Cuplul LGBT Angelica Frolov și Leo au depus cerere la starea civilă pentru a-și oficializa relația

Cuplul LGBT Angelica Frolov și Leo au depus cerere la starea civilă pentru a-și oficializa relația. Anunțul a fost făcut de șefa Genderdoc-M pe rețelele de socializare, scrie realitatea.md.

Frolov relatează că inițial li s-a spus că în Moldova nu a fost încă adoptată legea privind căsătoriile LGBT. Ulterior, însă, li s-a acceptat solicitarea și li s-a comunicat că vor primi refuzul timp de 15 zile.

„- N-am înțeles, – spune funcționara – da la noi încă nu este legea asta.
– Noi știm, dați-ne refuzul oficial, o să mergem cu el la judecată.
– Da de ce nu vă căsătoriți în Europa?
– Pentru că suntem moldoveni.
– N-are importanță, căsătoriți-va acolo, că aveți decizia de judecată.
– Nu, noi vrem aici.
– Aveți dreptul să vă căsătoriți și la sediul central, la Mihai Viteazul.
– Vrem aici să ne dați refuzul.
– Haideți la ghișeul nr. 14.
Ne ducem la alt ghișeu. O altă funcționară ia documentele noastre, se uită.
– Stați că nu am înțeles nimica…- se uită spre prima funcționară – Da tu i-ai văzut și-i aișea? Noi ce, avem așa drept? – se uită la noi – Luați loc vă rog”, citează Frolov discuția cu funcționarii de la oficiul stării civile.

Ulterior, cererea și copiile documentelor au fost recepționate, susține activista. Potrivit ei, după discuție, a durat cam 30 de minute ca responsabilii să ia o decizie și să le accepte cererea.

La sfârșitul lui ianuarie. Angelica, care este lesbiană și Leo, persoană non-binară trans-masculină, care a ales să păstreze genul feminin în acte, au anunțat că vor merge în instanță dacă nu li se înregistrează oficial căsătoria. S-a întâmplat după ce s-a aflat despre decizia CEDO din 17 ianuarie 2023, iar cuplul este decis să lupte pentru a deveni o familie recunoscută din punct de vedere legal în Republica Moldova.

Mai mult, după ce biserica a criticat eventuala recunoaștere a căsătoriilor persoanelor de același sex, Genderdoc-M spunea că va depune o plângere pe numele Mitropolitului Vladimir, acuzat de comunitate că instigă la ură.

Pe 17 ianuarie 2023, CEDO a decis ca țările care fac parte din Consiliului Europei, inclusiv Republica Moldova, trebuie să recunoască și să protejeze prin lege familiile formate din persoane de același sex, ceea ce înseamnă că autoritățile au obligația să asigure, fără discriminare, recunoașterea legală a cuplurilor LGBT+.

Fostul ministru al justiției, Sergiu Litvinenco, ezita să spună atunci dacă vor putea fi oficializate căsătorii ale persoanelor LGBT în Republica Moldova. El afirma că nu cunoaște despre decizia CEDO și că are nevoie să se documenteze la subiect.

Cazul pe marginea căruia s-a pronunțat CEDO vizează Rusia și se referă la trei cupluri LGBT. În presa internațională acesta este numit „Fedotova și aliații versus Rusia”. Înainte de a merge în instanța internațională, persoanele au depus cereri pentru a-și oficializa relațiile la trei oficii de stare civilă, însă au primit refuz. Solicitanții acuzau că au fost discriminați în Federația Rusă din cauza orientărilor lor sexuale.

Orașul în care localnicii au acces gratuit la piscine în zilele caniculare

Vecinii bulgari pătimesc din cauza valului de caniculă. În sudul Bulgariei, pompierii se luptă cu incendii de vegetație, iar în nord-vest sunt prognozate temperaturi de 43 de grade Celsius. Atmosfera este sufocantă și la croați.

Termometrele de la intrarea într-o piscină publică din Zagreb indică 35 de grade Celsius. Este neobișnuit de cald pentru capitala Croației, motiv pentru care autoritățile locale au decis ca, timp de trei zile, accesul la cele cinci bazine din oraș să fie gratuit, conform stirileprotv.ro.

Apa are 27 de grade Celsius și este perfectă pentru cei dornici să se bălăcească în voie.

Cinci mii de persoane au ajuns la piscinele publice din Zagreb weekendul trecut. Potrivit estimărilor, în acest final de săptămână, numărul se va dubla.

Și bulgarii dau piept cu temperaturi greu de suportat. La Sofia sunt așteptate astăzi 36 de grade Celsius. Primăria a trimis cisterne ca să ude din plin bulevardele circulate și a creat puncte unde sunt împărțite sticle cu apă. În alte regiuni ale țării este și mai cald. Vor fi maxime de 43 de grade în următoarele zile.

Bulgaria se află sub un val de caniculă încă din iunie – considerată cea mai călduroasă lună din 1930, de când se fac măsurători oficiale. 

Două femei s-au înecat în râul Nistru

În ciuda avertismentelor repetate, o nouă tradegie s-a produs la scăldat în Nistru. Două femei, de 29 de ani și de 19 ani, ambele din regiunea transnistreană, au murit înecate.

Primul caz s-a produs ieri, în localitatea Chițcani. Femeia de 29 de ani era pe malul apei împreună cu copilul ei de 3 ani, cu sora sa și mai mulți prieteni și se știe că au consumat alcool. Femeia a intrat în apă împreună cu un prieten și doi minori dar imediat a dat semne că se îneacă. Bărbatul care o însoțea a ajutat copii să ajungă la mal, iar când a revenit, victima dispăruse deja sub apă, potrivit TVR Moldova.

Al doilea caz s-a produs după lăsarea întunericului. Femeia de 19 ani se afla la o aniversare împreună cu mai mulți prieteni și, desi au consumat alcool, au intrat în apă adâncă. Bărbații au fost luati de curenti și au fost salvați de un pescar. Doar tânăra s-a dus sub apă și nu a mai putut fi salvată.

Amenajarea amfiteatrului din sectorul Ciocana este aproape gata. Cum pot locuitorii orașului să-și petreacă timpul aici

Primăria Chișinău anunță că lucrările de construcție ale unicului Amfiteatru din sectorul Ciocana au fost finalizate, urmând a fi instalat sistemul de irigare și amenajat spaţiul verde.

Chișinău: Construcția Amfiteatrului din sectorul Ciocana, finalizatăFoto: chisinau.md

Amfiteatrului din bd. Mircea cel Bătrân 4/3 a fost creat de la zero, iar zona adiacentă a fost amenajată cu două terenuri de joacă și unul de fitness, spațiu unde doritorii pot juca șah, zone de odihnă pentru copii și maturi și a fost instalat mobilier urban. Totodată au fost instalate camere de supraveghere video și sistemul de iluminat public.

Reparate au fost și scările care duc către I.P. L.T. „Gaudeamus” şi amenajate rampe de acces pentru persoanele cu necesităţi speciale. Au fost create noi căi de acces spre scuarul cu amfiteatru.

Amfiteatrul deja găzduieşte diferite evenimente culturale în aer liber.

gallery images

Contrabandă cu miez de nucă din Moldova în Turcia, în valoare de peste 57 milioane lei! Indivizii foloseau contracte fictive
Articolul anterior
Mai multe zboruri operate de Air Moldova au fost anulate. Precizările companiei
Articolul următor