Cum se trăiește în regiunea ucraineană Donbas, terorizată de separatiști pro-ruși

Oamenii de rând din Dobas sunt epuizați de război, ei nu văd altceva decât distrugere și suferință. Copiii în lacrimi își amintesc de momentele de coșmar prin care au trecut cu părinții și bunicii lor.

Întreagă Europă urmărește cu atenție criza de la granița Ucrainei, iar temerile unui atac din partea Rusiei cresc. Regiunile de frontieră raportează frecvent transporturi de echipamente militare.

În plus, Rusia mută trupe și tehnică în Belarus, parte a unor exerciții armate comune. În timp ce politicienii încearcă să prevină un nou conflict, pentru oamenii din estul Ucrainei este, de fapt, o situație familiară. În Sloviansk, în regiunea Donbas, luptele nu contenesc de câțiva ani, transmite Digi24.ro

Acolo, Nikolai s-a angajat într-o nouă bătălie: încearcă să rămână optimist într-o situație cu care deja s-a obișnuit.

Orașul Sloviansk este devastat de război. În regiunea Donbas, separatiștii pro-ruși sunt în conflict cu armata ucraineană de opt ani. Iar luptele au reizbucnit în ultimele săptămâni.

Nikolai analizează în fiecare zi cicatricile războiului. „Uite. Urme de gloanțe. Vedeți, o parte din proiectil a rămas înțepenită aici”, arată Nikolai.

Autoritățile locale îl anunțaseră că îi vor repara casa. Însă tot el și-a acoperit găurile din pereți. Dar construcția fragilă nu e un paravan și în fața frigului. Iar lemnul e scump. Din pensia lui modestă de aproximativ 100 de euro abia acoperă costurile cu încălzirea.

Epuizați de război: „Nu îmi mai este frică deloc”

Nikolai mărturisește că oamenii de aici sunt epuizați de război. Din 2014, ei nu văd altceva decât distrugere și suferință, deși cândva, rușii și ucrainenii erau camarazi.

„Pe vremea sovieticilor, trăiam cu toții împreună – kazahi, belaruși, ruși și ucraineni. Acum, unii politicieni ne-au învrăjbit”, spune bărbatul.

Situația se înrăutățește iar și pare critică. Se crede că Rusia a mobilizat peste 100.000 de soldați de-a lungul graniței cu Ucraina.

„Nu cred că se va întâmpla, dar dacă chiar vor declanșa invazia, va izbucni Al Treilea Război Mondial. Și nimeni nu vrea asta”, crede Nikolai.

Ce sentimente îl încearcă? „Nu îmi mai este frică deloc. Deloc”, susține bărbatul.

Arată reporterilor adăpostul pe care și l-a construit în curte. În 2014, el a stat săptămâni întregi acolo cu soția, fiica și cele două nepoate, sub ploaia de obuze. Acum îl folosește ca depozit de alimente.

Amintirile unui copil de 11 ani: „Coboram la subsol și apoi loveau obuzele. Apoi auzeam împușcături” 

Nikolai crede că, și în cel mai rău scenariu, adăpostul său încă rezistă la bombe. Cu siguranță va rezista din nou, spune el. Deși, în mod clar, nu-i place perspectiva.

Nepoatele lui au acum 9 și 11 ani. Nikolai le ia în fiecare zi de la școală. Bunicul Nastiei și Katiei se ocupă de ele cât părinții lor sunt la serviciu. Face cald în casă, gătește și, cel mai important, se asigură că își fac temele.

Sunt scene de normalitate care încearcă să șteargă trauma războiului. Copiii de aici nu au cunoscut niciodată pacea. Aceste amintiri le vor rămâne în minte mult timp de acum încolo.

„Când Katia era mică, mama o înfășura în cârpe. Coboram la subsol și apoi loveau obuzele. Apoi auzeam împușcături”, povestește Nastia. Își pune mâinile la ochi și începe să plângă. 

„Mai bine ne oprim aici cu întrebările”, intervine Nikolai.

