Curtea Penală Internațională a emis mandat de arest pe numele lui Vladimir Putin

Curtea Penală Internațională de la Haga a emis mandate internaționale de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, precum și a comisarului rus pentru drepturile omului, Maria Lvova-Belova. La scurt timp, diplomația rusă a comentat decizia, spunând că „nu are nicio semnificație”.

ICC issues arrest warrant for Putin on war crime allegations |  Russia-Ukraine war News | Al Jazeera

„Astăzi, 17 martie 2023, a doua cameră preliminară a Curții Penale Internaționale a emis mandate de arestare pentru două persoane în contextul situației din Ucraina: Vladimir Vladimirovici Putin și Maria Alexeievna Lvova-Belova”, se arată într-un comunicat de presă al CPI, citat de BBC.

Curtea Penală Internațională explică că Vladimir Putin și Lvova-Belova sunt suspectați că au deportat ilegal copii ucraineni.

Comisia de anchetă a Națiunilor Unite a declarat că îndepărtarea copiilor ucraineni în Rusia ar putea fi considerată o crimă de război.

„Domnul Vladimir Vladimirovici Putin […], președintele Federației Ruse, este presupus responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copiilor) și transferul ilegal al populației (copiilor) din teritoriile ocupate ale Ucrainei către Federația Rusă (în conformitate cu articolele 8(2)(a)(vii) și 8(2)(b)(viii) din Statutul de la Roma)”, se arată în comunicatul de presă.

Judecătorii Curții Penale Internaționale adaugă că „au suficiente motive să creadă că Putin este personal responsabil pentru aceste crime, atât ca participant direct la acestea, cât și ca lider ai cărui subordonați, cu conivența sau cu aprobarea sa, au comis aceste crime”.

Comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, este suspectat de CPI de aceeași infracțiune în temeiul acelorași articole ca și Putin.

„Există motive întemeiate să credem că doamna Lvova-Belova poartă responsabilitatea personală pentru infracțiunile menționate anterior, săvârșind aceste fapte în mod direct, împreună cu alte persoane și/sau prin acțiunile altor persoane”, se arată într-un comunicat al Curții Penale Internaționale.

Reacția Rusiei

„Deciziile Curții Penale Internaționale nu au nicio semnificație pentru țara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic. Rusia nu este parte la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și nu are nicio obligație în temeiul acestuia. Rusia nu cooperează cu acest organism, iar eventualele indicații de arestare care vor fi nule din punct de vedere juridic pentru noi”, a comentat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Rusia a negat în nenumărate rânduri acuzațiile de crime de război de când a invadat Ucraina în februarie 2022.

Curtea Penală Internațională (numită uneori și Tribunalul Penal Internațional) este o instanță de justiție internațională permanentă, cu sediul la Haga, în Olanda. Menirea și scopul acestei instituții juridice internaționale este de a judeca persoane care au comis genocide, crime de război și crime împotriva umanității.

Detalii noi în cazul morții tinerei din Orhei: Cadavrul, găsit într-o groapă acoperită cu crengi

Noi detalii au ieșit la iveală, în cazul tineri de 19 ani, însărcinată în luna a 6-a, care a fost găsită astăzi, 20 aprilie, moartă, după ce a dispărut din Orhei pe 12 aprilie. Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru jurnaliști că trupul neînsuflețit al tinerei fost găsit cu greu, lângă un pârâu. Potrivit TV8, cadavrul a fost aruncat într-o groapă, acoperită cu crengi.

Sursa citată precizează că, deocamdată, medicii legiști și criminaliștii fac investigații la fața locului. Poliția nu poate da o cauză preliminară a morții, urmând să comunice mai multe detalii, în urma expertizei.

Cernăuțeanu a declarat că poliția a decis să intensifice căutările la Chițcanii Vechi, după ce o echipă de experți a analizat camerele de supraveghere de la casa principalului suspect, un bărbat în vârstă de 45 de ani, fost polițist și angajat al sistemului penitenciar.

Menționăm că sute de polițiști, voluntari și localnici au căutat-o pe Ana-Maria Guja timp de opt zile, inclusiv cu drone.

O universitate din Republica Moldova, prezentă la reuniunea Consorțiului „Universitaria” din România

Reprezentanții Universității de Stat din Moldova participă, în perioada 19 – 21 aprilie, la reuniunea Consorțiului „Universitaria” din România. 

Evenimentul este organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și reunește peste 100 de reprezentanți de la 10 universități.

Printre aceste instituții de învățământ superior se numără Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea din București, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Universitatea de Vest din Timișoara, Academia de Studii Economice, Universitătea din Craiova, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și Universitatea „Ovidius” din Constanța.

Universitatea de Stat din Moldova este reprezentată la eveniment de rectorul Igor Șarov și de prorectorii Sergiu Corlat și Violeta Cojocaru.

În cadrul reuniunii, se va discuta despre dezvoltarea programelor de cercetări științifice și transfer de cunoștințe, studiile doctorale, digitalizare și dezvoltarea relațiilor internaționale și parteneriate de studii, dezvoltarea managementului calității, strategie și dezvoltare instituțională, etc.

Consorțiul „Universitaria” a fost creat în 2009 și este cel mai reprezentativ consorțiu universitar din România.

O delegație a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a oferit ajutor pentru deținuții din Cahul

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a transmis joi, 18 aprilie, un ajutor umanitar pentru deținuții din penitenciarul din Cahul, Republica Moldova.

Donația constă în 60 de perechi de încălțăminte și 60 de cărți de rugăciune, care vor ajunge la persoanele private de libertare din penitenciarul Cahul.

Transportul umanitar a fost realizat de o delegație a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, formată din pr. Vlad Țuțurlan, inspector eparhial și pr. Cornel Iftimie, slujitor al parohiei Măgura II.

Reprezentanții Episcopiei Basarabiei de Sud au întâmpinat oaspeții din România la centrul eparhial, mulțumindu-le pentru darul și grija față de cei aflați în suferință.

Menționăm că această acțiune s-a desfășurat în baza parteneriatului dintre Episcopia Basarabiei de Sud și Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

sursa

Situație excepțională în justiție: Maia Sandu convoacă Consiliul Suprem de Securitate
Articolul anterior
Președinta Maia Sandu a vorbit astăzi la telefon cu omologul său francez, Emmanuel Macron
Articolul următor