Cum au ajuns oameni nevinovați în spital după ce agricultorii români au început să-și erbicideze terenurile pe care le dețin

Cum au ajuns oameni nevinovați în spital după ce agricultorii au început să pregătească terenurile pe care le dețin. Acuzații dure la adresa fermierilor din România.

Mai mulți oameni nevinovați au ajuns în ultima perioadă direct în spital după ce fermierii au început să-și erbicideze terenurile pe care le dețin. Agricultorii sunt puși la zid pentru dozajul folosit, dar și pentru soluțiile pe care le utilizează fără să aibă nici cea mai mică pregătire, scrie fanatik.ro.

Acuze dure la adresa fermierilor din România

Oamenii spun că acestea se găsesc la liber în magazine și că este imperios necesar ca legea să fie revizuită cât mai repede posibil până nu începem să vorbim despre tragedii.

Un bărbat din județul Timiș a explicat pățania soției sale, una care putea avea consecințe serioase. Femeia a ajuns de urgență la spitalul din Deta intoxicată cu erbicidul pe care un vecin l-a folosit atunci când a stropit cu tractorul cele trei terenuri intravilane de lângă casa lor.

Culmea, când i-a cerut explicații fermierului, bărbatul spune că a fost chiar agresat de acesta. „A vrut să dea cu tractorul peste mine, apoi am fost luat la înjurături de un alt așa zis proprietar pe cele 3 terenuri. Sper că acum toți sunt mulțumiți.

Sotia mea s-a intoxicat și în alți ani când au mai fost stropite cu erbicid buruienile pe stradă. De data aceasta nu voi mai lăsa de la mine și toți cei vinovați vor fi trași la răspundere. E o chestiune de bun simț și legală să anunți vecinii înainte să erbicidezi.

Plângeri la Poliție, dar și la alte instituții ale statului

Bărbatul spune că nu vrea să lase problema așa și este decis să apeleze și la alte autorități după ce a depus deja o plângere la poliție.

Acesta vrea ca toți cei care au culturi agricole pe care le lucrează cu tractorul în intravilan, să înțeleagă că trebuie să fie atenți atunci când utilizează substanțe chimice, să le folosească cu seriozitate și respect față de cei care locuiesc în apropiere.

Ce spune legea erbicidării

Interesant este că în lege nu este stipulată distanța la care erbicidarea trebuie făcută de așezările umane, dar se spune că în timpul lucrului se va purta echipament de protecție, se va evita contactul soluției de stropit cu pielea, ochii sau îmbrăcămintea.

De asemenea, nu trebuie să mâncați, beți și nici să fumați în timpul folosirii. Trebuie să se evite aplicarea erbicidelor în perioadele cu vânt, pentru a nu afecta culturile învecinate.

Soluțiile de erbicide au nevoie să fie preparate în locuri sigure, departe de fântâni și de sursele de alimentare cu apă.

Cât de periculoase sunt unele substanțe

În urmă cu trei ani de zile, Comissia Europeană a interzis utilizarea a trei pesticide considerate vinovate de moartea albinelor. Nu a mai dorat mult și un tribunal a obligat o corporație să plătească despăgubiri uriaşe unui bărbat care s-a îmbolnăvit de cancer după ce a utilizat ani de zile un pesticid produs de companie.

289 milioane de dolari a primit Dewayne Johnson, un fost grădinar de 46 de ani, bolnav de cancer în stadiu terminal, care a dovedit în instanţă că pesticidul pe care l-a folosit ani la rând, i-a provocat boala.

Liste cu victimele deportărilor sovietice din Basarabia, făcute publice

Numele victimelor regimului sovietic, care au fost deportate în Siberia în perioada 6-9 iulie 1949, au fost făcute în premieră publice.

Se împlinesc 79 de ani de la primul val de deportări sovietice din  Basarabia și Nordul

Potrivit lui Igor Cașu, directorul Agenției Naționale a Arhivelor din Republica Moldova, listele, pe eșantioane și vagoane, pot fi găsite pe site-ul instituției, relatează InfoPrut.ro.

Mai exact, în listele respective apare o bună parte din cei care au fost deportați în Siberia în cadrul Operațiunii „SUD” din 6-9 iulie 1949.

