Curtea Penală Internațională a emis mandat de arest pe numele lui Vladimir Putin

Curtea Penală Internațională de la Haga a emis mandate internaționale de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, precum și a comisarului rus pentru drepturile omului, Maria Lvova-Belova. La scurt timp, diplomația rusă a comentat decizia, spunând că „nu are nicio semnificație”.

ICC issues arrest warrant for Putin on war crime allegations |  Russia-Ukraine war News | Al Jazeera

„Astăzi, 17 martie 2023, a doua cameră preliminară a Curții Penale Internaționale a emis mandate de arestare pentru două persoane în contextul situației din Ucraina: Vladimir Vladimirovici Putin și Maria Alexeievna Lvova-Belova”, se arată într-un comunicat de presă al CPI, citat de BBC.

Curtea Penală Internațională explică că Vladimir Putin și Lvova-Belova sunt suspectați că au deportat ilegal copii ucraineni.

Comisia de anchetă a Națiunilor Unite a declarat că îndepărtarea copiilor ucraineni în Rusia ar putea fi considerată o crimă de război.

„Domnul Vladimir Vladimirovici Putin […], președintele Federației Ruse, este presupus responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copiilor) și transferul ilegal al populației (copiilor) din teritoriile ocupate ale Ucrainei către Federația Rusă (în conformitate cu articolele 8(2)(a)(vii) și 8(2)(b)(viii) din Statutul de la Roma)”, se arată în comunicatul de presă.

Judecătorii Curții Penale Internaționale adaugă că „au suficiente motive să creadă că Putin este personal responsabil pentru aceste crime, atât ca participant direct la acestea, cât și ca lider ai cărui subordonați, cu conivența sau cu aprobarea sa, au comis aceste crime”.

Comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, este suspectat de CPI de aceeași infracțiune în temeiul acelorași articole ca și Putin.

„Există motive întemeiate să credem că doamna Lvova-Belova poartă responsabilitatea personală pentru infracțiunile menționate anterior, săvârșind aceste fapte în mod direct, împreună cu alte persoane și/sau prin acțiunile altor persoane”, se arată într-un comunicat al Curții Penale Internaționale.

Reacția Rusiei

„Deciziile Curții Penale Internaționale nu au nicio semnificație pentru țara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic. Rusia nu este parte la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și nu are nicio obligație în temeiul acestuia. Rusia nu cooperează cu acest organism, iar eventualele indicații de arestare care vor fi nule din punct de vedere juridic pentru noi”, a comentat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Rusia a negat în nenumărate rânduri acuzațiile de crime de război de când a invadat Ucraina în februarie 2022.

Curtea Penală Internațională (numită uneori și Tribunalul Penal Internațional) este o instanță de justiție internațională permanentă, cu sediul la Haga, în Olanda. Menirea și scopul acestei instituții juridice internaționale este de a judeca persoane care au comis genocide, crime de război și crime împotriva umanității.

Un nou incident șocant într-un troleibuz din Capitală. Căruciorul unei femei, în care se afla un copil, prins între uși

La mai mult de o lună de la teribilul accident cu implicarea transportului public în Capitală, în urma căruia a murit o fetiță de 12 ani, în spațiul public a fost denunțat un alt caz în care o persoană a avut de suferit. 

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane

E vorba despre o femeie care încerca să iasă din troleibuzul 21, împreună cu copilul său de 7 luni. Aceasta susține că șoferul nu s-ar fi asigurat și căruciorul ar fi fost prins între uși. Ulterior, conducătorul troleibuzului ar fi deschis ușile.

Potrivit mamei, totul s-a întâmplat pe 25 aprilie, în jurul orei 12:45, pe str. Alba-Iulia din Capitală.

Contactată de TV8, purtătoarea de cuvânt a Regiei Transport Electric Chișinău, Felicia Rusu, a precizat că RTEC s-a autosesizat pe acest caz.

„A fost luată legătura și direct cu doamna. Urmează să se întreprindă toate măsurile necesare”, a declarat aceasta.

O minoră a alertat poliția și declară că a fost violată, la Dondușeni

O copilă ar fi fost violată într-o localitate din raionul Dondușeni. Oamenii legii au declarat că cazul a fost înregistrat pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, fiind inițiat un proces penal.

O minoră de 13 ani, salvată de la viol de către un polițist de frontieră |  Mamaplus

„În cazurile în care sunt implicați minori, Poliția are responsabilitatea de a proteja drepturile recunoscute prin lege ale minorilor”, au menționat oamenii legii, conform Unimedia.

Președinta Maia Sandu a discutat cu mai mulți reprezentanți ai societății civile despre Adunarea „Moldova Europeană”, din 21 mai

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început discuțiile cu societatea civilă despre Adunarea „Moldova Europeană”, care va avea loc la 21 mai.

Șefa statului a vorbit cu experți și formatori de opinie, care au dat curs invitației, că este nevoie să transmitem comunității europene un mesaj puternic de unitate din partea cetățenilor noștri, care își doresc să fie parte a familiei europene.

,,Unindu-ne forțele vom reuși să ducem Moldova în Uniunea Europeană”.

Situație excepțională în justiție: Maia Sandu convoacă Consiliul Suprem de Securitate
Articolul anterior
Președinta Maia Sandu a vorbit astăzi la telefon cu omologul său francez, Emmanuel Macron
Articolul următor