Cei doi moldoveni care și-au pierdut viața în accidentul din Covasna, România, sunt tată și fiu, originari din localitatea Copceac, UTA Găgăuzia. Tatăl, împreună cu doi fii ai săi, se îndrepta spre Germania, la volanul unei mașini „Volkswagen Passat”, condusă de fiul mai mic.
Ca urmare a unei ciocniri cu un camion greu, tatăl și cel mai mare fiu au fost uciși. Cel de-al treilea membru al familiei se află internat într-un spital local, informează portalul de știri gagauzinfo.md.
Tragedia a avut loc în dimineața zilei de 31 iulie. În timpul coliziunii, ambii șoferi au fost răniți și au fost duși la spital cu diverse leziuni.
Scandal în gimnastica din Republica Moldova! ”Minciuni grosolane și tentative directe de a manipula concursurile”
Victoria Federiuc, președinte FGRS a venit cu o reacție, după ce campioana Republicii Moldova la gimnastică ritmică, Veronica Șturmilova, în vârstă de 16 ani, a menționat că a rămas în afara lotului țării pentru competiția Europeană, după ce Federația de gimnastică ritmică a înscris două fete care nu sunt din Republica Moldova. Astfel, Federiuc a venit cu mai multe precizări menționând că sunt „intrigi, minciuni grosolane și tentative directe de a manipula concursurile și opinia publică”, scrie unimedia.info.
„Stimați reprezentanți ai comunității sportive,În contextul informațiilor denigratoare, lansate pe rețelele de socializare, privind o pretinsă discriminare a unei gimnaste, din cauză că nu a fost inclusă în în lotul RM la Campionatul European de Gimnastică Ritmică, în care sunt vizată personal, în calitate de președinte al FGRS, vin cu următoarele precizări:
Componența lotului a fost stabilită în baza rezultatelor obținute de sportive la Turneul Internațional oficial al Federației Internaționale de Gimnastică (FIG) Sofia Cup 2023 (07-09.04.2023), așa cum a decis Consiliul antrenorilor din cadrul FGRS, la ultima ședință extinsă din 18.03.2023. Atunci s-a stabilit ca acest turneu să fie și unul de preselecție a participantelor la Campionatele Europene și Mondiale la Gimnastica Ritmică din 2023. Din păcate, antrenorul gimnastei Veronica Șturmilova a refuzat includerea sportivei în lista participatelor, prin urmare, a privat-o de posibilitatea de a-și demonstra capacitățile și de a-și confirma dreptul de a participa la Campionatul European.Precizez că, la turneul de la Sofia, au participat 4 gimnaste la categoria senioare – Gloria Motricală, Anastasia Slovineanu, Emily Beznos și Antonina Șargu. În rezultatul calificărilor, 2 dintre gimnaste (Antonina Șargu și Emily Beznos), care au înregistrat cel mai bun rezultat, au fost selectate pentru a fi parte a lotului național pentru Campionatul European. Ele au înregistrat cel mai înalt punctaj atât la individual compus, cât și pe obiecte separate.
Gimnastica ritmică este o probă sportivă foarte subiectivă, prin urmare, selecția celor mai bune gimnaste poate fi făcută DOAR în condițiile în care acestea concurează în condiții egale – adică pe același covor și arbitrate de un colegiu de arbitri NEUTRI. Aceste condiții pot fi îndeplinite doar în cadrul unui concurs internațional, iar aprecierea trebuie să fie făcute de persoane terțe și nu de antrenorii proprii. Acesta este un sistem de selecție practicat pe larg și valabil în federațiile de gimnastică din toată lumea și pe care, în calitate de președinte al acestei federații, încerc să-l implementez și la noi în țară.
Constat, cu regret, că acest lucru nu este acceptat de către unii antrenori, care boicotează orice inițiativă în acest sens din partea Federației, mai mult decât atât, dezinformează opinia publică, implicând și copiii în acest proces, ceea ce este și mai grav.
Anul trecut, am implementat, în cadrul Campionatului Republicii, în premieră, un sistem modern și transparent de arbitraj – anume pentru a aduce pe covorul competițional din Moldova arbitri de categorie internațională, imparțiali, pentru a aprecia sportivele noastre. Și atunci, exact aceiași antrenori s-au opus cu vehemență acestei reforme.Mai mult, acum doi ani, în ajunul Campionatelor Europene de GR de la Kiev, aceleași persoane, fiind deranjate de faptul că o gimnastă de la alt club sportiv a trecut antrenamentul de control, au amenințat public că „dacă gimnasta lor nu merge la Campionatul European, atunci ea (pe atunci singurul arbitru internațional) refuză participarea în calitate de arbitru și noi vom fi nevoiți să achităm amenda de 2000 franci elvețieni pentru lipsa arbitrului din partea țării (condiție obligatorie pentru fiecare țară participantă)”.
Tot în acest context, sunt nevoită să precizez că tot aceleași persoane încă cu un an în urmă au început a forma lotul pentru campionatele europene și mondiale de la sine putere. Poate în acest caz există bănuieli rezonabile de corupție, trafic de influență și abuz de putere?
