Cum va sărbători Putin a 9-a aniversare a anexării Crimeei

Președintele rus Vladimir Putin va marca vineri și sâmbătă, în cadrul unor evenimente prin videoconferință, cea de-a noua aniversare a anexării peninsulei ucrainene Crimeea, un eveniment care are loc în contextul războiului pe care Rusia îl duce în Ucraina, hotărâtă să recupereze acest teritoriu, scrie alephnews.ro.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat astăzi că, în ajunul aniversării anexării din 18 martie 2014, descrisă de Rusia drept reunificare”, președintele va organiza o reuniune substanțială” prin videoconferință, fără a dezvălui în ce va consta aceasta. Sâmbătă, la aniversarea anexării, pe care Occidentul o respinge și pentru care Rusia este sancționată din 2014, Putin va participa de asemenea la un fel de eveniment” prin videoconferință. Putin intenționează să inaugureze „o importantă facilitate culturală și istorică” în Crimeea, a precizat el.

Concert eveniment Patriotic”

Publicația independentă Meduza a afirmat că un alt eveniment-concert patriotic” este planificat pentru această aniversare pe stadionul Luzhniki din Moscova, același loc care a găzduit un eveniment similar înainte de prima aniversare a războiului și la care a participat pentru scurt timp șeful Kremlinului.
La 18 martie 2014, președintele rus a semnat tratatul de anexare a peninsulei ucrainene și a orașului Sevastopol, după un referendum nerecunoscut de majoritatea comunității internaționale, la care, potrivit Moscovei, 97 % dintre locuitorii Crimeii au votat în favoarea reunificării” cu Rusia. Încorporarea a fost pecetluită, după o procedură juridică și parlamentară expresă, la 21 martie a aceluiași an.

În campania militară pe care Putin a ordonat să înceapă în Ucraina la 24 februarie 2022, Rusia a reușit să creeze un coridor terestru între Dâmbovița, în estul Ucrainei, și Crimeea, care are nevoie pentru supraviețuire de resursele de apă, energie și agricultură din sudul Ucrainei.

Odată cu anexarea ilegală, în septembrie anul trecut, a regiunilor ucrainene Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson, Rusia a transformat râul Azov într-o mare interioară, care garantează securitatea Crimeei. Cu toate acestea, în ultimele douăsprezece luni, Crimeea a fost ținta a două atacuri atribuite Ucrainei.

UPDATE ORA 07.00

Războiul Rusiei în Ucraina dăunează mediului – și trebuie discutat mai mult de experți, au declarat oficialii ucraineni și ONU.

Directorul executiv al Programului ONU pentru Mediu, Inger Andersen, s-a întâlnit marți la Kiev cu șeful Biroului Președintelui Ucrainei, Andriy Yermak, potrivit unui comunicat al președinției ucrainene.

Liderii au discutat „problema răspunderii Rusiei pentru crimele de mediu din Ucraina”. Yermak i-a spus lui Anderson că „Rusia provoacă daune enorme sistemului ecologic al țării noastre”, potrivit declarației.

UPDATE ORA 06.00

Moscova ar trebui să respecte spațiul aerian internațional, spune ministrul apărării britanic

Răspunzând incidentului cu drona, secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a cerut Moscovei să respecte spațiul aerian internațional.

„Cheia aici este că toate părțile respectă spațiul aerian internațional și îi îndemnăm pe ruși să facă acest lucru”, a declarat Wallace pentru Reuters la emisiunea de apărare DSEI Japonia din prefectura Chiba, lângă Tokyo. „Americanii au spus că cred că este neprofesionist”, a adăugat el.

UPDATE ORA 05.00

Departamentul de Stat al SUA l-a convocat pe ambasadorul Rusiei pentru incidentul cu drona. Casa Albă a spus că doborârea dronei a fost unică și va fi ridicată direct de oficialii departamentului de stat împreună cu omologii lor ruși.

UPDATE ORA 04.00

Pentagonul a spus că drona se afla într-o misiune de rutină ISR (intelligence, supraveghere, recunoaștere). Generalul de brigadă al forțelor aeriene americane Pat Ryders a declarat că Rusia nu are drona. Dar el a refuzat să spună dacă Rusia caută epava pentru ca informațiile sale militare să le poată diseca.

UPDATE ORA 03.00

Jurnaliştii AFP din estul Ucrainei au raportat că au văzut fosfor alb aruncat din poziţiile ruseşti pe un drum nelocuit care duce la Bakhmut din apropiere. Armele care conțin fosfor sunt arme incendiare a căror utilizare împotriva civililor este interzisă, dar pot fi desfășurate împotriva țintelor militare în conformitate cu o convenție din 1980 semnată la Geneva. The Guardian nu poate verifica aceste rapoarte de la AFP.

UPDATE ORA 02.00

ONU se străduia marți să se asigure că un acord privind exporturile de cereale ucrainene menit să uşureze criza alimentară globală poate continua, dar soarta sa a rămas neclară cu câteva zile înainte de data expirării de 18 martie. Discuțiile dintre cei mai importanți oficiali ai Rusiei și ai Națiunilor Unite de la Geneva s-au încheiat luni, Moscova afirmând că nu se va opune prelungirii așa-numitei Inițiative pentru cereale la Marea Neagră, așa cum se temeau mulți.

UPDATE ORA 01.00

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi trei persoane au fost rănite în bombardarea Kramatorsk, în regiunea Doneţk, marţi dimineaţă, a declarat Volodimir Zelenski. Președintele ucrainean a declarat că șase clădiri înalte au fost avariate.

