Cum plănuiește Zelenski să-l pedepsească pe Putin: Cu toți banii ținuți de Rusia în străinătate vrea să ajute ucrainenii afectați de război

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a îndemnat statele partenere să semneze un acord şi să creeze un mecanism prin care bunurile şi fondurile ruseşti aflate sub jurisdicţia lor să poată fi confiscate pentru a fi folosite la oferirea de compensaţii celor afectaţi de război.

„Îndemnăm ţările partenere să recunoască legal că Rusia trebuie să fie făcută responsabilă financiar pentru crimele pe care le-a comis”, a afirmat el. Zelenski a menţionat că acest lucru ar fi corect. „Şi Rusia ar simţi adevărata greutate a fiecărei rachete, a fiecărei bombe, a fiecărui proiectil pe care l-a tras spre noi”, a adăugat el.

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis vineri noapte, că în ziua care a trecut au fost atacuri cu rachete ale armatei ruse în regiunea Harkov, iar în oraşul Lozova a fost distrusă o casă de cultură. „Desigur Rusia a făcut deja tot posibilul ca să se asigure că nu mai este loc pentru cultură pe teritoriul său. Dar ce are regiunea noastră Harkov cu asta? Să îşi saboteze ce a mai rămas din cadele de cultură din Rusia, dacă vor”, a spus el.

El a adăugat că invadatorii au lovit regiunile Odesa, Poltava, Jitomîr, au continuat încercările de a ataca Donbas, „au distrus complet Rubijne, Volnovaha, exact ca la Mariupol” şi înceară să facă la fel cu Sievierodoneţk şi alte oraşe. „Toate acestea şi multe altele pe care armata rusă le-a făcut din 24 februarie şi din 2014 au nevoie de un răspuns corect. În primul rând, eliberarea. Trebuie să luptăm până când curăţăm pământul nostru de ocupanţi şi garantăm securitatea Ucrainei. În al doilea rând, acuzarea tuturor criminalilor de război ruşi. În instanţele din Ucraina, în tribunalul internaţional şi pe câmpul de luptă în timp ce războiul continuă. Dar, în al treilea rând, facem demersuri ca să ne asigurăm că Rusia va compensa într-un fel sau altul pentru tot ce a distrus în Ucraina. Fiecare casă arsă. Fiecare şcoală distrusă, spital distrus. Fiecare casă de cultură care a explodat şi fiecare element de infrastructură. Fiecare întreprindere distrusă. Fiecare afacere închisă, fiecare hrivna pierdută de oameni, întreprinderi, comunităţi şi stat”, a subliniat Zelenski.

Volodimir Zelenski vrea ca banii ruseşti ar trebui să ajungă la fiecare persoană, familie sau afacere afectată din Ucraina

Desigur, statul rus nu va recunoaşte măcar că este agresor. Dar recunoaşterea sa nu este necesară. Îndemnăm ţările partenere să recunoască legal că Rusia trebuie să fie făcută responsabilă financiar pentru crimele pe care le-a comis. Acest lucru este important nu doar în contextul acestui război purtat de Rusia. Dar şi în contextul oricărei alte acţiuni agresive, fie că e din partea Rusiei sau a oricărui alt potenţial agresor. Răul trebuie să aibă o pedeapsă (…)”, a adăugat Zelenski.

El a continuat afirmând că invită ţările partenere să semneze un acord multilateral şi să creeze un mecanism prin care fiecare care a suferit în urma acţiunilor Rusiei să poată primi compensaţii pentru toate pierderile.

„În urma unui astfel de acord, fondurile şi proprietăţile ruseşti aflate sub jurisdicţia ţărilor partenere trebuie reţinute sau îngheţate şi apoi confiscate şi direcţionate către un fond creat special din care toate victimele agresiunii Rusiei să poată primi compensaţii adecvate. Asta ar fi corect. Şi Rusia ar simţi adevărata greutate a fiecărei rachete, a fiecărei bombe, a fiecărui proiectil pe care l-a tras spre noi”, a punctat preşedintele Ucrainei, scrie observatornews.ro.

Explozii auzite la hotar cu Moldova! Ce spun autoritățile noastre

Poliția de Frontieră anunță că în această dimineață, la ora 05:40, patrulele SPF Ocnița, SPF Otaci, SPF Cosăuți și SPF Soroca au raportat auzirea a cel puțin trei explozii pe teritoriul Ucrainei. Autoritățile ucrainene au confirmat că în regiunea orașului Novodnestrovsk, situat în apropierea graniței cu Republica Moldova, au avut loc trei lansări de rachete.

