Cum vor putea cetățenii români să călătorească în Marea Britanie după Brexit?

Marea Britanie oferă cetățenilor români libera circulație în regat numai până la sfârșitul anului 2020.

separator

Guvernul britanic a renunțat la planul de a anula libertatea de circulație pentru imigranții din state UE imediat după producerea Brexit și va acorda cetățenilor europeni drept de ședere temporară pe o perioadă de trei ani, informează agenția de știri Reuters, citată de Mediafax.

Anunțul făcut luna trecută de Guvernul de la Londra privind anularea bruscă, imediat după Brexit, a dreptului automat al cetățenilor UE de a locui și munci în Marea Britanie, a provocat confuzie. „Libera circulaţie care există în prezent se va încheia , când Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană”, a anunțat luna trecută Priti Patel, noul ministru britanic de interne.

Organizaţia care îi reprezintă pe imigranţii din ţări UE aflaţi în Marea Britanie, The3million, a avertizat că o astfel de măsură ar genera „discriminare”. Guvernul de la Londra a fost nevoit să renunțe la această abordare în contextul avertismentelor că planul ar putea fi contestat în justiție de unii dintre milioanele de imigranți UE.

Potrivit unui mecanism de reglementare a șederii temporare, cetățenii UE care ajung în Marea Britanie până la finalul lui 2020 vor putea rămâne în această țară până în decembrie 2023.

Premierul Boris Johnson a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie s-a retras din blocul comunitar pe 1 ianuarie 2020.

La rândul său, Uniunea Europeană refuzase renegocierea Acordului Brexit şi a avertizat că va introduce controale la frontiera cu Marea Britanie în cazul producerii unui Brexit fără acord.

Ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache, precizează că de la data Brexitului cetățenii români vor putea, ca și până acum, să intre și să iasă din Marea Britanie pe baza cărții de identitate sau a pașaportului, fără să aibă nevoie de viză. Totuși, acest lucru este valabil doar pentru cei care vor face vizite scurte care să nu depășească perioade mai mari de 3 luni.

Londra acordă deja vize cetăţenilor din 56 de ţări – de la Statele Unite şi până în Maldive, comentează BBC. Paşapoartele sunt ştampilate la intrare în regat, iar oamenilor li se permite să stea maximum şase luni. Însă ei nu au voie să muncească, să studieze sau să se mute în regat.

Nu este deloc surprinzător că este avut în vedere un sistem similar în privinţa cetăţenilor UE după Brexit, cu atât mai puţin având în vedere că aranjamentele viitoare ar urma să fie reciproce”, comentează BBC.

Cu alte cuvinte, dacă cetăţenii UE vor avea nevoie de vize să vină în Regatul Unit, britanicii vor avea nevoie de vize pentru ca să călătorească în UE.

Astfel, planul Guvernului ar putea fi să adauge cele câteva sute de milioane de europeni sistemului care există deja. Însă povara aplicării lui şi verificării dacă oamenii se află legal în regat nu le va reveni unei paze de frontieră consolidate sau serviciului de imigraţie.

Ea le va reveni mai degrabă angajatorilor – de la Sistemul Naţional britanic de Sănătate (NHS) şi până la cafenele -, celor care închiriază locuinţe şi agenţiilor guvernamentale locale, scrie BBC.

„Precizări pentru românii îngrijorați cu privire la efectele BREXIT: Încetarea liberei circulații nu înseamnă că cetățenii români nu vor mai putea intra în Marea Britanie. De la data Brexit-ului, cetățenii români vor putea, ca și până acum, să intre și să iasă din Marea Britanie pe baza cărții de identitate sau a pașaportului, fără să aibă nevoie de viză.

Acest lucru va fi valabil însă doar pentru vizite scurte și cetățenii români vor putea rămâne în Marea Britanie pentru o perioadă de până la trei luni.”, a scris Dan Mihalache, pe Facebook.

Cei care doresc să rămână mai mult de trei luni vor trebui să aplice, înainte de sfârșitul acestei perioade pentru permisul European Temporary Leave to Remain. Acesta este un permis de 36 de luni care nu poate fi extins și care oferă dreptul de a lucra și de a studia.

De asemenea, ambasadorul a declarat pentru Hotnews că autoritățile britanice au dat asigurări publice că procedura prin care vor fi protejate drepturile cetățenilor UE aflați în UK la data Brexit-ului va continua în termenii stabiliți.

În ceea ce-i privește românii aflați în Marea Britanie la data Brexit, încetarea liberei circulații nu înseamnă că nu vor mai putea pleca sau reveni în Regatul Unit, a adăugat el. Astfel, statutul de rezident al cetățenilor UE și al membrilor familiilor acestora va fi protejat în temeiul legii britanice privind imigrația.

În acest sens, guvernul britanic a creat sistemul EU Settlement Scheme, format dintr-o aplicație pe care toți cetățenii UE și membrii familiilor acestora trebuie să o completeze pentru a-și proteja dreptul de ședere în Marea Britanie.

Neaplicarea în cadrul acestui sistem ar însemna că reședința acestora în Marea Britanie va fi neautorizată și, prin urmare, ilegală, potrivit informațiilor publicate pe site-ul Ambasadei României la Londra.

Peste 450.000 de români se află în Marea Britanie, fiind a doua cea mai mare comunitate provenind din țările UE.

Sursa

Atenție! Se atestă trafic sporit la punctul vamal Leușeni-Albița. Recomandările Poliției de Frontieră

PTF Leușeni-Albița înregistrează trafic intensiv de călători și mijloace de transport, pe sensul de ieșire din R. Moldova, intrare în România. În context, cele patru autorități de frontieră și vamale din Moldova și România activează în regim sporit pentru a degaja circulația transfrontalieră.

