Președintele rus Vladimir Putin va marca vineri și sâmbătă, în cadrul unor evenimente prin videoconferință, cea de-a noua aniversare a anexării peninsulei ucrainene Crimeea, un eveniment care are loc în contextul războiului pe care Rusia îl duce în Ucraina, hotărâtă să recupereze acest teritoriu, scrie alephnews.ro.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat astăzi că, în ajunul aniversării anexării din 18 martie 2014, descrisă de Rusia drept „reunificare”, președintele va organiza o reuniune „substanțială” prin videoconferință, fără a dezvălui în ce va consta aceasta. Sâmbătă, la aniversarea anexării, pe care Occidentul o respinge și pentru care Rusia este sancționată din 2014, Putin va participa de asemenea la „un fel de eveniment” prin videoconferință. Putin intenționează să inaugureze „o importantă facilitate culturală și istorică” în Crimeea, a precizat el.
Concert eveniment „Patriotic”
Publicația independentă Meduza a afirmat că un alt eveniment-concert „patriotic” este planificat pentru această aniversare pe stadionul Luzhniki din Moscova, același loc care a găzduit un eveniment similar înainte de prima aniversare a războiului și la care a participat pentru scurt timp șeful Kremlinului.
La 18 martie 2014, președintele rus a semnat tratatul de anexare a peninsulei ucrainene și a orașului Sevastopol, după un referendum nerecunoscut de majoritatea comunității internaționale, la care, potrivit Moscovei, 97 % dintre locuitorii Crimeii au votat în favoarea „reunificării” cu Rusia. Încorporarea a fost pecetluită, după o procedură juridică și parlamentară expresă, la 21 martie a aceluiași an.
În campania militară pe care Putin a ordonat să înceapă în Ucraina la 24 februarie 2022, Rusia a reușit să creeze un coridor terestru între Dâmbovița, în estul Ucrainei, și Crimeea, care are nevoie pentru supraviețuire de resursele de apă, energie și agricultură din sudul Ucrainei.
Odată cu anexarea ilegală, în septembrie anul trecut, a regiunilor ucrainene Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson, Rusia a transformat râul Azov într-o mare interioară, care garantează securitatea Crimeei. Cu toate acestea, în ultimele douăsprezece luni, Crimeea a fost ținta a două atacuri atribuite Ucrainei.
UPDATE ORA 07.00
Războiul Rusiei în Ucraina dăunează mediului – și trebuie discutat mai mult de experți, au declarat oficialii ucraineni și ONU.
Directorul executiv al Programului ONU pentru Mediu, Inger Andersen, s-a întâlnit marți la Kiev cu șeful Biroului Președintelui Ucrainei, Andriy Yermak, potrivit unui comunicat al președinției ucrainene.
Liderii au discutat „problema răspunderii Rusiei pentru crimele de mediu din Ucraina”. Yermak i-a spus lui Anderson că „Rusia provoacă daune enorme sistemului ecologic al țării noastre”, potrivit declarației.
UPDATE ORA 06.00
Moscova ar trebui să respecte spațiul aerian internațional, spune ministrul apărării britanic
Răspunzând incidentului cu drona, secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a cerut Moscovei să respecte spațiul aerian internațional.
„Cheia aici este că toate părțile respectă spațiul aerian internațional și îi îndemnăm pe ruși să facă acest lucru”, a declarat Wallace pentru Reuters la emisiunea de apărare DSEI Japonia din prefectura Chiba, lângă Tokyo. „Americanii au spus că cred că este neprofesionist”, a adăugat el.
UPDATE ORA 05.00
Departamentul de Stat al SUA l-a convocat pe ambasadorul Rusiei pentru incidentul cu drona. Casa Albă a spus că doborârea dronei a fost unică și va fi ridicată direct de oficialii departamentului de stat împreună cu omologii lor ruși.
UPDATE ORA 04.00
Pentagonul a spus că drona se afla într-o misiune de rutină ISR (intelligence, supraveghere, recunoaștere). Generalul de brigadă al forțelor aeriene americane Pat Ryders a declarat că Rusia nu are drona. Dar el a refuzat să spună dacă Rusia caută epava pentru ca informațiile sale militare să le poată diseca.
UPDATE ORA 03.00
Jurnaliştii AFP din estul Ucrainei au raportat că au văzut fosfor alb aruncat din poziţiile ruseşti pe un drum nelocuit care duce la Bakhmut din apropiere. Armele care conțin fosfor sunt arme incendiare a căror utilizare împotriva civililor este interzisă, dar pot fi desfășurate împotriva țintelor militare în conformitate cu o convenție din 1980 semnată la Geneva. The Guardian nu poate verifica aceste rapoarte de la AFP.
UPDATE ORA 02.00
ONU se străduia marți să se asigure că un acord privind exporturile de cereale ucrainene menit să uşureze criza alimentară globală poate continua, dar soarta sa a rămas neclară cu câteva zile înainte de data expirării de 18 martie. Discuțiile dintre cei mai importanți oficiali ai Rusiei și ai Națiunilor Unite de la Geneva s-au încheiat luni, Moscova afirmând că nu se va opune prelungirii așa-numitei Inițiative pentru cereale la Marea Neagră, așa cum se temeau mulți.
UPDATE ORA 01.00
Cel puţin o persoană a fost ucisă şi trei persoane au fost rănite în bombardarea Kramatorsk, în regiunea Doneţk, marţi dimineaţă, a declarat Volodimir Zelenski. Președintele ucrainean a declarat că șase clădiri înalte au fost avariate.