Cum au reușit 30 de tineri ucraineni cu drone să blocheze uriașa coloană de 60 km a Rusiei: „Suntem ca un stup de albine, dar lucrăm noaptea”

Imagini postate pe rețelele de socializare de către unitatea ucraineană de recunoaștere aeriană, Aerorozvidka, arată că atacurile acesteia asupra coloanei de vehicule blindate rusești lungă de 60 de kilometri din afară Kievului au provovat mari pagube, reușind să o încetinească.

FOTO Imaginile din satelit care sperie. O coloană de 64 de km de tancuri  rusești se îndreaptă spre Kiev - Realitatea.md

Comandantul unității, locotenent-colonelul Iaroslav Honchar, a declarat că mică echipa de 30 de operatori de drone și forțe speciale a reușit să oprească înaintarea coloanei printr-o serie de ambuscade nocturne, anunță The Guardian.

Nu toate detaliile acestor afirmații au putut fi verificate în mod independent, dar oficialii americani din domeniul apărării au declarat că atacurile ucrainene au contribuit la oprirea coloanei de blindate.

La o săptămâna de la debutul invaziei, Rusia a masat o coloana mecanizată de 60 de kilometri pentru a organiza un atac copleșitor asupra Kievului dinspre nord. Însă înaintarea coloanei a fost stopată de cei 30 de operatori de drone.

Operatorii de drone provin dintr-o unitate de recunoaștere aeriană, Aerorozvidka, care a început în urmă cu opt ani că un grup de specialiști IT voluntari și pasionați care își proiectau propriile mașini și care a evoluat până a devenit un element esențial în rezistență ucraineană de succes de tip David și Goliat.

Comandantul unității, locotenent-colonelul Iaroslav Honchar, a relatat cum a decurs o ambuscadă din apropierea orașului Ivankiv, care a ajutat la oprirea pe loc a vastei și greoaie ofensive rusești. El a declarat că luptătorii ucraineni au reușit să se apropie de coloana rusă care înainta noaptea. Ei erau echipați cu ochelari de vedere pe timp de noapte, puști cu lunetă, mine cu detonare de la distanță, drone echipate cu camere de termoviziune și altele capabile să lanseze bombe mici de 1,5 kg.

„Această mică unitate, în timpul nopții, a distrus două sau trei vehicule în fruntea acestui convoi, iar după aceea coloana a rămas blocată. Au rămas acolo încă două nopți și [au distrus] multe vehicule”, a declarat Honchar.

Rușii au împărțit coloana în unități mai mici pentru a încerca să avanseze spre capitală ucraineană, dar aceeași echipa de asalt a reușit să organizeze un atac asupra depozitului sau de aprovizionare, a susținut el, paralizand capacitatea rușilor de a avansa.

„Primul eșalon al forței rusești a rămas blocat fără căldură, fără petrol, fără bombe și fără gaz. Și toate acestea s-au întâmplat datorită muncii a 30 de oameni”, a declarat Honchar.

Unitatea Aerorozvidka susține, de asemenea, că a ajutat la blocarea unui atac aerian rusesc asupra aeroportului Hostomel, la nord-vest de Kiev, în prima zi a războiului, folosind drone pentru a localiza, ținti și bombarda aproximativ 200 de parasutisti ruși ascunși la un capăt al aerodromului.

„Acest lucru a contribuit în mare măsură la faptul că nu au putut folosi acest aerodrom pentru dezvoltarea ulterioară a atacului lor”, a declarat locotenentul Taras, unul dintre asistenții lui Honchar.

Unitatea a fost înființată de tineri ucraineni cu studii universitare care au participat la revoltă Maidan din 2014 și care s-au oferit voluntari pentru a-și folosi abilitățile tehnice în rezistență împotriva primei invazii rusești în Crimeea și în regiunea Donbas. Fondatorul sau, Volodimir Kochetkov-Sukach, a fost un bancher de investiții care a fost ucis în acțiune în 2015 în Donbas – o reamintire a riscurilor ridicate implicate.

