Cum i-a trecut unei propagandiste ruse înfocate cheful de a mai susține războiul după ce femeile au fost luate de pe stradă pentru a fi trimise pe front

Jurnalistul Vitalie Cojocari (Euronews Romania) relateaza cum functioneaza mobilizarea in Rusia, exemplicand cu cazul concret al unei jurnaliste care sustinea infocata invadarea Ucrainei pana cand prieteni apropiati au ajuns sa se confrunte cu abuzuri ale autoritatilor militare.

„Karma ruseasca. Cazul jurnalistei de la Televiziunea rusa de stat Irina Kuksenkoa.”

Aceasta poveste este extrem de… ruseasca. Ma grabesc sa o spun. Promit sa fie interesanta, dar mai inainte trebuie sa va fac o introducere. Asta ca sa intelegeti cine este Irina si de ce realitatea ruseasca bate orice scenariu?

Irina Kuksenkova s-a nascut in Kiev in 1984. A plecat la Moscova unde a ajuns sa fie principalul corespondent de razboi la postul de stat de televiziune. Pervai Kanal este cel mai mare, mai important post de televiziune federal din Rusia. Ma rog, altele nici ca exista. Televiziunile cu acoperire federala sunt doar de stat si controlate de stat.

Fiind principalul reporter de razboi la principalul post de televiziune rusesc, Irina este si o sustinatoare infocata a razboiului dus de Rusia in Ucraina. Atat de infocata, ca pe canalul de Telegram, acolo unde isi comunica realizarile sale, si-a scris v-ul din nume cu caracter din alfabetul latin si Caps Lock. Asta cu trimitere la una din literele de pe tehnica militara cu care Rusia a invadat Ucraina.

Irina sustine si asa-zisele referendumuri din regiunile separatiste invadate de Rusia.

Irina a prezentat de curand unul din cele mai mari mitinguri din Rusia de sustinere a asa-numitelor referendumuri din Ucraina.

Desigur, Irina sustine si mobilizarea pe front pentru a ajuta ”rusii din Ucraina” sa se alipeasca la ”Rusia mama”. ”Когда видишь перед собой 50 тысяч человек, на секунду эта мощная энергетика парализует, забываешь как дышать! Я в конце не выдержала и расплакалась. Всё будет хорошо, всё будет – Россия”/ ”Cand vezi 50 de mii de oameni in fata ta, pentru o secunda aceasta energie puternica paralizeaza, uiti sa respiri! La final nu m-am putut abtine si am plans. Totul va fi bine, totul va fi – Rusia.”

A scris entuziasmata Irina despre mitingul pro-referendumuri din Moscova care a avut loc pe 23 septembrie. Si a avut dreptate. Totul a fost… Rusia.

A simtit-o pe propria piele. Pe 24 septembrie a scris o postare pe acelasi cont de Telegram in care povesteste o situatie extrem de… ruseasca prin care trece o prietena de a sa.

Soarta poate fi extrem de ironica uneori. Karma face niste glume de nu-ti vine sa crezi. Cu toate acestea, ce va spun este adevarat.

Situatia despre care vorbeste Irina are legatura directa cu Ucraina, cu Razboiul, dar mai ales cu mobilizarea pe care le-a sustinut si inca le sustine.

Sa stiti ca autoritatile ruse pot lua la razboi si femei, nu doar barbati. Asta daca au nevoie, de pilda, de medici.

A fost si cazul prietenei Irinei KuksenkoVa. Se numeste Olesea si este medic in orasul Vladimir. Olesea, prietena Irinei a fost pur si simplu luata pe sus de autoritati si dusa intr-un loc in care urma sa se pregateasca de razboi. Punct!

Familia a fost anuntat despre asta si atat. Sotul si cei doi copii nu au reusit sa vorbeasca mai multe cu ea, daramite sa o vada.

Sa nu va mire acest fapt. Este o practica in Rusia. Te iau de pe strada, de la munca, te duc undeva si ti se spune ca mergi la razboi. Ai voie sa-ti anunti rudele printr-un apel scurt, ramai fara telefon si… cam asta stiu ai tai despre tine.

Doar ca in acest caz doctorita luata cu arcanul de la locul de munca a avut noroc. Era prietena cu Irina KuksenkoVa, care este jurnalista de razboi la Pervai Kanal, sustinatoare a razboiului si a mobilizarii.

