Cum au fost primiți primii turiști după pandemie în Palma de Mallorca

Pe insula spaniolă Mallorca, mulți localnici trăiesc din turism. Mai ales cel practicat de germani. Dar pandemia a ținut luni în șir plajele pustii, iar turismul s-a prăbușit. Speranța e ca sezonul de vară să compenseze pierderile. O echipă Deutsche Welle a fost pe aeroportul insulei la sosirea primului avion cu turiști.

separator

Mallorca a așteptat trei luni acest avion. Aduce primii turiști de la instituirea izolării din cauza coronavirusului și e parte a unui proiect pilot pe timp de pandemie. În noul terminal Sosiri al aeroportului sunt chestionare de sănătate și camere cu infraroșu care îți măsoară temperatura, transmite digi24.ro.

Vacanța de vară a devenit brusc subiect de știri. Nici măcar sosirea primilor est-germani în Mallorca după căderea Zidului Berlinului acum 30 de ani a fost atât de intens mediatizată.

Lluis Mestres, jurnalist: Cred că se datorează faptului că am stat în izolare totală trei luni și, în acel timp, tot ce era normal a încetat să mai fie normal. Și ceea ce nu trebuia să fie o știre – că milioane de germani vin în Mallorca – acum este brusc una. Sunt primiți ca niște staruri.

Thomas și Antonia Tobor au sosit de la Bonn dimineață. Răspund răbdători la fiecare întrebare.

-Cum a fost zborul?

-Zborul a fost în regulă, cu excepția faptului că eram înconjurați de jurnaliști. Acela a fost singurul lucru ciudat.

Peste patru milioane de turiști germani vin pe insulă anual. Stațiunile de pe litoral sunt dedicate în special turismului de masă. Dar asta nu a afectat popularitatea insulei Mallorca.

Antonia și Thomas Tobor au avut timp la hotel să-și revină după întâlnirea cu presa. Este prima lor vacanță împreună după ceva timp. În mod normal, acum era sezonul de vârf, dar iată că au faleza doar pentru ei. Este lux la prețuri de pachet turistic.

Nu-i deranjează foarte tare că popularele cluburi din Mallorca sunt încă închise.

Thomas Tobor: De fapt, tot ce ne doream era să stăm la plajă. Și ne-am gândit unde am putea merge? Ce granițe sunt deschise și care nu? Ce poate fi mai relaxant decât Mallorca fără turiști?

Antonia Tobor: Și merităm această vacanță. Eu sunt asistentă medicală, de exemplu, iar secția noastră s-a ocupat de cazuri suspecte de Covid. Așadar, perioada aceasta nu a fost deloc ușoară pentru noi. Suntem recunoscători că putem fi aici.

Thomas Tobor: Începem să depășim obstacolele, e prima noastră întâlnire cu libertatea!

Hotelurile de pe insulă s-au pregătit săptămâni la rând pentru a face acest lucru posibil. Managerul Annemette Sloth a trebuit să pună în practică cele 21 de prevederi de igienă impuse de guvern. Cea mai mare provocare au fost metodele de lucru în restaurantele hotelului și instalarea de separatoare pentru a proteja atât personalul, cât și oaspeții.

Annemette Sloth, manager: Oaspeții nu vor mai putea să se servească direct de aici. Ar fi ceea ce se numește contaminare încrucișată. Dar există o mulțime de spații acolo. Acolo personalul nostru poate găti preparatele și servi mâncarea direct pe farfurii.

Cele trei luni de izolare și-au lăsat amprenta peste tot pe insulă. Carantina fost impusă la începutul primăverii, chiar la începutul sezonului de vacanță. Multe afaceri din stațiunile de coastă nu s-au mai deschis din toamna trecută. Unele probabil nici nu se vor mai deschide.

Și pe plajă totul este diferit. Pentru distanțarea socială, numărul șezlongurilor a fost redus cu trei sferturi. Agentul de închiriere le dezinfectează după fiecare client.

Reprezentant Gaspar Company: Într-o zi obișnuită de duminică, plaja ar fi fost arhiplină. Aceasta este o secțiune foarte populară, în special pentru familii și cupluri. De asemenea, apa nu este foarte adâncă și totul este frumos și plăcut aici. În mod normal, am fi foarte ocupați.

Majoritatea hotelurilor sunt încă închise. Acest mic magazin de fast-food de la parterul hotelurilor pustii s-a redeschis acum două săptămâni. Proprietarul său, Manuel Salguero, a fost nevoit să se adapteze rapid. Acum, primește comenzile online. Încă așteaptă apariția clienților săi obișnuiți.

Manuel Salguero: Mallorca este o a doua casă pentru mulți germani. Dacă le iei Mallorca, atunci avem o problemă. Dacă îi ții departe pe germani de noi, iar avem o problemă.

Dar nu toți localnicii sunt atât de primitori. Spania a fost printre cele mai afectate țări de pandemia de coronavirus. Peste 28.000 de oameni au murit. Unii locuitori se tem că sosirea a mii de turiști ar putea aduce noi infecții. Mallorca nu-i un laborator de experimente, spun unii.

