Un cutremur cu magnitudinea 4 s-a produs luni dimineaţa, la ora 10:14, în judeţul Vrancea, zona seismică Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), scrie antena3.ro.
Seismul s-a produs la adâncimea de 140 km în apropierea următoarelor oraşe: 37 kilometri vest de Focşani, 72 km nord de Buzău, 72 km est de Sfântu-Gheorghe, 87 km sud de Bacău, 87 km est de Braşov, 88 km sud-vest de Bârlad.
De la începutul lunii martie, în România s-au produs 24 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4.
Cel mai important cutremur din 2024, cu o magnitudine de 5,4, a avut loc în judeţul Buzău în data de 16 septembrie.
Apple va muta din China în India asamblarea tuturor iPhone-urilor vândute în SUA / Decizia vine pe fondul războiului comercial declanșat de Trump
China, unde Apple produce majoritatea iPhone-urilor sale prin intermediul unor terți, cum ar fi compania Foxconn, a fost supusă celor mai agresive taxe vamale impuse de președintele american, scrie Financial Times.
Apple intenționează să transfere în India activitatea de asamblare a tuturor iPhone-urilor vândute în SUA.
Acest lucru s-ar putea întâmpla chiar de anul viitor, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, în condițiile în care războiul comercial al președintelui Donald Trump forțează compania să se îndepărteze de China, scrie Financial Times.
Demersul are la bază strategia Apple de a-și diversifica lanțul de aprovizionare, dar merge mai departe și mai repede decât așteptau investitorii, cu obiectivul de a asambla în India toate cele peste 60 de milioane de iPhone-uri vândute anual în SUA până la sfârșitul anului 2026.
Obiectivul ar însemna dublarea producției de telefoane iPhone în India, după aproape două decenii în care Apple a cheltuit foarte mult în China pentru a crea o linie de producție modernă, care i-a permis să devină un gigant tehnologic care valorează 3 trilioane de dolari.
Mutarea spre India
Motivul este evident. China, unde Apple produce majoritatea iPhone-urilor sale prin intermediul unor terți, cum ar fi Foxconn, a fost supusă celor mai agresive taxe vamale impuse de președintele american – deși acesta a semnalat de atunci intenția de a negocia cu Beijingul.
În urma anunțurilor lui Trump, care au șters 700 de miliarde de dolari din valoarea de piață a Apple, compania s-a grăbit să exporte în SUA iPhone-urile disponibile fabricate în India.
În ultimii ani, Apple a construit în mod constant fabrici în India cu producătorii contractuali Tata Electronics și Foxconn, deși încă își asamblează majoritatea smartphone-urilor în China.
Asamblarea iPhone-urilor este ultima etapă a procesului de producție și reunește sute de componente pentru care Apple este încă foarte dependentă de furnizorii chinezi.
28% din iPhone-urile livrate în 2024 au mers în SUA
Trump a anunțat inițial taxe „reciproce” de peste 100% asupra importurilor din China, dar apoi a oferit o amânare temporară pentru smartphone-uri. Dispozitivele sunt totuși supuse unei taxe separate de 20%, care se aplică tuturor importurilor din China.
India a fost afectată de o taxă vamală de 26%, deși aceasta este suspendată în timp ce New Delhi face presiuni pentru încheierea unui acord comercial bilateral cu SUA. Aflat în vizită în India săptămâna aceasta, vicepreședintele american JD Vance a declarat că cele două țări fac „progrese foarte bune”.
SUA a reprezentat aproximativ 28% din cele 232,1 milioane de iPhone-uri livrate în 2024, potrivit International Data Corporation.
Anul trecut, pe măsură ce producătorul iPhone a încercat să crească producția din India, Foxconn și Tata au început să importe seturi de componente preasamblate din China.
Directorul executiv Tim Cook a fost în contact regulat cu Trump și administrația sa de când a participat la învestirea președintelui în ianuarie.
