Cum va arăta Piața Centrală din Chișinău după ce va fi modernizată?

Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban a prezentat astăzi Conceptul de modernizare a Pieței Centrale din capitală. Evenimentul a avut loc pe teritoriul zonei de comerț, în cadrul vizitei întreprinse de edil la Întreprinderea Municipală „Piața Centrală”.

separator
Documentul are ca scop renovarea etapizată, a zonelor de comerț, conform standardelor, reabilitarea rețelelor inginerești și amenjarea teritoriului, construcția parcărilor pentru vizitatori etc. De asemenea, conceptul presupune distribuirea locurilor pentru vânzători prin utilizarea tichetării electronice. Măsura va exclude supracosturile, care în prezent există și nu sunt contabilizate.

Modernizarea pieței centrale presupune renovarea celor 4 sectoare comerciale: „fructe”, „legume”, „zona angro” și „sectorul meșteșugărtesc”.

Proiectul este realizat de Institutul municipal de proiectări „CHIȘINĂUPROIECT”, iar costul estimativ al proiectului este de cca 40 milioane de lei.

Prin noul concept, APL Chișinău își propune amenajarea zonei de comerț cu un sistem de management eficient la nivel organizațional, unde comercianțiii vor activa în condiții decente, iar oamenii vor putea achiziționa, în mare parte, mărfuri agricole autohtone.

Potrivit edilului capitalei, din cele 5,5 ha cât constituie suprafața pieței, circa 2 ha sunt în gestiune privată. În posesia agenților economici se află inclusiv porțiuni de trotuare din str. Armenească. „Această situație se datorează în mare măsură administrării defectuoase de până acum, precum și din cauza lipsei de viziune din ultimii 20-30 de ani. Întreprinderea necesită dezvoltare, atât spre beneficiul municipalității, cât și a cetățenilor, care frecventează cea mai populară zonă de comerț, situată în nucleul istoric al capitalei”, a menționat Ion Ceban.

Primarul general a ținut să precizeze că un un grup de lucru va definitiva documentul, pe baza recomandărilor venite din partea experților și a părților interesate, iar dacă proiectul va primi aprobare din partea CMC, executivul ar putea dispune începerea lucrărilor de modernizare a Pieței Centrale în luna iulie, a.c.

E de menționat că, în prezent, pe teritoriul pieței sunt amenjate cca 4 mii de locuri de comerț, oferite în locațiune agenților economici. Tot aici sunt amplasate 711 gherete.

Piața Centrală din Chișinău este frecventată zilnic de circa 30 mii persoane.

Proiectul Concepției de modernizare a pieței este plasat pe pagina oficială a Primăriei Chișinău și urmează a fi supus discuțiilor publice. Ulteriror, documentul va fi înaintat spre aprobare Consiliului municipal Chișinău.

Adriana Ochișanu lansează proiectul VOCEA MOLDOVEI! Talentul și muzica se întâlnesc într-un mod inedit la Arena Chișinău

Bucurați-vă de o seară de excepție alături de minunata interpretă Adriana Ochișanu, care lansează proiectul VOCEA MOLDOVEI.

Pe 20 aprilie 2024, Arena Chișinău va găzdui un concert unde talentul și muzica se întâlnesc într-un mod inedit. Alături de Adriana Ochișanu, veți avea ocazia să savurați interpretări memorabile din partea artiștilor de valoare:

– Horia Brenciu și HB Orchestra
– Ionuț Dolănescu
– Surorile Osoianu
– Alexandru Pop
– Laura Olteanu
– Corina Țepeș
– AKORD
– Cornelia Ștefăneț
– Frații Ștefăneț & Orchestra
– Baletul Național JOC

Experimentați o serată plină de diversitate muzicală, de la muzică populară și etnofolclorică la melodii ușoare, toate într-un cadru spectaculos. Rezervați-vă locurile pentru un eveniment de neuitat, unde „VOCEA MOLDOVEI” se va face auzită într-un mod memorabil.

Bilete puteți cumpăra AICI!

Bilete fizice, fără rezervare prealabilă puteți procura la casele iTicket pe adresele următoare:
•⁠ ⁠str. Vlaicu Pârcălab 27 (oficiul iTicket)
•⁠ ⁠bd. Dacia 47/6 (Librarius)
•⁠ ⁠bd. Moscova 1/1 (Librarius)
•⁠ ⁠bd. Mircea cel Bătrân 10 (Librarius)
•⁠ ⁠str. Vasile Dokuceaev 13 (Librarius)
•⁠ ⁠str. Piața Unirii Principatelor 3 (Librarius)
•⁠ ⁠str. Anatolie Corobceanu 7a (Proper Coffee)

Moment emoționant la Cluj! Mai mulți români și basarabeni s-au prins în Hora Unirii de 27 martie

Aniversarea a 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este marcată la Cluj-Napoca, în această perioadă, în cadrul unei noi ediţii a Festivalului Cultural Basarabia. Pe parcursul mai multor zile, Grupul de Iniţiativă Basarabeană îşi propune să promoveze istoria comună, cultura, tradiţia şi spiritul basarabean în inima Transilvaniei, scrie presa din România.

Manifestările dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România au debutat duminică, 24 martie cu concursul „Unde? Cine? Când?”.

Miercuri, 27 martie, studenții basarabeni care învață în centrul universitar din Cluj-Napoca s-au adunat în Piața Unirii unde au încins tradiționala Hora Unirii. Evenimentul a avut loc la ora 17:30 printre cei care au ținut să participe la eveniment pentru a celebra unitatea națională și spiritul european s-au numărat și clujeni.

În cadrul Festivalului Basarabia va mai avea loc în 29 martie evenimentul „Clubul literar basarabean” iar în 3 aprilie este programat concursul intelectual „100 de GIB-iști au zis”.

Manifestările se vor încheia în 6 aprilie cu Gala Aniversară, cu un eveniment special plin de surprize și momente memorabile ce vor rămâne în inimile participanților.

Studenții moldoveni vor primi burse în universitățile din străinătate

Studenții din Republica Moldova vor avea posibilitatea de a beneficia în continuare de burse în instituțiile de învățământ din străinătate. Proiectul de lege care prevede aprobarea acordului privind Programul de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală (CEEPUS IV), semnat la Varșovia în 2023, a fost votat în prima și a doua lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi.

De menționat că, acordul urmează să fie prelungit pentru o perioadă de șapte ani, transmite Știri.md.

În acest sens, va fi încurajată participarea tinerilor studenți, cercetătorilor, cadrelor didactice și personalului administrativ la mobilități academice, programe de cercetare, stagii practice sau activități profesionale în cadrul instituțiilor de învățământ superior din statele contractante ale Acordului. De menționat că și Republica Moldova va oferi burse de studii pentru cetățenii străini.

Anterior, în perioada 2011-2023, 275 de cetățeni moldoveni au beneficiat de burse în țările semnatare ale Acordului. 

Totodată, țara noastră a găzduit 255 de bursieri străini. Republica Moldova este parte a Programului de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală din anul 2011.

Țările semnatare ale Acordului sunt Austria, 

Starea de urgență în stânga Nistrului va fi prelungită până la 1 iunie
Articolul anterior
Video! Irina Rimes a lansat videoclipul la piesa ,,Sarea de pe rană”
Articolul următor