O zi plină de istorie! Cum a devenit 8 Martie Ziua Internațională a Femeii?

Ziua de 8 Martie este sărbătorită cu multe zâmbete și fericire în mai multe colțuri ale lumii. Puțini știu însă că sărbătoarea reprezintă de fapt o recunoaștere a drepturilor femeilor, ca urmare a mișcărilor sociale de acum 110 ani ale lucrătoarelor din industria textilă din New York. În data de 8 Martie 1908, 15 mii de femei au mărşăluit la New York, cerând să le fie micşorată ziua de muncă, salarii mai bune, dreptul la vot şi încetarea exploatării copiilor pentru muncă. Iată câteva repere istorice!

separator

Prima zi internațională a femeii a fost desemnată pe 28 februarie 1909, de Partidul Socialist din Statele Unite drept o amintire a grevei din 1908 de la New York.  Un an mai târziu, în 1910, Internaționala Socialistă, reunită la Copenhaga, a decis instituirea unei zile internaționale a femeii, scopul fiind același: de recunoașterea mișcărilor sindicale din Statele Unite din 1908. Inițial, nu s-a stabilit data exactă la care va fi sărbătorită Ziua Femeii. Așa că, în Europa, a fost sărbătorită pentru prima oară pe 19 martie, în Austria, Danemarca, Germania și Elveția.

Ziua de 8 martie a fost stabilită în 1913. Din același an, în Rusia, Ziua Femeii era sărbătorită în ultima duminică din februarie conform calendarului pe stil vechi, iar din 1917 această zi a coincis cu 8 martie raportat la calendarul pe stil nou. Tot în 1917, în a opta zi a lunii martie are loc greva femeilor de la Uzina Putilov din Petrograd care cereau încheierea războiului și înlăturarea Țarului, marcând practic începuturile Revoluției Bolșevice. Din 1921, 8 martie devine sărbătoare oficială în Uniunea Sovietică, în memoria evenimentelor care au precedat Marea Revoluție din Octombrie.

Începând din anii ’70, Ziua Femeii a căpătat valențe internaționale. Organizația Națiunilor Unite (ONU) a sărbătorit pentru prima dată Ziua Internațională a Femeii pe 8 martie, în 1975, ca urmare a Anului Internațional al Femeii. Mai mult, perioada 1976 – 1985 a fost declarată Deceniul Internațional al Femeii. Din 1977, ONU a început să încurajeze toate țările din lume să adopte 8 martie ca zi pentru drepturile femeii.

În țările din lagărul comunist, după cel de-Al Doilea Război Mondial, această zi era atribuită și zilei mamei. Practic femeile primeau flori și se bucurau de mai multă atenție. Nici propaganda comunistă nu a uitat să acorde atenție deosebită femeilor pe 8 martie. Era ziua în care femeile beneficiau de un program redus, iar în unele instituții erau organizate momente artistice.

În schimb, în celelalte țări unde fusese adoptată ziua internațională a femeii, 8 martie era marcată ca zi a femeilor care militează pentru drept la vot, drept la proprietate, dreptul la educație, la divorț sau la contracepție. În Marea Britanie de exemplu, 8 martie este o zi în care au loc marșuri în favoarea libertăților femeilor și au loc diverse întruniri.

După divizarea blocului comunist, 8 martie și-a pierdut conotația politică și a adoptat un aspect ușor comercial, fiind ziua în care femeile primesc nu doar flori sau felicitări, ci și cadouri.

 

Primul caz de coronavirus în Moldova! O femeie de 48 de ani, infectată!
Articolul anterior
Două zboruri din Italia spre Moldova au fost anulate
Articolul următor
Alte articole interesante