Izvorul Tămăduirii. Ziua în care se sfințesc apele. Un singur obicei este cel mai însemnat pentru credincioși în Vinerea Luminată
Izvorul Tămăduirii este sărbătoarea închinată Maicii Domnului, care nu are dată fixă de celebrare, ci este prăznuită anual în Săptămâna Luminată, în prima vineri după Paște. În ziua praznicului se oficiază Sfânta Liturghie, slujba care se mai numește și Agheasma Mică. În 2025, sărbătoarea închinată Maicii Domnului se săvărșește în Săptămâna Luminată, în Vinerea Scumpă, pe 25 aprilie, scrie Digi24
Ce semnifică sărbătoarea Izvorul Tamaduirii
Izvorul Tămăduirii este praznicul care datează din a doua jumătate a primului mileniu creștin. Sărbătoarea arată puterea vindecătoare a Mântuitorului, numit în cântările sfinte din biserică și “Izvorul vieții”, dar și minunea Maicii Domnului, numită “Izvor al tămăduirilor” sau “Izvor purtător de viață”.
În ziua Praznicului se pomenește sfințirea bisericii numite „Izvor dătător de viață” sau „Izvorul Tămăduirii de la Constantinopol”, zidită în secolul al V-lea de împăratul Leon, apoi rezidită de împăratul Justinian și de împărații Vasile Macedoneanul și Leon cel Înțelept.
Potrivit legendelor, înainte de a fi împarat, Leon cel Mare se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului, acolo unde s-a întâlnit cu un orb. Acesta din urmă îi cere lui Leon cel Mare apă, dar și ajutor pentru a ajunge în cetate. Dupa ce a căutat apa în apropiere, Leon a auzit și glasul Maicii Domnului, iar la îndemnul acesteia a găsit un izvor din care i-a dat orbului să bea. După ce a băut, orbul s-a vindecat de orbirea sa.
Când Leon a ajuns împărat, drept mulțumire adusă Maicii, a zidit o biserică în apropiere de Constantinopol, deasupra izvorului unde Maica Domnului săvârșise o minune. Actuala biserică a Izvorului Tamaduirii din Istanbul datează din secolul al XIX-lea, iar izvorul cu apa tămăduitoare există și astăzi în paraclisul de la subsolul acesteia.
Icoana Izvorului Tămăduirii o arată pe Maica Domnului cu mâinile în rugăciune, într-un bazin asemănător cu o cristelniță, vasul în care primim Taina Botezului, și pe Hristos purtat la pieptul Ei, Mântuitorul fiind viața bisericii, iar Maica Domnului, prin puterea harului primit de la Hristos devine izvor purtător de viață.
Tradiții și obiceiuri de Izvorul Tămăduirii
Cel mai important obicei al zilei: slujba de sfințire a apei, Agheasma Mică
În ziua praznicului, în toate bisericile și mănăstirile ortodoxe, după oficierea Sfintei Liturghii, preotul săvârșește slujba de sfințire a apei, care se mai numește și Agheasma Mică, după o rânduială adecvată Săptămânii Luminate.
Termenul „aghiasma” vine de cuvantul grecesc „aghiasmos”, care își are originea în cuvantul „aghios”(sfânt). „Aghiasmos” se poate traduce și ca slujba de sfințire, dar și ca apa sfințită.
Evenimentele liturgice de la Catedrala Patriarhală din București, prilejuite de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii
„În ziua de vineri, 25 aprilie 2025, între orele 09.00-11.30, Sfânta Liturghie va fi săvârșită la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale. Începând cu ora 11:30, la Altarul de Vară, va fi săvârșită Slujba Sfințirii Mici a apei (Agheasma Mică), iar apoi credincioșii prezenți la slujbă vor fi binecuvântați prin stropire cu această Agheasmă.”, potrivit Basilica.
Potrivit tradițiilor, persoanele care beau din apa sfințită sunt protejate de boli și duhuri rele pentru tot anul.
