Cum arată scuarul din strada Kiev redeschis după renovare

Scuarul de pe str. Kiev, 1, municipiul Chișinău, a fost redeschis eri publicului, după finalizarea lucrărilor de reabilitare.

separator

Proiectul de renovare a inclus pavarea aleilor pietonale, reabilitarea spațiilor verzi și instalarea sistemului automatizat de irigare, înlocuirea mobilierului urban și instalarea iluminatului decorativ.

De asemenea, în zonă au fost amenajate rampe de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă, iar în centrul scuarului a fost reabilitat podețul și fântâna arteziană.

Lucrările de reabilitare a scuarului au început la 16 august, a.c., iar din bugetul municipal în acest sens au fost alocați cca 2,5 milioane de lei, anunță Primăria Chișinău.   

41 de salvatori moldoveni au devenit paramedici SMURD

După patru săptămâni de pregătire teoretică și practică în domeniul acordării primului ajutor medical calificat, mai mulți angajați IGSU din nordul și sudul țării au susținut examenul de absolvire a cursului de paramedici SMURD, scrie provincial.md.

Astfel, 29 angajați ai IGSU din cadrul Direcției situații excepționale Bălți, Direcției regionale căutare-salvare nr. 2, Direcției situații excepționale Soroca, Dispeceratului Nord, dar și 12 ofițeri din cadrul Direcției situații excepționale Cahul au primit certificate de calificare pentru a activa în rândul paramedicilor.

Aici, salvatorii au susținut probe în acordarea primului ajutor medical calificat, demonstrând abilități în efectuarea manevrelor de resuscitare, imobilizarea fracturilor, aplicarea pansamentelor, manevre de hemostază, prim ajutor în caz de obstrucții severe, dar și manevre de descarcerare.

O dată ce au trecut testul, salvatorii vor putea schimba uniforma de pompier și salvator pe cea roșie de paramedic SMURD, pentru a interveni în salvarea a mii de vieți omenești. De la lansarea Proiectului SMURD în Republica Moldova, paramedicii IGSU au desfășurat peste 13 mii de misiuni pentru acordarea primului ajutor calificat oamenilor aflați în dificultate.

Veste proastă! Motorina se scumpește

De mâine motorina se scumpește din nou, anunță Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Aceasta va fi la preț de 25,69 de lei per litru. Benzina va costa 25,82 de lei litrul.

Așadar, șoferii vor plăti cu 4 bani mai mult pentru un litru de motorină, iar pentru benzină cu 11 bani mai puțin.

Caz șocant la Edineț! Un fermier își ținea muncitorii în condiții inumane și îi amenința cu moartea

Oamenii legii au făcut percheziții la un fermier de 60 de ani din localitatea Parcova, raionul Edineț. Pe numele lui a fost pornită o cauză penală pentru trafic de ființe umane. Acesta desfășoară activitatea de întreprinzător și are la întreținere mai multe bovine. Oamenii legii găsit 7 acte de identitate ale presupuselor victime, dar și alte acte care urmează a fi cercetate în cadrul acțiunilor procesuale. Bărbatul bănuit este cercetat în libertate, scrie realitatea.md.

„Pentru creșterea și îngrijirea animalelor bărbatul racola persoane pe care le exploata prin muncă. Muncitorii erau ținuți forțat în condiții inumane și dacă nu-și mai doreau să lucreze erau bătuți sau chiar amenințați cu moartea”, anunță poliția.

În rezultatul perchezițiilor efectuate la persoana bănuită au fost depistate și ridicate 2 arme de vânătoare, 19 cartușe de calibrul 16 și 30 de cartușe de calibrul 12, toate deținute ilegal.

De asemenea, au fost depistate 805 pachete cu țigări fără timbre de acciz și fără acte de proveniență.

Polițiștii din Edineț întreprind în continuare acțiuni de urmărire penală pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. Conform legii penale persoana vinovată de păstrarea ilegală a armelor și munițiilor riscă pedeapsă cu închisoare de până la 3 ani, iar pentru trafic de ființe umane, riscă pedeapsă cu închisoare de la 6 la 12 ani.

O mamă s-a trezit din somn şi l-a găsit pe bebelușul ei de o lună mort între pernele canapelei
Articolul anterior
Numărul real al persoanelor infectate cu Covid-19 este de 6 ori mai mare decât cifrele raportate oficial
Articolul următor