Cum au reacționat Șor, Cavcaliuc și Ceaika la sancțiunile UE

Trei din cele cinci persoane sancționate pentru „destabilizarea situației în R. Moldova” au criticat decizia Uniunii Europene. Liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc, s-a plâns că Facebook i-a restricționat contul, iar oligarhul fugar Ilan Șor a ridicat un pahar de vin în cinstea sancțiunilor, scrie moldova.europalibera.org

Liderul Partidului „Acasă construim Europa” (PACE), fostul polițist Gheorghe Cavcaliuc, a anunțat că Meta a aplicat mai multe restricții pe profilul său de pe rețeaua de socializare Facebook. Contul său este, însă, în continuare vizibil pentru alți utilizatori.

Cavcaliuc a mai spus că s-a adresat către 50 de demnitari de rang înalt din Uniunea Europeană, solicitând să-l scoată din lista de sancțiuni. El susține că este persecutat deoarece este un oponent al partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” (PAS). „Am fost și sunt un pro-european convins, un patriot desăvârșit al Republicii Moldova”, a scris el pe Telegram.

Conform ultimelor informații furnizate de autoritățile moldovene, Cavcaliuc s-ar afla în Marea Britanie, la Londra. În R. Moldova el este dat în căutare în legătură cu două cauze penale, în care este acuzat de huliganism și fabricarea unor dosare. Partidul lui face parte din Mișcarea pentru Popor, care organizează proteste antiguvernamentale la Chișinău, alături de Partidul Șor.

Într-un filmuleț postat pe Faceebok, oligarhul fugar Ilan Șor a ridicat un pahar de vin în cinstea sancțiunilor europene, pe care le-a calificat drept un „premiu” decernat de UE pentru că este „un patriot al țării sale” și o reacție la faptul că a solicitat încetarea imediată a integrării europene al R. Moldova. „Premiul certifică faptul că eu sunt patriot al țării mele, nu lucrez pentru serviciile secrete și state străine, nu promovez interesele statelor străine în Republica Moldova”, a spus Șor.

Știrea despre aplicarea sancțiunilor l-a prins pe Șor în Israel, unde se ascunde de justiția moldovenească. După ce, în aprilie 2023, el a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru rolul său în furtul miliardului, Ministerul Justiției a solicitat Israelului să accelereze examinarea cererii de extrădare. Mai multe dosare în care Șor are statut de bănuit sau învinuit sunt investigate de procuratură.

Jurnalistul rus Eugen Primakov a publicat replica fiului fostului procuror general al Rusiei, omului de afaceri Igor Ceaika, care, la fel, a fost inclus pe lista sancțiunilor UE împotriva celor care „destabilizează R. Moldova”.

Ceaika susține că, împreună cu echipa sa, a dezvoltat în R. Moldova proiecte umanitare și educaționale și că le va continua după ce PAS va pierde puterea la Chișinău. El a scris că sancțiunile europene și cele americane, în care la fel figurează, sunt „ridicole” și că „scuipă” pe ele.

Mesajul a fost redistribuit de fostul președinte moldovean, socialistul Igor Dodon, care a avut legături de afaceri cu businessmanul rus.

Deputata Marina Tauber, aflată în arest la domiciliu, și oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, dat în căutare internațională, nu au comentat, deocamdată, sancțiunile introduse împotriva lor pe 30 mai, „pentru tentative de destabilizare a situației în Republica Moldova”.

Anterior, Tauber a spus că acestea reprezintă „represiuni” din partea UE împotriva opoziției moldovene și un „amestec în treburile interne” ale R. Moldova.

Sancțiunile presupun restricții de călătorie în țările UE și confiscarea bunurilor pe care cei sancționați le dețin pe teritoriul blocului comunitar.

Război în Ucraina. Soldații ruși plătesc bani grei ca să nu fie trimiși de comandanți în prima linie, potrivit mai multor surse media rusești

Mai multe surse media din Rusia afirmă că există extrem de multe cazuri în care soldații ruși dau șpagă pentru ca șefii lor direcți să „evite” să îi trimită în prima linie a războiului.

Război în Ucraina / Foto: Profi Media

Mecanismul ilustrează adâncimea corupției din armata rusă și relația de exploatare care există între ofițeri și soldați.

Canalul de Telegram „We can explain” (n.r. – Putem explica) a publicat o investigație despre militarii din Regimentul 1439, care a suferit pierderi grave în luptele din apropiere de Avdiivka (regiunea Donețk din Ucraina), transmite Realitatea.

Soldații spun că ofițerii le cer bani explicit pentru a-i trimite în permite sau pentru evitarea sarcinilor din prima linie. Comandanții îi extorchează cu sume care pornesc de la 100.000 de ruble (1.188 de dolari).

