Cum s-a pregătit guvernul britanic de moartea Reginei și ce operațiuni speciale sunt declanșate

Planul guvernului britanic care prevede ce se va întâmpla în zilele următoare morții Reginei Elisabeta a II-a, nume de cod – Operațiunea Podul Londrei, pentru multă vreme învăluit în mister, a fost obținut de jurnaliștii Politico, care au expus planul cu fiecare dintre pașii săi.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit la 96 de ani, joi, 8 septembrie. De-a lungul timpului, fragmente și părți ale planului au mai ajuns în public, de la sugestii că prim-ministrul britanic ar urma să primească un apel telefonic prin care să fie anunțat că „Podul Londrei s-a prăbușit”, la infomații conform cărora decesul va fi anunțat de la agenția națională de presă a UK. Documentele, citate de Politico, arată nivelul extraordinar de acțiune care este cerut tuturor organismelor statului britanic, inclusiv o operațiune de securitate masivă pentru a gestiona mulțimi de oameni în stradă, haos în transporturi și călătorii și o Londră care ar putea deveni „plină” pentru prima oară în istorie.

Detaliile programului dintre ziua morții Reginei și funeralii variază de la banale la ridicole. Într-unul dintre documente, Downing Street ridică problema unui posibil val de furie publică dacă steagurile nu vor putea fi arborate în bernă pe parcursul celor 10 minute de la activarea planului și vorbește de posibilitatea apelării la un contractant extern.

Ziua D

În primele ore după moartea Reginei, o „cascadă de apeluri” vor fi efectuate pentru a-i informa pe prim-ministru, pe secretarul de cabinet și pe unii dintre miniștri și oficiali. Premierul va fi informat de secretarul privat al Reginei care va da informația și Consiliului Coroanei (n. red. – Privy Council). Ziua morții Reginei va fi desemnată „Ziua D” (D-Day). Fiecare zi de după aceasta va fi desemnată ziua „D+x”, adică „D+1”, „D+2”, „D+3”, ș.a.m.d.

Familia Regală trimite apoi o notificare oficială prin care va informa publicul de cele întâmplate. Conform documentelor, mesajul care va fi primit de miniștri ar urma să arate în felul următor: „Tocmai am fost informați de moartea Majestății Sale, Regina”. Miniștrii ar urma să fie sfătuiți să fie discreți. După primirea acestor mesaje, toate steagurile de la Whitehall vor fi coborâte în bernă. Oficialii vor ca acest proces să se desfășoare și să se încheie în 10 minute.

După un exercițiu de acum mai mulți ani, Downing Street ridicase îngrijorări cu privire la faptul că încheierea acestui proces în 10 minute ar fi dificilă din cauza lipsei de personal. Această problemă ar fi fost rezolvată. Parlamentul britanic și legislativele locale din Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord ar urma să își suspende ședințele. Site-ul web al familiei regale va redirecționa utilizatorii spre o pagină cu un scurt comunicat legat de moartea suveranei, pe un fundal negru. Toate agențiile guvernamentale își vor schimba și ele fotografiile de pe rețelele sociale înlocuindu-le cu bannere negre. Repostările neautorizate de șeful de comunicații de la guvern vor fi interzise. Ulterior, familia regală va anunța care sunt planurile pentru funeraliile Reginei, care ar urma să aibă loc la 10 zile de la moartea suveranei. Premierul va fi primul oficial guvernamental care se va adresa publicului. Toți ceilalți miniștri și membri ai guvernului vor primi instrucțiunea de a vorbi doar după prim-ministru. Salve de tun vor fi trase la bazele militare desemnate și va fi anunțat un minut de tăcere la nivel național. Premierul britanic urmează să aibă prima sa întâlnire cu noul suveran, viitorul Rege Charles, iar la ora șase seara, Charles al III-lea ar urma să susțină primul său discurs în fața națiunii. În același timp, la Catedrala St. Paul din inima Londrei va avea loc o slujbă în amintirea Reginei.

Ziua D+1

La ora 10, de dimineață, în ziua de după moartea Reginei, Consiliul de Succesiune se va reuni la palatul St. James pentru a-l proclama pe Charles Regele Marii Britanii și Irlandei de Nord. Sute de consilieri de la Consiliul de Stat, inclusiv premierul și alți miniștri vor fi invitați să participe. La acest eveniment, participanții vor fi sfătuiți să poarte costume de salon cu cravate negre sau închise la culoare, fără accesorii. Proclamația va fi citită la palat, iar Charles va fi confirmat ca nou suveran. Parlamentul se va reuni, apoi, pentru a trimite mesajul său de condoleanțe. Toate celelalte activități parlamentare vor fi apoi suspendate pentru 10 zile. La ora 15:30, premierul și cabinetul său vor participa la o întâlnire cu noul rege. Miniștrii nu vor avea voie să-și aducă soțiile sau soții.