20 de școli din țară au primit microbuze noi, achiziționate cu sprijinul României

20 de microbuze noi, achiziționate cu ajutorul Guvernului României, vor ajunge în școlile din Republica Moldova. La evenimentul de distribuire a unităților de transport a participat, astăzi, premierul Dorin Recean, alături de prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, și ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Dan Perciun.

Premierul Dorin Recean a mulțumit omologului său român pentru contribuția la îmbunătățirea infrastructurii educaționale, evidențiind necesitatea asigurării accesului la educație de calitate pentru toți copiii din țară. „Acest ajutor esențial face parte dintr-un efort amplu de a asigura accesul fiecărui copil la o educație de calitate în școli dotate cu echipament modern”, a spus șeful Executivului.

Prim-ministrul României a subliniat importanța investițiilor în sistemul educațional. „Educația copiilor, transportul lor în siguranță este o prioritate. Mă bucur că Republica Moldova este conectată la problemele copiilor. Toți copiii trebuie să aibă acces egal la educație”, a spus Marcel Ciolacu.

Unitățile de transport vor ajunge în școlile din Ungheni, Briceni, Soroca, Florești, Drochia, Ocnița, Căușeni, dar și în alte raioane ale țării. 

Microbuzele au fost achiziționate din contul asistenței financiare nerambursabile de 100 de milioane de euro, oferită de Guvernul României. Întregul lot cuprinde 69 de unități de transport școlar, dintre care primele 40 au fost distribuite în luna august, curent.

Ucrainenii au lovit un aerodrom rusesc din Voronej

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a efectuat în comun cu Forțele de Operațiuni Speciale un atac cu drone asupra aerodromului militar Borisoglebsk din regiunea Voronej, în cursul nopţii trecute, potrivit unei surse din SBU, scrie adevarul.ro.

Atacul a vizat depozite rusești unde sunt stocate bombe aeriene ghidate, precum și hangare ale avioanelor de luptă Su-35 și Su-34 și depozite de combustibil.

„SBU continuă să ia măsuri active pentru a reduce capacitatea inamicului de a teroriza orașele pașnice ucrainene cu bombardiere echipate cu bombe KAB”, a spus sursa, citată de Kyiv Independent.

„Demilitarizarea aerodromurilor militare rusești va continua, deoarece inamicul nu trebuie să se simtă în largul său nici măcar pe propriul său teritoriu”, a declarat o sursă din SBU pentru Business Insider.

Pe rețelele de socializare au apărut imagini din satelit ce surprind consecințele atacului din noaptea de 3 octombrie.

Ministerul rus al Apărării a susținut că apărarea antiaeriană a distrus 113 drone ucrainene în cursul nopții trecute, 25 dintre ele fiind doborâte deasupra regiunii Voronej.

Un depozit de combustibil a luat foc în regiunea Perm

În regiunea Perm, rezervoare întregi de combustibil au fost cuprinse de flăcări, incendiul extinzându-se pe o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi, potrivit Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă.

Imagini postate pe contul său oficial de Telegram prezintă pagube importante. Ministerul a declarat că se investighează cauza incendiului, dar fără a preciza legătura cu vreun atac ucrainean cu drone.

În septembrie, Ucraina a lovit mai multe depozite de muniții rusești într-o serie de atacuri cu drone, provocând pagube importante în mai multe locații. Apărarea aeriană a Rusiei a fost incapabilă să se apere în mod fiabil împotriva atacurilor în adâncime ale Kievului.

Poliția de Frontieră a primit echipament modern din partea OSCE

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) a recepționat trei mijloace de transport destinate domeniului chinologic, programe software, achiziționate în cadrul proiectului de asistență externă „Sprijin pentru agențiile de aplicare a legii din Moldova ca răspuns la provocările de securitate în regiune”, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Scopul proiectului este consolidarea capacităților instituțiilor de drept din Republica Moldova în lupta împotriva criminalității organizate transnaționale, contribuind astfel la securitatea și stabilitatea Republicii Moldova și a întregii regiuni.

„Noile dotări, recepționate cu suportul Guvernului Statelor Unite ale Americii, vor îmbunătăți capacitățile operaționale și analitice ale IGPF, sporind eficiența în activitățile de prevenire și combatere a criminalității transfrontaliere. Integrarea echipamentelor moderne în activitatea de serviciu a Poliției de Frontieră va permite extinderea dimensiunilor practice în cazul instruirii  teoretice, facilitând aplicarea rapidă și eficientă a cunoștințelor acumulate”, a conchis șefa adjunctă a IGPF,  Diana Salcuțan.

La eveniment au participat șefa adjunctă a misiunii OSCE în Moldova, Izabela Hartmann, reprezentanți ai Ambasadei SUA în Republica Moldova, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne și reprezentanți ai Secretariatului OSCE din Viena.

Acest proiect este cofinanțat de guvernele Germaniei, Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit al Marii Britanii, Poloniei și Franței, fiind implementat de cadrul Departamentului pentru amenințări transnaționale al Secretariatului OSCE din Viena, Austria.

De menționat că echipele canine ale Poliției de Frontieră reprezintă domenii esențiale în asigurarea securității frontaliere, iar dotarea cu mijloace de transport va permite mobilizarea promptă în diverse situații, optimizând intervențiile la frontieră și susținând implementarea Conceptului privind funcționarea echipelor canine mobile în cadrul Poliției de Frontieră.

Drogat la volan! Șoferul care era să lovească o fetiță pe o trecere de pietoni din Orhei se afla sub influența substanțelor narcotice
Articolul anterior
Mobilizare de 1 aprilie! Moscova vrea să recruteze 400.000 de noi rezerviști pe care să-i trimită în Ucraina
Articolul următor