Cutremur de 4,9 pe scara Richter, în Grecia. S-a resimțit și într-o zonă turistică populară

Un cutremur cu magnitudinea de 4,9 pe scara Richter a avut loc în largul orașului port Kyllini, potrivit unei evaluări preliminare a Institutului Geodinamic al Observatorului Național din Atena, transmite publicația Kathimerini.

Epicentrul cutremurului, care a avut loc la ora locală 20:34, este situat într-o zonă de mare la 17 kilometri sud de Kyllini, transmite libertatea.ro.

Adâncimea cutremurului, care a fost resimțit în special în Ilia, Achaia și Zakynthos, a fost estimată la 10 kilometri. 

Insula Zakynthos este una din destinațiile de vacanță preferate de turiștii români.

Cu ce cadou a surprins-o președintele Italiei, Sergio Mattarella, pe Maia Sandu

Președintele Maia Sandu a publicat lista cadourilor protocolare primite în semestrul II din anul 2024. De precizat că aceste daruri au fost trecute în proprietatea Aparatului Președintelui Republicii Moldova, scrie evz.ro.

Pe lista cadourilor primite de șefa statului se află o carte în valoare de 740 de lei – „The Storting – 150 de years of the Norwegian Parliament Building”. Maia Sandu a primit această carte în vizita sa la Oslo, iar cel care i-a făcut cadoul este președintele Parlamentului Norvegiei, Masud Gharahkhan.

Astfel, în listă se regăsește un set din trei boluri identice cu capac din porțelan, ce poartă semnătura producătorului olandez Royal Delft, colecția „Blueware, Collectabowls”, în valoare de 1 870 de lei. Cadoul i-a fost oferit președintei de către Ladislav Hamran.

Președintele „Eurojust” i-a oferit Maieie Sandu, în timpul unei întrevederi, un set din trei boluri identice cu capac din porțelan, ce poartă semnătura producătorului olandez Royal Delft, colecția „Blueware, Collectabowls”. Valoare tablourilor se ridică la 1. 870 de lei.

De asemenea, președintele Italiei, Sergio Mattarella, i-a oferit un tablou în ramă de lemn „Giardini del Palazzo del Quirinale”. Acesta valorează 2.950 de lei.

La ceremonia de prezentare a scrisorilor de acreditare, ambasadorul Burkina Faso în Republica Moldova, Vinta Some, i-a dăruit Maiei Sandu un cadou în valoare de 850 de lei: o hartă personalizată a statului Burkina Faso, în forma unui tablou, fără ramă exterioară, protejată de sticlă. Valoarea totală a cadorilor primite de Maia Sandu în perioada aprilie-iunie 2024 se ridică la 6. 410 lei.

Reamintim că, în primul semestru al anului 2024, Maia Sandu a primit cadouri în valoare de 31.455 lei. Cel mai scump a fost un a fost un covor de lână oferit de de Ambasadorul Azerbaidjanului la Chișinău.

Maia Sandu a mai primit, de la părintele Beniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul Isus, într-o ramă acoperită cu aur de 24 de karate și argint 925, pe care sunt inserate cristale și perle de zirconiu. Icoana a fost evaluat la 9.250 lei.

De la premierul albanez Edi Rama a primit albumul „Tirana din aer”, realizat de fotograful Alekt Islami, în valoare de 1.135 de lei. Principesa Margareta a României i-a dăruit Maiei Sandu o brățară pe șnur și un pandantiv în formă de floare cu 10 petale, din alamă placată cu aur de 14 karate, de la producătorul român Malvensky, în valoare de 1.740 de lei.

Probleme tehnice la înscrierea în universități

Se înregistrează probleme tehnice la înscrierea pentru studii în universități, anunță ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, informează unica.md.

”Avem la moment 2992 de cereri de admitere depuse prin platforma eadmitere.gov.md. Mai sunt anumite probleme tehnice la înregistrarea contului care vor fi clarificate azi pe parcursul zilei. Lucrează STISC, AGE, compania dezvoltatoare – EBS și toți colegii relevanți de la Minister.

Prima zi este întotdeauna cea mai dificilă, le mulțumim tuturor pentru înțelegere și răbdare. Turul 1 se încheie pe 31 iulie- toți vor reuși să se înregistreze.

Call centrul – 8000 5005

Email suport – eadmitere@mec.gov.md

Inadvertențele tehnice vor fi depășite în 24 de ore.

PS. Absolvenții pot depune și fizic cererea la universități – cu condiția ca ulterior obligatoriu să o reia și online.”, scrie ministrul Dar Perciun într-o postare pe Facebook.

Precizăm că astăzi s-a dat start înscrierilor candidații la studii de licență. Aceștia pot depune dosarele pentru participare la concursul de admitere la instituțiile de învățământ superior din țară. În premieră, admiterea la licență se va face prin platforma eadmitere.gov.md. Platforma a fost lansată de Ministerul Educației și Cercetării cu scopul de a facilita procesul de admitere. Platforma poate fi ușor accesată pe telefon sau laptop, iar candidații trebui să urmeze câțiva pași pentru a depune dosarele de admitere – https://bit.ly/3xWUmc.

Mariana Rață, jurnalistă de investigație: Europa pentru mine înseamnă respectarea dreptului de exprimare

Mariana Rață este jurnalistă de investigație și prezentatoare TV, cu peste 20 de ani de experiență. Jurnalista spune că prin activitatea zilnică pe o care o face își îndeplinește misiunea de a transmite informații veridice, din surse verificate, cetățenilor din Republica Moldova, dar și celor din diasporă. 

„Mi-aș dori ca în Republica Moldova să existe cât mai mulți jurnaliști echidistanți. Cetățenii au dreptul să cunoască adevărul despre ceea ce se întâmplă în țară, dar și peste hotarele acesteia. Ei merită să aibă parte de o comunicare transparentă în ceea ce privește domeniile de importanță națională.”  

Jurnalista menționează că parcursului european al Republicii Moldova va asigura un viitor prosper al țării și o calitate mai bună a vieții.  

„Europa pentru mine înseamnă respectarea dreptului de exprimare, libertatea de a-ți împărtăși opinia, atât de necesare pentru dezvoltarea unei țări democratice, cu un viitor prosper.”

Mesajul jurnalistei Mariana Rață poate fi vizionat AICI!

Un sportiv moldovean a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial Studențesc desfășurat în Olanda
Articolul anterior
O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă
Articolul următor