-Vă spun sincer, mi-e puțin teamă. Turiștii cauzează o mulțime de probleme. Dar acum, va trebui să ne obișnuim cu asta.

-Cumva, lucrurile trebuie să revină la normal. Dar trebuie să fim mai precauți. Nu putem schimba situația și nici nu ar trebui să revenim la vremurile când era atât de aglomerat aici. Avem nevoie de un turism mai atent și mai puțin agresiv.

Aproximativ 75% din economia insulei este generată de turism. Așadar, este esențial ca hotelurile să recupereze încrederea turiștilor. Antonia și Thomas încă trebuie să se adapteze numeroaselor reguli noi de igienă.

Thomas Tobor: Mai întâi te dezinfectezi, apoi pui mănușile, apoi te dezinfectezi din nou, apoi pui masca.

Antonia Tobor: Te simți de parcă urmează să intri în secția unde se tratează bolnavi de coronavirus – fac exact ce făceam și la serviciu.

Mai târziu, la barul de pe faleză, starea de spirit este mai relaxată. În ciuda regulilor de distanțare socială, cuplul poate discuta cu alți turiști, dar cei mai mulți rămân precauți. Sondajele arată că majoritatea europenilor preferă să nu călătorească deocamdată în străinătate.

Thomas Tobor: Am mai trecut prin asta de câteva ori – după atacuri teroriste, de exemplu. Oamenii stau departe patru sau cinci ani. În cele din urmă, se obișnuiesc cu orice, cred. Și atunci se întorc la vechile obiceiuri. Dar cred că va fi nevoie de un pic de muncă de convingere cu o mulțime de oameni, care acum sunt nehotărâți.

În momentul în care familia Tobor intră în apele calde ale Mediteranei simte cum revine treptat vechea senzație de vacanță. Dar aici, în Mallorca, nimeni nu știe dacă lucrurile vor mai fi la fel vreodată.

A fost descoperită o nouă specie de orhidee, cu flori ce par făcute din sticlă. Unde este cel mai des întâlnită

Botaniștii japonezi au descoperit o nouă specie de orhidee, cu petale ce par făcute din sticlă. Proprietățile acesteia sunt unice, susțin cei de la Universitatea Kobe.

Imagine

O nouă specie de orhidee, ale cărei flori delicate roz și albe arată ca sticla, a fost descoperită de oamenii de știință japonezi.

Deși această orhidee este în parcuri și grădini, în jardinierele balcoanelor din casele din Japonia, cercetătorii de la Universitatea Kobe au avut nevoie de zece ani pentru a confirma că această plantă este de fapt necunoscută, nefiind studiată sau catalogată până acum de botaniști.

Imagine

Noua orhidee este numită uneori „cozi împletite” pentru asemănarea lor cu șuvițele ondulate de păr. Spiranthes au o tulpină centrală, în jurul căreia crește o spirală ascendentă de flori minuscule, în formă de clopot, care pot fi albe, roz, violete sau galbene.

„A fost o surpriză să descopăr o nouă specie de floare, care este atât de comună încât poate fi văzută în parcuri, grădini și printre plantele din ghivece”, a declarat pentru AFP, joi, cercetătorul principal al studiului Kenji Suetsugu, potrivit RADOR.

Planta, cu florile ei spiralate, a fost menționată chiar și în cea mai veche antologie de poezii a Japoniei, „Manyoshu”, datând din secolul al VIII-lea.

Descoperirea a fost anunțată săptămâna trecută în „Journal of Plant Research” și orhideea a fost numită „Spiranthes hachijoensis”, deoarece multe mostre au fost găsite pe insula Hachijojima, Tokyo. 

Unele dintre mostre au provenit din „plante în ghiveci și grădini”, inclusiv cele păstrate la un liceu din regiunea centrală Gifu, Japonia, a indicat profesorul de fitologie (știința care se ocupă cu studiul plantelor – n.rtr.).

„Cu aspectul său curios și florile delicate care arată ca nişte obiecte de sticlă, această floare este apreciată de multă vreme”, a anunțat Universitatea Kobe.

Frumusețea fragilă a noii specii de orhidee este un semn distinctiv al orhideelor – dar la fel este și vulnerabilitatea, notează cercetătorii, potrivit CNN

Există aproximativ 50 de specii de Spiranthes găsite în Eurasia, Australia și Americi, de obicei în regiunile temperate sau tropicale, iar aceste flori sunt cunoscute în Japonia de sute de ani, potrivit studiului cercetătorilor japonezi. Iar în întreaga lume există aproximativ 28.000 de specii de orhidee cunoscute. Cu toate acestea, pierderea habitatului a pus în pericol multe specii, iar popularitatea acestor florilor nu le va salva dacă nu sunt protejate, mai avertizează botaniștii.

O femeie care a împlinit 109 ani dezvăluie secretul longevității. Cum și-a sărbătorit ziua de naștere

O femeie care a ajuns la vârsta de 109 ani a dezvăluit secretul unei vieți lungi. Ea spune că felul său de a fi a făcut-o să trăiască atât de mult.

femeie 109 ani

Olive Edwards este străbunică, trăiește la un azil din North Yorkshire, Anglia, și a lucrat toată viața ca profesoară.