  • mai mulți angajați în prima linie de control;
  • folosirea la maxim a infrastructurii PTF Albița, fiind deschise mai multe artele de control;
  • aplicarea procedurii REVERS prin deschiderea suplimentară a benzilor de pe direcția opusă de deplasare.

Fluxul în PTF Leușeni – Albița este într-o continuă creștere, fiind cel mai solicitat punct de trecere a frontierei R. Moldova. În ultimele 24 de ore a înregistrat 11 640 traversări persoane, comparativ cu ziua de dinainte este o creștere de peste o mie traversări.

Călătorii sunt sfătuiți să aleagă și alte puncte de trecere din proximitate, cum ar fi: PTF Costești sau PTF Cahul

Momentul în care racheta lansată de invadatorii ruși lovește blocul din Uman. Imagini foto și video

Au apărut primele imagini cu momentul producerii exploziei la blocul de locuit din orașul Uman, Ucraina, țintit noaptea trecută de o rachetă lansată de invadatorii ruși. În urma deflagrației s-a produs un incendiu, iar unda de șoc a pornit alarmele mașinilor din parcarea adiacentă.

Update: 17 killed in Russian missile strike on Uman

Imaginile au fost oferite de fostul primar al orașului Uman, Aleksandr Țerbii, care se află în prezent în Dnipro, unde își face serviciul militar după ce s-a înrolat ca voluntar încă de la începutul războiului, transmite www.deschide.md.

”Nu există cuvinte cenzurate care să descrie acest atac. Este durere, tristețe și lacrimi, pe care noi neapărat le vom răzbuna. Racheta a lovit cel mai populat cartier al oraşului. A lovit un bloc cu mai multe etaje. În apropiere nu există niciun obiectiv militar. La 100 de metri distanţă se află cea mai mare şcoală din oraş. Doar printr-o minune nu a nimerit această rachetă în şcoală. Oamenii dormeau. A fost o explozie înfricoşătoare. Oamenii tremurau, oamenii gemeau, oamenii ardeau de vii. Au fost îngropaţi sub dărâmături” ne-a declarat prin telefon Țerbii.

Între timp, a crescut numărul victimelor. 23 de persoane au murit, printre care patru copii. Numărul răniților este de ordinul zecilor. Autoritățile locale spun însă că bilanțul va crește, întrucât salvatorii continuă căutările sub dărâmăturile blocului.

Children among at least 23 killed in early-morning Russian strike on  Ukrainian apartment block | CNN
Russia kills at least 12 in Ukraine air strikes on Uman

Înțelegeri ascunse și prescrieri dubioase! Scheme depistate la prestarea serviciilor de RMN

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a depistat o serie de nereguli în prescrierea și prestarea serviciilor de înaltă performanță. Asta după ce reprezentanții CNAM au efectuat o evaluare a prestatorilor de servicii de RMN în perioada 1 ianuarie–28 aprilie, current.

Ca urmare, a fost atestat un număr mare de prescrieri aparent neargumentate la investigațiile de rezonanță magnetică nucleară. De exemplu, o instituție medicală dintr-o localitate rurală ce nu are drept de prescriere a RMN a prescris 124 de servicii. În același timp, din două spitale raionale din nordul țării ce deservesc același număr de populație, un spital a prescris de două ori mai multe RMN decât celălalt.

„De asemenea, există suspiciuni privind eventuale înțelegeri între cei care prescriu servicii de RMN și cei ce prestează astfel de servicii, adică prescriptorul are o înțelegere cu prestatorul, iar pacientul este trimis la acesta din urmă.

O altă neregulă constatată este că unii prestatori nu oferă toate serviciile contractate de CNAM ci selectează, la propria lor discreție, serviciile de înaltă performanță pe care să le presteze populației. De exemplu, pentru a fi contractat, prestatorul a prezentat la CNAM o ofertă de 20 de poziții de investigații, însă el alege să presteze doar zece poziții care îi sunt mai convenabile. Totodată, un prestator din Chișinău a prestat doar 27 din cele 78 de tipuri de investigații contractate de CNAM”, se menționează într-un comunicat de presă al instituției.

Urmare a evaluării, se remarcă și o lipsă de responsabilitate atât din partea prescriptorilor, cât și a prestatorilor de servicii în cadrul programului „Pacient oncologic primar”.

În context, conducerea CNAM solicită în mod repetat prescriptorilor și prestatorilor de SIP să dea dovadă de responsabilitate, corectitudine și transparență în ceea ce privește prescrierea și acordarea serviciilor medicale.

Pentru a evita pe viitor neregularități în acest sens, reprezentanții CNAM vor efectua vizite de monitorizare atât la prescriptori, cât și la prestatorii de servicii contractați, vor solicita explicații de la conducătorii instituțiilor respective, iar acolo unde vor fi depistate încălcări grave și sistematice, se va purcede la nevalidarea prescrierilor neargumentate, precum și la rezolvirea contractului.

Decizia de evalure și monitorizare a venit după ce mai mulți cetățeni au trimis un șir de petiții, în care anunțau că nu au avut acces la serviciile medicale de rezonanță magnetică nucleară (RMN).

În acest context, asiguratorul de stat în medicină susține că pacienții oncologici primari, vor fi programați nemijlocit la serviciile de înaltă performanță începând cu luna mai.

Schemă de îngrijire completă a tenului gras, cu acnee și imperfecțiuni
Articolul anterior
Opt foști angajați ai unei companii de construcții, reținuți pentru prejudicierea mai multor moldoveni cu circa 50 milioane de lei
Articolul următor