Danemarca a introdus Republica Moldova în noua sa strategie de securitate națională

Danemarca a anunţat marţi că îşi propune inclusiv relații mai strânse cu țări precum Republica Moldova și Georgia ca parte a noii sale strategii de securitate națională menită să contracareze amenințarea rusă, relatează Reuters și News.ro.

foto: iStock

În noua strategie de politică externă şi de securitate, guvernul de la Cophenhaga solicită mai multe exerciţii militare comune şi coordonarea planurilor de apărare cu vecinii săi nordici.

„Odată cu aderarea Finlandei la NATO şi a Suediei, care este pe cale de aderare, există o oportunitate istorică pentru noi de a ne apropia mai mult, într-o situaţie în care toate ţările de la Marea Baltică, cu excepţia Rusiei, sunt membre ale aceleiaşi alianţe de apărare”, a declarat ministrul de externe Lars Lokke Rasmussen.

Strategia prevede relaţii mai strânse cu ţările baltice, precum şi legături diplomatice mai strânse cu ţări precum Moldova, statele din Balcanii de Vest şi Georgia, pentru a contracara influenţa Rusiei.

Danemarca şi-a deschis, luni, ambasadă în Georgia.

Danezii au decis anul trecut să adere la politica de apărare a Uniunii Europene, semnalând o schimbare în direcţia aprofundării legăturilor în domeniul apărării ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

Măsurile luate de Danemarca pentru securitatea sa după noua agresiune rusă

Danemarca colaborează deja cu Suedia, Norvegia şi Finlanda pentru a crea o apărare aeriană nordică unificată. Cu toate acestea, NATO va continua să fie piatra de temelie a apărării şi securităţii Danemarcei, Statele Unite rămânând cel mai important aliat al său în materie de securitate, a declarat marți ministrul de Externe de la Copenhaga.

Ultima strategie de politică externă şi de securitate fusese prezentată de guvernul danez cu doar câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, în februarie anul trecut, aşa că acum a fost acualizată ţinând cont de noile evoluţii.

Noua strategie recunoaşte că Danemarca nu a luat suficient de în serios ameninţarea la adresa securităţii din partea Rusiei în regiunea Mării Baltice şi subliniază deficienţele în ceea ce priveşte capacitatea sa de a-şi apăra propriul teritoriu.

De asemenea, Danemarca îşi propune să atingă un obiectiv de cheltuieli NATO de 2% din PIB până în 2030.

Documentul subliniază totodată că, urmare a sabotajului conductelor de gaz Nord Stream din septembrie anul trecut, este necesar să fie protejată infrastructura critică, în timp ce societatea daneză trebuie să fie mai bine pregătită pentru a face faţă ameninţărilor cibernetice şi teroriste, spionajului şi campaniilor de propagandă.

Echipamentele medicale de la Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, modernizate grație Japoniei

La data de 27 iunie 2023, Ambasadorul Yamada Yoichiro a participat la ceremonia de finalizare a ”Proiectului de modernizare a echipamentului medical la Centrul Republican de Diagnosticare Medicală (CRDM)” din municipiul Chișinău.

Japonia a modernizat echipamentele medicale dintr-un Centru din Chișinău

Guvernul Japoniei a oferit instituției finanțare nerambursabilă în sumă de până la 355.000 dolari prin intermediul Programului ”Kusanone”.

Fondurile au fost utilizate pentru procurarea unei Gama Camere de tip SPECT. Proiectul urmărește consolidarea capacităților CRDM în diagnosticarea non-invazivă a afecțiunilor oncologice și cardiace și evaluarea efectelor tratamentului administrat. Echipamentul poate fi utilizat pentru depistarea unor afecțiuni ale sistemului respirator și circulator, sau tulburări ale funcțiilor renale în cazul pacienților post-COVID-19.

La eveniment au participat lucrătorii medicali din instituție și Ministrul Sănătății Ala Nemerenco.

