potrivit acestui localnic, multe din dotările adăpostului erau încă operaționale.

„Am fost foarte surprins de faptul că telefoanele, datând, evident, din perioada în care a fost construit buncărul, funcționau. Am reușit chiar să sun la biroul meu”, a spus el.

Un alt localnic, membru al comunității de „săpători” din Samara, care coborât în buncăr de mai multe ori, a povestit că a pătruns pe o altă cale în structura subterană, mai exact, cu ajutorul unor frânghii printr-un puț de ventilație din apropierea Pieței Kubîșev.

Există, de fapt, două structuri sub piață, un centru de comunicații și un adăpost principal, mai mare, denumit „Obiectul nr. 2”.

Martor local: „Buncărul lui Stalin, enorm, dar neîntreținut”

„Săpătorul” a descris facilitatea ca fiind enormă, dar fără funcționalitate, adăugând că nu părea să fi fost întreținută în ultimii ani. Totuși, pătrunderea în tunelurile subterane conectate la unul dintre cele mai sensibile locuri din Samara comportă riscuri.

„Toată lumea știe despre buncăr, dar poate fi încă secret și e greu spus unde este linia roșie. Trebuie să ai grijă să nu fii prins”, a estimat el, conform The Guardian.

Locația adăposturilor antiaeriene din Rusia și planurile de protecție civilă ale Rusiei în cazul unui război pe scară largă sunt considerate o chestiune de securitate națională.

„În regiunea Samara, ca urmare a instrucțiunilor președintelui rus, se desfășoară lucrări de anvergură în legătură cu structurile de protecție ale protecției civile. Orice comentarii cu privire la această categorie de structuri sunt premature înainte de finalizarea activităților”, a declarat un reprezentant local al agenției federale pentru gestionarea proprietății de stat, citat de portalul 63.ru.

La sfârșitul anului trecut, publicația The Moscow Times a relatat că patru actuali și foști oficiali ruși au confirmat faptul că au loc modernizări ale adăposturilor, la ordinul guvernului de la Moscova.

În afara adăpostului din Samara, printre cele mai cunoscute buncăre din Rusia sunt cele din capitală și din Sankt Petersburg.

Washingtonul oprește Kievul să atace Moscova

Ucraina a planificat lovituri temerare în spatele liniilor inamice iar aceste planuri i-au panicat pe oficialii americani, scrie Washington Post, care citează în acest sens documentele secrete ale Pentagonului distribuite masiv pe internet.

În februarie, cu câteva zile înaintea împlinirii unui an de la invaziei Rusiei în Ucraina, responsabilii de la Kiev erau ocupați cu elaborarea unor planuri de atac împotriva Moscovei, menționează sursa citată.

General-maiorul Kirilo Budanov, șeful Direcției de informații militare de la Kiev, și-a instruit un adjunct să se pregătească „pentru lovituri în masă pe 24 februarie”, cu tot arsenalul aflat în dotare, arată un raport clasificat al Agenției Naționale de Securitate, NSA, din Statele Unite.

Kievul ar fi luat în calcul și o acțiune subversivă cu explozibili în orașul-port Novorossiisk de la Marea Neagră – o operațiune cu valoare simbolică, dar care ar fi probat capacitatea Ucrainei de a lovi în interiorul teritoriului inamic.

La Washington, Casa Albă s-a temut că acest tip de atacuri în interiorul Rusiei ar putea antrena un răspuns disproporționat și o escaladare din partea Moscovei.

În cele din urmă, potrivit documentelor „scurse” pe internet, responsabilii ucraineni au acceptat, la cererea Washingtonului, să amâne loviturile asupra Moscovei.

Documentele conținând aceste informații fac parte dintr-un lot mai mare de materiale clasificate care ar fi fost inițial încărcate pe un server Discord de jocuri video de către un membru al Gărzii Naționale din SUA, în vârstă de 21 de ani, înainte de a ajunge pe alte rețele de socializare.

Polițiștii, în comun cu voluntari, vânători și localnici continuă căutările fetei de 19 ani din Orhei, care de o săptămână este de negăsit

Polițiștii în comun cu colegii altor subdiviziuni specializate, voluntari, vânători și localnici continuă căutările fetei de 19 ani, care de o săptămână este de negăsit, după ce a urcat într-o mașină de ocazie pe o stradă din Orhei.

Au apărut noi circumstanțe care au determinat poliția să extindă căutările și în raionul Telenești.

Oamenii legii continuă investigarea cazului, iar șoferul mașinii în care a urcat fata este în custodia poliției și refuză în continuare să colaboreze cu ancheta.

Apă otrăvită pentru un sat din țară, unde autorităţile au dat în exploatare un apeduct, pe teritoriul unei foste ferme de vaci

Apă cu amoniac în loc de apă potabilă. Peste patru mii de locuitori dintr-un sat din Republica Moldova au fost puşi în situaţia de a consuma apă cu amoniac şi alte substanţe nocive, care le poate afecta la greu sănătatea. Este vorba de satul Logăneşti din raionul Hânceşti, unde autorităţile au dat în exploatare un apeduct cu apă „potabilă”, pentru care s-au cheltuit aproape 10 milioane de lei (peste 528.000 euro), scrie evz.ro.

Mai multe analize au arătat că apa nu este bună pentru consum, însă autorităţile locale merg la orice pentru a convinge locuitorii din Logăneşti că au cea mai bună apă. În ciuda eforturilor Primăriei Logăneşti, la mai puţin de trei luni după ce a fost dat apeductul în exploatare, Agenţia Naţională pentru Suguranţă Alimentară (ANSA), a interzis consumul apei din apeductt şi obligat administraţia locală să asigure şcoala şi grădiniţa cu apă îmbuteliată.

