Cuplul LGBT Angelica Frolov și Leo au depus cerere la starea civilă pentru a-și oficializa relația

Cuplul LGBT Angelica Frolov și Leo au depus cerere la starea civilă pentru a-și oficializa relația. Anunțul a fost făcut de șefa Genderdoc-M pe rețelele de socializare, scrie realitatea.md.

Frolov relatează că inițial li s-a spus că în Moldova nu a fost încă adoptată legea privind căsătoriile LGBT. Ulterior, însă, li s-a acceptat solicitarea și li s-a comunicat că vor primi refuzul timp de 15 zile.

„- N-am înțeles, – spune funcționara – da la noi încă nu este legea asta.
– Noi știm, dați-ne refuzul oficial, o să mergem cu el la judecată.
– Da de ce nu vă căsătoriți în Europa?
– Pentru că suntem moldoveni.
– N-are importanță, căsătoriți-va acolo, că aveți decizia de judecată.
– Nu, noi vrem aici.
– Aveți dreptul să vă căsătoriți și la sediul central, la Mihai Viteazul.
– Vrem aici să ne dați refuzul.
– Haideți la ghișeul nr. 14.
Ne ducem la alt ghișeu. O altă funcționară ia documentele noastre, se uită.
– Stați că nu am înțeles nimica…- se uită spre prima funcționară – Da tu i-ai văzut și-i aișea? Noi ce, avem așa drept? – se uită la noi – Luați loc vă rog”, citează Frolov discuția cu funcționarii de la oficiul stării civile.

Ulterior, cererea și copiile documentelor au fost recepționate, susține activista. Potrivit ei, după discuție, a durat cam 30 de minute ca responsabilii să ia o decizie și să le accepte cererea.

La sfârșitul lui ianuarie. Angelica, care este lesbiană și Leo, persoană non-binară trans-masculină, care a ales să păstreze genul feminin în acte, au anunțat că vor merge în instanță dacă nu li se înregistrează oficial căsătoria. S-a întâmplat după ce s-a aflat despre decizia CEDO din 17 ianuarie 2023, iar cuplul este decis să lupte pentru a deveni o familie recunoscută din punct de vedere legal în Republica Moldova.

Mai mult, după ce biserica a criticat eventuala recunoaștere a căsătoriilor persoanelor de același sex, Genderdoc-M spunea că va depune o plângere pe numele Mitropolitului Vladimir, acuzat de comunitate că instigă la ură.

Pe 17 ianuarie 2023, CEDO a decis ca țările care fac parte din Consiliului Europei, inclusiv Republica Moldova, trebuie să recunoască și să protejeze prin lege familiile formate din persoane de același sex, ceea ce înseamnă că autoritățile au obligația să asigure, fără discriminare, recunoașterea legală a cuplurilor LGBT+.

Fostul ministru al justiției, Sergiu Litvinenco, ezita să spună atunci dacă vor putea fi oficializate căsătorii ale persoanelor LGBT în Republica Moldova. El afirma că nu cunoaște despre decizia CEDO și că are nevoie să se documenteze la subiect.

Cazul pe marginea căruia s-a pronunțat CEDO vizează Rusia și se referă la trei cupluri LGBT. În presa internațională acesta este numit „Fedotova și aliații versus Rusia”. Înainte de a merge în instanța internațională, persoanele au depus cereri pentru a-și oficializa relațiile la trei oficii de stare civilă, însă au primit refuz. Solicitanții acuzau că au fost discriminați în Federația Rusă din cauza orientărilor lor sexuale.

Copiii Alei Pugacheva învață în cea mai scumpă și prestigioasă școală din Israel

Alla Pugacheva și Maxim Galkin investesc mult în educația copiilor lor.

Самая престижная и дорогая: дети Аллы Пугачевой в Израиле учатся в частной школе за 2 миллиона в год

Gemenii Liza și Gari, în vârstă de 9 ani, învață la o școală prestigioasă și scumpă din Israel unde taxele anuale ajung până la 24 mii euro.

După începutul războiului în Ucraina, Alla Pugacheva a emigrat împreună cu familia ei, în Israel. Artista Poporului din Rusia, în vârstă de 73 de ani, a părăsit țara la sfârșitul lunii februarie a anului trecut.

La sfârșitul lunii august 2022, Alla Pugacheva s-a întors la Moscova cu copiii ei. Au participat la ceremonia de 1 septembrie, dar trei săptămâni mai târziu au luat decizia de a zbura definitiv la Tel Aviv la bordul unui avion privat.