Potrivit mamei soldatului „Vasili”, fiul ei a fost mobilizat în septembrie 2022 și nu a avut nici o perioadă de concediu de atunci, în ciuda promisiunilor făcute de guvernul rus. Femeia a povestit pentru canalul de Telegram: „Țin legătura cu el în permanență: spune că este extenuat psihic. Am reclamat procuraturii militare încă din aprilie. Încă nu există răspuns. Am aflat de curând: pentru a primi permisie, comandantul ia bani – 100.000 de ruble”.

De asemenea, comandanții cer 100.000 de ruble pentru ca soldații să nu fie trimiși în prima linie. Mama lui Vasili spune că nu crede că ar trebui să fie așa, „unii stau în urmă și alții își riscă viața. Fiul meu n-a plătit niciodată să stea în spatele frontului, crede că este greșit. Spune că mulți colegi au scris și s-au plâns de comportamentul ilegal, dar că nu există niciun rezultat”, mai arată canalul media citat.

Prigojin recunoaște că Rusia a spus minciuni: „Războiul nu a fost necesar pentru demilitarizarea sau denazificarea Ucrainei”

Fondatorul companiei de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat vineri că raționamentele Kremlinului pentru invadarea Ucrainei s-au bazat pe minciunile inventate de adversarul său, ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu. Prigojin dă de înțeles că președintele rus Vladimir Putin a fost tot o victimă a minciunilor lui Șoigu, la fel ca întreaga societate, relatează Hotnews.ro cu referire la Reuters.

Prigojin îi acuză de luni de zile pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și pe generalul de vârf al Rusiei, Valeri Gherasimov, de incompetență la rang înalt. Dar vineri Prigojin a dus acuzațiile și criticele la un alt nivel – a respins pentru prima dată argumentele de bază pe care Kremlinul le-a folosit pentru a-și justifica invadarea Ucrainei pe 24 februarie anul trecut, în ceea ce Rusia numește „o operațiune militară specială”.

„Nu s-a întâmplat nimic ieșit din comun pe 24 februarie… Ministerul Apărării încearcă să înșele societatea și pe președinte și să ne spună o poveste despre cum a fost o agresiune nebună din Ucraina și că plănuiau să ne atace cu întregul NATO”, a spus Prigojin, numind versiunea oficială „o poveste frumoasă”.

„A fost nevoie de război… pentru ca Șoigu să poată deveni mareșal… pentru a putea obține o a doua medalie de „Erou” [al Rusiei]. Războiul nu a fost necesar pentru demilitarizarea sau denazificarea Ucrainei”.

Așezat pe un scaun cu un steag negru uriaș Wagner în spate, Prigojin a spus că războiul a fost necesar și pentru a îmbogăți elita conducătoare care, a spus el, nu este mulțumită de potențialul comercial al unei părți din regiunea Donbas a Ucrainei, asupra căreia Moscova a preluat controlul în 2014 prin separatiști.

„Obiectivul a fost împărțirea activelor materiale (în Ucraina)”, a spus el. „A fost furt masiv în Donbas, dar ei doreau mai mult”.

Prigojin îl contrazice pe Putin

Compania Wagner a condus luptele pentru cucerirea de către Rusia a orașului ucrainean Bahmut luna trecută, iar Prigojin și-a folosit succesul pe câmpul de luptă – obținut cu un cost uman enorm – pentru a critica public Moscova cu aparentă impunitate.

El nu l-a criticat însă pe președintele Vladimir Putin, de sprijinul căruia depinde în cele din urmă.

Cu toate acestea, cea mai recentă afirmație a lui contrazice în mod direct rațiunea proclamată de Putin, care a spus, atunci când și-a trimis tancurile în Ucraina, că este demilitarizarea și „denazificarea” unei țări care reprezintă o amenințare pentru Rusia, o acuzație infirmată de Kiev.

Este o narațiune pe care autoritățile ruse o apără cu amenzi sau pedepse cu închisoarea pentru cei despre care se consideră că au răspândit „informații false” despre război.

Nu a existat niciun răspuns imediat din partea Ministerului Apărării, care a ignorat criticile anterioare ale lui Prigojin, cel puțin în public. De asemenea, nu a existat nicio reacție imediată din partea Kremlinului, care a refuzat în trecut să comenteze izbucnirile lui Prigojin.

Putin a susținut, totuși, un ordin al Ministerului Apărării, căruia Prigojin i se opune, conform căruia grupurile de mercenari precum Wagner trebuie să semneze contracte prin care se supun controlului ministerului până la 1 iulie.

