Cum trăiește cea mai economă femeie din Marea Britanie?

Ilona Richards din Scunthorpe, Marea Britanie, este considerată cel mai zgârcit om din lume. Fosta şoferiţă de autobuz, pensionată forţat la 59 de ani, trăieşte la modul super-economic de 10 ani şi nu cheltuieşte mai mult de 50 de lei pe cele trei mese din fiecare zi.

separator

Cheltuieşte pe an aproximativ 80.000 de lei, însă doar 20.000 lei se duc pe mâncare, detergent, şampon, săpun de vase şi alte necesităţi gospodăreşti. Restul reprezintă facturile la gaz, apă, electricitate şi impozite. Cum face economie?

Când are musafiri îi pune să-şi aducă de acasă plicul de ceai, berea sau sucul;
Cumpără doar la 07.30 dimineaţa când sunt lichidări de stoc la supermarket;
Ia mâncare doar de la oferte (de exemplu: are zile când mănâncă doar salam, doar gogoşi, paste sau fructe);
Fierbe apa în cuptorul cu microunde pentru că electricitatea e mai ieftină decât gazul;
Diluează de trei ori lichidul de vase, şamponul şi săpunul de mâini să o ţină până la 9 luni;
Nu dă cu aspiratorul, ci doar cu mătura şi mopul;
Îşi cumpără haine o dată la doi ani şi îşi ia blugi de adolescent la reduceri pentru că ţin mai mult;
Și-a mărit cămara pentru a depozita fructele şi legumele pe care le ia la reduceri;
Nu porneşte centrala iarna, ci doar se îmbracă mai gros;
Nu cheltuieşte mai mult de 50 lei pe mâncare zilnic;
Și-a făcut singură cămară în curte din scânduri şi plăci luate de pe şantiere;
Mofturile şi le satisface tot de la reduceri (exemplu: bere, cidru şi vin);
Se tunde, se vopseşte şi se coafează singură;
Mănâncă hrana în ordinea datei în care expiră;
Cumpără haine doar de la second-hand sau de la raionul “3 produse la 30 lei”;
Produce pe lună maximum o pungă de gunoi pentru că reciclează tot;
Foloseşte săpunul primit cadou acum trei ani pe post de odorizant în casă;
Singura cremă de piele folosită e o soluţie anti-bronzantă care îi ajunge un an întreg;
Beneficiază de gratuitate pe mijloacele de transport în comun şi profită din plin;
Mănâncă “în oraş” atunci când se dau gratis pizza, covrigei, ciocolată, caşcaval sau mezeluri prin supermarket-uri;
Nu ratează nici o promoţie la produse de înfrumuseţare pentru că nu e dispusă să dea bani pe parfumuri, farduri sau rujuri;

sursa

Proteste în Italia. Taximetriștii s-au luat la bătaie cu polițiștii

Străzile Romei s-au umplut de sute de taximetriști care au intrat în grevă de 48 de ore împotriva iminentei ordonanțe privind concurența.

Proteste masive în Italia | Taximetriștii s-au luat la bătaie cu polițiștii 777415

Noua politică implică oficial eliminarea barierelor din calea concurenței, extinderea pieței și sprijinirea întreprinderilor mici. Aparent, concurența va îmbunătăți calitatea serviciilor și va scădea prețurile. 

Cu sprijinul guvernului italian, Uber și alte servicii similare, care au fost suprimate de cele vechi din 2019, se vor integra în sfârșit. Înainte de a începe să funcționeze Uber, un taxi în Europa era în mod tradițional un serviciu costisitor și complicat. Ca orice altă industrie generatoare de venituri, au existat teritorii, acțiuni, mafie.

Serviciile online au creat o adevărată revoluție – au simplificat foarte mult procesul de angajare și au automatizat complet atât furnizarea de servicii, cât și procesul de găsire a mașinilor pentru clienți, făcând procedura transparentă.

Tehnic vorbind, aproape oricine are un permis de conducere poate obține un loc de muncă. Numărul taximetriștilor va crește, costul serviciilor va scădea la nivelul transportului public. De asta se tem șoferii de taxi.

Acum, în Italia, „taxiul” fără permisiunea specială din partea autorităților este strict interzis și se pedepsește cu o amendă de la 500 la 800 EUR. În țară funcționează atât taxiuri private, cât și taxiuri oficiale.

În medie, în majoritatea orașelor italiene plata este de aproximativ 10 EUR pentru o călătorie de 3 kilometri, în Zurich – 20 EUR, în Nisa – 15 EUR.

Proteste masive în Italia | Taximetriștii s-au luat la bătaie cu polițiștii 777413
Proteste masive în Italia | Taximetriștii s-au luat la bătaie cu polițiștii 777412

sursa

Noi ieftiniri la benzină și motorină, în Moldova

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat noile prețuri maxime de referință valabile pentru mâine, 7 iulie.

