Cum au reacționat Vlad Plahotniuc și Ilan Șor la sancțiunile aplicate împotriva lor de autoritățile din Marea Britanie

Avocatul lui Vlad Plahotniuc Lucian Rugac a declarat că, deocamdată, nu va comenta decizia autorităţilor Marii Britaniei şi declaraţiile făcute de Natalia Gavriliţa şi Sergiu Litvinenco.

SUA au impus sancțiuni față de Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Partidul Şor  și agenți din Rusia - MoldStreet

În acelaşi timp, preşedintele Partidului „ŞOR”, Ilan Şor, a declarat în cadrul unei conferinţe susţinute online, că decizia autorităţilor de la Londra nu-l va afecta.

„Asta îmi provoacă un zâmbet, pentru că asta nicidecum nu va afecta viaţa mea şi toţi cunosc acest lucru”, a reacţionat Ilan Şor. 

Iar avocatul lui Ilan Şor s-a referit la declaraţiile autorităţilor de la Chişinău, menţionând că decizia Marii Britaniei este una geopolitică.

„Este o acţiune geopolitică, dar eu ca avocat nu pot să mă expun referitor la acţiunile altui stat. Cee ce priveşte pe teritoriul Republicii Moldova, ceea ce se face este o încălcare grosolană, sub pretextul sancţiunilor Statelor Unite de subjuga total toate partidele partidele politice din Republica Moldova”, a comentat avocatul lui Şor, Aurel Colenco, conform publika.md

Amintim, în data de 26 octombrie 2022, Departamentul Trezoreriei de Stat al SUA au impus sancţiuni împotriva preşedintelui Partidului Politic „ŞOR”, Ilan Şor, dar şi fostului preşedinte al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc. În cazul lui Vlad Plahotniuc au fost invocate acte de corupţie.

Ulterior, în cadrul unui interviu pentru tribuna.md, Plahotniuc susţine că sancţiunile recente anunţate de Statele Unite în privinţa sa au fost luate după ce şeful statului, Maia Sandu, a insistat cu acest lucru pe lângă cancelariile străine. Atunci, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Maia Sandu, Sorina Ştefârţă a declarat că instituţia nu va comenta declaraţiile făcute de Vlad Plahotniuc.

În ceea ce priveşte sancţiunile impuse lui Ilan Şor, dar şi soţiei acestuia, Sarah, cunoscută cu numele ei de scenă, Jasmin, ambasadorul SUA la Chişinău a menţionat că măsura este legată de acţiunile lor politice, în favoarea intereselor Kremlinului. Atunci, apărătorul lui Ilan Şor, Aurel Colenco, a declarat că este şocat şi regretă decizia luată de SUA, dar a precizat că Şor nu are nicio afacere în SUA.

Un copac a căzut peste mașina unei familii. Copilul a murit, părinții la spital

Accidentul a avut loc sâmbătă, 4 februarie, la intrarea în Reșița, România, după ce un copac a căzut peste autoturismul în care copilul se afla împreună cu familia, informează Opinia Timişoarei.

Un copac a căzut peste mașina unei familii. Copilul a murit, părinții la spital

Maşina care se afla în mers a fost distrusă de copacul rupt de vântul puternic, potrivit sursei citate. Băiatul rănit, în vârstă de 14 ani, a fost transportat de urgenţă la spital. Ulterior, acesta a decedat.

„În această după-amiază, la ora 16:20, polițiști de la Poliția Municipiului Reșița au fost sesizați despre faptul că în zona Minda un copac a căzut peste un autoturism.

Din primele cercetări, polițiștii au stabilit că în timp ce un bărbat de 43 de ani conducea un autoturism, pe DJ 582, din direcția Cuptoare către Reșița, peste autoturismul condus de acesta a căzut un copac.

În urma accidentului a rezultat rănirea gravă a unui minor de 14 ani, care a fost transportat de urgență la spital. La orele 18:10 a fost declarat decesul baiatului.