Honchar a fost consultant în marketing IT, care s-a întors în armata după prima invazie rusă. Taras a fost un consultant în domeniul managementului, care s-a specializat în strângerea de fonduri pentru unitate și s-a alăturat cu normă întreagă în calitate de combatant abia în februarie.

La începuturile sale, unitatea a folosit drone de supraveghere comerciale, dar echipa să de ingineri, designeri de software și pasionați de drone și-a dezvoltat ulterior propriile modele.

Aceștia au construit o gama de drone de supraveghere, precum și aparate mari de 1,5 metri cu opt rotoare, capabile să lanseze bombe și grenade antitanc propulsate de rachete, și au creat un sistem numit Delta, o rețea de senzori de-a lungul liniilor de front care se alimentau într-o harta digitală, astfel încât comandanții puteau vedea mișcările inamicului pe măsură ce acestea se produceau. În prezent, folosește sistemul de sateliți Starlink, furnizat de Elon Musk, pentru a transmite date în direct unităților de artilerie ucrainene, permițându-le acestora să se concentreze asupra țintelor rusești.

Unitatea a fost desființată în 2019 de către ministrul apărării de atunci, dar a fost reactivată în grabă în octombrie anul trecut, pe măsură ce amenințarea invaziei rusești se profila.

Capacitatea de a menține o vedere aeriană a mișcărilor rusești a fost esențială pentru succesul tacticilor de tip gherilă ale Ucrainei.

Honchar descrie aceste bătălii tehnologice și modul de lupta al Aerorozvidka că fiind viitorul războiului, în care roiuri de echipe mici, conectate în rețea prin comunicații avansate, pot copleși un adversar mai mare și mai puternic înarmat.

„Suntem că un stup de albine”, a spus el. „O singură albina nu înseamnă nimic, dar dacă te confrunți cu o mie, această poate învinge o forță mare. Noi suntem că albinele, dar lucrăm noaptea”.

sursa

Tabere de vară gratuite în centrele comunitare și cele de zi din Capitală!

Viceprimarul pe probleme sociale Angela Cutasevici a vizitat ieri centrele comunitare și cele de zi din Capitală. Cu această ocazie, Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului a organizat, împreună cu pedagogii, o ședință de lucru în care a fost definitivat conceptul de organizare a taberelor de vară.

Astfel, în perioada estivală 2024, s-a decis organizarea taberelor în 24 de centre din subdiviziunile DGPDC, unde se vor putea bucura GRATUIT circa 600 de beneficiari. Taberele tematice vor avea, în acest an, genericul ”Drepturile copilului în acțiune”, Ediția II.

”Anul acesta ne propunem să organizăm un spectru larg de activități distractive, culturale, cu profil sportiv și artistic, workshop-uri între artiști și copii cu potențial artistic, masterclass-uri etc, dar și să familiarizăm mai mult copiii despre drepturile lor, să-și dezvolte mai multe abilități de comunicare, lucru în echipă, să își sporească încrederea în sine și să îi ajutăm în procesul de incluziune.”, susține Tatiana Oboroc, șefa DGPDC.

Astfel, 24 de Centre comunitare se vor transforma în adevărate ateliere de creație, cu diverse cercuri pe interese și activități care vor spori creativitatea, spiritul competitiv, originalitatea și ingeniozitatea copiilor în cadrul diverselor competiții artistice, va deschide noi perspective de cunoaștere și abordare a drepturilor copilului aflat în situație de risc. De asemenea, vor fi organizate excursii, la muzee și Galerii de Artă, oferind copiilor oportunității de cunoaștere a naturii, picturii, arhitecturii, sculpturii, istorie orașului.

Cele 24 de Centre vor avea o agendă specifică la fiecare 2 săptămâni, iar în caz de înregistrare a mai multor copii, aceste vor forma două sau trei grupuri după criteriul de vârstă (7-11 ani; 12-17 ani) și disponibilitatea spațiilor.

Perioada de realizare: 

Turul I: 10 – 21 iunie;

Turul II: 24 iunie – 05 iulie;

Turul III: 08 iunie – 19 iulie.

