Cum se explică prețul de până la 30 lei pentru 1 kg de roșii, la sfârșitul lunii iulie?

Anul acesta, prețurile la legume şi fructe, în Moldova, sunt mai mari ca oricând. În plină vară, comercianţii cer pentru marfă, de câteva ori mai mult, faţă de anii trecuți.

separator

Costurile la unele produse sunt în medie cu 4 lei mai mari, decât la fructele exotice.

La sfârșit de iulie, roșiile se vând cu până la 30 de lei kilogramul. Usturoiul- cu 35 lei/kg, și alte legume, precum vinetele, cartofii, varza, ardeii sunt scumpe.

Și fructele bat la buzunare. Un kg de struguri costă între 30 şi 40 de lei, preţul piersicilor ajunge până la 15 lei kilogramul, al merelor – 10 lei, iar al prunelor variază între 5 şi 10 lei kilogramul, potrivit trm.md.

Comercianţii spun că preţurile sunt ridicate din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, a ploilor abundente din luna iunie, care au distrus culturile.

Totodată, în Moldova, țara cu sol roditor, tot mai puțini oameni aleg să se ocupe cu agricultura și cultivarea legumelor și a fructelor. ,,Venitul este unul infim în raport cu munca depusă, pentru că nu este rentabil oamenii renunță la această activitate și caută de muncă în afara țării. De asemenea, Moldova a pierdut multă forță de muncă în ultimii ani. Fermierii se plâng că există o mare criză de muncitori și nu mai au pe cine să angajeze pentru efectuarea lucrărilor agricole. Dacă în anii trecuți, mai multe gospodării din satele din raionul Anenii Noi, erau doldora de sere și câmpuri cu roșii, anul acesta mulți dintre micii producători cresc ardei, vinete, fiind mai ușor de cultivat, iar unii au renunțat definitiv la munca agricolă. În general, există riscul că în următorii ani, moldovenii vor ajunge să consume doar legume de import, deoarece în țară nu va mai avea cine să le cultive. Or, trebuie găsite pârghii, inclusiv prin implicarea mecanismelor statului, ca acest sector al economiei să mai respire”, ne explică un fermier din satul Puhăceni, raionul Anenii Noi.

Video din timpul căutarii tinerei de 19 ani din Orhei

Inspectoratul General al Poliției (IGP) a venit cu un mesaj către toți cei care au participat la căutările tinerei de 19 ani, însărcinată în luna a șasea, care a fost găsită moartă astăzi, 20 aprilie, la 8 zile de la dispariție. Poliția anunță că căutările fetei au fost „o provocare enormă” și a mulțumit angajaților MAI, dar și voluntarilor care s-au implicat.

„A fost o provocare enormă pentru noi toți să găsim această fată, dispărută în circumstanțe dubioase la Orhei. Consecințele sunt triste, dar am făcut tot posibilul ca împreună să putem acționa așa ca legea să poată fi aplicată corect. A fost o săptămâna în care am examinat fiecare centimetru de pământ, am analizat mii de înregistrări video, am mers prin ploaie, am ridicat fiecare piatră, am verificat fiecare loc și am întors toate gunoiștile. Dar rezultate sunt atunci când sunt oameni, mulți oameni”, a scris IGP.

Potrivit sursei, peste 900 de oameni, angajați ai MAI și voluntari au răspuns apelului de a se alătura căutărilor și astăzi, 20 aprilie.

„Mulțumim tuturor. Pentru noi a contat fiecare persoană. Transmitem condoleanțe familiei și rudelor. Muncim în continuare pentru a elucida fiecare detaliu al acestui caz”, se mai arată în mesajul IGP.

Detalii noi în cazul morții tinerei din Orhei: Cadavrul, găsit într-o groapă acoperită cu crengi

Noi detalii au ieșit la iveală, în cazul tineri de 19 ani, însărcinată în luna a 6-a, care a fost găsită astăzi, 20 aprilie, moartă, după ce a dispărut din Orhei pe 12 aprilie. Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru jurnaliști că trupul neînsuflețit al tinerei fost găsit cu greu, lângă un pârâu. Potrivit TV8, cadavrul a fost aruncat într-o groapă, acoperită cu crengi.

Sursa citată precizează că, deocamdată, medicii legiști și criminaliștii fac investigații la fața locului. Poliția nu poate da o cauză preliminară a morții, urmând să comunice mai multe detalii, în urma expertizei.

Cernăuțeanu a declarat că poliția a decis să intensifice căutările la Chițcanii Vechi, după ce o echipă de experți a analizat camerele de supraveghere de la casa principalului suspect, un bărbat în vârstă de 45 de ani, fost polițist și angajat al sistemului penitenciar.

Menționăm că sute de polițiști, voluntari și localnici au căutat-o pe Ana-Maria Guja timp de opt zile, inclusiv cu drone.

O universitate din Republica Moldova, prezentă la reuniunea Consorțiului „Universitaria” din România

Reprezentanții Universității de Stat din Moldova participă, în perioada 19 – 21 aprilie, la reuniunea Consorțiului „Universitaria” din România. 

Evenimentul este organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și reunește peste 100 de reprezentanți de la 10 universități.

Printre aceste instituții de învățământ superior se numără Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea din București, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Universitatea de Vest din Timișoara, Academia de Studii Economice, Universitătea din Craiova, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și Universitatea „Ovidius” din Constanța.

Universitatea de Stat din Moldova este reprezentată la eveniment de rectorul Igor Șarov și de prorectorii Sergiu Corlat și Violeta Cojocaru.

În cadrul reuniunii, se va discuta despre dezvoltarea programelor de cercetări științifice și transfer de cunoștințe, studiile doctorale, digitalizare și dezvoltarea relațiilor internaționale și parteneriate de studii, dezvoltarea managementului calității, strategie și dezvoltare instituțională, etc.

Consorțiul „Universitaria” a fost creat în 2009 și este cel mai reprezentativ consorțiu universitar din România.

Precizarea Serviciului 112 din Republica Moldova, după cazul tinerei sechestrate din Caracal
Articolul anterior
Tragedie la Ialoveni. Un biker a murit, iar pasagera sa este în stare gravă
Articolul următor