Cum s-a produs tragedia de la Cimișlia în care un copil de 7 ani a murit intoxicat cu gaze

Tragedie într-o familie din satul Fetița, raionul Cimişlia. Un băieţel de doar 7 ani a murit, iar altul de 10 ani este în stare gravă la spital, după ce ambii s-au intoxicat cu monoxid de carbon.

Potrivit poliţiei, în timp ce copiii făceau baie, vântul puternic a stins flacăra de la cazanul pe gaze, ceea ce a provocat o scurgere. Familia şi rudele sunt distruse de durere. Poliția a pornit o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, transmite Publika.md.

Echipa de filmare a reușit să discute cu bunicul copiilor, care a spus că tatăl minorilor i-a găsit jos, la podea, în baie, în stare inconştientă. Bunicul s-a aflat tot timpul în camera de alături, dar afirmă că nepoții nu au cerut ajutor.

– Eram acasă toți. Și eu, fiica și ginerele. Băieții se băiau în baie. Eu îi auzeam cum se joacă ei acolo.
– Cum i-ați găsit?
– Jos, lângă cadă. I-am luat în brațe și îi mai scuturam. Noi deodată ne-am gândit că de la apă, a povestit bunicul copiilor, Chiril Țăpurdel.

Cazanul era alimentat de la o butelie de gaze, care era amplasată afară.

– Cazan cu balon.
– De mult timp îl folosiți? Era în regulă?
– Da, de vreo trei ani îl avem. Era în regulă. Când a venit poliția, a zis că de la gaz.
– Dar ați simțit miros de gaz?
– Eu nu am simțit, a spus bunicul copiilor.

Rudele se roagă pentru sănătatea celuilalt băieţel.

„Când am auzit, nu putem să ne liniștim. Părinții sunt distruși. E dureros când părinții pierd copiii. Nici nu știu cum să explic această durere tare mare”, a menţionat ruda, Tatiana Catrinici.

„Băiețelul e în reanimare, dar medicii mai mult se străduie să-l țină în pauză de conștienţă. El se trezește și strigă că unde-i frățiorul meu, unde e Sănduțu”, a spus ruda, Aurel Catrinici.

Oamenii din localitate sunt îngroziți și au doar cuvinte de laudă pentru această familie.

„Doamne ferește! Eu nu doresc la nimeni. Am copii, am nepoți. Și am sunat la toți de dimineață și le-am spus: luați seama. Îmi pare rău. Eu îs șocată”.

„Sunt oameni gospodari. Copiii aceștia niciodată nu i-am văzut murdari, dezbrăcați. Am rămas șocat și acum îmi tremură picioarele. Așa băieți cuminți”.

Directorul spitalului raional Cimișlia, Mariana Florea, a spus la telefon că băieţelul de zece ani se află în secția reanimare și starea de sănătate este gravă, dar stabilă. Potrivit reprezentanților IGSU, cazanul din locuință nu era autorizat.

„Potrivit primelor cercetări, copiii s-ar fi intoxicat cel mai probabil, cu monoxid de carbon emanat de la cazanul de gaz instalat improvizat în baie. Cazul este cercetat de organele de drept”, a comunicat ofițerul de presă la IGSU, Liliana Pușcașu.

Pe cazul dat a fost pornită o anchetă, iar oamenii legii urmează să stabilească toate circumstanţele în care s-a produs tragedia.

Muzeele din Iași oferă intrare liberă pe 1 decembrie

De Ziua Națională a României, românii de pe ambele maluri ale Prutului pot vizita gratuit muzeele din rețeaua Muzeului Național al Literaturii Române din Iași.

Muzeele din Iași, intrare liberă de Ziua Națională a României

De asemenea, muzeele vor fi deschise pentru vizitatori și în zilele de 30 noiembrie și 2 decembrie. Acestea vor funcționa după programul obișnuit de vizitare, cuprins între orele 10:00 și 17:00.