Irina a scris cu multa suparare urmatoarele: ”Ой. Я не верю, что это правда. Пытаюсь связаться с военкоматом города Владимир, уточнить трезв и адекватен ли военком вообще там. Мне кажется, что это какая-то ошибка, глупый розыгрыш… P.S. Муж и сестра Олеси подтвердили – её забрал военкомат.”/ ”Vai. Nu cred ca poate fi adevarat. Incerc sa iau legatura cu comisariatul militar al orasului Vladimir, pentru a clarifica daca seful acestui comisariat este treaz si adecvat. Mi se pare ca aceasta este un fel de greseala, o farsa stupida… P.S. Sotul si sora Olesiei au confirmat ca a fost luata de Comisariat.”

Irina sustine in postare ca Olesia nu putea fi luata la razboi potrivit legii pentru ca are doi copii acasa. Doar ca, vedeti voi, Voenkomatul nu o baga in seama, nici macar nu-i raspunde la telefon. Pe scurt, nu-i pasa.

Sa nu va mire nici asta. Este o practica raspandita in Rusia. Teoretic nu esti obligat sa mergi pe front daca nu te incadrezi in anumite criterii stabilite de lege. Practic, Comisariatele Militare iau rusi de-a valma fara sa le pese de criterii si ii trimit sa moara ori sa omoare.

Disperata, Irina, jurnalista de razboi, cea care promovase mobilizarea, referendumurile si invazia in Ucraina face presiuni intr-o noua postare ca sa-i fie eliberata prietena.

Scrie ca a sunat la Moscova, la sefii Comisarului Militar din Vladimir, dar a fost ironizata in legatura cu luarea cu arcanul a prietenei sale: ”приходится звонить в Москву. Тут мне говорят, что невозможно, чтобы женщину призвали, уточнили „действительно ли Олеся не уехала на моря?”/ ”sunt nevoita sa sun la Moscova. Aici imi spun ca este imposibil ca femeia sa fie chemata, m-au intrebat: sunteti sigura ca Olesia nu a plecat la mare?”

Numai ca lucrurile se rezolva cumva, nu stiu cum. La scurt timp Irina revine cu o postare mult mai linistita si impaciuitoare de unde aflam ca sotul Olesei merge sa-si preia sotia din mainile Comisariatului Militar. Mai aflam si ca armata este ”cel mai viu organism din Rusia”.

Irina se mai plange ca ea insasi nu poate fi luata pe front, ca a fost ranita deja in doua locuri, altfel ar merge cu siguranta.

Sa nu credeti ca pun punct.

La scurt timp alte neplaceri rusesti se abat pe capul Irinei. Si acestea au din nou legatura cu razboiul, mobilizarea.

Totul este Rusia, ca sa o parafrazam.

Spune ca un fost coleg de facultate i s-a plans ca nu poate pleca din tara cu avionul. Are bilete dus-intors, are hotelul. Nu vrea sa fuga, s-ar jura fostul coleg. Vrea doar sa mearga intr-o deplasare, dar la granita l-au oprit si l-au intors acasa.

La scurt timp este din nou socata de cum se face mobilizarea pentru razboiul pe care il sustine. Povesteste cum este terorizata o familie de rusi de angajatii unui Comisariat Militar.

De data asta este o colega din Televiziunea de stat, o fosta prezentatoare.

Povesteste ca reprezentantii Vonekomatului(Comisariatul Militar) incearca sa-l ia cu arcanul pe barbatul colegei, vin noaptea, bat la usa, suna incontinuu, unul dintre copii a facut un atac de panica. Mama lui Ivan, ca asa il cheama pe respectivul barbat, a facut atac cerebral. ”Это какой-то ад.”/”Este un fel de iad”, scrie incruntata prietena Irinei, cea care sustine razboiul, mobilizarea, referendumurile rusesti din Ucraina.

Aceasta poveste nu are inca un final. Nu stim daca Ivan a fost ori ba luat pe front.

Ultima postare a Irinei pe Telegram este un text pe care il numeste ”gluma trista”, despre faptul ca persoanele LGBT din Rusia nu sunt luate pe front. Sustine crearea unui batalion format din Gay in cinstea lui Alexandru Machedon care sa fie trimis pe front”, a relatat Cojocari, care este vorbitor de limba rusa.

sursa: www.aktual24.ro

Circa 40 de copii care vagabondau sau cerșeau în stradă au ajuns, de la începutul anului, într-un centru din Capitală

Viceprimarul pe probleme sociale Angela Cutasevici, împreună cu șefa Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului, Tatiana Oboroc, au mers într-o vizită de lucru la Serviciul Asistență Stradală din Capitală, potrivit unui comunicat al DGPDC.

Angela Cutasevici s-a interesat despre activitatea acestui serviciu, s-a informat despre condiţiile de aici și, totodată, a avut o serie de discuții constructive cu personalul despre provocările întâmpinate în activitate, dar și situația copiilor.