Sora sa mai mică încearcă să o mângâie. Fetița de 11 ani se ridică și pleacă.

Tot ce au îndurat până acum s-ar putea repeta.

„Dacă orașul este ocupat, voi deveni agent sub acoperire”

În orașul Harkov, la aproximativ trei ore de mers cu mașina, se află un poligon. Dimitro se antrenează, trăgând la țintă. Nu își poate dezvălui identitatea.

„Lucrez pentru forțele de apărare. Dacă orașul este ocupat, voi deveni agent sub acoperire”, explică bărbatul.

Harkov este al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Săptămâna trecută, președintele țării a estimat că ar putea fi primul oraș care va cădea în mâinile rușilor. În acest caz, soldatul Dimitro ar rămâne aici ca agent, ca să adune în secret informații pentru armata ucraineană. Are rădăcini rusești, ca mulți oameni de aici.

Orașul său natal, Harkov, este un mare centru comercial și industrial, având astfel o importanță strategică.

„Suntem în război din 2014. Unele bătălii le-am câștigat, pe altele le-am pierdut. Iar ideea că Harkov ar putea fi ocupat a tot fost vehiculată. Orașul se află de-a lungul graniței cu regiunea Donbas, devastată de război. Am putea fi ocupați în orice moment”, spune soldatul ucrainean.

Dimitro se pregătește pentru ce e mai rău. Are și un plan special de evacuare a soției și a fiului său. Dacă izbucnește războiul, la fel ca mulți alții, vor fugi în vestul Ucrainei. Dar cei mai mulți oameni rămân aici deocamdată.

„Bineînțeles că mi-e frică. Dar frica nu ar trebui să ne copleșească niciodată”, crede Dimitro.

Înapoi în Donbas, unde a început războiul, Nikolai a obosit. S-a săturat de frig, de sărăcie și de viața pe care o trăiește de opt ani. Are o singură dorință simplă: „Vreau pace!”, spune bărbatul.

Nikolai nu vrea să renunțe la speranță. Dar uneori se întreabă dacă această dorință i se va împlini vreodată. Video aici.

3,5 milioane de euro vor fi investite la Universitatea de Stat din Moldova

3,5 milioane de euro vor fi investite la Universitatea de Stat din Moldova pentru modernizarea procesului didactic şi îmbunătăţirea abilităţilor practice ale studenţilor. Astăzi au fost lansate cele şase subproiecte, finanţate cu aceşti bani, care fac parte din Proiectul „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării din Republica Moldova și finanțat de Banca Mondială, scrie tvrmoldova.md.

ANGELA LIS, manager proiect: Deci, titlul acestui subproiect este: Crearea unui Cluster educaţional-ştiinţific pentru suportul biotehnologiilor moderne în economia naţională. Bugetul pentru acest proiect este 249 mii de euro şi vizează domeniul ingineriei şi activităţi inginereşti.

VITALIE SOCHIRCĂ, manager proiect: Modernizarea procesului didactic în domeniul ştiinţelor biologice, fizice şi ale mediului în contextul rigorilor pieţei muncii. De ce? Deoarece conexiunea cu piaţa muncii este încă insuficientă. Din resursele financiare alocate acestor proiecte se vor cumpăra echipamente de laborator, echipamente tehnice, mobilier şi servicii.

IGOR ŞAROV, rector, Universitatea de Stat din Moldova: Ritmul cu care se implementează activităţile din runda a doua ne permite să afirmăm cu certitudine că cele 6 sub proiecte vor fi implementate în termeni stabiliţi, până la data de 15 septembrie, anul 2025. Unele dintre aceste proiecte vor fi finalizate înainte de termen.

DAN PERCIUN, ministrul Educaţiei şi Cercetării din Moldova: Alături de colegii de la Banca Mondială noi mizăm pe faptul că o să reuşim să extindem proiectul existent cu încă 30 de milioane de euro, bani care ar trebui să fie disponibili în anul 2025, o parte care la fel vor merge în instituţiile de învăţământ superior şi inclusiv spre USM. Învăţământul superior din RM merită investiţiile acestea şi este nevoie de suport adiţional.

