Cea mai lungă eclipsă parțială de lună din ultimii 580 de ani a avut loc în noaptea de joi spre vineri.
Foto: Profimedia
Spectaculosul fenomen, numit și „Luna Sângerie” datorită luminii roșiatice care a înconjurat Luna, a fost vizibil în toată America de Nord, precum și în unele zone din America de Sud, estul Australiei și nord-estul Asiei, transmite digi24.ro.
Întregul eveniment a durat puțin peste șase ore, iar Luna petrecut trei ore, 28 de minute și 23 de secunde trecând prin cea mai întunecată parte a umbrei Pământului. Este cea mai lungă eclipsă parțială de Lună de la 1440, potrivit NASA.
Eclipsa, la punctul său culminant cu 99,1% din suprafața vizibilă a Lunii acoperită (vineri 09:03 GMT), a fost vizibilă și de către o parte a Asiei de Nord-Est, din Polinezia și estul Australiei, dar nu și din Europasau Africa.
Eclipsa de Lună se produce atunci când Soarele, Pământul și Luna sunt aliniate. Satelitul nostru natural se află atunci în umbra Pământului, care îi maschează vederea. Dacă alinierea nu este perfectă, eclipsa nu este totală.
Eclipsa de vineri, 19 noiembrie, deși parțială, a durat în total 3 ore, 28 de minute și 23 de secunde, fiind cea mai lungă de la cea survenită la 18 februarie 1440, când a durat cu 23 de secunde mai mult.
Eclipsa a început la 07:19 GMT când Luna a intrat în conul de umbră al Pământului. La 08:45 GMT, peste 95% din discul lunar a intrat în umbră, iar Luna a căpătat o culoare roșiatică, întrucât atmosfera terestră deviază razele luminii solare în interiorul conului de umbră, scrie Agerpres.
Fenomenul a fost cel mai vizibil în momentul său culminant, la 09:03 GMT. La 10:47 GMT, Luna a devenit din nou vizibilă în toată splendoarea ei.
Potrivit NASA, de abia pe 8 februarie 2669 se va putea asista la o eclipsă parțială de Lună, cu o durată mai mare (3 ore și 30 de minute) decât cea de vineri. Este însă prevăzută o eclipsă totală de Lună peste mai puțin de an, în data de 8 noiembrie 2022, care va dura în total 3 ore și 40 de minute.