Unii analiști ruși au speculat că Prigojin are ambiții politice și ar putea încerca să-l înlocuiască pe Șoigu, o idee pe care a minimizat-o întotdeauna.

Joi, el acuzase liderii militaric că l-au mințit pe Putin și pe poporul rus cu privire la amploarea pierderilor și a eșecurilor rusești în Ucraina.

În videoclipul de vineri, el a spus că Moscova ar fi putut ajunge la un acord cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski înainte de război, iar conflictul a fost un dezastru pentru Rusia și că zeci de mii de vieți au fost sacrificate inutil, inclusiv membri din cele mai capabile forțe din Rusia.

Înfățișându-i pe ofițerii superiori ca pe niște proști care se îndoapă cu vodcă și coniac și caviar, el a susținut că efortul de război al Rusiei era împiedicat de corupție.

„Facem baie în propriul nostru sânge”, a spus el. „Timpul se scurge repede”.

În Slovacia, lebedele au devenit „dependente de maci” după ce s-au ospătat într-un câmp. Fermierii nu pot scăpa de ele

O familie de fermieri din Slovacia trebuie să facă față unei situații neobișnuite. În câmpurile lor de mac s-au stabilit cu traiul zeci de lebede, care nu intenționează deloc să părăsească această zonă, pentru că păsările au devenit „dependente de droguri”, scrie baltic.news, potrivit TV8.

Fermierul slovac Balints Pam cultivă maci de mulți ani, dar nu a mai experimentat așa ceva până acum. În februarie, lebedele au zburat în câmpurile sale din jurul orașului Komarno și, de atunci, cu greu s-au mișcat. Păsările distrug recolta viitoare și nu pleacă, pentru că treptat au devenit dependente de maci.

„Au venit treptat. Am numărat aici peste 200 de lebede”, spune fermierul.

De ce s-au așezat lebedele în maci și au început să se hrănească cu lăstarii lor? Și nu, de exemplu, cu rapița de iarnă, cărora lebedele le plac atât de mult încât primăvara ciugulesc suprafețe mari?

Potrivit fermierului, păsările au fost cel mai probabil atrase nu de maci, ci de bălțile mari de apă din câmpurile sale care s-au format după ploile abundente. Apă și muguri verzi într-un singur loc – exact ceea ce are nevoie aceaste păsări de apă.

Apetitul unei lebede adulte care cântărește 14 kilograme este substanțial. Cel mai probabil, păsările au făcut o greșeală – amestecând maci cu rapiță. Lebedele culeg maci de la flori la rădăcini.

Cu toate acestea, această plantă provoacă efectul intoxicației cu narcotice. Lebedele uluite nu mai pot zbura. Obosite, confuze și apatice, devin și prada ușoară pentru prădători.

„Toată păstaia de mac este toxică, cu excepția semințelor. Dar lebedele nu știu asta și se rănesc singure”, conchide fermierul Pam.

După cum au subliniat naturaliștii, este același lucru ca în cazul oamenilor care au devenit dependenți de droguri. Mâncatul unei cantități mici de maci va intoxica păsările. Dar, pe măsură ce mănâncă din ce în ce mai mult din plante, fac supradoze și mor. Câteva zeci de lebede au murit deja.

În patru luni, stolul de păsări a distrus deja cinci hectare de maci. Pierderi de 10.000 de euro au fost cauzate unui fermier slovac. Nimeni nu le va plăti înapoi – nici asigurătorii, nici statul.

Daunele aduse acestor păsări protejate sunt foarte rare în Slovacia, așa că lebedele nu sunt pe lista speciilor pentru care statul plătește despăgubiri.

Fermierul nu știe cum să scape de lebede. Este o specie protejată în Slovacia și este interzisă nu numai vânarea lebedelor, ci și deranjarea acestora.

„Pregătindu-se pentru sezonul următor, cultivatorul ar trebui să solicite o excepție și să permită speriatul păsărilor protejate. Lebedele care sunt deja acolo nu pot fi speriate decât cu mâinile tale. Momentan, nu se poate face altceva”, spune Jans Kalavskis, reprezentant al Serviciului de Stat Slovac pentru Protecția Naturii.

În ultimii ani, când iernile au devenit mai blânde din cauza schimbărilor climatice, tot mai multe lebede și alte păsări de apă iernează în regiunea Carpaților. Multe stau chiar tot anul, dar când vin perioadele reci, merg să caute hrană pe câmpurile fermierilor.

Stocurile de gaz vor fi majorate
Articolul anterior
Trei poduri peste Prut vor fi reconstruite până la finele anului 2027
Articolul următor