Cum vor avea loc deconectările de curent electric

De la 1 ianuarie 2025, sunt posibile deconectări de energie electrică, însă acest lucru ar putea avea loc doar izolat și pentru perioade limitate. Premierul Dorin Recean spune că, dacă nu vom avea energie electrică de la MGRES, o vom procura de pe piața, iar tarifele pot fi influențate. Dacă acestea vor crește, autoritățile vor oferi compensații, transmite IPN.

„În ceea ce privește energia electrică, avem capacitatea de a o importa din România și din alte țări europene prin rețeaua ENTSO-E. S-ar putea să avem anumite întreruperi, însă doar izolat și pe o perioadă limitată, atunci când infrastructura energetică din Ucraina va fi distrusă”, a declarat premierul Dorin Recean în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

„În cazul în care segmentul liniei de tensiune care trece prin Ucraina Isaccea-Vulcănești ar fi distrusă, ar trebui să ne reconectăm pe alte linii care furnizează energie electrică din România și în aceste intervale s-ar putea să avem întreruperi”, a precizat premierul.

Guvernul va oferi măsuri de sprijin pentru categoriile vulnerabile, încercând să atenueze efectele economice asupra populației.„Deja am locat 2 miliarde de lei pentru compensațiile oferite în acest sezon și, în caz de necesitate, vom majora acest buget”, a explicit prim-ministrul.

Potrivit Ministerului Energiei, concernul rus Gazprom nu a făcut rezervări de capacitate de transport pe gazoductul Trans-Balcanic pentru luna ianuarie 2025. Acest lucru ar putea duce la sistarea livrărilor de gaze naturale pentru regiunea transnistreană începând cu 1 ianuarie 2025. În prezent, Gazprom oferă zilnic regiunii transnistrene un volum de 5,7 milioane metri cubi de gaz.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Din 1 aprilie, pensiile vor fi indexate cu 6,1 la sută
Articolul anterior
Emilian Crețu și Gabriel Nebunu s-au ales cu distincții din partea Maiei Sandu
Articolul următor