ION GONŢA, reprezentant, Oficiul Băncii Mondiale în Republica Moldova: Banca Mondială va continua să sprijine sectorul învăţământului superior din Moldova şi este important ca prin acest tip de investiţii şi intervenţii să contribuim la creşterea calităţii capitalului uman în ţară, dar şi creşterea economică.

Universitatea de Stat din Moldova este una din cele cinci instituții care au primit granturi în cadrul proiectului „Învățământul Superior din Moldova”. Valoarea totală a investițiilor va depăşi 10 milioane de euro.

O bombă a fost depistată în localitatea Tomai, raionul Leova

Geniștii din Batalionul de Geniu „Codru” au neutralizat o bombă de aruncător, calibru 81 mm, depistată în localitatea Tomai, raionul Leova, scrie tvrmoldova.md.

Potrivit Ministerului Apărării, în urma cercetărilor, echipa de deminare a constatat că obiectul exploziv era din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, acesta fiind descoperit de localnici în timpul lucrărilor agricole.

Bomba a fost distrusă în condiții de maximă siguranță, potrivit informațiilor oferite de Batalionul de Geniu „Codru”.

Certificatul de naștere pe suport de hârtie își va pierde statutul

Certificatul medical constatator al nașterii urmează să fie eliminat în varianta pe suport de hârtie. Potrivit unui proiect de lege, prezentat pentru consultări publice, certificatul medical constatator al nașterii se va întocmi doar în format electronic, cu posibilitatea imprimării acestuia pe suport de hârtie, fără semne de protecție, în caz de necesitate sau la solicitare, scrie bizlaw.md.

Actul de naștere pe suport de hârtie își va pierde statutul de document primar.

Cu toate acestea, modelul nou de prestare a serviciului de înregistrare a nașterii, oferă opțional posibilitatea imprimării pe suport de hârtie a înregistrărilor electronice a nașterii la nivel central, cu titlu de arhivare pentru recuperare în cazul unei eventuale distrugeri, unde mai multe înregistrări vor fi imprimate pe hârtie A4, în formă tabelară, citibilă de mașini (machine-readable), cu sau fără participarea factorului uman.

De asemenea, se propune excluderea necesității prezentării documentelor necesare pentru înregistrarea nașterii, care pot fi identificate/verificate în sistemele informaționale de domeniu (documente de stare civilă eliberate în baza actelor de stare civilă înregistrate și aflate la păstrare în Departamentul stare civilă, acte de identitate din sistemul de documentare a cetățenilor Republicii Moldova).

Unul din elementele de bază ale re-ingineriei acestui serviciu îl constituie excluderea aplicării principiului teritorialității la prestarea serviciului de înregistrare a nașterii. Astfel, înregistrarea naşterii se va face de autoritatea abilitată să înregistreze faptul de stare civilă, indiferent de locul unde s-a produs naşterea sau îşi au domiciliul părinţii copilului.

Înregistrarea electronică a faptului nașterii va avea loc în baza Declarației de naștere, care va putea fi depusă fizic sau online, în temeiul: certificatului electronic medical constatator al nașterii, înregistrat de unitatea medico-sanitară publică sau privată în care a avut loc naşterea; certificatului medical constatator al nașterii pe suport de hârtie emis de autoritățile competente din alte state; procesului-verbal şi certificatul electronic medical constatator al nașterii prin care se constată sexul şi vârsta copilului – în cazul înregistrării naşterii unui copil găsit sau hotărârii instanței de judecată cu privire la constatarea faptului nașterii de către o anumită femeie.

În același timp, se propune reducerea termenului de declarare a nașterii copilului de la trei luni la o lună din ziua nașterii copilului.

Bilanț în scădere: 1.674 de noi cazuri de Covid-19, confirmate în ultimele 24 de ore
Articolul anterior
Patru lei născuţi în captivitate şi chinuiţi pentru spectacole de circ au fost, în sfârșit, eliberaţi într-o rezervație din Africa de Sud
Articolul următor