Pe parcursul anului trecut, 135 de minorii au ajuns în cadrul Serviciului Asistență Stradală, iar de la începutul anului – circa 40.

Serviciul Asistență Stradală a fost lansat de Primăria Chișinău în anul 2019,  în subordinea DGPDC, pentru găzduirea copiilor depistați în situație de stradă,  care vagabondează sau cerșesc, și are drept scop consolidarea sistemului de protecţie a acestora. De la începutul activității, peste 400 de copii au trecut prin acest serviciu. Centrul oferă un mediu prietenos, unde fiecare copil beneficiază de asistența specialiștilor, încadrarea în activități socio-educative, cât și spații de recreere amenajate.

Situația minorilor aflați în asemenea dificultăți a fost mereu în vizorul viceprimarului Angela Cutasevici, care a dat asigurări că municipalitatea va sprijini și va monitoriza acest serviciu.

O profesoară, acuzată de analfabetism. Ce a spus despre Eminescu

Problemele din sistemul de învățământ continuă să iasă la iveală și să șocheze. De această dată, un nou scandal a izbucnit într-un colegiu din Buzău, România, unde, una dintre profesoarele care predau Limba și literatura română, este acuzată de analfabetism, scrie evz.ro.

Scandal în educație. Profesoară din Buzău, acuzată de analfabetism

Scandalul s-a iscat între profesor, părinți, dar și elevi, care o acuză pe aceasta de analfabetism. Deși conducerea a încercat să o demită pe profesoară, cei demiși au fost chiar ei, întrucât, susțin cei din Buzău, profesoara care nu vorbește corect limba română ar fi susținută de Inspectoratul Județean. Mai mult, aceasta predă poezia „Luceafărul” a lui Eminescu, ca fiind un roman, susțin elevii.

Părinții au cerut demisia profesoarei din Buzău

Din motiv că aceasta nu ar fi fost bine pregătită. Profesoara predă în cadrul colegiului „Bogdan Petriceicu Hașdeu“ din Buzău. Însă nu doar părinții sunt nemulțumiți, ci și conducerea școlii care susținea că nu are control asupra modului în care se fac angajările și nici asupra demiterilor. Din acest motiv, directoarea care a lansat acuzațiile și-a prezentat demisia în fața Inspectoratului Județean, despre care spune că o protejează pe profesoara acuzată de analfabetism.

„De aproape o lună a trebuit să privesc în ochii elevilor și ai părinților care nu mai puteau tolera situația ivită la clasă: faptul că un profesor de Limbă și literatură română este incapabil să susțină ora. Nu mai spun la un nivel ridicat, e vorba de erori grave, de confuzii între termeni, de dezacorduri, ceea ce este absolut inadmisibil. Am cercetat și s-a dovedit că tot ce au spus părinții și elevii era adevărat“, a declarat directoarea, potrivit EduPedu.

Elevii claselor a XII-a primesc comentarii dictate de pe internet

Profesoara în cauză predă inclusiv elevilor de clasa a XII-a, care peste două luni vor susține Bacalaureatul. Aceștia susțin că profesoara le dictează comentarii preluate de pe internet.

„Noi nu avem o opinie la ea la clasă, nu suntem speciali (cu ghilimelele de rigoare), nu se învârte lumea în jurul nostru, dacă îi spunem ceva ne ignoră, nu vrea să vorbească cu noi, ne-a zis că nu este dicționarul nostru, că nu vrea să ne predea, să căutăm noi. Se lua de anumiți copii, îi făcea incompetenți, că nu ne duce capul, ne-a adresat și foarte multe jigniri“. Este declarația unei eleve care învață la colegiul respectiv și care se gândește cu groază la examenul din vară. „Pentru doamna, «Luceafărul» este un roman. Și multe alte greșeli de genul acesta care nu sunt acceptate. Noi dăm Bacul la Limba și literatura română și ar trebui să avem cunoștințe bune“, a mai spus eleva. Profesoara mai este acuzată și de faptul că le dicta elevilor comentarii pe care le găsea pe internet.

Părinții, la rândul lor, sunt și ei revoltați.

„Nu este posibil să ai un profesor de Limba română pentru care «Luceafărul» lui Eminescu este roman, nu poem. Nu e admisibil ca un profesor de Limba română care pretinde că este doctor în filologie să se exprime permanent cu «care», în loc de «pe care»… Doamna de Limba română nu vorbeşte corect gramatical: «Opera care o învăţăm astăzi». Am semnat un memoriu să fie schimbată. Schimbarea este singura soluţie. Nu este demnă de Colegiul «Hașdeu». Nu se exprimă corect, nu e nicio exagerare. Nu e posibil ca la un liceu de prestigiu să ajungem să avem discuţii despre aşa ceva…“, sunt doar câteva dintre plângerile părinților care cer insistent demisia dascălului din Buzău.