Ziua D+2

Sicriul reginei va fi adus la Palatul Buckingham. Dacă Regina moare la Sandringham, reședința ei din Norfolk, în estul Angliei, trupul neînsuflețit va fi adus cu trenul regal la Londra, unde va fi întâmpinat de premier și de miniștri. Dacă va muri la Balmoral, în Scoția, atunci va fi activată Operațiunea Unicornul, iar trupul ei va fi dus la Londra cu trenul regal, dacă acest lucru va fi posibil. Dacă nu, va fi activată Operațiunea Overstudy, prin care trupul Reginei va fi transportat cu avionul. De asemenea premierul și miniștrii vor întâmpina sicriul. Proclamații vor fi citite și în legislativele locale din cele trei țări, altele decât Anglia. În parlament, miniștrii vor continua să citească mesajele lor de condoleanțe.

Ziua D+3

De dimineață Regele Charles va primi mesajul de condoleanțe la Westminster Hall. După-amiază, el va începe turul Regatului, începând cu vizita la parlamentul scoțian și cu o slujbă la Catedrala St. Giles din Edinburgh.

Ziua D+4

Regele Charles va sosi în Irlanda de Nord, unde va primi condoleanțe și la Castelul Hillsborough și va participa la o slujbă la Catedrala St. Anne din Belfast. Autoritățile vor face o repetiție pentru Operațiunea Lion, procesiunea sicriului de la Palatul Buckingham la Palatul Westminster.

Ziua D+5

Procesiunea de la Palatul Buckingham la Palatul Westminster va avea loc pe o rută ceremonială prin Londra. La Westminster Hall va avea loc o slujbă la sosirea sicriului cu trupul neînsuflețit al Elisabetei a II-a.

Zilele de la D+6 la D+9

Sicriul va fi depus la Palatul Westminster unde va rămâne pentru trei zile, în cadrul operațiunii numită Feather. Sicriul va sta pe catafalc în mijlocul Westminster Hall, zonă care va rămâne deschisă 23 de ore pe zi. Biletele VIP vor fi emise pentru a avea stabilite intervalele de timp aferente acestora. În ziua D+6 vor fi efectuate repetițiile pentru procesiune și funeralii de stat. În ziua D+7, Regele Charles va merge în Țara Galilor unde va primi ultimul mesaj de condoleanțe, din partea parlamentului galez, și va participa la slujba de la Catedrala Liandaff în Cardiff. În această perioadă, departamentele și agențiile guvernamentale vor avea de depus o muncă extrem de solicitantă în vederea pregătirii funeraliilor. Departamentul de Externe, cel de Interne și cel pentru Transporturi vor fi cele mai solicitate ministere. Venirea șefilor de stat și de guvern străini, dar și a unui număr mare de turiști vor pune probleme mari, mai ales dacă moartea Reginei va avea loc în perioada pandemiei de coronavirus. Rețelele de transport ar putea, de asemenea, să se confrunte cu probleme grave, din cauza numărului mare de persoane care vor vrea să vină la Londra. Premierul și Regina au stabilit deja că ziua funeraliilor de stat va fi decretată „Zi de doliu național”.

Ziua D+10

În această zi vor avea loc funeraliile de stat, care se vor desfășura la Westminster Abbey. Două minute de tăcere vor fi anunțate la nivel național, iar procesiunea va avea loc la Londra și Windsor. După încheierea evenimentelor de la Capela St. George și de la Castelul Windsor, Regina va fi înmormântată la Capela Memorială Regele George al VI-lea.

sursa: www.digi24.ro

La Chișinău urmează să ajungă mai multe autobuze și troleibuze clasice și articulate

Până la sfârșitul acestui an, dar și la începutul anului viitor la Chișinău urmează să ajungă mai multe troleibuze clasice și articulate. Și Parcul Urban de Autobuze planifică achiziția mai multor unități de transport, scrie IPN.

Șeful Regiei Transport Electric Chișinău, Dorin Ciornîi, a declarat luni la ședința operativă de la Primăria capitalei că a fost semnat un contract cu o companie de transport public din Elveția pentru procurarea a zece troleibuze articulate de model Solaris. Municipalitatea a achitat în avans 20% din valoarea contractului. Termenul de livrare este decembrie-ianuarie.

De asemenea, a fost semnat un contract cu o companie de transport public din Salzburg, Austria, pentru procurarea a trei troleibuze articulate, după care în perioada ianuarie februarie vor mai fi livrate ale zece unități de transport.

Este preconizată și participarea la licitația din orașul Riga, Letonia, aproximativ în luna octombrie, pentru procurarea a 25 de troleibuze clasice și 18 troleibuze articulate. Valoarea estimativă constituie 25 de milioane de lei”.

Potrivit datelor RTEC, în primele nouă luni ale anului, cu troleibuzele au fost transportați peste 101 milioane de călători.