Prin urmare, stimați colegi și toți cei care urmăriți evoluția gimnasticii ritmice, nu uitați că sportul înseamnă fair-play, onestitate, transparență, solidaritate și respect pentru ceilalți sportivi. Prin urmare, toate aceste intrigi, minciuni grosolane și tentative directe de a manipula concursurile și opinia publică, fac rău nu atât mie, ca reprezentant oficial al federației de resort, cât gimnastelor noastre și sportului în ansamblu”, a scris Victoria Federiuc, președinte FGRS. Nicoleta Dulghere a confirmat că a fost la adunarea consiliului cu atrenorii „și s-a propus participarea la același campionat internațional, pe același covor, cu aceeași arbitri, pentru a putea aprecia corect performanța sportivelor la același nivel”.
„Eu sunt de părerea că președinte FGRS, doamna Victoria Federiuc, are ca scop promovarea și ridicarea nivelului gimnasticii ritmice din Republica Moldova. Eu confirm că am fost la adunarea consiliului cu antrenorii, unde am discutat mai mult de doua ore, și s-a propus participarea la același campionat internațional, pe același covor, cu aceeași arbitri, pentru a putea aprecia corect performanța sportivelor la același nivel. Din propria experință, pot spune ca preselecția gimnastelor trebuie sa fie transparentă, însă noi nu am văzut nici un video cu participarea acestei gimnaste încă din toamna 2022. Sigur că ai întrebări și dubii, cât de pregătită este și dacă într-adevăr punctajul de la turnee corespunde cu realitatea”, a menționat Nicoleta Dulgheru.
Campioana Republicii Moldova la gimnastică ritmică, Veronica Șturmilova, în vârstă de 16 ani, a rămas în afara lotului țării pentru competiția Europeană, după ce Federația de gimnastică ritmică a înscris două fete care nu sunt din Republica Moldova. Totodată, Șturmilova a postat pe rețelele de socializare o scrisoare deschisă, în care invocă o intervenție părtinitoare din partea unui responsabil al federației de profil, acțiune ce poate compromite participarea campioanei la Campionatul European, termenul-limită de înregistrare a sportivilor fiind 2 mai 2023.
Pasagerii care doresc să zboare de la Iaşi trebuie să fie pregătiţi pentru schimbări majore! De ce s-a luat această măsură
Pasagerii care doresc să zboare de pe Aeroportul Internaţional Iaşi trebuie să fie pregătiţi pentru schimbări majore, în perioada următoare. Municipalitatea ieșeană a anunţat că accesul către aerogară se va face doar cu ajutorul autobuzelor care vor fi puse în circulaţie, scrie adevarul.ro.
Această modificare, susţine primarul Mihai Chirica, vine pentru a rezolva problema traficului aglomerat pe perioada în care vor fi efectuate lucrări la parcarea Aerportului Internaţional Iaşi. În aceste condiţii, decizia va intra în aplicare de pe data de 2 mai 2023, iar lucrurile vor reveni la normal la jumătatea lunii august.
Până unde vor putea merge călătorii cu maşina
Municipalitatea ieșeană a precizat că accesul autoturismelor va fi permis doar până la podul din zona Ciric. Astfel, drumul către Aeroport va putea fi utilizat doar de cei care lucrează la aerogara ieşeană. Totodată, această măsură este luată şi pentru a decongestiona traficul în perioada orelor de vârf, cele mai aglomerate zile fiind joia şi duminica.
Accesul de la Pod Ciric către aeroport va fi interzis, cu excepţia celor care au sticker special de identificare. Dacă eşti lucrător la aeroport poţi intra, dacă nu, nu. Astfel, pasagerii vor lăsa autoturismele în parcare, vor fi preluaţi de autobuzele care vor circula din 15 în 15 minute şi vor fi transportaţi, cu tot cu bagaj, către terminal„, a precizat Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi.
Parcările din zona Ciric vor fi eliberate
Pentru a asigura suficiente locuri de parcare pentru pasageri, autorităţile au luat deja măsuri. Astfel, parcările din zona Ciric vor fi eliberate, iar oamenii legii vor fi mobilizaţi pentru a menţine ordinea.
„Vom elibera parcările, mai ales cele de pe partea stângă. De aici vom asigura transportul, împreună cu Companie de Transport Public. Eliberăm toate parcările, am dat ordin colegilor mei, iar până la sfârşitul săptămânii reactivăm toate barierele şi scoatem toate maşinile care nu au ce căuta acolo. Vom lăsa doar parcările pentru activităţile sportive„, a adăugat primarul Iaşului.
Pastile psihotrope, depistate la vamă. Unde urmau să ajungă
Funcționarii postului vamal Palanca în conlucrare cu inspectorii Centrului Chinologic, polițiștii de frontieră și ofițerii FROTEX, au supus controlului de specialitate un mijloc de transport, ce se deplasa din Republica Moldova spre Ucraina, anunță Serviciul Vamal al Republicii Moldova.
În rezultatul controlului, în bagajul unui nerezident în vârstă de 42 de ani, au fost depistate peste 40 pastile presupuse a fi psihotrope.
Pastilele au fost reținute și transmise pentru expertiză, iar investigațiile continuă.
Amintim că, introducerea/scoaterea în/din Republica Moldova a medicamentelor este permisă doar dacă: cantitatea pe care o deține persoana în bagaje n-o depășește pe cea necesară pentru tratament pe perioada aflării în țara de destinație sau pe perioada călătoriei; medicamentele sunt însoțite și de rețeta în baza căreia au fost eliberate sau de alte acte emise de către instituțiile medicale, unde să fie indicată denumirea, modul și durata de administrare.