Luna trecută, poliția moscovită a reținut-o pe Anastasia Cernîșeva, 22 de ani, sub acuzația de „discreditare a armatei”, din cauza torturilor pe care a înscripționat mesaje antirăzboi. Tânăra cofetară, amendată deja cu 35.000 de ruble, circa 420 de euro, a declarat pentru The Moscow Times, că va continua să facă și să vândă astfel de prăjituri chiar dacă riscă închisoarea, scrie libertatea.ro.
Torturile glazurate în albastru și galben, culorile drapelului ucrainean, și mesaje precum „Nu, războiului”, „Pace în Ucraina” sau „Putin va muri, dar noi vom rămâne” i-au adus Anastasiei o amendă administrativă consistentă. Pe baza unui denunț, poliția a reținut-o pe Cernîșeva pe 27 aprilie. Fata a fost eliberată la miezul nopții, dar a fost găsită vinovată de tribunalul districtual Izmailovo din Moscova, a doua zi după reținerea ei, și amendată cu peste 400 de euro.
„Când a fost adoptată legea discreditării armatei, nu credeam că vor veni chiar după toată lumea”, a declarat, sincer, Cernîșeva. „Dar mi-am dat seama că, la un moment dat, vor veni și după mine. Și au făcut-o”, a adăugat tânăra, care spune că „voi face în continuare torturi cu mesaje antirăzboi, în ciuda tuturor riscurilor. Până mă bagă la închisoare”.
”La început, reacția în online a fost incredibilă, toată lumea m-a susținut. Apoi, informații despre mine au fost postate pe canale de dreapta. Atunci a început groaza, dar nu mă demoralizează așa de ușor!”
Amenințată cu moartea „Mi-au scris lucruri absolut oribile – cum mă vor ucide, în ce colonie ar trebui să fiu trimisă și că sunt o trădătoare”, a completat Anastasia. „Absolut toți cei care se opun războiului din Rusia sunt acum în pericol”, a precizat Iulia Ievdokimova, avocata patiserului care militează pentru pace cu propriile mijloace.
”Dacă va fi condamnată a doua oară, Cernîșeva riscă o pedeapsă de închisoare de până la 7 ani.”
Anastasia Cernîșeva a postat fotografiile cu torturile pe Instagram, unde are 23.000 de urmăritori, și a transferat o parte dintre venituri către organizații de caritate. Ea a fost acuzată și că trimite banii obținuți armatei ucrainene, lucru pe care l-a negat. După ce a fost amendată, și-a transformat paginile de pe rețelele sociale în pagini „private”. Articolul administrativ de discreditare a armatei a fost adoptat la opt zile după declanșarea războiului din Ucraina și prevede amenzi cuprinse între 30.000 și 50.000 de ruble (340-560 de euro). Instanțele ruse consideră discreditare difuzarea oricăror informații despre război care diferă de poziția oficială a Ministerului Apărării. Kremlinul numește invazia din Ucraina o „operațiune militară specială”.