Menționând despre serviciul prețios pe care lucrătorii medicali îl aduc societății, în special despre eforturile lor în lupta împotriva Covid-19 și gestionarea fluxului brusc de refugiați din Ucraina din cauza războiului josnic declanșat de Rusia, Ambasadorul Yamada a afirmat: ”Dumneavoastră, lucrătorii medicali din Moldova, sunteți admirați peste tot în lume, ca fiind întruchiparea unei omenii voluntare. Oamenii din întreaga lume au ajuns să recunoască și să respecte foarte mult Republica Moldova datorită acțiunilor dumneavoastră altruiste.”

Programul de granturi pentru securitate umană „Kusanone” a fost lansat în Moldova în anul 2008. Până în prezent, Japonia a oferit finanțare nerambursabilă în sumă de 7.1 milioane dolari pentru 85 de proiecte în domeniile educației, sănătății și utilităților publice. 

gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images

Hotelurile și restaurantele germane ar putea trece la săptămâna de lucru de patru zile

Lipsa acută de personal în industria de catering din Germania îi determină pe angajatorii din domeniu să caute măsuri. Recent s-a discutat despre trecerea la săptămâna de lucru de patru zile, pentru a încerca să fie cât mai atractivi pentru angajați.

Senses Restaurant | Fine dining in Amsterdam City Centre

În condițiile în care cei mai mulți își doresc să muncească de acasă, lipsa de personal din domeniul hotelier și restaurante este tot mai acută. Asociația germană a hotelurilor și restaurantelor trage un semnal de alarmă cu privire la asta și spun că, pentru a putea recruta personal, este nevoie de mai multă libertate de acțiune în legislație. De asemenea, ei psun cp săptămâna de patru zile ar trebui să devină posibilă, transmite Adevărul.ro.

De la pandemie, industria de catering nu și-a revenit cu adevărat. Concedierile legate de Covid afectează în continuare industria, tot mai mulți angajați se pensionează și nu se alătură suficient de mulți angajați tineri. Prin urmare, Asociația germană a hotelurilor și restaurantelor (Dehoga) din Bavaria cere acum o modificare a legii pentru a remedia situația personalului.

Legea trebuie modificată

„Trebuie să flexibilizăm Legea privind timpul de lucru”, spune Thomas Geppert, directorul general al Dehoga Bayern, într-un interviu acordat Merkur.de. Angajații mai tineri doresc mai multă planificare, în special mai multă planificare a timpului liber, dar sunt dispuși și să lucreze zilnic în schimburi mai lungi. „Dacă vremea este frumoasă în weekend, ei ar putea lucra douăsprezece ore la rând – dar mai puțin în celelalte zile”, spune Geppert.

În prezent, legea privind timpul de lucru prevede că lucrătorii nu pot lucra mai mult de 10 ore pe zi. De fapt, aceștia au voie să lucreze doar opt ore pe zi – dar există excepții care fac posibilă o durată de până la zece ore. Totuși, din cauza lipsei de personal, este foarte dificil să se acopere turele necesare cu această regulă, spune Geppert. De aceea, el și asociația sa solicită introducerea unui program de lucru săptămânal, care este susținut și la nivelul UE.

Timpul de lucru săptămânal rămâne neschimbat

Orarul de lucru săptămânal ar permite lucrătorilor să decidă singuri cât de mult lucrează și în ce zile. Atunci s-ar aplica doar regula: 40 de ore pe săptămână, maximum. Modul în care acestea sunt împărțite ar fi apoi la latitudinea angajatului și a companiei respective. Acest lucru ar permite unui angajat să decidă să lucreze mai multe ore în patru zile – în schimbul a trei zile libere.

Din punctul de vedere al lui Thomas Geppert, aceasta ar fi o modalitate corectă de a rămâne atractiv ca angajator pentru sectoare precum cel al alimentației publice, care nu pot utiliza noile opțiuni de birou la domiciliu. „Avem o piață a angajaților în acest moment, acolo se stabilesc regulile jocului. Iar ceea ce își doresc lucrătorii moderni este: mai multă flexibilitate”.