În anumite zone din țară, după slujba din Biserică, preoții obișnuiesc să meargă la casele oamenilor pentru a stropi locuințele cu Agheasma Mică. Se stropesc și animalele, grajdurile, pământurile grădinilor și livezilor din apropierea casei pentru a fi un an rodnic, cu recolte bogate și protejate de grindină.
Este sărbătoare cu cruce roșie în calendar, iar oamenii sunt îndemnați să dea de pomană alimente de dulce oamenilor nevoiași. După sfânta Liturghie, la finalul slujbei, preotul sfințește bucatele care trebuie împărțite.
Vinerea din Săptămâna Luminată mai poartă denumirea și de Vinerea Scumpă sau Fântânița. Potrivit tradițiilor populare, ziua praznicului este considerată cea mai spornică zi din an pentru săpătorii de fântâni, deoarece apele sunt zbuciumate și zgomotoase, iar oamenii pot găsi mai ușor locul pentru o nouă fântănă.
În unele zone ale ţării, în ziua praznicului Izvorul Tămăduirii, se practică „Jurământul juvenil”. Este o ceremonie pentru tinerii cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani în care aceștia își jură loialitate şi fac schimb de obiecte cu valoare sentimentală.
Obiceiuri interzise în Vinerea Luminată
Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii este celebrată în acest an în Săptămâna Luminată, motiv pentru care în ziua praznicului nu este indicat să se facă treburi grele în gospodărie, nici pe camp. Ziua este dedicată slijbei de sfințire a apei și odihnei.
În ziua praznicului, femeile nu trebuie să spele, să calce sau să coase îmbrăcăminte. Potrivit superstițiilor, orice lucru făcut în ziua sfântă nu va fi de folos şi nu va fi terminat niciodată
Cum explică Lavrov uciderea civililor la Kiev: „Dacă e o ţintă utilizată de armata ucraineană, comandanţii au dreptul să atace”
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, declară că Rusia este gata să încheie un acord pentru a pune capăt războiului în Ucraina, potrivit unor fragmente dintr-un interviu pentru un canal de televiziune american. Întrebat despre bombardarea Kievului și uciderea de civili, Lavrov spune că Rusia atacă doar ținte militare sau obiective civile folosite de armată, scrie Digi24
Preşedintele american Donald Trump „vorbeşte despre un acord şi noi suntem gata să încheiem un acord, însă unele elemente specifice mai trebuie şlefuite”, a afirmat Lavrov într-un interviu pentru CBS, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
„Sunt mai multe semne care arată că noi mergem în direcţia bună”, a mai spus el, într-un moment în care dificilele negocieri întreprinse de preşedintele american se lovesc de problema peninsulei Crimeea.
Întrebat cu privire la noul val de lovituri asupra Ucrainei lansat în timpul nopţii de miercuri spre joi şi care a făcut cel puţin 12 morţi şi zeci de răniţi la Kiev, Lavrov a răspuns: „Noi vizăm doar obiective militare sau infrastructuri civile utilizate de armată”.
„Dacă era vorba de o ţintă utilizată de armata ucraineană, Ministerul Apărării (rus), comandanţii de pe teren, au dreptul să le atace”, a spus Lavrov.
Apelul lui Trump
Preşedintele american i-a cerut joi pe omologul său rus Vladimir Putin să înceteze să bombardeze Ucraina. „Nu-mi plac loviturile ruseşti asupra Kievului. Nu sunt necesare, şi vin într-un moment foarte prost. Vladimir, oprește-te! 5.000 de soldaţi mor în fiecare săptămână. Hai să facem acordul de pace!”, a scris Trump pe reţeaua sa de socializare Truth Social.
Preşedintele american a anunţat săptămâna aceasta că este „foarte aproape” de un compromis cu Rusia pentru a pune capăt războiului declanşat prin invazia la scară largă lansată de Moscova în februarie 2022.
În precedentul său mesaj referitor la războiul ruso-ucrainean postat pe Truth Social, Trump l-a criticat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru refuzul de a ceda formal peninsula Crimeea către Rusia, idee inclusă într-o propunere de plan de pace avansată de preşedintele american.