Cum va arăta Piața Centrală din Chișinău după ce va fi modernizată?

Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban a prezentat astăzi Conceptul de modernizare a Pieței Centrale din capitală. Evenimentul a avut loc pe teritoriul zonei de comerț, în cadrul vizitei întreprinse de edil la Întreprinderea Municipală „Piața Centrală”.

separator
Documentul are ca scop renovarea etapizată, a zonelor de comerț, conform standardelor, reabilitarea rețelelor inginerești și amenjarea teritoriului, construcția parcărilor pentru vizitatori etc. De asemenea, conceptul presupune distribuirea locurilor pentru vânzători prin utilizarea tichetării electronice. Măsura va exclude supracosturile, care în prezent există și nu sunt contabilizate.

Modernizarea pieței centrale presupune renovarea celor 4 sectoare comerciale: „fructe”, „legume”, „zona angro” și „sectorul meșteșugărtesc”.

Proiectul este realizat de Institutul municipal de proiectări „CHIȘINĂUPROIECT”, iar costul estimativ al proiectului este de cca 40 milioane de lei.

Prin noul concept, APL Chișinău își propune amenajarea zonei de comerț cu un sistem de management eficient la nivel organizațional, unde comercianțiii vor activa în condiții decente, iar oamenii vor putea achiziționa, în mare parte, mărfuri agricole autohtone.

Potrivit edilului capitalei, din cele 5,5 ha cât constituie suprafața pieței, circa 2 ha sunt în gestiune privată. În posesia agenților economici se află inclusiv porțiuni de trotuare din str. Armenească. „Această situație se datorează în mare măsură administrării defectuoase de până acum, precum și din cauza lipsei de viziune din ultimii 20-30 de ani. Întreprinderea necesită dezvoltare, atât spre beneficiul municipalității, cât și a cetățenilor, care frecventează cea mai populară zonă de comerț, situată în nucleul istoric al capitalei”, a menționat Ion Ceban.

Primarul general a ținut să precizeze că un un grup de lucru va definitiva documentul, pe baza recomandărilor venite din partea experților și a părților interesate, iar dacă proiectul va primi aprobare din partea CMC, executivul ar putea dispune începerea lucrărilor de modernizare a Pieței Centrale în luna iulie, a.c.

E de menționat că, în prezent, pe teritoriul pieței sunt amenjate cca 4 mii de locuri de comerț, oferite în locațiune agenților economici. Tot aici sunt amplasate 711 gherete.

Piața Centrală din Chișinău este frecventată zilnic de circa 30 mii persoane.

Proiectul Concepției de modernizare a pieței este plasat pe pagina oficială a Primăriei Chișinău și urmează a fi supus discuțiilor publice. Ulteriror, documentul va fi înaintat spre aprobare Consiliului municipal Chișinău.

Starea de urgență în stânga Nistrului va fi prelungită până la 1 iunie
Articolul anterior
Video! Irina Rimes a lansat videoclipul la piesa ,,Sarea de pe rană”
Articolul următor
Alte articole interesante