Este nevoie de muncitori calificați din străinătate

Pe lângă posibilitatea de a beneficia de un program de lucru flexibil, Dehoga Bayern sprijină și imigrația selectivă a angajaților. „Avem nevoie de șase ori mai mult personal în gastronomie decât în comerțul cu amănuntul pentru a genera aceeași cifră de afaceri”, spune Geppert. Potențialul din interiorul Germaniei își atinge limitele din cauza schimbărilor demografice – astfel că ar trebui recrutate talente din străinătate. În acest scop, Bundestag-ul a adoptat săptămâna trecută legea privind imigrația lucrătorilor calificați, care este menită să faciliteze recrutarea de lucrători calificați străini.

Declarația lui Lukașenko către cetățenii săi: ,,Dacă Rusia se prăbușește, vom muri cu toții”

Președintele belarus Alexandr Lukașenko a susținut marți, prima declarație despre evenimentele din Rusia și despre rolul său. Vorbind despre rebeliunea de 24 de ore a mercenarilor Wagner din Rusia, Lukașenko a declarat că ordonase armatei să fie pregătită pentru luptă, iar toate forțele, inclusiv poliția, au fost plasate în stare de alertă maximă.

Lukașenko: Dacă Rusia se prăbușește, vom muri cu toții

„Când au avut loc evenimentele din Rusia, am dat ordin ca toată armata să fie pregătită pentru luptă. Toate forțele armate (din Belarus – n.r.), inclusiv poliția și forțele speciale, au fost puse în alertă maximă”, a declarat Lukașenko. Despre Lukașenko s-a spus că a intermediat retragerea mercenarilor Wagner și exilul lui Evgheni Prigojin în Belarus, transmite digi24.ro.

El a spus însă, marți, că nici el, nici Vladimir Putin și nici Evgheni Prigojin nu sunt eroi. Lukașenko a adăugat că a fost „dureros” să urmărească evenimentele care au avut loc în Rusia în weekend. „Nu faceți din mine un erou. Nici din mine, nici din Putin, nici din Prigojin, pentru că am lăsat situația să ne scape din mână și apoi am crezut că se va rezolva de la sine, dar nu a fost așa. Doi oameni care luptau pe front s-au ciocnit. Nu există eroi în acest caz”, a declarat el, citat de BBC. 

„Dacă Rusia se prăbușește, vom rămâne sub dărâmături, vom muri cu toții. Amenințarea unui nou conflict global nu a fost niciodată atât de aproape ca astăzi. Încă o dată, încearcă să arunce în aer țara noastră, întreaga noastră regiune, pentru a dezorienta oamenii. Încearcă sa agite situația, să impună propriile reguli. Ei încearcă să ne inducă în eroare cu privire la planurile și intențiile reale ale Occidentului colectiv. Din păcate, încercările noastre de a rezolva situația prin negocieri pașnice se numesc acum „imitație diplomatică” acolo. Prețul acestei „imitații” este de sute de mii de vieți umane. Astăzi vedem în mod clar un nou val de expansiune NATO și o consolidare fără precedent a potențialului țărilor – membre ale alianței din regiune, inclusiv în imediata apropiere a granițelor noastre.”, a adăugat liderul din Belarus. 

Prigojin ar trebui să plece în Belarus, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Nu se știe unde se află acum. Marți dimineață, proiectul de monitorizare „Belarusian Gayun” a raportat că avionul privat al fondatorului „Wagner” ar fi aterizat pe un aerodrom militar din Minsk. 

Moldoveanul care a murit pe vârful versanților de pe Everest a lăsat în urmă prieteni îndurerați. Mesajele postate pe rețele
Articolul anterior
Moldova va primi un ajutor de 48,7 milioane de euro din partea Germaniei pentru proiecte de eficiență energetică, alimentare cu apă și canalizare
Articolul următor