”Cu privire la informația că rachete rusești ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova în cursul nopții trecute, dorim să menționăm că toate sistemele de supraveghere și monitorizare a spațiului aerian nu au detectat nicio intrare neautorizată, un aspect confirmat și de autoritățile ucrainene.”, anunță Poliția de Frontieră.

Papa Francisc a spălat picioarele a 12 femei deținute într-o închisoare din Roma

Papa Francisc a spălat joi picioarele a 12 femei deţinute într-o închisoare din Roma, un ritual care marchează Joia Mare ce precede Paştele catolic, informează AFP citat de digi24.ro.

Suveranul pontif s-a deplasat joi după-amiază la închisoarea pentru femei din Rebibbia, o periferie din nord-estul capitalei italiene. El a oficiat acolo acelaşi ritual şi în 2015, dar acum a fost pentru prima dată când l-a consacrat exclusiv femeilor. Aşezat într-un scaun cu rotile, papa Francisc a spălat picioarele fiecăreia dintre cele 12 deţinute selecţionate, unele dintre ele fiind înlăcrimate, înainte să le şteargă cu un prosop şi să le sărute, scrie Agerpres.

În vârstă de 87 de ani, liderul de la Vatican a părut într-o formă bună în contextul în care starea lui de sănătate a stârnit îngrijorări în ultimele zile din cauza infecţiilor repetate care l-au împiedicat să îşi citească de mai multe ori discursurile.

„Cu toţii avem eşecuri mici şi mari”, a declarat papa într-o omilie improvizată în timpul slujbei oficiate în curtea acestui centru de detenţie, unde sunt încarcerate aproximativ 370 de femei. Spălarea picioarelor este „un gest care ne îndeamnă să îi slujim pe ceilalţi”, a adăugat el.

Câteva minute mai devreme, papa Francisc – care vizita persoane încarcerate şi în perioada în care era episcop de Buenos Aires – a participat, zâmbitor, la o baie de mulţime în timp ce strângea mâinile deţinutelor. În tradiţia creştină, Joia Mare comemorează ziua în care Hristos a spălat picioarele apostolilor la ultima sa cină. Ritualul s-a perpetuat în creştinism, cu excepţia unor ramuri ale protestantismului. Acesta este unul dintre cele mai importante momente ale Săptămânii Mari, care comemorează ultimele zile din viaţa lui Hristos înainte de învierea sa de Paşte. După alegerea sa în 2013, liderul Bisericii Catolice a vizitat în mai multe rânduri închisori şi centre de refugiaţi, spălând picioarele unor foşti mafioţi, ale unor bolnavi şi ale unor persoane provenite din categorii marginalizate. Vineri seară, el urmează să prezideze procesiunea „Calea Crucii” de lângă Colosseum, la care nu a putut participa în 2023 din motive de sănătate.

Republica Moldova anulează regimul liberalizat de vize cu o țară

Regimul liberalizat de vize cu Republica Ecuador va fi anulat. 57 de deputați au votat, în prima lectură, pentru denunțarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Republica Ecuador, scrie noi.md.

Inițiativa de denunțare a acestui ACORD aparține Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, în contextul unor recomandări ale Comisiei Europene. Instituția a constatat, în mai multe rapoarte, că politica statului nostru în domeniul vizelor nu este pe deplin raliată la lista țărilor terțe, ai căror resortisanți trebuie să dețină viză pentru șederea pe termen scurt în UE. În context, Comisia Europeană a recomandat Republicii Moldova să ajusteze politicile în acest domeniu, în special cele care vizează țările care prezintă riscuri de migrațiune ilegală sau de securitate pentru Uniunea Europeană. De menționat că cetățenii Republicii Ecuador au nevoie de vize pentru a călători în țările membre UE. Autoritățile menționează că denunțarea Acordului nu va avea consecințe negative, întrucît cifra schimburilor comerciale dintre Republica Moldova și Republica Ecuador este de 300 de mii de dolari. Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Ecuador privind călătoriile fără vize ale cetățenilor a fost semnat în anul 2012 și a intrat în vigoare trei ani mai tîrziu.

Bannere cu mesaj împotriva războiului din Ucraina, vandalizate în Capitala
Articolul anterior
Marina Meola, copilul fenoment din Moldova, a trecut în finala de la ”Românii au Talent”
Articolul următor