Curtea Supremă de Justiție: CEC e obligată să deschidă mai multe secții de votare în diasporă

Curtea Supremă de Justiție a respins recursul depus de Comisia Electorală Centrală care a contestat hotărârea Curții de Apel Chișinău privind constituirea secțiilor de votare în străinătate.

„Prima instanță corect a stabilit că Comisia Electorală Centrală cât și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, în detrimentul alegătorilor și a cerințelor legale imperative, au conlucrat în mod defectuos și, în consecință, nu au atins scopul urmărit, adică nu au identificat condițiile impuse de legiuitor pentru a fixa cu o precizie maximă numărul necesar de secții de votare în străinătate, pentru buna desfășurare a scrutinului parlamentar și asigurarea dreptului la vot prin crearea condițiilor decente pentru alegători, fără a ține cont de experiența negativă acumulată la alegerile precedente și fără a lua în mod serios situația pandemică, afectată de virusul COVID-19”, se menționează în hotărârea CSJ, transmite deschide.md.

Potrivit magistraților, CEC și-a depășit dreptul discreționar la luarea deciziei privind constituirea secțiilor de votare peste hotare „prin discrepanța” dintre propunerea Ministerului de Externe și cea aprobată de Comisia Electorală Centrală.

„Este neclară hotărârea Comisie Electorale Centrale care a aprobat inițial doar 139, ulterior modificând hotărârea nr. 4966 din 05 iunie 2021 și aprobând 146 de secții de votare, și din ce motiv nu a acceptat propunerea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, or numărul secțiilor de votare a fost redus considerabil.

Mai mult, din analiza înscrisurilor anexate la dosar, rezultă că propunerea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost luată după analiza minuțioasă a posibilităților reale și a proceselor de vot precedente”, precizează CSJ.

La fel, magistrații CSJ au criticat și argumentele Comisiei Electorale Centrale care au atras atenția asupra expirării termenului-limită de 35 de zile de la data alegerilor pentru constituirea secțiilor de votare în străinătate: „Acest termen a fost încălcat chiar de CEC prin hotărârea din 8 iunie 2021, deschizând suplimentar 7 secții de votare cu 32 de zile până la data alegerilor anticipate”.

CEC a contestat la Curtea Supremă de Justiție hotărârea Curții de Apel Chișinău prin care a fost anulată decizia Comisiei Electorale Centrale de constituire a 146 de secții de votare peste hotare pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Magistrații CA au obligat autoritatea electorală să aprobe deschiderea a nu mai puțin 190 de secții de votare.

O tânără, urmărită și atacată lângă o pădure din sectorul Buiucani
Articolul anterior
Alarmant! În Moldova, 40% din gunoi sunt pungi și ambalaje din plastic. Nimic nu se reciclează
Articolul următor
Alte articole interesante