Cum arată palmele unui român care a muncit în agricultură, în Italia

Milioane de români au plecat în Italia în căutarea unui loc de muncă în ultimele decenii, pentru a obține bani și un loc unde să trăiască și să-și crească familiile. Lucrurile au luat, însă, o întorsătură în ultima vreme, mulți fermieri români alegând să părăsească Italia din cauza condițiilor vitrege de muncă.

Viața românilor plecați la muncă peste hotare nu este nici pe departe ușoară, experiența lui Ciprian Dumbravă întărind această idee. Bărbatul robust în vârstă de 35 de ani a plecat în Italia, în căutarea unui loc de muncă, în urmă cu zece ani. Românul a lucrat doar în agricultură, lucru care se poate citi pe mâinile lui.

Cristian termină ziua de muncă cu brațele și picioarele înțepenite de oboseală, având palmele decojite, umflate și roșii, potrivit irpimedia.irpi.eu.

Din păcate, Ciprian nu este singurul român plecat peste hotare care are o astfel de soartă, Italia adăpostind milioane de români ajunși pe teritoriul ei în ultimele decenii pentru un trai mai bun.

Un număr mare dintre aceștia lucrează în șantiere, în îngrijirea bătrânilor sau în agricultură. Pe măsură ce legăturile lor cu noua țară s-au întărit, românii și-au chemat familiile în Italia, crescându-și copiii pe teritoriul ei.

Despre diferitele valuri de muncitori străini care s-au răspândit în zonă, Ciprian Dumbravă spune următoarele:

„Mai întâi au venit tunisienii, apoi au apărut românii, iar acum sosesc negrii din Senegal“, povestește el.

De asemenea, românul în vârstă de 35 de ani spune că strada pe care locuiește obișnuia să fie plină de alții ca el, însă lucrurile s-au schimbat radical în ultimii patru ani. Unul dintre motivele pentru care românii încep să părăsească Italia este creșterea prețurilor.

„Viața s-a scumpit“, spune bărbatul.

sursa

Fetița ucisă de un troleibuz la Ciocana ar fi împlinit 14 ani. Mama i-a adus baloane-cifre la mormânt

Anastasia, fetița tamponată mortal de șoferița unui troleibuz pe trecerea pietonală de pe bd. Mircea cel Batrîn din sectorul Ciocana al capitalei, ar fi împlinit 14 ani în acest an. Acum o zi, mama ei, Olia Culai, a publicat un video pe rețele sociale de la cimitir, în care sunt surprinse jucării, flori și baloane-cifre legate de cruce. Postarea este însoțită de un mesaj plin de durere, scrie realitatea.md.

 „Моё самое большое счастье и горе (tr. cea mai mare fericire a mea și cea mai mare tragedie”, a scris mama Anastasiei.

Amintim că, pe 24 martie curent, Anastasia a încercat să traverseze strada regulamentar la o trecere de pietoni nedirijată, când a fost tamponată mortal de un troleibuz de pe ruta nr. 13 condus de o șoferiță. Taxatoarea spunea că s-a întâmplat în afara trecerii, însă imaginile surprinse și distribuite pe rețele o contrazic și confirmă versiunea polițiștilor.

Șoferița de la volan nu ar fi avut nicio săptămână de lucru. Pe parcursul mediatizării cazului, s-a încurcat în declarații și într-un final și-a recunoscut vina. În una dintre ședințele de examinare, a mărturisit că fetița ar fi nimerit într-o zonă oarbă și de asta nu ar fi văzut-o. Prima instanță a condamnat-o la 4 ani de îcbhisoare, dintre care doi cu suspendare, și cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport. Mama copilei a contestat hotărârea.

Anastasia era elevă a Liceului Teoretic „Dacia” cu predare în limba rusă din același sector și era singurul copil al soților Culai.

Campanie Anti-Bullying în toate instituțiile de învățământ general din țară

Elevii din clasele primare, gimnaziale și liceale vor fi informați despre consecințele și metodele de prevenire a bullying-ului și a violenței în școli. Între 4-8 noiembrie în toate instituțiile de învățământ general din țară se va desfășura Săptămâna Anti-Bullying, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În această perioadă în școli vor avea lor diverse activități de informare și educație pentru explicarea fenomenului, prezentarea consecințelor și metodelor de prevenire. Elevii vor fi antrenați în activități diverse, concepute pentru fiecare categorie de vârstă cum ar fi: ateliere de artă dedicate subiectului, vizionări de filme și materiale informative, discuții și alte acțiuni – toate pentru a promova empatia și toleranța în rândul copiilor.

Activitățile desfășurate în Săptămâna Anti-bullying vor contribui la o mai bună conștientizare a fenomenului, încurajarea copiilor să solicite ajutorul adulților în gestionarea situațiilor de violență, asigurarea unui mediu școlar mai sigur și mai prietenos pentru elevi. 

La 7 noiembrie, instituțiile educaționale vor marca „Ziua internațională împotriva violenței și bullying-ului în școli”.

Săptămâna Anti-bullying este parte a campaniei „Împreună, fără bullying!” și este organizată de Alianța ONG-urilor Active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF) și Ministerul Educației și Cercetării, finanțată de Liechtenstein Development Service.

Serviciile publice în domeniul justiției vor fi îmbunătățite, iar activitatea instanțelor, eficientizată prin dezvoltarea tehnologiilor digitale

Serviciile publice în domeniul justiției vor fi îmbunătățite, iar activitatea instanțelor va fi eficientizată prin dezvoltarea tehnologiilor digitale și a sistemelor informatice. În acest sens, Guvernul a aprobat crearea Agenției pentru Digitalizare în Justiție și Administrare Judecătorească, ca urmare a comasării prin fuzionare a Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești și Agenției Resurse Informaționale Juridice, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Înființarea agenției este esențială pentru digitalizarea proceselor judiciare și avansarea în dezvoltarea conceptului de e-justiție, centrat pe nevoile cetățenilor. În același timp, activitatea agenției se va axa pe îmbunătățirea performanței instanțelor judecătorești și reducerea duratei proceselor.

Astfel, prin implementarea soluțiilor digitale, agenția va facilita accesul la justiție, va reduce birocrația, va crea un mediu mai transparent și eficient și va facilita accesul cetățenilor la informațiile juridice și procedurale.

Germania nu va renunța la restricții, chiar dacă cazurile de Omicron vor scădea. Ce spune Ministrul Sănătății despre pandemie
Articolul anterior
„Nikita Rinadi” – un deceniu de activitate!
Articolul următor