„În total, în liste apar 35 mii 144 persoane. După un raport al poliției politice sovietice din iunie 1952, numărul total al celor deportați a fost de 35 mii 796 persoane, dintre care 14 033 femei, 11 899 copii și 8 864 bărbați. Prin urmare, listele pe care le oferim acum în premieră publicului larg conțin aproape 99 la sută din cei care au fost deportați. Puteți descărca toate listele în format pdf și găsi în câteva clipe printr-o căutare simplă, pe nume sau localitate, informația care vă interesează. Alternativ, puteți folosi opțiunea de căutare direct pe site după nume, prenume, localitate, anul de naștere”, a subliniat directorul Agenției Naționale a Arhivelor din Republica Moldova.

Amintim că la 6 iulie 2022 se împlinesc 73 de ani de la cel de-al doilea val de deportare în masă din RSSM, cunoscut sub denumirea codificată Operaţiunea „Sud”. Noaptea din 5 spre 6 iulie 1949 a fost una dintre cele mai dramatice din istoria românilor basarabeni, desemnând cea mai masivă deportare a familiilor din aceste ținuturi cu oameni harnici, vrednici și iubitori de neam.

Primul val al deportărilor sovietice a fost cel din 12 și 13 iunie 1940. Datele oficiale arată că atunci au fost deportate aproximativ 25 de mii de persoane. Au urmat alte doua valuri, – în 1949 și 1951, – în urma cărora au avut de suferit alte aproape 40 de mii de persoane.

Doliu! Decanul Facultății Urbanism și Arhitectură de la UTM s-a stins din viață

Durere nemărginită la Universitatea Tehnică din Moldova! La doar 36 de ani, s-a stins subit din viață Ruslan Bodros, decanul Facultății Urbanism și Arhitectură. Colegii acestuia au transmis un mesaj de condoleanțe:

,,O tristețe nemărginită ne-a lăsat fără grai la vestea fulgerătoarei treceri în neființă a tânărului nostru coleg, decanului Facultății Urbanism și Arhitectură – lector universitar, doctor în științe inginerești, Ruslan Bordos.

Ne vei lipsi mult, dragă colega. Mereu cu zâmbetul pe buze și inima deschisă, ne lași acum cu un gol imens în suflet, având drept tămadă doar speranța că acolo, sus, în ceruri, steaua ta va străluci mereu și ne va aminti că un suflet mare și bun ca al tău e de nestins…

Drum lin către stele. Condoleanțe familiei, prietenilor, colegilor și tuturor care te-au cunoscut…”.

Video. Shatunov, emoționat până la lacrimi în timp ce o arată pe fetița sa. Micuța i-a moștenit talentul

Fostul solist al grupului ,,Laskovîi Ma”, Iuri Shatunov, s-a stabilit definitiv la München în urmă cu peste 25 de ani. Cântărețul rus și-a cumpărat o casă spațioasă dotată cu propriul studio de înregistrare și chiar și-a deschis o mică afacere, o cafenea pentru un cerc apropiat de prieteni. În Germania, solistul locuia împreună cu familia sa, soția Svetlana, și copiii cuplului, fiul Denis, 15 ani, și fiica Estella, 9 ani.

Shatunov își iubea nespus copiii, erau întreg universul său. Artistul a oferit familiei sale multă afecțiune și dragoste, lucruri pe care însuși nu le-a avut în copilărie. Lipsit de familie, trimis la internat, iar apoi la orfelinat după decesul mamei, Shatunov a simțit greu amarul copilăriei, de aceea s-a străduit să ofere celor dragi tot ce era mai prețios.

Юрий Шатунов: биография, личная жизнь, новости, фото

În timpul unuia dintre ultimele sale concerte, Shatunov a vorbit publicului despre fetița sa, Estella. Emoționat la maximum, efectiv îi radia chipul. Artistul a mărturisit că împreună cu fiica sa obișnuiește să cânte, inclusiv piese în limba rusă. Tatăl a pornit telefonul, iar cei prezenți în sală i-au putut auzi vocea fetiței. Se pare că micuța a moștenit talentul tatălui său, este pasionată de muzică și are o voce dulce și melodioasă.

O sportivă de-a noastră a obținut argint pentru Moldova la Europene
Articolul anterior
Video. Imagini teribile: un soldat ucrainean luptă singur, până la capăt, în tranșee împotriva unui grup de invadatori
Articolul următor