Date actualizate: 26 de țări au aprobat reguli noi de călătorie, inclusiv pentru cetățenii moldoveni

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a Republicii Moldova a actualizat lista țărilor și condițiile de intrare și tranzitare a acestor țări pentru cetățenii moldoveni, în condiții de pandemie.

26 de țări, din cele 59 incluse în tabel, au aprobat modificări privind regulile de călătorie. Acestea sunt EAU, Germania, Ucraina, Muntenegru, Belarus, Elveția, Cehia, Bosnia și Herțegovina, Croația, Bulgaria, Slovacia, Regatul Țărilor de Jos.

Responsabilii de la Ministerul de Externe recomandă planificarea concediilor cu informarea prealabilă privind condițiile de intrare în țara de destinație și despre condițiile de tranzit. De asemenea, MAEIE recomandă cetățenilor Republicii Moldova care dispun de dubla cetățenie, a unui stat membru al UE, consultarea adițională și a datelor operative privind menținerea/ridicarea măsurilor restrictive la următoarea adresă. Pentru a afla toate detaliile accesați acest link https://mfa.gov.md/ro/content/alerte-de-calatorie-covid-19

Pericolul care amenință Europa! Semnal de alarmă pentru toți locuitorii, făcut de Comisia Europeană

Într-un raport al Centrului Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene, se precizează că Europa se îndreaptă anul acesta către o secetă comparabilă cu cea din vara anului 2022, iar ploile din săptămânile următoare vor fi cruciale pentru determinarea impactului iernii excepţional de calde şi uscate care s-a încheiat, scrie stirileprotv.ro.

O primăvară mai caldă faţă de medie în toată Europa

Documentul citat, menționează că la această oră, condiţiile generale de secetă deja sunt întrunite în Grecia, Spania, Franţa, Irlanda, Regatul Unit, nordul Italiei, Elveţia, majoritatea insulelor mediteraneene şi regiunile din România şi Bulgaria de la Marea Neagră, semnalează documentul.

Aproape tot sudul şi vestul Europei sunt afectate de anomaliile substanţiale de umiditate din sol şi de diminuarea debitului râurilor după o iarnă deosebit de caldă şi uscată.

„Prognozele sezoniere arată o primăvară mai caldă faţă de medie în toată Europa, în timp ce prognozele de precipitaţii se caracterizează de o incertitudine şi variabilitate spaţială sporite. Vor fi necesare o supraveghere atentă şi planuri de utilizare a apei adecvate pentru a gestiona un sezon care în prezent prefigurează riscul de a fi critic în resurse hidrice”, se subliniază în raport.

Îngrijorarea specialiștilor este justificată

Lipsa precipitaţiilor deja provoacă îngrijorare în sectoare precum furnizarea apei, agricultura şi producţia energetică, şi a început să fie observată chiar odată cu venirea primăverii o diminuare a debitelor râurilor în regiunea peri-alpină din cauza reducerii severe a fluxului de apă generat de dezgheţ.

”Recoltele şi vegetaţia la începutul sezonului nu au fost deocamdată afectate, dar situaţia ar putea deveni critică în lunile următoare dacă anomaliile de temperatură şi precipitaţii persistă în primăvară”, arată același raport.

Anul 2022 a fost cel mai secetos an de când se fac măsurătorile încoace, un an în care depășim recorduri de temperatură, dar și recorduri la cotele mici ale apelor. Specialiștii au spus deja că situația se va repeta și în anii următori pentru că se schimbă clima.

Marijuana de 600.000 de lei ridicată de la un șofer prins drogat la volan

Ofițerii Direcției investigații „Nord” a INI, în comun cu angajații INSP Nord și  IP Fălești, sub conducerea procurorilor  PCCOCS, oficiul „Nord,  au ridicat marijuana de 600.000 lei și au reținut și bărbatul care le păstra spre vânzare, care înainte de descinderi a fost oprit din drum, în timp ce conducea mașina drogat, anunță Poliția.

Bărbatul cu vârsta de 42 de ani a fost oprit de angajații INSP,  în municipiul Bălți, iar mașina a fost transportată la  parcarea specială. Ulterior reținerii, procurorii PCCOCS au solicitat și au obținut plasarea acestuia în arest preventiv pentru 30 de zile de către Judecătoria Bălți.

În cadrul perchezițiilor desfășurate vineri și sâmbătă în Bălți și Fălești la acesta și un alt bănuit cu vârsta de 44 de ani cercetat în libertate, pe lângă două kilograme de droguri au fost ridicate și ustensile de consumare a stupefiantelor, un automobil și telefoanele mobile folosite la punerea în vânzare a drogurilor.

Investigațiile continuă, în vederea cercetării complicilor acestora, timp în care aceștia se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Schemă de escrocherie la mai multe stații PECO din țară

Poliția a destructurat o schemă infracțională la stații PECO.

Ofițerii Direcției investigații complexe a INI, în comun cu Direcția Generală Urmărire Penală, sub conducerea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, au deconspirat activitatea unei scheme infracționale la mai multe stații PECO din nordul țării, îndreptată spre înșelarea clienților, anunță Poliția.

În cadrul documentării, oamenii legii au stabilit că responsabilii de la stațiile PECO au instalat la pompele de alimentare cu carburanți, dispozitive tehnice special adaptate, care odată puse în funcțiune livrează cantități reduse de combustibil, iar surplusul de carburanți este comercializat clienților fără a fi emise bonuri fiscale de către aparatul de casă și control, prejudiciind astfel interesele statului și ale clienților în proporții deosebit de mari.

La 17 martie curent, Poliția a efectuat percheziții la patru stații PECO, precum și la domiciliile, oficiile și autoturismele persoanelor bănuite, unde au fost depistate și ridicate dispozitive tehnice din speță, telefoane mobile, HDD, registre cu înscrisuri de ciornă, acte contabile, combustibil în volum de 2500 de litri fără acte de proveniență, mijloace financiare fără proveniență justificată etc.

Investigațiile continuă în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor și persoanelor implicate.

Menționăm că, potrivit legislației, persoanele vizate în investigații sunt prezumate nevinovate până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive.

17 fotografii care arată cât de mult s-au schimbat unele profesii în ultimii 100 de ani
Articolul anterior
Președinta Maia Sandu, pe covorul roșu la Roma întâmpinată de Președintele Italiei
Articolul următor