Cuplul a ales o instituție de învățământ de elită pentru gemenii lor. Pugacheva și Galkin au o casă spațioasă în Herzliya, la zece kilometri de Tel Aviv. Potrivit presei ruse, gemenii merg la American International School, la doar 20 de minute de mers cu mașina de Herzliya. Aceasta este una dintre cele mai prestigioase și scumpe școli private din Israel.

Cursurile se țin în engleză, copiii învață și alte limbi, inclusiv ebraica. La finalul instituției, absolvenții primesc o diplomă care le permite să aplice în instituții de învățământ superior din Statele Unite și Europa.

Liza și Gari cunosc deja mai multe limbi. Engleza au studiat-o online cu un vorbitor nativ din Canada. Copiii vorbesc bine și franceza.

Алла Пугачева с дочерью Лизой

Un an de studiu la școala nouă îi costă pe Pugacheva și Galkin circa 96 de mii de șekel (24.000 euro) pentru fiecare copil.

În Rusia, copiii soților vedete au studiat la un gimnaziu de elită din Moscova, care este situat în satul Lipki, districtul Odintsovo, nu departe de castelul familiei lor din satul Gryaz.

Алла Пугачева и Максим Галкин с детьми обосновались в Израиле

Chișinăuienii vizitează strada 31 August 1989 pentru a face poze cu caldarâmul istoric al Capitalei

O bogăție istorică a ieșit la suprafață în urma demarării lucrărilor la strada 31 August 1989 din centrul municipiului Chișinău. Un caldarâm vechi de peste 100 de ani ne transpune în misterul senzațional al vremurilor istorice, cu o deosebită admirație pentru trecut. Autorităților le-a venit ideea să păstreze o porțiune din această comoară pe care au pășit înaintașii noștri. Între timp, chișinăuienii încântați merg la fața locului pentru a face poze și a surprinde o fărâmă din istoricul prețios.

Ar putea fi o imagine cu stradă
foto: Eugen Urușciuc

În timp ce unii locuitori ai Capitalei susțin intenția de păstrare a pavajului, alții sunt de părere că acesta nu trebuie păstrat deoarece ar crea incomodități pentru lumea modernă a urbei.

,,Zic: ia dă să ating și eu caldarâmul istoric al Chișinăului 🙂”, a menționat pe facebook Eugen Urușciuc, autorul imaginii de mai sus. Alți internauți au comentat:

,,Foarte frumos 👏

,,Ar fi ideal să fie transformată în alee pietonală”

,,Cât e de frumos”

,,Eu cred ca îs unicul care nu înțelege de ce îi așa de multă agitație cu caldarâmul acesta. Orașul trebuie să fie în primul rând comod pentru oameni și în al doilea rând frumos.

,,Acest pavaj are o mulțime de dezavantaje: el nu este nici comod și nici nu ii tare frumos. Pe el este foarte dificil de deplasat cu cărucioare cu copii, cu biciclete/trotinete, chiar și pentru pietoni îi incomod. Unicul lui plus este faptul că-i foarte vechi, dar pentru o simplă „nostalgie” să creezi atâta disconfort în centrul capitalei, un absurd”, a mai scris un tătic.

MAEIE salută concluziile Consiliului European care reafirmă sprijinul continuu al Uniunii Europene pentru Republica Moldova

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene salută concluziile Consiliului European care reafirmă sprijinul continuu al Uniunii Europene pentru Republica Moldova în procesul de aderare la marea familie europeană.

MAEIE salută concluziile Consiliului European care reafirmă sprijinul continuu al UE

Uniunea Europeană a anunțat că va continua să ofere Republicii Moldova tot sprijinul relevant, inclusiv pentru consolidarea rezilienței, securității, stabilității, economiei și aprovizionării cu energie a țării în fața acțiunilor destabilizatoare ale actorilor externi. De asemenea, va acorda sprijin în procesul de aderare la UE. În acest context, Consiliul European a invitat Comisia Europeană să prezinte un pachet de sprijin înainte de următoarea sa reuniune, transmite IPN.

„Suntem recunoscători pentru angajamentul UE de a consolida rezistența, securitatea, stabilitatea, economia și securitatea energetică a Republicii Moldova, în special în contextul încercărilor unor actori externi de a destabiliza țara noastră”, menționează Ministerul de Externe într-un comunicat de presă.

Potrivit MAEIE, Republica Moldova este pe deplin angajată în calea sa de aderare la Uniunea Europeană și apreciază sprijinul UE în acest sens.

Contrabandă cu miez de nucă din Moldova în Turcia, în valoare de peste 57 milioane lei! Indivizii foloseau contracte fictive
Articolul anterior
Mai multe zboruri operate de Air Moldova au fost anulate. Precizările companiei
Articolul următor