Motorina și benzina, din nou mai scumpe. Tarifele anunțate de ANRE —  Cotidianul

Astfel, prețul pentru un litru de benzină A95 nu trebuie să depășească 32,56 lei, iar cel pentru motorină – 30,82 lei.

Prețurile respective ar însemna o ieftinire cu 27 de bani la benzină și cu 36 de bani la motorină.

De asemenea, ANRE atestă în ultimele zile o tendință de descreștere a cotațiilor la bursele internaționale la produsele petroliere, transmite www.stiri.md.

Astfel, cotațiile Platts au înregistrat o ușoară scădere pe parcursul săptămânii precedente care se menține și săptămâna curentă, ajungând la prețul de circa 1.211 $/tonă pentru benzină și circa 1.179 $/tonă pentru motorină, înregistrând o scădere cu aproximativ 145 $/tonă pentru benzină și, respectiv, cu 73 $/tonă la motorină.

„Conform mecanismului actual de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, curba respectivă este reflectată fidel în prețurile pentru carburanți la stațiile de alimentare din țară. ANRE reiterează faptul că mecanismul actual de formare a prețurilor generează prețuri corecte și transparente, care reflectă atât tendințele de creștere a cotațiilor internaționale, cât și cele de scădere”, comunică ANRE.

Valentina Sturza, deportată de două ori în Siberia: „Pe nimeni n-au cruțat”

Valentina Sturza, președintele de onoare al Asociației foștilor deportați și victime politice ale regimului comunist, a menționat astăzi în cadrul mitingului de comemorare a deportaților celui mai mare val din istorie, că nu există pagini mai tragice în istoria neamului, decât cele din timpul ocupației Basarabiei, relatează jurnal.md.

În scuarul Gării, la monumentul „Trenul Durerii” a avut loc astăzi un miting de comemorare a victimelor deportărilor celui de-al doilea val, din noaptea de 5 spre 6 iulie 1949 la care au fost prezenți foști deportați, premierul Natalia Gavrilița, președintele Parlamentului, Igor Grosu și membri ai Cabinetului de miniștri.

Valentina Sturza a menționat în discursul său că la momentul actual din Asociația foștilor deportați fac parte 6800 de persoane, cu 700 de persoane mai puțin decât anul trecut. „De la o zi la alta rămânem tot mai puțini. Familia noastră a fost deportată de două ori, în 1941 și 1949. Pe nimeni n-au cruțat, nici pe invalizi, bătrâni, nici pe copii, nici mame îngreunate. Toți au fost încărcați în vagoanele marfare murdare, cu care au fost duse anterior vite. Pe drum ni se da pește sărat și apa de la pompa care alimenta trenul și care mirosea a motorină”, a evocat crâmpeie din trăirile sale fosta deportată.

Valentina Sturza a amintit și din una din marile crime ale ocupației Basarabiei.

„Aș vrea să deschid o paranteză, în vremea ocupației foarte multe persoane au fost împușcate și aruncate într-o groapă cu var din „Valea Morilor”. Acolo în 1995 a fost instalată o piatră pe care este scris, „Trecatorule, apleacă-ți fruntea pentru cei masacrați de călăii bolșevici”. În 2018 această piatră a fost strămutată și pe locul cela a fost creată o terasă unde din păcate au loc petreceri”, a regretat președintele Asociației.

Valentina Sturza, deși era deja căsătorită, în 1949 a fost smulsă de lângă soț și deportată alături de alte rude pentru a doua oară. La 6 iulie 1949 a fost adusă în închisoarea din Chișinău, după care a fost urcată din nou în marfar. „Casele și locurile de muncă au fost ocupate de venetici aduși din Rusia”, a regerat nelegiuirile fosta deportată.

Noaptea din 5 spre 6 iulie 1949 a fost una dintre cele mai dramatice nopţi din istorie, desemnând cea mai masivă deportare a familiilor din aceste ţinuturi cu oameni harnici, vrednici şi iubitori de neam.

Operaţia cu denumirea secretă IUG a fost pregătită minuţios, pe parcursul a câteva luni şi viza deportarea masivă a aşa-zişilor chiaburi, moşieri, a marilor şi micilor comercianţi, etc., precum şi a familiilor acestora.

Tradusă în limbaj modern hotărârea strict secretă al Biroului Politic al CC al PC însemna decimarea intelectualităţii, a oamenilor de afaceri, a gospodarilor, a patrioţilor, a tuturor acelor care nu au acceptat regimul sângeros şi perfid ca pe o mană cerească.

Al doilea val de deportări a distrus circa 11.300 de familii, membrii cărora au fost ridicaţi, transportaţi ca vitele spre locuri vitrege sau pur şi simplu împuşcaţi.

Numărul basarabenilor supuși represiunilor politice de regimul sovietic nu este cunoscut cu exactitate.

foto: www.jurnal.md. Mai multe imagini pot fi văzute aici.

Un bebeluș de 7 luni s-a sufocat cu un dop de plastic
Articolul anterior
Un nou videoclip de vară de la fromația „Lume”
Articolul următor