Cazul de analfabetism din Buzău ar putea deveni o regulă?

Deși specialiștii susțin că ceea ce se petrece zilele acestea nu este o normalitate.

„Tu, ca profesor, nu-ți poți permite să te duci în fața elevilor și să te faci de râs. E nevoie și de ceva mai mult respect de sine. Meseria de dascăl te obligă să te perfecționezi, să înveți toată viața. Lucrurile se schimbă. Trebuie să ții pasul. E o meserie care te ține conectat la un gen de realitate mereu în schimbare“, a declarat Ruxandra Achim, profesoară de Limba română la Colegiul „I.L. Caragiale“ din București, pentru adevarul.ro.

Mai sunt însă și alți factori de luat în calcul:

„De multe ori, se întâmplă ca o anumită observație pe care o faci unui elev să fie interpretată greșit. Prin urmare, mulți profesori se retrag, preferă să rămână într-o zonă de neutralitate. Ne ocupăm de disciplina noastră, predăm, bună ziua, la revedere. Pentru că în ziua de azi orice gest s-ar putea preta unor interpretări tendențioase. Și atunci, bunele intenții ar fi putea fi receptate ca niște intenții rele. Vă spun din proprie experiență. Eu, de exemplu, am încercat să-mi reprim anumite forme de implicare, pur și simplu omenească. Pentru că mi-e teamă ca nu cumva să fie rău primite“, a mai spus prof. Ruxandra Achim.

Galina Dodon, fosta primă doamnă a R. Moldova, a pierdut procesul cu Mihai Popșoi. De ce era acuzată

Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a respins cererea de chemare în judecată depusă încă în august 2019 de soția fostului președinte Igor Dodon, Galina, împotriva actualului ministru de Externe, Mihail Popșoi. Dispozitivul deciziei a fost pronunțat în data de 9 aprilie de judecătoarea Veronica Jomiru-Niculiță. Fosta primă doamnă  a solicitat instanței să constate drept defăimătoare unele declarații ale lui Popșoi, și anume că pe numele său ar fi fost deschise dosare penale, scrie anticorupție.md.  

Galina Dodon l-a atacat pe Popşoi în judecată în 2019, după ce acesta a declarat public că soţia şefului statului ar fi figurat într-un dosar penal privind finanţarea ilegală a Parudului Socialiştilor. Afirmațiile au fost făcute în luna martie 2019, la un protest care s-a desfășurat în fața Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Atunci, Mihail Popşoi a declarat că o coaliție între Blocul ACUM și PSRM e foarte dificilă atâta timp cât prima doamnă are dosare penale.

„Acest lucru îl cunoșteam din presă și îl aveam confirmat din surse anonime din Procuratura Generală”, s-a justificat ulterior Popșoi.

Prima şedinţă de judecată a avut loc în august 2019. La a treia şedinţă de judecată, din februarie 2020, magistrata Maria Frunze a declarat că se retrage în deliberare şi urmează să pronunţe o decizie la şedinţa programată pentru 3 martie 2020. Însă la şedinţa respectivă instanţa a decis că trebuie să fie reluată cercetarea judecătorească.

Soții Dodon, acuzați de îmbogățire ilicită

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, este cercetat în mai multe dosare penale.  În cel în care este cercetat pentru îmbogățire ilicită, soția sa, Galina, este acuzată de complicitate.

”Procurorii anticorupție i-au înaintat învinuirea doamnei Galina Dodon. Acesteia i se incriminează săvârșirea infracțiunii de complicitate la îmbogățirea ilicită, manifestată prin contribuirea la deținerea de către soțul acesteia Dodon Igor, personal și prin persoane terțe a bunurilor în valoare de peste 21 milioane lei, ceea ce depășește substanțial veniturile declarate în sumă de peste 3 milioane lei, cu 18 277 157, 00 lei.

Aceste sume se raportează la perioada februarie 2014-octombrie 2021. În cadrul audierilor în calitate de învinuită, dna Galina Dodon, vina nu și-a recunoscut în săvârșirea infracțiunii incriminate, refuzând să facă careva declarații referitor la circumstanțele cazului investigat”, se arată în referatul procurorilor.

Militarii ruși au furat toaletele dintr-un oficiu poștal din Harkov înainte să fugă. Ucrainenii continuă să inainteze
Articolul anterior
”Marea evadare”. Rușii plătesc peste 25.000 euro pentru a fugi din țară cu avioane private
Articolul următor