Date alarmante: tot mai mulți moldoveni aleg să se stabilească în străinătate

Două milioane 681 mii 735 de oameni, dintre care 52,4% femei, ar fi locuit la 1 ianuarie 2019 în Republica Moldova. În anul 2000, populaţia ţării noastre constituia 3 milioane 644 mii persoane, conform Biroului Naţional de Statistică (BNS). Totodată, conform rezultatelor recensământului din 2014, populația țării noastre scădea, încă în urmă cu 5 ani, la 2 milioane 913.281 mii persoane.

separator
Directorul BNS, Vitalie Valcov, a declarat într-o conferinţă de presă de joi, 11 iulie, că acest rezultat este determinat de fenomenul sporit al migraţiei internaţionale, în mare parte neoficială, existenţa unor sectoare de frontieră care nu sunt controlate de autorităţile legale, avându-se în vedere regiunea transnistreană ş.a, relatează moldpres.md.

Oficialul a subliniat că, odată cu revizuirea numărului de populaţie în ţara noastră, vor fi actualizaţi mai mulţi indicatori socio-economici şi de dezvoltare. „Unii vor deveni mai buni, alţii, dimpotrivă, vor demonstra o situaţie mai proastă în anumite domenii“, a spus Vitalie Valcov.

În aceeaşi ordine de idei, şeful Biroului Naţional de Statistică a precizat că rata totală a fertilităţii s-a redus în ultimii ani, dat fiind faptul că mulţi copii se nasc peste hotarele ţării.

Numărul revizuit al populației Republicii Moldova, pentru anii 2014-2018, a fost prezentat în cadrul unui proiect realizat de Biroul Naţional de Statistică în comun cu Biroul de Cooperare al Elveţiei în cadrul proiectului ONU „Consolidarea Sistemului Statistic Naţional”. La calcularea numărului populaţiei s-a ţinut cont de noţiunea de reşedinţă obişnuită a cetăţenilor Republicii Moldova, precum şi de aflarea peste hotare timp de 12 luni.

Evenimentul a fost organizat în contextul Zilei Mondiale a Populației, marcată anual pe 11 iulie.

Asociația Obștească Federația Națională de Gimnastică Artistică a făcut publice totalurile activității sale pentru anul precedent
Articolul anterior
Hoți în troleibuze. Un tânăr a rămas fără portmoneul în care se aflau 1.800 de lei
Articolul următor
Alte articole interesante