Alpinistul Oleg Chicu a escaladat vârful Island Peak din Munții Himalaya

Alpinistul Oleg Chicu a povestit despre experiența sa din Nepal. Timp de 16 zile, tânărul a escaladat punctele Everest Base Camp și Island Peak din Munții Himalaya, ajungând la cea mai înaltă altitudine de 6189 m, scrie moldova1.md.

Pe parcursul expediției sale, alpinistul în fiecare zi transmitea prin intermediul rețelelor de socializare fotografii și secvențe video.

A fost foarte fain, o experiență și o lume nouă, înălțimi noi. Nu poți reda în cuvinte ceea ce poți vedea cu ochii atunci când ajungi în Nepal”.

Totodată, Oleg Chicu a explicat că pentru o astfel de expediție trebuie să ai o bună pregătire fizică, mentală și de altitudine.

Această expediție nu este pentru începători în primul rând. Mai întâi, oricum, trebuie să urci anumite vârfuri, să faci ceva peste 4-5 mii ca să te aclimatizezi și să fii pregătit. Or, am întâlnit persoane care au fost evacuate cu elicopterul, inclusiv de la noi din echipă, care au crezut în propriile forțe, dar cu puterea naturii nu poți să te lupți și cu anumite situații în care apar la altitudine”.

Vârful Island Peak (o insulă într-o mare de gheață), numit în nepaleză Imja Tse, a fost escaladat pentru prima oară în 1953 de către Tenzing Norgay, Charles Evans, Alfred Gregory, Charles Wylie și încă 7 sherpa.

Percheziții într-un dosar de fraudare a achizițiilor publice la Agenția Rezerve Materiale. Prejudiciul se circa la circa 4 milioane de lei

Ofițerii CNA și procurorii anticorupție ai PA efectuează mai multe percheziții la 4 bănuiți, în această dimineață, într-un dosar de abuz de serviciu, care vizează presupusele ilegalități comise la organizarea procedurilor de achiziții publice la Agenția Rezerve Materiale (ARM) a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), desfășurate în perioada 2023-2024.

Potrivit materialelor administrate, persoane publice ale ARM sunt bănuite că ar fi favorizat un agent economic în vederea câștigării licitațiilor publice privind achiziționarea rezervelor de tablă profilată în cantitate de 25 000 m2, în sumă totală de 3 712 500 de lei, care depășește suma prevăzută în contract. În conformitate cu  planul de achiziții publice pentru anul 2023, Agenția urma să achiziționeze tablă profilată în valoare de 3 187 500 lei.

Mai mult, știind cu certitudine că specificațiile tehnice ale agentului economic nu corespund specificațiilor tehnice din caietul de sarcini la tabla profilată, bănuiții ar fi acceptat și primit la păstrare 23 de rulouri de tablă profilată – în total 25 000 m2. În asemenea circumstanțe, persoanele publice din cadrul ARM a MAI au prejudiciat statul în sumă de 3 712 500 lei de lei.

În prezent, Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție desfășoară acțiuni în vederea stabilirii și documentării tuturor persoanelor implicate în acțiunile ilegale menționate și atragerii la răspundere penală a acestora. 

În urma perchezițiilor efectuate în birourile de serviciu ale funcționarilor vizați și la domiciliile acestora, precum și la reprezentanții unei companii beneficiare a licitațiilor presupus a fi trucate, au fost ridicate contracte de achiziție și alți purtători de informație. De asemenea, a fost sigilată marfa.

Procuratura Anticorupție exercită urmărirea penală în comun cu CNA. Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată, iar cercetările în acest caz continuă.

Amintim că pe 3 aprilie 2024, 2 șefi ai Agenției Rezerve Materiale (ARM) a MAI au fost reținuți în cadrul unor cauze privind trucarea achizițiilor publice, soldate cu prejudicierea bugetului de stat în proporții deosebit de mari. Aceștia ar fi favorizat unii agenți economici în vederea câștigării licitațiilor publice privind achiziționarea rezervelor de păcură, grâu, zahăr, a unor utilaje tehnice și autovehicule.

Artistul Valery Meladze nu refuză să evolueze la petreceri private din Rusia, dar acceptă plata doar în euro
Articolul anterior
Cine sunt persoanele care au fost aruncate în aer pe plaja din Odesa?
Articolul următor