Încă se bucură de viață. Îi place să-și petreacă timpul citind o carte sau croșetând. Uneori se plimbă și până de curând obișnuia să joace fotbal și cricket cu nepoții ei.

Este mama a două fete, bunica a patru nepoți și șase strănepoți. Olive mărturisește că familia ei o ține încă în priză.

Olive și-a petrecut întreaga viață profesională ca profesoară.

Aniversarea de 109 ani

Femeia a sărbătorit împlinirea a 109 ani la azil, acolo unde locuiește, și s-a bucurat de prânzul ei preferat, somon cu legume, pregătit special pentru ea. Bătrânica și-a permis să mănânce și o felie de tort de ziua ei.

Marea surpriză de ziua ei a fost o felicitare de la Regele Charles. Monarhul a felicitat-o pe Olive că a ajuns în această etapă a vieții.

În ceea ce privește secretele longevității sale, Olive a spus, glumind că totul ține de „încăpățânare”.

„Secretul meu este să fiu încăpățânată și să continui”, a spus Olive, conform protv.ro și Mirror.

Referitor la alimentație, ea spune că mereu a avut trei mese pe zi și că zilnic bea multă apă.

„Întotdeauna am mâncat trei mese pe zi. Somonul și sparanghelul sunt mâncarea mea preferată, iar eu am băut întotdeauna multă apă și încă beau”, a spus femeia.

La vârsta sa înaintată, femeia încă se bucură să citească.

„Mi-a plăcut să merg pe jos. Îmi place să citesc, să tricotez și să cos ca hobby-uri. Când aveam 80 de ani, obișnuiam să joc fotbal și cricket cu nepoții mei”, spune ea. 

Gina Pistol plânge întruna. A postat din greșeală poza cu chipul fiicei ei pe Instagram. Rugămintea vedetei

Gina Pistol a publicat marți, 28 martie, prima poză în care se vede chipul fiicei ei și a lui Smiley. Cum imaginea a dispărut rapid de pe Instagram era clar că gestul a fost făcut din greșeală, nu intenționat. Vedeta a revenit cu un mesaj emoționant, în care explică de ce „a scăpat” poza pe Internet.

Gina Pistol, în lacrimi, după ce a publicat poza cu chipul fiicei ei: "Am făcut o greșeală pe care o regret amarnic" | Vedete | Libertatea pentru femei.

Toată lumea vrea să știe cum arată fiica lui Smiley și a Ginei Pistol, dar se pare că părinții nu sunt încă pregătiți să o prezinte oficial. Gina Pistol a publicat azi pe contul de Instagram o suită de imagini de familie, printre care și una în care se vede clar și frontal chipul lui Josephine, însă imaginea a dispărut rapid din social media, scrie Libertatea.

În imaginea de care fanii au apucat să se bucure foarte puțin apar Smiley, Gina Pistol și fiica lor, la o plimbare în natură, într-o zi însorită. Josephine stă pe umerii lui tati, iar Gina a fost cea care a realizat selfie-urile. Îmbrăcată într-o bluziță cu dungi, pantaloni sport și adidași, Josephine se sprijină cu bărbia de capul lui Smiley și este cu adevărat adorabilă. Are părul blond, ca mama ei, însă la chip e toată Smiley. Asta au observat și fanii care au lăsat comentarii: „Superba micuța Josephine! Varianta Smiley pe blond!”

Gina Pistol, despre cum „a scăpat” poza fiicei ei, pe Internet

Poza nu a stat prea mult pe contul de Instagram, iar Gina a venit, cu explicații, pe Instastory. Prezentatoarea de la „Chefi la cuțite” (Antena 1) apare plângând și spune că a pus, fără să vrea, imaginea pe Internet.

„Îmi dă întruna fiică-mea șervețele, pentru că plâng întruna. Plâng pentru că am făcut o greșeală pe care o regret amarnic. Îi rog pe cei din presă să blureze chipul fetiței mele, am postat acea poză din greșeală și preț de câteva minute a fost pe Instagram, după care am șters-o. Rugămintea mea este să blurați chipul copilului pentru că încă nu consider că este pregătită să apară pe platformele online și în publicații. Vă mulțumesc foarte mult”, a spus Gina, vizibil afectată.

Și fanii i-au scris imediat Ginei când au văzut că imaginea nu mai e pe Instagram. „Ai făcut o magie și a dispărut poza cu fiica”.

smiley-si-gina-pistol-au-aratat-pentru-prima-data-chipul-fetitei-lor-josephine-la-2-ani-ce-papusica-frumoasa_1_1
smiley-si-gina-pistol-fiica

Lanul cu levănțică care ar prezenta pericol pentru răspândirea Covid-19. Accesul a fost interzis
Articolul anterior
Coronavirus: cifra a depășit 10 milioane de oameni infectaţi la nivel global și jumătate de milion de decese
Articolul următor