Proiectul din Logăneşti a fot finanțat de către Fondul naţional pentru dezvoltare regională.

Cuantumul Fondului este de 1% din veniturile bugetului de stat, aprobat prin Legea bugetului de stat pentru anul respectiv. În Fond se regăsesc şi alte mijloace financiare din sectorul public şi din cel privat la nivel local, regional, naţional şi internaţional. Precum şi mijloacele oferite prin programele de asistenţă ale Uniunii Europene.

Apă de pe locul unde a fost o fermă de vaci

Primăria din Logăneşti a ales pentru sondele de apă teritoriul unei foste ferme de vite. Oamenii din sat spun că pe acest loc, timp de cel puţin 30 de ani, a fost un depozit de furaje. Şi că în perioada sovietică acestea erau tratate cu amoniac pentru a evita rozătoarele.

Mai mult, în imediata apropiere, se regăseşte şi în prezent o fermă de vite şi nu este exclus ca deşeurile de acolo să contamineze izvoarele subterane.

Întreprinderea Vipart Plus SRL, care a câştigat, în octombrie 2022, licitaţia pentru construcţia apeductului, a trimis probele de apă din viitoarele sonde la un laborator privat, înainte să înceapă lucrările. Rezultatele au arătat că apa conţine un nivel ridicat de amoniac şi nu poate fi folosită ca potabilă sau în alimentaţie.

Totuşi, cu acordul Primăriei Logăneşti, sondele au fost săpate anume în acel loc.

Consilierii locali au declarat, sub protecţia anonimatului, că primarul Valentin Danu ar fi insistat pentru acel loc din considerente economice. În apropiere se află liniile de înaltă tensiune şi nu trebuie mijloace suplimentare pentru conectarea la energia electrică. Totodată, izvoarele cu apă se află la o adâncime de până la o sută de metri.

Dar cel mai mult, edilul a economisit din timp, deoarece în mai puţin de un an urma să aibă loc alegeri locale. Şi trebuia să convingă oamenii din sat că trebui să fie reales pentru încă patru ani.

Nu se ştie a cui a fost iniţiativa, a agentului econinterzise pentru apa potabilă. În schimb, sunt mult mai ieftine.

Ţeavă folosită la apeductul din Logăneşti/ Sursa foto: EvZ

Locuitorii din Logăneşti au comunicat pentru EvZ că au consultat ingineri în domeniu şi au fost informaţi că astfel de ţevi sunt folosite la petrol. Iar materialul din care sunt confecţionate conţine compuşi cancerogeni.

Acest adevăr a fost recunoscut de Primăria Logăneşti, care a decis la scurt timp după ce a fost dat apeductul în exploatare să schimbe ţevile.

„Primarul nu ne-a spus nimic. Este curios şi pentru noi de ce au schimbat ţevile şi din ce bani au făcut-o. Noi nu am aprobat nimic în acest sens. Un lucru este clar. Primarul a dat-o în bară cu apa potabilă. Sătenii sunt foarte nemulţumiţi”, ne-a spus Tudor Rotaru, consilier din Logăneşti.

Consumatorii, îngrijoraţi de calitatea apei

Locuitorii din Logăneşti, care achită 26.7 (1.42 euro) pentru un metru cub de apă pretins potabilă, au fost alertaţi de calitatea ei.

„Doar am gustat. Parcă aveam fier în gură. Nu o folosesc în alimentaţie. Pentru băut, o cumpăr din magazin”, ne-a declarat o locuitoare din Logăneşti.

Sătenii, chiar dacă au apeduct în gospodărie, merg după apă la cele două izvoare din localitate. Iar unii şi-au făcut puţuri în gospodăriile lor.

Câţiva consumatori au dus probe de apă la două laboratoare din Chişinău – la Regia Apă-Canal şi Institutul de biochimie al Academiei de Ştiinţe. Şi în ambele cazuri s-a constatat că apa din apeductul de la Logăneşti nu este potabilă. Pentru că conţine amoniu în exces, dar şi alţi componenţi nocivi.

Citiți continuarea AICI.

Emilian Crețu, moment emoționant dedicat mamei sale în cadrul emisiunii lui Fuego

Îndrăgitul actor moldovean Emilian Crețu a sensibilizat din nou opinia publică cu un moment emoționant în cadrul emisiunii lui Fuego ”Drag de România mea” de la TVR. Acesta a venit cu un mesaj profund pentru cea care i-a dat viață, mama sa, și i-a dedicat acesteia, dar și tuturor mamemor, un moment poetic și muzical împreună cu artistul român Paul Surugiu-Fuego.

”Tot ceea ce fac în viața asta, chiar dacă, deseori, plângi, o fac în primul rând pentru ca tu să fii fericită”, a spus, cu un nod în gât, Emilian în emisiune.

Fuego a postat momentul pe pagina sa de Facebook:

”Un moment emoționant dedicat tuturor mamelor alături de actorul basarabean Emilian Crețu!”, scrie în postarea sa Fuego.

Puteți vedea AICI.

De 8 Martie, Emilian Crețu și-a felicitat mama prin intermediul unui video emoționant pe care l-a publicat pe pagina sa de facebook. Actorul i-a dedicat mamei sale cele mai dulci și prețioase gânduri pe care orice mamă și-ar dori să le audă de la fiul său.

Emilian Crețu a devenit un promotor și un exemplu frumos de grijă, susținere și dragoste pentru familia sa.

Rusia se confruntă cu un deficit record de forță de muncă
Articolul anterior
Piesă nouă de la trupa ACORD!
Articolul următor