Din rețeaua Muzeului Național al Literaturii Române Iași fac parte: Casa Muzeelor;  Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii;  Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”;  Muzeul „Mihai Eminescu”;  Colecția „Istoria teatrului românesc”;  Muzeul „Mihail Sadoveanu”;  Muzeul „Otilia Cazimir”;  Muzeul „George Topîrceanu”;  Muzeul „Mihai Codreanu”;  Muzeul „Vasile Alecsandri” (Mircești).

Mama a opt copii a împlinit 39 de ani. ,,Mulțumesc, Doamne, pentru toate!”

Marina Cârnaț, faimoasa vloggeriță din Republica Moldova, și-a sărbătorit ieri ziua de naștere. Mama a opt copii a împlinit 39 de ani. Faimoasa mămică recunoaște că cea mai mare bogăție și cel mai scump cadou pe care i l-a putut oferi viața este familia ei.

,,Azi fac 39 sau 93? Atât de multe am reușit până acum! Mulțumesc, Doamne, pentru toate!”, a scris Marina Cârnaț, pe pagina sa de Instagram, alături de un filmuleț emoționant care arată o succintă călătorie a vieții sale.

Marina și Teodor Cârnaț, ambii licențiați în drept, cresc și educă 5 fete și 3 băieți. Familia este apreciată de peste 200 de mii de urmăritori pe rețelele de socializare.

sursa foto: Instagram

Criza alimentară se acutizează în Ungaria. Magazinele au început marea raționalizare. Viktor Orban e disperat să nu explodeze prețurile

Panică în Ungaria. Crizele alimentare și economice se acutizează. Marile lanțuri de magazine deja au raționalizat mâncarea. 

Criza alimentară se acutizează în Ungaria. A început marea raționalizare. Viktor Orban e disperat să nu explodeze prețurile

S-a început raționalizarea în Ungaria după ce Guvernul Viktor Orban a stabilit plafonarea prețurilor pentru mai multe produse alimentare de bază. Este o măsură de sprijin pentru populație, susține Guvernul Fidesz. Totuși, mulți dintre cetățeni, care au auzit de „raționalizare”, au intrat în panică. Astfel, s-au grăbit să golească rafturile magazinelor.

În replică, marile lanțuri de magazine au fost nevoite să limiteze cantitățile de alimente de bază ce pot fi achiziționate, precum ouăle și cartofii, scrie Ziarul Financiar, care citează mai multe ziare din Ungaria.

Lidl, Tesco, Spar, CBA și Real au fost nevoite să recurgă la măsuri dure, mai precizează sursa citată.

Oficialii de la Budapesta susțin că plafonarea a fost stabilită „pentru a contracara creșterea dramatică a inflației, care depășește chiar și 90% pentru unele tipuri de mâncare”.

Măsurile adoptate de către Viktor Orban sunt criticate de opoziție. Adversarii premierului maghiar susțin că inflația trebuie combătută cu reduceri de TVA, nu prin măsuri de limitare a prețurilor de consum.

„Produsele afectate de plafoane fie dispar, fie companiile majorează prețurile altor tipuri de alimente, pentru a-și acoperi pierderile”, critică opoziția din Ungaria.

Pe fondul conglomeratului de crize, o mulțime de afaceri din Europa încep să capituleze. În Ungaria de exemplu, renumita cofetărie Hauer, cu tradiție de peste 100 de ani, a anunțat că se va închide. Șefii companiei susțin că sunt nevoiți să ia o astfel de decizie „din cauza impactului negativ al mediului economic asupra industriei de catering”.

Pe scurt, oamenii nu mai au bani de dat pentru HORECA.

sursa

Cuplurile mondene de la noi și mesajele lor de Ziua Îndrăgostiților
Articolul anterior
Bătaia elevelor din capitală: Ion Ceban susține că tinerele ar trebui exmatriculate
Articolul următor