În acest moment polițiștii efectuează cercetarea la fața locului în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor în care s-a produs tragicul eveniment”, au transmis autorităţile.

Un avion de luptă al SUA a doborât balonul spion chinezesc, deasupra Oceanului Atlantic

Statele Unite au doborât, sâmbătă, balonul chinezesc care a intrat în spaţiul aerian al țării. Dispozitivul a căzut în apropierea coastei Carolinei de Sud, potrivit Fox News.

Balon

Balonul chinezesc, despre care Pentagonul susţine că este un balon „spion”, a fost doborât de un avion de luptă al armatei americane, deasupra Oceanului Atlantic.

Anterior, preşedintele american Joe Biden a declarat că Statele Unite se vor „ocupa” de balonul chinez, fără a da mai multe detalii.

„Ne vom ocupa de aceasta”, a spus Biden, căruia i s-a cerut să reacţioneze la acest caz, care a provocat o răceală în relaţiile dintre Washington şi Beijing precum şi amânarea unei vizite a şefului diplomaţiei americane Antony Blinken în China.

Iar traficul aerian a fost suspendat pe trei aeroporturi din sud-estul Statelor Unite ca măsură de „securitate naţională”, a anunţat sâmbătă Autoritatea americană de reglementare a aviaţiei civile (FAA).

„FAA a suspendat plecările şi sosirile pe Aeroportul Wilmington (Carolina de Nord), Aeroportul Internaţional Myrtle Beach şi Aeroportul Internaţional Charleston (Carolina de Sud) în cadrul unei măsuri de securitate naţională luate de Departamentul american al Apărării”, a indicat FAA într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Înițial, americanii au decis să nu doboare balonul din cauza riscurilor pe care le prezintă posibilele resturi pentru oamenii de la sol, așteptând ca dispozitivul să ajungă deasupra Oceanului.

Beijingul a recunoscut că este într-adevăr un dispozitiv venit din China, dar a dat asigurări că este o „aeronavă civilă, folosită în scopuri de cercetare, în principal meteorologice”.

Aparatul ar fi „deviat de la traiectoria sa”, a adăugat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, exprimând „regretele” ţării sale pentru această încălcare „involuntară” a spaţiului aerian american.

Balonul a zburat în special peste statul Montana (vest), unde se află silozuri cu rachete nucleare, înainte de a se deplasa spre est.

sursa

Operațiune mixtă a medicilor și salvatorilor. O femeie a fost transportată de urgență din Polonia în Republica Moldova

O femeie, cetățeană a Republicii Moldova, a fost transportată de urgență din Polonia în R.Moldova cu echipajul SMURD. Femeia, în vârstă de 54 de ani, suferise în urma unui accident rutier și avea nevoie de îngrijiri medicale. Operațiunea transfrontalieră a fost efectuată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în comun cu lucrătorii medicali ai Institutului de Medicină Urgentă.

Femeia a fost stabilizată inițial de medicii din Polonia și spitalizată în orașul Ostrow Mazowecka.

Ulterior, în urma comunicării între autoritățile medicale din R.Moldova și Polonia s-a luat decizia ca femeia să fie adusă la Institutul de Medicină Urgentă  pentru ulterioare îngrijiri medicale.

Astfel, echipajul mixt de medici și paramedici a transportat în siguranță pacienta la Chișinău prin intermediul unei ambulanțe SMURD de terapie intensivă mobilă.

Pe parcursul drumului, femeia nu a suportat complicații fiind permanent monitorizată. 

Potrivit IGSU aceasta este a doua misiune terestră transfrontalieră SMURD realizată pentru cetățenii din țara noastră.

Putin ameninţă Occidentul cu o reducere a producţiei de petrol rusesc, după plafonarea preţului acestuia la 60 de dolari barilul: ”O decizie stupidă care nu afectează Rusia”
Articolul anterior
Papa Francisc a plâns în timpul unui discurs despre războiul din Ucraina „martirizată”
Articolul următor