Cum vor fi afectați românii după Brexit! Schimbări importante

Brexitul are loc oficial vineri, 31 ianuarie 2020, pentru britanici, adică în noaptea de vineri spre sâmbătă, pentru români.

separator
Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord iese din Uniunea Europeană, urmând schimbări importante pentru românii care locuiesc sau vor să se stabilească acolo, transmite Antena 1.

Românii care locuiesc sau vor să locuiască în Marea Britanie trebuie să știe că după Brexit va exista o perioadă de tranziție, ce va dura până la sfârșitul anului 2020. În această perioadă, se vor aplica aceleași reguli ca și până acum. Însă, aceasta este și perioada în care românii vor trebui să obțină unele documente, dacă vor să rămână în această țară.

Ce documente trebuie să obțină românii care vor să rămână în Marea Britanie?

Astfel, potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), toți cetățenii români sau din alte țări membre ale Uniunii Europene care își stabilesc reședința legală în Marea Britanie înainte de 31 decembrie 2020, precum și membrii de familie ai acestora, vor putea continua să locuiască în Marea Britanie și să beneficieze de majoritatea drepturilor conferite de legislația UE și după Brexit.

Însă, atenție! Toți cetățenii români/UE care doresc să continue să beneficieze de drepturile conferite de legislația UE trebuie să depună cerere pentru obținerea statutului settled/pre-settled. Cererile trebuie depuse în termen de cel mult șase luni de la încheierea perioadei de tranziție, adică cel târziu până la data de 30 iunie 2021.

Documentul care certifică noul statut va fi singurul document ce va atesta reședința legală a cetățenilor europeni în Marea Britanie după 31 decembrie 2020, iar în baza acestuia cetățenii europeni vor putea continua să locuiască, să studieze, să muncească, să aibă acces la serviciile și beneficiile publice și să solicite cetățenia britanică.

Formularul pentru solicitarea noului statut de ședere poate fi găsit pe site-ul guvernului britanic și are instrucțiuni inclusiv în limba română.

Condițiile de călătorie în Marea Britanie nu se schimbă până la sfârșitul anului.

Condițiile de intrare în țară se vor schimba din 2021 și vor depinde de viitoarea colaborare a Regatului Unit cu Uniunea Europeană, ce va avea loc în perioada de tranziție.
Ce drepturi vor avea românii în baza noului statut de ședere în Marea Britanie

Românii care obțin fie statutul de rezident permanent, fie cel provizoriu vor avea dreptul să lucreze în Marea Britanie, să studieze și să aibă acces la serviciile medicale.

Salariul minim pentru imigranți, deci și pentru români, în Marea Britanie, ar putea fi redus la 25.600 de lire anual.

Potrivit Ambasadei, în Marea Britanie sunt aproximativ 600.000 de cetățeni români.

Un tânăr moldovean, arestat în Italia după ce a amenințat și a încercat să jefuiască un copil pe stradă

Un tânăr de 23 de ani, originar din Republica Moldova, a fost arestat în Bologna, Italia, după ce a amenințat și a încercat să jefuiască un băiat în vârstă de 14 ani, aflat în drum spre școală, scrie tvrmoldova.md.

Potrivit presei italiene tânărul din Republica Moldova s-a apropiat de băiat amenințându-l cu un ciob de sticlă și i-a cerut bani.

 După ce a reușit să scape, băiatul a alertat autoritățile, furnizând o descriere precisă a criminalului.

Carabinieri au reușit să îl aresteze pe tânărul din Republica Moldova și l-au pus sub acuzația de tentativă de jaf. 

Tânărul moldovean se află acum la dispoziția autorităților judiciare și va fi judecat într-o procedură urgentă.

Tauber cere sancționarea simpatizanților PAS. A făcut o interpelare la Poliție

Marina Tauber a făcut o interpelare, oficială, către Inspectoratul de poliție Buiucani în vederea agresiunilor de la protestul care au avut loc săptămâna trecută. Asta după ce joi, 16 martie, între manifestanții Partidului Șor și simpatizanții PAS s-a iscat o certă cu îmbrânceli, transmite Știri.md.

„Am făcut o interpelare, oficială, către Inspectoratul de poliție Buiucani, în care am cerut ca indivizii agresivi, care au atacat, joia trecută, coloana de manifestanți pașnici să fie aduși în fața justiției. 

Fețele lor sunt cunoscute de poliție, iar intențiile și acțiunile lor agresive au fost înregistrate clar în numeroase imagini în care se vede clar cum încearcă să mă atace pe mine, pe primarul de Orhei, Pavel Verejanu, pe liderul Partidului „Renașterea”, Serghei Mișin, și pe alte persoane. 

Cer să fie identificate persoanele, iar agresorii să fie trași la răspundere. 

Pentru a ușura munca poliției, nu doar că am anexat la interpelare imagini video, dar am detaliat și ce articole din lege au încălcat acești agresori, reprezentanți ai regimului PAS. 

Ne vom face dreptate și nimeni din cei care au încălcat legea nu va scăpa de răspundere!”, a declarat Tauber.

Seul construiește cea mai mare roată Ferris fără spițe din lume

În ceea ce privește roțile Ferris, Inelul Seul va fi prima roată Ferris fără spițe înaltă de 180 m. Fără îndoială, cea mai înaltă roată fără spițe din lume, Seoul Ring Zero, va fi amplasată aproape de Stadionul Cupei Mondiale, de-a lungul râului Han, în nord-vestul Seulului, scrie tabuhighlife.ro.

Inspirată de o formație de nuntă, roata uriașă fără spițe este programată să fie construită încă din iunie 2025. Roata, un proiect al Guvernului Metropolitan din Seul, va servi ca o unitate de divertisment și chiar un complex cultural, sporind sensul istoric al Nanjido.

Această roată va fi și cea mai bună modalitate de a experimenta Parcul Haneul de sus. Parcul Haneul este considerat un loc de importanță, acționând ca o poartă atât către Seul, cât și către Coreea unificată .

Potrivit CNN, guvernul de la Seul a declarat că locația roții din parcul Haneul (coreeană pentru „cer”) a fost aleasă din diverse motive, și anume proximitatea sa de granița de nord a țării. „Deoarece parcul este aproape geografic de Coreea de Nord, SMG-ul își va concentra dorința și dorințele pentru o Coreea unificată și o unitate națională pe Inel.” Seoul Ring Zero va avea 36 de vagoane, cu 25 de pasageri fiecare. Aceasta înseamnă că poate găzdui aproximativ 12.000 de persoane în fiecare zi. Planurile mărețe includ, de asemenea, o facilitate de a lua masa sus pe inel pentru a profita la maximum de această structură uimitoare.

Prima roată Ferris fără spițe din lume se află în China , numită „Ochiul Bohai”. Are 145 m înălțime și nu fură titlul de cea mai înaltă roată ferris fără spițe din lume de la Seoul Ring Zero.

Coronavirus: Italia suspendă toate zborurile dinspre şi către China
Articolul anterior
Uniunea Europeană interzice ţinerea câinilor în lanţ
Articolul următor