Cum vor fi afectați românii după Brexit! Schimbări importante

Brexitul are loc oficial vineri, 31 ianuarie 2020, pentru britanici, adică în noaptea de vineri spre sâmbătă, pentru români.

separator
Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord iese din Uniunea Europeană, urmând schimbări importante pentru românii care locuiesc sau vor să se stabilească acolo, transmite Antena 1.

Românii care locuiesc sau vor să locuiască în Marea Britanie trebuie să știe că după Brexit va exista o perioadă de tranziție, ce va dura până la sfârșitul anului 2020. În această perioadă, se vor aplica aceleași reguli ca și până acum. Însă, aceasta este și perioada în care românii vor trebui să obțină unele documente, dacă vor să rămână în această țară.

Ce documente trebuie să obțină românii care vor să rămână în Marea Britanie?

Astfel, potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), toți cetățenii români sau din alte țări membre ale Uniunii Europene care își stabilesc reședința legală în Marea Britanie înainte de 31 decembrie 2020, precum și membrii de familie ai acestora, vor putea continua să locuiască în Marea Britanie și să beneficieze de majoritatea drepturilor conferite de legislația UE și după Brexit.

Însă, atenție! Toți cetățenii români/UE care doresc să continue să beneficieze de drepturile conferite de legislația UE trebuie să depună cerere pentru obținerea statutului settled/pre-settled. Cererile trebuie depuse în termen de cel mult șase luni de la încheierea perioadei de tranziție, adică cel târziu până la data de 30 iunie 2021.

Documentul care certifică noul statut va fi singurul document ce va atesta reședința legală a cetățenilor europeni în Marea Britanie după 31 decembrie 2020, iar în baza acestuia cetățenii europeni vor putea continua să locuiască, să studieze, să muncească, să aibă acces la serviciile și beneficiile publice și să solicite cetățenia britanică.

Formularul pentru solicitarea noului statut de ședere poate fi găsit pe site-ul guvernului britanic și are instrucțiuni inclusiv în limba română.

Condițiile de călătorie în Marea Britanie nu se schimbă până la sfârșitul anului.

Condițiile de intrare în țară se vor schimba din 2021 și vor depinde de viitoarea colaborare a Regatului Unit cu Uniunea Europeană, ce va avea loc în perioada de tranziție.
Ce drepturi vor avea românii în baza noului statut de ședere în Marea Britanie

Românii care obțin fie statutul de rezident permanent, fie cel provizoriu vor avea dreptul să lucreze în Marea Britanie, să studieze și să aibă acces la serviciile medicale.

Salariul minim pentru imigranți, deci și pentru români, în Marea Britanie, ar putea fi redus la 25.600 de lire anual.

Potrivit Ambasadei, în Marea Britanie sunt aproximativ 600.000 de cetățeni români.

Coronavirus: Italia suspendă toate zborurile dinspre şi către China
Articolul anterior
Uniunea Europeană interzice ţinerea câinilor în lanţ
Articolul următor
Alte articole interesante