Cum arată o închisoare din Danemarca în care își petrec zilele cei întemnițați. Foto

,,În timp ce unii cred că pedeapsa de 27 mii lei este prea mică pentru o tânără de 20 de ani, care și-a abandonat nou-născutul în scara unui bloc, și mai că ar fi gata să o răstignească pentru asta, danezii au înțeles cât de importantă este atitudinea umană față de cei care au călcat strâmb”, scrie Nata Albot, într-o postare pe pagina sa de socializare, jurnalista făcând referire la tânăra de 20 de ani, care și-a lăsat copilul nou-născut într-un bloc din capitală.

Pentru noi și societatea noastră ar părea ciudat, însă danezii exclud tratamentul umilitor și anti-uman pentru cei care au comis infracțiuni, încercând să contribuie la reeducarea lor. Iată o așa mentalitate abordată altfel, într-o societate care tinde spre evoluare.

Nata Albot, jurnalistă: ,,Poate că noi suntem mai sudici și mai înfocați, poate că ei gândesc mai la rece și altfel percep pedeapsa și re-educarea celor care au încălcat legea. Dar cu toții știm că la noi, cei care ies din închisoare, au foare puține șanse de reabilitare și reintegrare, de aceea și revin mulți înapoi după gratii. Mai știm că la noi penalii scapă de închisoare, pentru că sunt deținuți în condiții inumane și câștigă judecățile împotriva statului Moldova. Pe când deținuții lor nu sunt lăsați să degradeze ani de zile după gratii. Au tot ce le trebuie pentru un trai decent, în afară de libertate. Oare nu asta e cea mai mare pedeapsă? Așa că nu de amenzi și o armată de dulăi care o judecă are nevoie o tânără în șoc post-natal, atât de disperată încât e gata să renunțe la propriul copil, ci de multe eforturi pentru a o reconecta la copil și la rolul de mamă. Pentru ca acel copil să nu crească un cetățean nefericit al Moldovei. Pentru a-i ajuta pe cei care greșesc să nu recidiveze și să nu devină o povară pentru stat, trebuie de avut grijă ca scara lor de valori să nu se prăbușească definitiv. Iar asta nu se întâmplă cu ură și lipsă de respect pentru demnitatea lor. În imagini este închisoarea Storstrøm din Gundslev, Denmark, de unde deținuților li se dă șansa să iasă oameni”.

Postarea a fost apreciată intens de către internauți, iar oamenii și-au expus părerea în diferite moduri.

Italia anunță că din aprilie va putea vaccina lunar 10 milioane de oameni
Articolul anterior
Blocul imens construit lângă liceul ,,Gheorghe Asachi” din Capitală. Reacții pe rețelele sociale
Articolul următor
Alte articole interesante