Solidari cu femeile din Iran! Proteste violente au avut loc la ambasadele din Londra şi Paris. Poliția a fost nevoită să intervină

Proteste violente au avut loc la Paris şi Londra împotriva reprimării manifestațiilor din Iran, după moartea unei tinere arestate pentru că nu a purtat corect vălul islamic. Forțele de ordine franceze au recurs la gaze lacrimogene, ca să împiedice sute de manifestanţi să pătrundă în ambasada iraniană din capitala franceză.

Sute de iranieni expatriați s-au adunat la Paris pentru a denunța represiunea Iranului după moartea Mahsei Amini, în vârstă de 22 de ani. Potrivit presei internaţionale, participanţii sunt revoltați că preşedintele Emmanuel Macron i-a strâns mâna omologului său iranian Ebrahim Raisi, atunci când s-au întâlnit în ziua de 20 septembrie la Adunarea generală a ONU de la New York.

„Dacă ne amintim de istoria de până la 1979, femeile musulmane din Tunisia sau din Egipt nu purtau văl islamic. Totul a început cu venirea la putere a acestui regim extremist, duşmani ai islamului. Cer libertate pentru toate femeile musulmane.”

„Trebuie să reacţionăm, deoarece suntem departe de casă. Este momentul să ne unim, pentru a fi auziţi de întreaga lume.”

Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene, pentru a-i respinge pe protestatarii care încercau să treacă de cordonul ce interzicea accesul în Ambasada Iranului de la Paris.

Şi la Londra, zeci de oameni s-au adunat la Ambasada Iranului. Lumea înfuriată a încercat să rupă cordonul de poliţie. Cinci persoane au fost arestate sub suspiciunea de comitere a unor infracţiuni violente de încălcare a liniştii publice. Scotland Yard a anunţat că, în timpul protestelor, câţiva poliţişti au fost răniţi, dar niciunul grav.

Iranienii au ieșit în stradă pentru a zecea noapte consecutiv, în semn de protest față de uciderea Mahsei Amini. Datele oficiale arată că în total 41 de persoane au murit, majoritatea manifestanți și câţiva poliţişti. Potrivit publicaţiei The Guardian, cifra reală este, totuşi, mai mare.

În timpul demonstrațiilor din Iran, sute de oameni au fost arestați.

Aproape 2.500 de protestatari contra mobilizării lui Putin, arestați în Rusia

Numărul celor arestați în Rusia pentru că au protestat împotriva mobilizării militare parțiale a ajuns la aproape 2.500, iar manifestațiile de protest s-au răspândit în 35 de orașe ale țării, într-un moment când chiar și voci pro-Kremlin au pus sub semnul întrebării modul cum se aplică ordinul de mobilizare, scrie moldova.europalibera.org.

Până pe 25 septembrie fuseseră arestați 2.353 de oameni, și cel puțin alți 141 pe 26 septembrie, potrivit organizației carmonitorizează arestările politice din Rusia OVD-Info. Serviciul Realități Caucaziene al Europei Libere a relatat că poliția din republica federativă rusă Daghestan a dispersat duminică un grup de oameni care-și explimau la Mahaickala nemulțumirea față de decretul de mobilizare.

Protestele au izbucnit în întreaga Rusia la câteva ore după ce Vladimir Putin a anunțat pe 21 septembrie că a semnat decretul de mobilizare parțială pentru a întări trupele rusești din Ucraina, în urma înfrângerilor suferite după contra-ofensiva declanșată de armata ucraineană pe 6 septembrie în estul și sudul Ucrainei.

Autoritățile ruse spun că mobilizarea parțială va chema la arme aproximativ 300.000 de rezerviști, oameni cu experiență militară relevantă.

Decizia Kremlinului de a mobiliza noi forțe pentru războiul neprovocat pe care l-a declanșat în Ucraina – și care a ucis cam 80.000 de ruși până acum – a stârnit mânia unei părți a populației ruse.

Pe 24 septembrie, Putin a promulgat legea aprobată de Duma de stat care înăsprește pedepsele pentru capitulare voluntară, distrugerea armamentului din dotare, dezertare sau insubordonare, dacă aceste infracțiuni sunt comise în timp de mobilizare militară, sau situaţii de luptă.

Mobilizarea i-a făcut pe mii de ruși să încerce să-și părăsească țara, și a provocat critici după ce au apărut relatări privind mobilizarea forțată a unor bărbați cu vârste care depășesc limita prevăzută pentru recrutare, sau sunt inapți medical pentru serviciul militar .

Într-o postare pe Telegram pe 25 septembrie, președinta Consiliului Federației (camera superioară a Parlamentului de la Moscova), Valentina Matvienko a spus că aceste excese sunt inacceptabile și că e absolut normal ca ele să declanșeze reacții contrare în societate.

Iar luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, a recunoscut că au existat erori la chemarea sub arme, spunând că ele vor fi corectate de guvernatorii regionali și de ministerul Apărării.

Fermierii spun că sunt în prag de faliment
Articolul anterior
Ucraina cere Rusiei despăgubiri de război de 300 de miliarde de dolari. Cum speră Kievul să obțină bani
Articolul următor